Last news in Fakti

14 Октомври, 2020 17:00 12 318 50

Бабий Яр - конвейерът на смъртта край Киев

  • бабий яр-
  • история-
  • втора световна война-
  • украйна-
  • евреи-
  • ссср-
  • холокост-
  • екзекуция

В края на септември 1941 край Киев е извършено чудовищно престъпление - една от най-масовите екзекуции на хора през Втората световна война

Бабий Яр - конвейерът на смъртта край Киев - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

За два дни - на 29 и 30 септември 1941 година - в покрайнините на Киев са разстреляни 33 771 души. Сред тях е имало евреи, роми, съветски военнопленници, партизани. Но броят на евреите е бил най-голям – над 30 000 души. Разстрелите в Бабий Яр са една от най-масовите екзекуции на хора през Втората световна война.

До войната в Киев са живеели около 50 000 евреи. След началото на военните действия много от тях бягат на изток – към вътрешността на СССР, други заминават на фронта, а най-голямата част от тях, която остава в града, по-късно е унищожена.

Ловът на евреи започва веднага след като нацистите превземат Киев – залавят ги по улиците и в къщите и ги избиват на място. През септември 1941 из целия град били разлепени обяви, че на 29 септември всички евреи са задължени да се явят на определено място, като носят със себе си документи, ценности и топли дрехи. Всяко неподчинение щяло да се наказва с незабавен разстрел.

Изстрел в тила

Бабий Яр е бил избран от нацисткото командваме поради наличието на естествени ровове и падини в местността. Това е облекчило задачата на палачите, които не е трябвало да копаят дълбоки гробове за хилядите трупове. Освен това местността е била достатъчно отдалечена от центъра на града, така че престъплението да остане скрито от очите на хората.

Извършеното в Бабий Яр не може да се нарече просто разстрел. Това са били убийства на конвейер. В течение на много часове екзекуциите са били извършвани чрез изстрел в тила. Само в първия ден са били убити над 20 000 души. Една група от нацисти са отговаряли за разстрелите, друга – за прибирането на труповете, трета – за сортирането на ценните вещи, а четвърта е охранявала онези хора, които чакали да им дойде ред за екзекуция.

Американският историк Тимъти Снайдър отбелязва специално факта, че в разстрелите са участвали не само представители на нацистките служби за безопасност SD и на SS, но и редови германски полицаи, както и офицери и войници от Вермахта.

Германският историк Йорг Баберовски обръща внимание и на това, че някои местни колаборационисти са оказвали активно съдействие на нацистите: „Украинските националисти трябваше отдавна да са се замислили над това каква роля в тази ужасяваща трагедия са играли самите украинци. Докато те не сторят това, не може да става дума за никакво осмисляне на миналото“, казва историкът.

Без съжаление и чувство за вина

Някои от участниците в разстрелите край Бабий Яр са били разследвани по време на отделен съдебен процес в рамките на Нюрнбергските процеси срещу военнопрестъпниците. Някои от обвиняемите получават и присъди. Обвиняемият в Нюрнберг Курт Вернер, например, разказва за разстрелите през 1941 година пред съда, но без капка жал или срам набляга на това „колко нерви е струвало“ на германските офицери да изпълняват тази „мръсна работа“.

Историкът Волфганг Бенц казва по този повод: „Именно за да се пощадят нервите на палачите, нацистите по-късно започват да търсят по-прости и по-ефективни методи за масово унищожение, затова в Аушвиц започват да експериментират и с газови камери“.

Тимъти Снайдър на свой ред отбелязва, че Бабий Яр се е превърнал в своеобразна демонстрация на онова, на което е бил способен Третият райх – да унищожи почти без остатък цялото еврейско население на един голям европейски град и то само за два дни.

"Масовите убийства на евреи започват не от газовите камери на Аушвиц. Още докато се е провеждала конференцията във Ванзее, на която е обсъждано „окончателното решаване на еврейския въпрос“, са били разстреляни най-малко половин милион евреи“, казва германският историк Бенц.

Разстрелите не спират чак до освобождението на Киев

А в Бабий Яр разстрелите продължават и след 30 септември. Сред жертвите тогава се оказват синти и роми, пациенти от психиатрии, комунисти, съветски военнопленници. Разстрелите вече не са били толкова масови, но са се извършвали постоянно чак до освобождението на Киев от Червената армия.

След Бабий Яр също са били извършвани масови убийства на евреи – например в Одеса, Рига и на други места, но на фона на ужасите в концентрационните лагери, тези трагедии остават до голяма степен неизвестни.

Автор: Дария Брянцева


Поставете оценка:
Оценка 4 от 24 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сила

    28 7 Отговор
    просто работа ханс просто работа
  • 2 Ники

    31 11 Отговор
    Не е като да не са виновни евреите...
  • 3 НовитеБратя

    42 3 Отговор
    Споко и на тях в днешно време немците са им първи приятели. Меркел говори от името на Украйна, когато трябва да се вземат важни решения. Справка и за превогворите Украйна-Русия ... Меркел ходи и говори, даже и думата май не дават на Зеленски - той си е актьор. Та явно и там целта е да си забравят историята и да се прегърнат с новите си "братя" - както и ние 13 години го правим, нищо че вече 2 пъти бъркахме като заставахме на тяхна страна.

    Коментиран от #33

  • 4 Рангарок

    41 19 Отговор
    Къде е сега оня дето обясняваше как с германците ще сме живеели добре и да разширим територията.
    Ако германците бяха успели в начинанието си , след края на руснаците щеше да настъпи нашия край като славяни. Просто не са имали време да се занимават с нас тогава.

    Коментиран от #6, #8, #12, #30

  • 5 Рангарок

    33 3 Отговор
    Украинският колаборационизъм се проявява в различни форми на съдействие и сътрудничество на етническите украиници с нацистите, от участието в диверсионно-разузнавателните отреди, в органите на администрацията и полицията на окупираните от Третия райх територии, служба в Вермахт и СС, в добрововлно подпомагане в унищожаването на комунисти, руснаци, евреи, попаднали в обкръжение войници на Червената армия, а също и в други форми.

    След началото на операция Барбароса в Лвов на 30 юни 1941 г. е прогласено създаването на независима Украинска държава. От украинци се формират в състава на Вермахта специалното подразделение Нахтигал, батальон Роланд, както и 14-а Вафен гренадирска дивизия от СС (1-ва украинска), Украинска народна милиция, Охранителна полиция и други доброволни формирования за борба срещу болшевизма. На 20 август 1941 г. се създава считано от 1 септември същата година Райхскомисариат Украйна и Дистрикт Галиция до успешното завършване на войната с болшевиките.

    След повторното завземане на Украйна от страна на Червената армия лидерите на украинското национално движение бягат на запад, а спрямо сътрудничелото на Вермахта население се вземат репресивни мерки от съветската власт. Доста украинци съдействат на немците
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ВМОРО

    21 25 Отговор
    В периода 1932-1933 другарите от СССР затриват между 5 и 10 милиона души, повечето украинци, посредством т. нар. Гладомор. Както се казваме ние, бългАРИТЕ - каквото повикало, такова се обадило.

    Коментиран от #9

  • 8 Пумияр, толбухин

    18 45 Отговор

    До коментар #4 от "Рангарок":

    Малко са трепали, трябвало е повече, не трябва да остане един болшевик на тая земя. А колкото до нас, немците още не ни мразят и презират така, както нашите "асвабадители".

    Коментиран от #10

  • 9 оня с коня

    18 2 Отговор

    До коментар #7 от "ВМОРО":

    нещо не си в час!!! какво общо има между едното и другото!!??
  • 10 Комуниста

    14 7 Отговор

    До коментар #8 от "Пумияр, толбухин":

    То и дядо ти така говори и затова не излезна от Белене жив!

    Коментиран от #13

  • 11 Хисторик

    32 12 Отговор
    1941г в София по кафенета българската,, интелигеция" се разхождаха с нациските фрицове и се поздреавяваха на немски. По късно затова си платиха на народния съд!
  • 12 Радев

    15 19 Отговор

    До коментар #4 от "Рангарок":

    Българите не сме славяни !

    Коментиран от #15

  • 13 Пумияр толбухин

    3 16 Отговор

    До коментар #10 от "Комуниста":

    А, ти ако знаеш ния с бабати как се забавлявахме😂😂😂😂😂

    Коментиран от #18

  • 14 Рошко

    9 12 Отговор
    Тази статия потвърждава че сте еврейска медия, и американско зеле да се преименувате само по заглавията се разпознавате
  • 15 Aaaaa да

    9 7 Отговор

    До коментар #12 от "Радев":

    вече сме лилави прабългари, му хаха
  • 16 Кой е този

    15 14 Отговор
    А бе вземете се разберете вий нацисти и болшевики ,кой е избил повече хора . Май само Сталинчо е избил повече от вас и е влязъл в книгите на Гинес.

    Коментиран от #17

  • 17 сила

    13 1 Отговор

    До коментар #16 от "Кой е този":

    грешиш мао дзе дун е шампиона
  • 18 Баба ти

    9 0 Отговор

    До коментар #13 от "Пумияр толбухин":

    Шиех се с комунистите в обора!
  • 19 Сталинчо

    6 10 Отговор
    А, колко затриха коунягите - в пъти повече , точно затова комунягите са много по-вредни и много жалко ,че тази отровна идея не е забранена.Хитлер е пеленаче в сравнение със Сталин
  • 20 Ужасно

    11 1 Отговор
    В така наречените анзацгрупи е било пълно и с бандеровци. Ако не беше ужасно,щеше да е смешно как днес украински евреи делкат властта и порциите със западноукраинските нацисти.
  • 21 стоян георгиев

    4 7 Отговор
    тва е сега руската хибридка.украинците са подкрепяли хитлер в убииствата демек са фашисти!другата лъха е че основната група убиици били бандеровци!демек същите които и сега се борят за независимостта и свободата на украина.демек поредната руска постна лъжа която ще бъде подкрепена от други полуистини.особено се натяква, че нямали чувство за вина ни бандера ни останалите украински националисти.истината обаче е много по-различна.украинците като цяло участват в съпротивата срещу хитлер наи-масово.много по-масово от руснаците.огромна маса от украинските мъже воюват срещу хитлер като воиници от червената армия и партизани от различни формации .освен това двама братя на бандера умират в нациски концлагер,щото бандера хич не е бил съгласен да играе безропотната марионетка на хитлер в украина.що се отнася до убииствата на евреите в украина ,те са плод на умела манипулация.за 15 години съветско управление от 1925 до 1940 година умират милиони украинци от сталиновите репресии,а сред палачите им има много евреи назначени в сталиновата полиция.за да стане по-зле непосредствено след нахлуването на немците в ссср нквд избива всички украинци събрани по затворите и дори не си прави труда да ги погребе оставяики телата им разхвърляни в затворите.това води до народен гняв след влизането на немците в украинските градове и украинците си изкарват гнева на евреите ,които до този момент потдържат съветската власт.как бихте постъпили вие другари в подобна ситуация?може да провери
  • 22 стоян георгиев

    5 5 Отговор
    може да проверите как са постъпили българските комити след влизането в селата отговорни за потушаване на априлското въстание.и те ли са били фашисти ,а другари?
  • 23 Мнение

    2 0 Отговор
    Мнението ми не е със застъпнически характер. Обикновенните германски войници са единствените в историята жертва на двупосочно връзване на ръце , каквато и позиция да са били взели ги е очаквала жестока присъда , или осъдени за дезертьорство или осъдени за това, че са се подчинили , с ясното съзнание, че са се подчинявали на заповеди чийто игнориране е могло да ги доведе до екзекуция са обвинени и натирени от победителите, за това че не са приели екзекуция в родината си или поне така излиза
  • 24 Отвратителни

    3 1 Отговор
    Украинската въстанническа армия/ УПА по хохолски/, е като озъбено куче срещу всички етноси населяващи Хохолия - поляци,евреи,чехи... Най-леко се разминават чехите с 300 жертви във Волин. Само на 11 юли 1943г. са унищожени 167 полски селища. Общо за годините на войната са избити 80-90 000 поляци. Според Израел избитите украински евреи са 28 000, при положение,че евреите от Полша и Западна Хохолия масово доколкото са могли са избягали на изток. Хохълските шовинисти са по-отвратителни и от сръбските шовинисти и от шляхтите,и от нацистите.

    Коментиран от #25

  • 25 стоян георгиев

    5 2 Отговор

    До коментар #24 от "Отвратителни":

    даи данни за загиналите украинци в същия период другарю.цифрите се измерват в милиони .както писах в предния пост тва една от наи-удобните путинови опорки.всеки дето е срещу него е фашист!през втората световна воина украина е боино поле на кето се бият всеки срещу всеки и е съвсем нормално да има жертви от страна на поляци,евреи чехи,руснаци ,немци украинци...само че наи-голямата цената в този конфликт плащат самите украинци.те дават и наи-големите жертви.

    Коментиран от #27

  • 26 дааа

    1 1 Отговор
    Как сте другари графомани, пишете ли, пишете ли...Цъкате ли плюсове на еврейската пропаганда?
  • 27 Озъбени

    4 2 Отговор

    До коментар #25 от "стоян георгиев":

    Пак аз считам,че в Украйна са се били Германия със сателитите и народите на СССР и това е основният сблъсък. Това,че хохолите от Западна Украйна са опитали в мътна вода риба да ловят е довело до безмислени жертви от поляци,чехи,евреи,хохоли и руснаци. Сега са се озъбили срещу всички - румънци,чехи,поляци,белоруси,литовци,българи,руснаци. Само не знам докога ще изкара съюзът на хазарите със западнохохълските нацисти.
  • 28 стоян георгиев

    1 3 Отговор
    тва че си преднамерен глашатаи на путин е видно дори без да се напряга човек.хохлите дето им викаш на теб лично нищо не са ти направили,а през втората световна воина просто са искали своя държава,подобно на българите в македония в същия период.украинските националисти са воювали с поляци,,комунисти и дори с немците.интересно от къде се взима тази омраза на теб и подобните на теб към украинците,народа дето е наи-близък на руснаците от които русия е получила своята държавност и християнство?щуротиите дето пишеш за хазари и хохли показва че си обикновен расист прикрит зад някакви апели за справедливост и непознаващ историята ,но опитващ се да я коментира.съюз на хазарите с хохълските нацисти!!!!!хахахахаха,хохохоххо!демек съюза на нацисти и евреи.хаххаахахаха!от къде ви намират постоянно толкова умни бе?сигурно си имате група в нета която ви кара да давате наряди с цел ръсене на щуротии. все едно един ви е правил,все високоинтелигентни и образовани!
  • 29 Аве Адолф Хайл

    2 1 Отговор
    Хайде пак, еврейски прокламацийки прикрити под формата на статийки ......
  • 30 Рико

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Рангарок":

    Периодически трябва да се изваждат запазените документи и да се четат. За да няма лъжи. В плановете на Германия за организиране на Европа(а и света!) е посочено с кои страни какво точно ще правят. В интерес на истината и за Румъния имат някакви планове. България ИЗОБЩО не фигурира в тези документи. Знаете колко пунктуални са германците,за да не ни споменават изобщо,значи сме съюзници които няма да пипат!
  • 31 Що така

    1 0 Отговор
    Много са ми смешни днешните соросоиди. Когато стане дума кой пръв е завладял Първата българска държава,соросоидите в хор врякат - Русия,Русия! Всичко щеше да е наред с акъла им,ако едновременно с това не твърдяха колко велики са "украинците" и държавата им. Всъщност руската държавност е основана от варягите,тоест викингите.В средата на 10-ти век династията на варягите Рюриковичи създава Киевската Рус в пределите на която влизат Киев,Новгород,Стара Ладога,Белоозеро,Ростов Велики,Суздал,Рязан Твер,Псков ,Полоцк,Смоленск...Прави впечатление,че повечето от тези градове днес се намират в Русия и Белорусия. Династията Рюрикови управлява Русия до 1610г. когато в резултат на полско-литовско нашествие последният Рюрикович, Василий IV е свален от престола. През 1240г. Киев е опожарен от татарите,както и половината от градовете. Една част от населението е избита,друга бяга на север,трета част се смесва с татари,хазари,поляци. Така в днешния "украински" език се настатяват много тюркски,полски и литовски думи. Езикът остава славянски,но кирилицата вече не отговаря на фонетиката на многото чужди думи. През 1805г. се прави опит за оформяне на украинска азбука,но процесът по създаване на "украинска" азбука продължава до 1993г.,когато е въведена последната нова буква в "украинската" азбука ,тоест паралелите с Повардарската държава се натрапват от самосебеси. През 1926г. в Украйна има 1 574 391 евреи - хазари ,а през 2001г. 103 591. Що така веее... господа хохъли? Казват

    Коментиран от #34

  • 32 Що така вее

    0 0 Отговор
    Казват,че при Пърдушенко и сегашното зеленяшко президентче броят на евреите - хазари отново нараствал и хохълскити олигарси били предимно евреи. Да видим докога,кога и къде ще новият Бабий Яр.
  • 33 9812

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "НовитеБратя":

    Лошото е че си прав!:)
  • 34 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "Що така":

    само да те питам ,що имаш расова непоносимост към първите братовчеди на руснаците ?тия дето дадоха на идолите ти стандартите по отношение на държавността и православието?тва че пишеш исторически неверни щуротии не е проблем ,проблема е че няма как първия пратовчед да е идиот и тва да не е прихванато и от другите от родата!евреите в украина никога не са били сериозен фактор в организацията и управлението и,макар че сред тях и потомците им има множество уникални личности.не е вярно и внушението ти че украинския се е появил през 19 век.съществува паралелно на руския през целия период на двата езика .има доста инфо включително и руско по темата,както и не е вярно че само и единствено викингите са причина за създаването и съществуването на киевска рус,както и не е вярно, че киевска рус е преляла в московското княжество и в съвременна русия.има дълъг период на съществуване на двете княжества паралелно и в конкуренция,а остатъците от украинската държавност съществува под формата на казачество до 18 ти век.като е призната от русия и руските историци за такава.та пак те питам от къде идва тази злоба на теб и подобните ти към украина и украинците?

    Коментиран от #35

  • 35 Първо

    2 0 Отговор

    До коментар #34 от "стоян георгиев":

    Първо научи българския правопис и второ обосновавай се с конкретни факти,а не с бла-бла приказки. Окраинците са точно като нашите изоглавени повардарци. И на двете места проблемът е инжектирането на чужди етноси и раси в първоначалния етнас.

    Коментиран от #36

  • 36 стоян георгиев

    0 1 Отговор

    До коментар #35 от "Първо":

    аз не пиша във форум по литература за да наблягам на правописа,но ти пишеш по историческа тема и е добре да знаеш историята .украинците са с много по-малко примеси от руснаците ако тва е някакъв критерии за теб.може да сравниш да речем путин със зеленски и ли някои известен украинец с известен руснак.при руснаците има в голяма степен има изразена монголоидност ,а в южна русия и семитски черти.при украинците такива няма.та тва по посока расите в украина и русия.та опорката за хохлите дето били лоши и повлияни от примесите не върви ,предвид положението в русия по същата тема.както казах в предния си пост глупаво е да псуваш първия братовчед на идолите си .украинците не са като македонците щото украинците имат държавност от преди руснаците,квато в македония липсва.украинци и руснаци са като сърби и черногорци.или като словенци и хървати.
  • 37 Смешно е

    2 0 Отговор
    Хайде първо си изясни що е литература, що е граматика и в частност що е правопис. С познания от 2-3-то отделение е смешно да се пънеш като въшка.

    Коментиран от #39

  • 38 Братовчед

    2 0 Отговор
    До 36 : Значиии.... президентът на Украйна Зеленский бил първи братовчед на руснаците? Братовчед яяаа...,колкото и Улянов- Ленин е братовчед на руснаците,особено по майчина линия. Ха-ха-ха!

    Коментиран от #40

  • 39 стоян георгиев

    0 1 Отговор

    До коментар #37 от "Смешно е":

    няма кво да си изяснявам другар.особено пред хора дето пишат анонимно сто лъжливи твърдения в пет поста и като ги хванат почват да правят граматически разбор на разобличителя им.
  • 40 стоян георгиев

    0 1 Отговор

    До коментар #38 от "Братовчед":

    ти кво си мислиш бе другар,че руснаците имат някакъв спецефичен генетичен код?руснаците населяват територия колкото два континента и са омешани със стотици народи.особено през времето на ссср ,когато там не се зачиташе религия и социална група.само че на база общата маса руснаците културно и исторически са наи-близки с украинците от които получиха основните фундаменти на народа си ,а именно писменноста и религията си.що се отнася до lenin,тои визуално прилича много на путин,демек чисто расово си е руснак,а тва че има една осма и евреиска кръв не е би било проблем дори за расовите закони в хитлерова германия.
  • 41 Съгласно

    2 0 Отговор
    Съгласно юдаизма еврейството се доказва по майчина линия. И Ленин,и Зеленски са евреи. По бащина линия е калмик,т.е. монголоид,което личи от лицето му,а по майчина - евреин. Нищо общо с руснаците и затова безжалостно ги е изтребвал. Зеленски също по майчина линия е евреин с типичен семитски нос.

    Коментиран от #42, #43

  • 42 стоян георгиев

    0 3 Отговор

    До коментар #41 от "Съгласно":

    на ленин едиствения доказан евреи е прадядо му.дядо му и баща му са женени за неевреики,което също е доказано ,а прадядо му сменя религията си ,което също е безспорно доказано.за да стане още по смешно твърдението ти ,лениновото семеиство е силно религиозно по линия на баща му и маика му.не е вярно че ленин е калмик по бащина линия,изследвани са поне три поколения преди баща му,корените са основно руски с примеси ,както е при 90% от руснаците.по маичина линия има и немска кръв.та тва за ленин.може да се приеме че колкото е евреин толкова и немец,демек около 1/8,което казах и в началото за него.зеленски не ми е познат като произход,но явно има евреиска кръв,което доказва че путиновите твърдения за фашисти в украина са несъстоятелни,предвид че предния премиер бе евреин,а сега има подобни корени президента.що се отнася до евреите в ссср и там ситуацията е много размита.основна част от евреите в тези земи отдавна са ниско религиозни и примесени с атеисти и християни.те нямат нищо расово по евреиска линя ,а на всичкото отгоре те са ешхенази ако знаеш кво е тва провери и ще ти се разпадне допълнително расовата теория.та да обобщим ленин и путин са близки като визия и корени предвид ситуацията сред руснаците в ссср и преди това в русия,а на руснаците наи-близък и братски народ са украинците ,но украинците са много по-малко засегнати от монголоидност или семитски черти квито идват в руския народ от азия.

    Коментиран от #44

  • 43 стоян георгиев

    0 2 Отговор

    До коментар #41 от "Съгласно":

    е евреин с типичен семитски нос-хахахах,хохохохохо!другар евреите в украина ,а и повечето в русия не са семити и никога не са били .хохохохо на мама нацисчето!подобни носове има половината население на ссср особено тези с кавказки примеси .носове да искаш в грузия или армения,както и при азери ,чеченци и т.н. кавказци дето са си хвърлили семето в половин ссср.та семитските черти идват именно от там.
  • 44 Откритие

    1 0 Отговор

    До коментар #42 от "стоян георгиев":

    Лениновото семейство е тооолкова силно религиозно,че братът на Ленин, Александър е екзекутиран заради подготовка за покушение срещу императора. Ленин пък заповяда избиването на духовенството и цялото императорско семейство. До Холокоста над 90% от всичките евреи в света са ашкенази, с А,ашкенази.... ,анадъмо? То човек да се чуди в Израел има ли въобще евреи. Зеленски е евреин по майчина линия,т.е. по еврейските канони. Май си направил "научно" откритие в етнологията щом грузинци,арменци и азери са ....семити?

    Коментиран от #45

  • 45 стоян георгиев

    0 1 Отговор

    До коментар #44 от "Откритие":

    именно заради религиозността в семеиството в много случаи след това се стига до обратни тенденции.при сталин е същото маика му бедна перачка в град на маината си дава мило и драго сина и да учи в духовната семенария резултата е ясен.в лениновото семеиство бащата е от инспектор на училищата женен за жена от интелигенцията ,но родила осем деца в традиционно руско семеиство от средната класа.тва включва християнски ценности и морал.комунистическата партия и пропаганда на ленин са повлияни силно от църковната такава.затова ленин и сталин воюват с църквата така жестоко щото знаят че тя им е наи-голямата конкуренция за душите на хората.тва го знаят щото са минали през него и са го взаимствали в пропагандата си.я сега като прочете във викито за ешекназите и хоп взе да даваш акъл как се пишат вместо да благодариш!смях!та я ми обясни другар как евреите в русия имат спецефичен нос като са съвсем от друга раса,щото хазарите нямат никаква расова връзка със семитите от северна африка и близкия изток?и съвет от мен анадъмо те издава че си един и същ,независимо че се правиш на много!анадъмо другар?зеленски е евреин точно толкова колкото си и ти такъв,въпреки че има някаква родова връзка с тях.учил е в подобно на твоето училище и е живял в подобно на твоето семеиство.тва че е от евреиски произход обаче доказва че в украина няма нацизъм,щото нацистите не биха издигнали и избрали евреин при никакви обстоятелства.
  • 46 Ли са

    1 0 Отговор
    Дядото на Ленин,лекар-еvреин е неофит християнин по кариеристични подбуди и желение за облаги,които облаги е получил - присвоена му е наследствена дворянска титла. Семейството никога не е било искрено християнско и лоялно към властта. Получили са неизмеримо повече от редовите руснаци и след това като хиени захапаха ръката,която ги храни. Точно при Ленин и Троцки са унищожени и прогонени аристокрацията,духовенството,военните и предприемачите,тоест цветът на руския етнос. Сталин за разлика от Троцки и Ленин изтреби меншевиките,есерите,анархистите и извади отровните зъби на болшевишката gейска дружинка на Ленин и Троцки, тоест Сталин изтреби доста антихристияни. И пак питам...ашкеназите,хазари ли са? Грузинци,арменци и азери,sемити ли са? Гари Каспаров като какъв да го броим - арменец,азер,хазар,sемит?

    Коментиран от #47

  • 47 стоян георгиев

    0 1 Отговор

    До коментар #46 от "Ли са":

    дядото на ленин има жена християнка,после баща му също има жена християнка.нали за теб при евреите е важна маиката ?или и тва го пропускаме ,важното е че прадядото на ленин по маична линия е доказан евреин.хахаххаах!ленин има една осма евреиска кръв като този дето е бил евреин се е покръстил,всички други негови предци са християни.сред тях преобладават руснаци ,но има и немска и финландска и евентуална калмитска кръв.семеиството му до ленин е напълно лоялно към власта и тва е доказано след като родителите му получават благородническа номинация и маика му се издържа от пенсия именно за благородническа кръв.дори при обеснването на сина и императора и пише лично писмо с мотивите за отказ за помилване.тва ако не е доказателство за лоялност незнам кое е !та отговори на въпроса ми как евреите в русия имат семитски нос след като не са семити?при ленин са атакувани духовенство и благородници,но при сталин е абсолютно същото.даже по-зле.сталин води маса дела срещу духовенството и избива огромен брои свещеннци.разрушава и православните храмове в русия.тва че мачка троцки и каменев не му пречи да е обграден от лоялни евреи,които доминират в службите му за сигурност и след чистките.та не пиши щуротии,както ти казах не си сред кварталните пиячи на домашарка!ашкиназите не са само хазари,но хазарите са ашкинази или ешкенази.арменци,грузинци и т.н. кавказци се водят кавказки тип ,близък до семитите.каспаров по негови признания е полуарменец полуруснак въреки ,евреиските
  • 48 стоян георгиев

    0 1 Отговор
    каспаров по негови признания е полуарменец полуруснак въреки ,евреиските корени на баща му.при него пък женската рода ни при маики ни при баби е евреиска ,което пак не се връзва с твоята теория.
  • 49 Статистиката

    1 0 Отговор
    Не става въпрос за моя теория а за примитивната и жестока расистка догма на юдаизма. И на древните хора,без генетика, им е било ясно,че детето наследява качествата на майчината и бащината линия. С тая религиозна догма евреите са се самолишили от 50% от генетичния си фонд,само заради расистка чистота. Ционизмът,още преди да се появи генетиката, се беше отказал от тая догма,но над 2000 години са пропърдяни безвъзвратно. При Каспаров няма еврейски корени на баща му ,а 100% евреин - Ким Мойсеевич Вайнщайн. Сталин е воювал с политически опоненти застрашаващи властта му,а такива по негово време са меншевиките,,есерите,анархистите и троцкистите,насаждащи световна революция и суксуален релативизъм като днешните джендъри в САЩ. Това показва статистиката от ГУЛАГ, пък и срещу Сталин днес в Русия вият все наследници на бивши революционери и и сексуални девианти,както и днешни джендъри. Няма случаи царски офицери да са участвали във войната на Германия срещу СССР, но такива като генерал Власов - троцкист има много. Маршал Шапошников е полковник от царската армия и Сталин му е имал огромно уважение. Със Жуков много се е карали го е кастрил ,но единствено към Шапошникав, Сталин се е обръщал по име и бащино име,а не по фамилия.
  • 50 Перо

    1 0 Отговор
    Майка му на С.Станишев е останала жива и не е знаела за такива неща.