Last news in Fakti

5 Октомври, 2021 08:00 3 193 22

Китайска компания ще участва в изграждането на руска плаваща АЕЦ

  • плаваща аец-
  • аец-
  • русия-
  • китай-
  • атомна енергетика

Тази поръчка ще бъде първата по рода си

Китайска компания ще участва в изграждането на руска плаваща АЕЦ - 1
Снимка: Shutterstock

Китайска компания получи договор да участва в изграждането на руска плаваща атомна централа. Тази поръчка ще бъде първата по рода си в рамките на сътрудничество между двете страни в атомната индустрия.

Wison (Nantong) Heavy Industries Co спечели търг за 226 милиона долара за строителство на корпусите на два плаващи атомни енергоблока за руската държавна корпорация „Росатом“, пише „Комерсант“. Те ще бъдат използвани за осигуряване на електроенергия за Баимския миннообогатителен комбинат в Чукотка.

През 2019 г. Русия завърши строителството на първата в света плаваща атомна електроцентрала „Академик Ломоносов“ и ще построи нови плаващи АЕЦ, които да доставят електроенергия до отдалечени региони на страната.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тотото

    38 4 Отговор
    Смеем се руснаците, на ладите и на самотата, но виж каква стана тя: газ и нефт продават по света, а самите те енергия правят с АЕЦ! Пък и така го надробиха този път, че газта удари тавана, въпреки че Европата се пъне за зелена сделка и кръгова икономика...

    Коментиран от #7, #15

  • 2 Летописец

    46 4 Отговор
    А краварите спряха строителството на българската държавна АЕЦ Белене.
    И виновниците за това турско-щатски слуги са на свобода.

    Коментиран от #3, #6

  • 3 Иван

    31 4 Отговор

    До коментар #2 от "Летописец":

    Не само на свобода ами и отново драпат за власт и си имат главен прокурор

    Коментиран от #5

  • 4 Иван

    18 4 Отговор
    Искам да попитам от сайта защо по някога ми се появява надпис " имате забрана да публикувате коментари" ? Това ли ви е свободата на словото ?

    Коментиран от #10

  • 5 Нещо

    4 11 Отговор

    До коментар #3 от "Иван":

    бъркаш Орешарски с главния прокурор.
  • 6 Госあ

    20 3 Отговор

    До коментар #2 от "Летописец":

    Спряха и инвестиции от Китай за железопътния ни транспорт. И не само са на свобода, а повишени !

    Коментиран от #22

  • 7 hh88

    27 3 Отговор

    До коментар #1 от "Тотото":

    Пич, на руснаците се смеят ограничените пудели от т.нар. мейнстриим. Това са хора-роби. Слушат си господарчетата, папкат и акат. Те не се интересуват от истината и не си гледат в каква "европейска" кочина живеем. Скоро се впечатлих от следното: В Русия ученици, победители от национални олимпиади, са наградени с пътуване с атомен ледоразбивач до северния полюс. А в европейска България?...Екскурзия до Китен.

    Коментиран от #17

  • 8 Сатъра на Хана

    12 4 Отговор
    КИТАЙЦИТЕ САМО ЩЕ СТРОЯТ КОРИТАТА - КОРАБИТЕ ... НЯМА КОЙ ДА ИМ ДАДЕ ДОСТЪП ДО РУСКИ РЕАКТОРИ

    Коментиран от #14

  • 9 Препатил

    3 30 Отговор
    Сигурно е тъп виц Китай и Русия да строят “плаваща АЕЦ”, освен ако албанци не са проектантите!? Руснаците не са произвели дъвка за деца. 2021 г. сме… Мога да повярвам, че руснаци могат да откраднат плаваща АЕЦ, но до там!

    Коментиран от #11, #13

  • 10 Сатъра на Хана

    10 3 Отговор

    До коментар #4 от "Иван":

    ЗАБРАНЯВАТ ЩОТО СА ТУРКОФИЛИ ...

    Коментиран от #21

  • 11 Защото

    5 3 Отговор

    До коментар #9 от "Препатил":

    ... продуктите са само дъвки!!!
  • 12 Kcanba

    12 3 Отговор
    сороснята да ни обясни, аджеба какъв е този таен руско-китайски план, Сибир да стане китайски!!! Тостер, чушкопек кога, соросня!???
  • 13 лунатаМК

    10 2 Отговор

    До коментар #9 от "Препатил":

    прийом! Коуега, дъвчите неправилната дъвка!! Прийом!! Гълтайте, да не се задавитв!! Прийом!
  • 14 Госあ

    2 15 Отговор

    До коментар #8 от "Сатъра на Хана":

    Да ти кажа честно, не са им и притрябвали руски реактори. Китайците започнаха да правят японски.

    Коментиран от #18

  • 15 Костова

    18 1 Отговор

    До коментар #1 от "Тотото":

    Цената на газа в световен мащаб не определят само руснаците. От няколко години се форсира Зелената енергия. Противно на обещанията тя си остава скъпа и прескъпа.И за потребителя и за държавите, които трябва да изсипват ежегодно милиони долари субсидии. За да се оправдае цената и, наложително е да се повиши тарифата и на традиционните източници. Русия естествено в този случай няма да се откаже от допълните суми, които вятърничавите либерали сами и бутат в ръцете
  • 16 Хаджи Генчо

    13 2 Отговор
    Зелената енергия е като скъпа проститутка! Хубава, маркова, ама ако чакаме да ни огрее ще мрем девствени.
  • 17 Абе чуек

    8 1 Отговор

    До коментар #7 от "hh88":

    ми как с ледоразбивач до Китен бе? Ми то нема лед. А и ледоразбивач нема. По добре с неква малка лодка, надуваема , че по-големите закъсват там.
  • 18 Дядя

    6 1 Отговор

    До коментар #14 от "Госあ":

    Освен японски реактори китайците почнаха да правят и сомалийски! Иначе сериозно, тепърва ще започне строежа на китайска АЕЦ с високотемпературни реактори с охлаждане с газ-изцяло тяхна си разработка!
  • 19 Росатом

    3 1 Отговор
    В само долариии !!!
  • 20 Дядо Добри

    10 2 Отговор
    Не знам, защо хората си мислят, че ЕС с неговия блян за зеленина е виновен за високата цена на газа. Проблема е в Краварите. И веднага обеднявам защо. САЩ с години бяха против "северен поток", докато на швабите не им увряха манерките, че това е саботаж на икономиката им. Пак те събираха Южен поток. Те бяха, които караха ЕС да налага санкции на Русия. А тя се издържа от износа на газ и петрол. Китайците се усетиха и сключиха изгодни сделки за всички количества и за 30 години напред. Когато в ЕС проумяха какво се случва и решиха да искат газ от Русия се оказа, че газ ще има но на висока цена. Нормално. Трябва да се разработват нови находища, а газта от старите тече евтино в посока Китай. И кой печели от създалата се ситуация? Ами САЩ, които вече ще могат да ни пробутват скъпата си втечнена газ, даже на печалба!
    А от носно коментар 9. Да попитам, какво точно си препатил? Това, че една въшлива България 40 години има производство на атомна електроенергия и някаква промишленост на база тая енергия? И опорни от рода да се помни Чернобил, не вървят отдавна. Замърсяването от Фокушима е не по - малко, ама никой не го споменава!
  • 21 кошията от уолмарта

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Сатъра на Хана":

    и швабофили също, пиши нещо за репарации и си блокаж
  • 22 той

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Госあ":

    тези институции ги знаем, видяхме как строят магистрали в Черна гора
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания