Last news in Fakti

5 Октомври, 2021 21:35 3 335 17

Протежета на нацистите: какво се случва с тях след войната

  • фашизъм-
  • германия-
  • адолф хитлер

Тяхното значение за пропагандата е било оценено като по-значимо в сравнение с ползата от тях на фронта

Протежета на нацистите: какво се случва с тях след войната - 1
Снимка: DW

Изкуството и културата са били мощни пропагандни инструменти на националсоциалистите, а много от "богопомазаните" от Хитлер творци остават на почит и след 1945 година. Изложба в Берлин представя някои учудващи кариери.

Нацистите са били тези, които са определяли кое е позволено и кое не в изкуството и културата. Те са дефинирали и самото понятие „култура“ - в крайно стеснени, народностни граници. На много творци им е било забранено да работят или са били преследвани по политически причини, а немалко от тях са емигрирали в чужбина. Само един малък кръг от творци е бил толкова важен и нужен за пропагандата, че е бил пощаден от военна служба на фронта.

Всичко това е било уредено със списък, изготвен през 1944 г. от министъра на пропагандата Йозеф Гьобелс. На една част от хората на изкуството, фигуриращи в него, е посветена изложбата „Списъкът на ‚богопомазаните‘. Творците на националсоциализма във ФРГ“, показана в Германския исторически музей в Берлин.

Пропагандната дейност е била по-важна и от служба на фронта

„Тяхното значение за пропагандата е било оценено като по-значимо в сравнение с ползата от тях на фронта“, казва директорът на музея Рафаел Грос. Той уточнява, че пропагандният им принос е бил огромен за нацистката идеология. Толкова поучудващо е, че кариерата на много от тези творци продължава успешно и след 1945 година, независимо от предишните им връзки с нацистите и техния отявлен антисемитизъм.

Волфганг Браунайс, организатор на изложбата и специалист по история на изкуството, опровергава заблудата, че в създадената след войната Федерална република Германия се поставя ново начало в културата и изкуството. Изложбата представя 378 от общо към 1000 творци, които са фигурирали едно време в списъка на Гьобелс.

Показани са най-вече творби от изобразителното изкуство, създадени във времето след края на националсоциализма. Става ясно, че и в младата Федерална република тези творци са получавали поръчки от държавата, бизнеса и църквата, че са преподавали в художествени академии и са участвали в конкурси наравно с останалите.

Няколко конкретни случая правят особено впечатление. Скулпторът Вили Мелер е един от тях. Той е имал големи заслуги към националсоциалистите с работите си за Олимпийския стадион в Бeрлин, както и с многобройните си релефи, изобразяващи нацисткия герб с орела и пречупения кръст.

Тази му кариера обаче не се оказва пречка и след войната. През 1952 година му възлагат да изработи фигурата на орела от герба на ФРГ за двореца Шаумбург в Бон – официалната резиденция на тогавашния канцлер на Германия. Мелер участва със своя скулптура и в мемориала за жертвите на националсоциализма в Оберхаузен, открит през 1962 година.

Има и други парадоксални случаи – Ханс Брекер, брат на любимия на Хитлер скулптор Арно Брекер, изработва бюст на Карл Маркс в Москва, както и паметник за жертвите на националсоциализма във Везел.

Критичен дискурс

Изложбата поставя и ред други въпроси - например за нагаждането на творците към политическите режими или за безкритичното отношение определено художествено наследство. Общо около 300 скулптури, картини, гоблени, макети, рисунки, фотографии, филмови и аудио-документи, както и плакати и вестникарски публикации свидетелстват за това как неформалните мрежи от бивши творци на режима са продължили да се подкрепят взаимно и след войната, а някои от избраниците на националсоциалистите са успели да си осигуряват поръчки чак до 1970-те години.

Изложбата „Списъкът на ‚богопомазаните‘. Творците на националсоциализма във Федерална република Германия“ може да се разгледа в Германския исторически музей в Берлин до 5 декември 2021 година.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    18 2 Отговор
    Късат си билетите, както бившите гербаджии.

    Коментиран от #8

  • 2 Ехее

    21 0 Отговор
    "поучудващо" - за първи път прочитам тази дума, а чета на няколко езика и не се сещам за аналог... Благодаря!
  • 3 Зевс

    32 0 Отговор
    Велики творци са възхвалявани от нацистите, с красивите произведения на изкуствата, докато в САЩ погребаха всичките си национални личности и паметници и издигнаха паметник на Джорд Флойд с над 100 присъди и 40 убийства в центъра на Ню Йорк
  • 4 Deutsche WC

    33 3 Отговор
    Не ни занимавайте с нациските си драми. България не е видяла нищо хубава от Германия, още от Бисмарк, хитлер, та чак до боко тиквата, който вие създадохте и открито подкрепяхте и прикривахте! Трябва да си изградим условен рефлекс "Никога с Германия, никога нищо немско!"

    Коментиран от #6

  • 5 Жоро

    3 11 Отговор
    Дойчланд убер аллес
  • 6 Ердоган

    4 8 Отговор

    До коментар #4 от "Deutsche WC":

    Абсолютно вярно, а за немското колите в щатите ми по харесват дори се чудя на американците защо копуват немски коли като си имат модерни широки и хубави возила
  • 7 бледолики

    20 2 Отговор
    Бялата раса остана само славянските народи и Русия, балтика скандинавието станаха мултирасови, а южна Европа магреб, а немските народи като англия белгия нидерландия германия щатите отдавна са мултирасови и засипаха бялата раса

    Коментиран от #13, #14

  • 8 Deutsche WC

    28 1 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    В Берлин жалкия музей на стената представя нещата така, сякаш руснаците са разделили Германия и стената е била охранявана от руснаци. Все едно в управлението на ГДР не е имало ни един немец, и все едно Германия не е била разделена по силата на договорки между САЩ, Англия, Франция и СССР. Едва ли не е било руска окупационна зона и каквото са могли съюзниците да откъснат от тях за да има поне малко свободна немска земя. И балъците дават пари да гледат пропаганда.
  • 9 яяяяя

    24 3 Отговор
    Ами геносе Георг Шорош стана милиардер и управлява света по нацистки , налагайки на народите човешко ненавистни "ценности“!

    Коментиран от #11

  • 10 Механик

    21 2 Отговор
    Добре де. Никой ли не схваща, че дойчвеле съществува за да плюе по НАЦИИТЕ и да насажда глобализъм?
    На никой ли не муправи впечатление, че дойчевеле реват за евреите?
    Никой ли не се усеща кой плаща в дойчевеле?
  • 11 Механик

    10 0 Отговор

    До коментар #9 от "яяяяя":

    Евреи, Сър.
  • 12 Седесарят.

    14 2 Отговор
    Слава на Русия!!..Но все пак ,остави много гадинки да побягнат в Америка...Част от играта!..Нацизма е зароден в Англия ,САЩ, Германия..Ку,Клукс клан..!!.
  • 13 аааа

    1 12 Отговор

    До коментар #7 от "бледолики":

    Бялата раса остана само славянските народи................................................!!!???Taтapoмoнголите ...ли ca бялата раса?
  • 14 LEVSKI LOM

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "бледолики":

    е Азиатките и най-вече Корейките нали са Бели на цвят бе кво са плашиш тогава?
  • 15 Реалист

    7 0 Отговор
    Е какво? - учените националсоциалисти могат после да работят за победителите, а творците не. Ако творците са добри. естествено, че винаги ще имат поръчки.
  • 16 плевен

    3 0 Отговор
    Хайде пак нацистите им виновни. Няма нация, която да не се стреми да запази интелектуалния си елит по време на война.
    - Съветите са запазили Шостакович в умиращия от глад Ленинград. Шолохов, Константин Симонов... много са.
    - Американците - също.Къде е изкарал войната Хемингуей?
    - Дори французите са се възмутили, че България е позволила Дебелянов да загине от техен куршум през Първата СВ.
  • 17 Смърфиета

    0 0 Отговор
    А защо ми върнаха иконата на Айхман, която им изпратих, с писмо което не мога да чета, а не на английски?
Новини по държави: