Last news in Fakti

4 Октомври, 2021 18:39 7 624 39

Преди 60 години: Първите турски гастарбайтери в Германия

  • гастарбайтер-
  • гастарбайтери-
  • турция-
  • германия-
  • работници-
  • образование

Преди 60 години пристигат първите турски гастарбайтери в Германия. За техните внуци тя е родина, но усещането им за дискриминация още не е изчезнало изцяло. В днешна Германия живеят близо 3 милиона души с турски корени.

Преди 60 години: Първите турски гастарбайтери в Германия - 1
Снимка: Shutterstock

Споразумението, по силата на което пристигат първите турски гастарбайтери във ФРГ, е сключено на 30 октомври 1961 година. Тогава Западна Германия трескаво търси работна ръка за своята процъфтяваща промишленост. И стотици хиляди турци се отзовават на поканата от Германия. Шейсет години по-късно в Германия има около три милиона души от турски произход. Бурак Йълмаз е от третото поколение турски преселници. Неговият дядо пристига през 1963 година от Истанбул в Мюнхен.

Първите гастарбайтери

Заминава за Рурската област, където първо работи във въгледобива, а след това и в железниците. Според постигнатата договореност, първите гастарбайтери е трябвало да останат само няколко години в Германия, но по-късно германската държава им разрешава да доведат и семействата си от чужбина и да останат по-дълго.

"Баба ми е работила във фабрика за производство на храни. Сутрин са водели децата на училище, след това са отивали на работа, а отделно са имали малко магазинче за зеленчуци“, казва Йълмаз и допълва, че за прародителите му е било най-важно децата им да имат по-добри условия за живот от самите тях. Йълмаз е доволен, че днес може да разговаря с баба си и дядо си за миналото. За него споразумението за чуждите работници не е просто някакъв документ: „За мен то има много голямо значение. И не само за мен – също и за семейството ми, както и за много други хора с мигрантски корени. В крайна сметка това е причината, поради която днес сме в Германия“.

Приети или изолирани?

Бурак Йълмаз е роден през 1987 г. в Дуисбург. В детството си често е имал усещането, че не е част от това общество. „Беше ми повтаряно, че не съм един от тях. Питали са ме защо не се върна в родината си. Но това е глупост, защото аз съм роден и съм отраснал тук.“ За Йълмаз, който междувременно е дипломиран педагог и автор на книги, думата родина има няколко значения: чувства се германец, турчин и кюрд едновременно.

Колкото и да се чувства приобщен, Йълмаз казва: „Все още расизмът не е изкоренен. Все ще се случи някой да ти подхвърли нещо, понякога се случва по няколко пъти в месеца.“ Последният път е било преди няколко дни – в деня на изборите за Бундестаг на 26 септември. Сблъскал се с расистко отношение от страна на лицето, което проверява имената в списъка с избирателите. „Все още има хора, които си мислят, че Германия е само за онези, които имат руси коси и сини очи“, казва той по този повод.

Училището помага за интеграцията

Този случай не е изключение, убеден е Хаджи-Халил Услуджан, научен ръководител на Центъра за изследване на интеграцията към Университета Дуисбург-Есен. „Осем от всеки десет души от турски произход са имали поне едно неприятно преживяване от този род в рамките на една година“, казва той. Като цяло интеграцията напредва, благодарение на образованието, твърди Услуджан. "Първото поколение преселници са били хора с начално образование, а в следващото поколение вече преобладават хората със завършен 8-ми или 10-ти клас.“

Сред третото и четвърто поколение имигранти вече има много повече хора със завършено гимназиално образование. Но проблеми все пак има. И до днес на децата от турски произход им е по-трудно, отколкото на германчетата, да получат препоръка за влизане в гимназия. Такъв е бил случаят и с Бурак Йълмаз. През изминалите 60 години в много области има изравняване между хората с турски произход и останалата част от обществото в Германия, твърди Услуджан. „Но продължава да има различия, например относно религиозността“, допълва той. Докато германското общество става все по-светско, сред преселниците принадлежността към исляма остава трайно висока в продължение на няколко поколения. „Също и емоционалната обвързаност с Турция е все още много силна сред хората от третото поколение, независимо че те са родени в Германия, а Турция познават предимно от разказите на други или от ваканциите си в Турция“, казва Услуджан.

Поемане на повече отговорност

Младите хора от турски произход сега имат много по-сложно отношение към собствената си идентичност, отколкото хората от предишните поколения имигранти от 1980-те и 1990-те години, посочва Йълмаз. „Четвъртото поколение се стреми към по-високи отговорности в обществото, а и постове. Те казват: Това е и наша страна!“.

Автор: Петер Хиле


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Месут Йозил

    27 6 Отговор
    Само на стадион Арда се чувствам у дома!
  • 2 Развъдник

    55 5 Отговор
    За 60 години от Германия стана Германистан.

    Коментиран от #16

  • 3 дулоба

    28 2 Отговор
    За протокола: Паша е офицер от османската империя от немски произход.
    Германия винаги е използвала религията в нейна полза и ислям.
    Гастърбайтери и прочие.
    Кой приютява ислям? Политиката на Меркел.
  • 4 ФИГАНИ И ТУРЦИ БРАТЯ И СЕСТРИА

    15 15 Отговор
    Ако са бели са с български корени,ако са ЧЕРНИ като ИГАНИТЕ значи са си чисти турци

    Коментиран от #29

  • 5 ФИГАНИ И ТУРЦИ БРАТЯ И СЕСТРИА

    10 9 Отговор
    Ако са бели са с български корени,ако са ЧЕРНИ като ИГАНИТЕ значи са си чисти турци

    Коментиран от #8

  • 6 САЩко

    36 4 Отговор
    Преди 50 години телякът Шабан в баня 3 кладенци каза :"Ще дойдат години когато циганите ще станат българи а българите - цигани. И така българите станаха гастарбайтери.
  • 7 Дааа

    17 3 Отговор
    Погледнете филма с Димитър Недков,за да научите истинската история на гастарбайтърите в предаването Новото познание.Не вярвайте за пореден път на Дойче веле.
  • 8 яракис

    10 15 Отговор

    До коментар #5 от "ФИГАНИ И ТУРЦИ БРАТЯ И СЕСТРИА":

    византийци и османци са ти прародители
  • 9 Бай ганю

    14 4 Отговор
    Турция и Германия вечна любов
  • 10 Небесен

    24 5 Отговор
    Ангела Меркел беше казала че до 2050 всички немци ще са с турски корени от източна анадола и се радва много защото харесва мюсюлманската религия и скоро от нудистка ще стане ислямиска
  • 11 Браво

    31 9 Отговор
    Хората си заминаваха спокойно където си искат, а ние бяхме задължени да живеем в тоталитарна държава в диктатура

    Коментиран от #12

  • 12 Небесен

    10 10 Отговор

    До коментар #11 от "Браво":

    Именно в тази диктатура, останаха турци и роми развъдник и сега България ще ги прекръстят на Република Ромилия
  • 13 Турците в Германия са писатели

    13 14 Отговор
    Научни ръководители, учители и т.н., а българите в Германия са дигани.

    Коментиран от #15, #34

  • 14 Несъгласен

    53 9 Отговор
    Сърдите се, че не ви признават напълно за германци. Ами да ви попитам, ако някой християнин отиде да живее в Турция или Саудитска Арабия дали ще го признаете за равноправен. Дали ще му построите църква, дали ще му построите ферма за свинско месо. Налягайте си парцалите и се молете да не се ражда някой с мустачки.

    Коментиран от #20, #21

  • 15 Небесен

    11 6 Отговор

    До коментар #13 от "Турците в Германия са писатели":

    Забрави да кажеш че са и мафиоти и редовно се отстрелват с кюрдски банди, а колко убийства и изнасилвания но това вече не е проблем за немския либерализъм свикнали са, а турците в мексико и латинска америка са най вече овчари

    Коментиран от #17

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Нещо си объркал българските престъпници

    11 7 Отговор

    До коментар #15 от "Небесен":

    С турските. В момента в Германия върлуват български и румънски банди.
  • 18 Някой да знае, че ваксината на пфайзер

    16 20 Отговор
    Е измислена от турци? А някой да знае някой българин в Германия да е измислил нещо?

    Коментиран от #23

  • 19 От страни

    9 0 Отговор
    Кво стана с тоя западен свят - тия ще измрат бря - да отварат граници белким успеем да ги спасим.
  • 20 Запознат

    7 12 Отговор

    До коментар #14 от "Несъгласен":

    Ганю на теб ти построиха църква в столицата на империята!

    Коментиран от #24, #35

  • 21 То тоя с мустачките

    5 8 Отговор

    До коментар #14 от "Несъгласен":

    Се е родил и ти бърка в дъто с големия чадър 😂😂😂
  • 22 Грульо

    13 2 Отговор
    Голем таралеж са си вкарали в гащите с тия гастарбайтери, а Меркела им вкара още един с талибани от цел свет. :D
  • 23 Е па

    15 5 Отговор

    До коментар #18 от "Някой да знае, че ваксината на пфайзер":

    османската империя затова "процъфтява" след Възраждането, щото турците са големи учЕни и изобретатели, нали... Тия изобретили ваксината Пфайзер понеже са образовани в Германия, и са използвали германските лаборатории и научни центрове и натрупания отпреди това научен опит..А да си чул за Джон Атанасов и д-р Сребра Родопска, явно не си, щото си много учен :)
  • 24 Несъгласен

    12 7 Отговор

    До коментар #20 от "Запознат":

    Ако говориш за църквата Св. София в Истанбул имаш ли бегла представа кога е построена, не пиши глупости.

    Коментиран от #27, #28

  • 25 Мнимата

    9 0 Отговор
    3 милиона.В коя от 16 провинции са Badenwunterberg или Bavaria ?Че те са 50 процента от Германия.
  • 26 КОЙ

    8 6 Отговор
    Как може всяка 5 статия да е за резнатите.в тоя сайт маи редактора е от тях? имаме и други съседни държави може да пишете и за тях. Или от туркиш не ви дават.?
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Цццц

    3 6 Отговор

    До коментар #24 от "Несъгласен":

    Желязната църква къде е бай ганюююю

    Коментиран от #32

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Дядя

    10 0 Отговор

    До коментар #28 от "Цццц":

    Желязната църква е в Истанбул но е построена на 25 юни 1890 година от Българската държава на цена 1 млн. франка. Преди това на нейно място е имала дървена църква!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Дедо

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "Турците в Германия са писатели":

    Намали научната фантастика. Фантазьор. 🤣
  • 35 Дедо

    5 4 Отговор

    До коментар #20 от "Запознат":

    Когато българите са имали империя, твоите прадеди са тичали като диви кози из степите.

    Коментиран от #38

  • 36 е хайде

    3 0 Отговор
    Поне в богата страна ссе чустват изолиранияи. Какво да кажем за България.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Мехмед

    3 2 Отговор

    До коментар #35 от "Дедо":

    Тези българи, които са имали държава в историята са истински българи. Не като сегашните псевдобългари, просто откраднали етнонима на един народ с който нямат нищо общо. Вие не сте българи а туземци опрашвани от всекки който е минал по тези земи.
    ФАКТ!
  • 39 незнайко

    0 0 Отговор
    Където и да отидат и където и да се родят ТУРЦИТЕ си отсават турци . Затова и сега немците все още не ги приемат !!! Не са много глупави, но са много вярващи все още си мислят, че са някаква велика сила !!!
Новини по държави: