Last news in Fakti

26 Октомври, 2021 21:18 7 729 31

Къде получават най-високите пенсии на Балканите?

  • хърватия-
  • балкани-
  • пенсии

Много пенсионери в страните от Западните Балкани принадлежат към тази част от населението, което живее в тежка социално-икономическа ситуация, а тя се влошава с всяка изминала година

Къде получават най-високите пенсии на Балканите? - 1
Снимка: shutterstock

Средните пенсии са най-високи в Хърватия и Черна гора, а най-ниски - в Босна и Херцеговина и Сърбия, обобщава телевизионният канал "Ал Джазира Балкани", предаде БТА.

Много пенсионери в страните от Западните Балкани принадлежат към тази част от населението, което живее в тежка социално-икономическа ситуация, а тя се влошава с всяка изминала година.

По данни на държавните институции Хърватия е изплатила пенсии на 1 237 070 граждани през август, а средният размер възлиза на 2 802 куни, или 373 евро, което е с над 20 процента повече от 2013 г., когато е бил 310 евро.

Втора в класацията е Черна гора, където пенсионерите получават средно 293 евро на месец. Данните на Фонда за пенсионно и инвалидно осигуряване показват, че средната пенсия в страната през август 2021 г. е била 293 евро, а в нея живеят 114 131 пенсионери. Средната пенсия в Черна гора е нараснала с 5,3 процента спрямо 2013 г., когато е била 278 евро.

Средната брутна заплата в Черна през август тази година е била 795 евро, а нетната е възлизала на 532 евро, според последните данни, изнесени от Националния статистически институт. Средните възнаграждения в страната са отбелязали покачване през август в сравнение с юли 2021 г.

В Северна Македония - според Асоциацията на пенсионерите, средната изплатена пенсия през юни тази година е била в размер на 255 евро (15 705 македонски денара), което е със 77 процента повече отпреди осем години, когато едва е достигала 144 евро.

В Сърбия, по данни на Републиканския фонд за пенсионно и инвалидно осигуряване, средната пенсия през август тази година е била 29 368 динара, почти 250 евро.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    43 6 Отговор
    Важното е, че в Косово пенсиите са по-високи от българските.

    Коментиран от #3

  • 2 истина е

    50 4 Отговор
    България е извън всякакви класации ,защото винаги сме на последно място по вси4ко най-зло и лошо !

    Коментиран от #15

  • 3 Татарина

    15 5 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    На тати умното момче навсякъде компетентен! Виж си смакедонията !
  • 4 КОТарАК

    29 4 Отговор
    само че трябва да се пресметне и покупателната способност на тия пенсии- и ще стане ясно , че в Сърбия с 1 пенсия средна , купуват 2 пъти повече и качествено от останалите

    Коментиран от #9

  • 5 БСП, ДПС,ДС ,Евро Рома и ВИДЕН ОФФ..

    11 17 Отговор
    ПЕДАЛА:
    ЗАПЛАТА .......4 $............
    ПЕНСИЯ----- 2 $ .............
    СЛАВА НА БКП, ФАТМАКА И ДРУГАРИТЕ ОТ ДС
  • 6 ТЕ ТИЯ НА СНИМКАТА СА

    8 5 Отговор
    СЕМЙСТВО РОКФЕЛЕРОВИЧ ОТ ЮГОСЛАВИЯ
  • 7 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    28 5 Отговор
    България от срам ли не я споменавате?
  • 8 гадно

    21 2 Отговор
    Да има значение каква е пенсията, но най-важното е каква е покупателната способност иначе всичко си е само една безсмислена статия.
  • 9 А какво да каже турският пенсионер

    8 10 Отговор

    До коментар #4 от "КОТарАК":

    Който с пенсията си купува 7 пъти повече от сръбският😳😳😳

    Коментиран от #18

  • 10 Комуниста

    22 1 Отговор
    Важно е какво може да си купиш с тези пари, а не колко взимаш!
  • 11 РАДЕФ

    5 9 Отговор
    ... КО СТАА ВА БРАТ... А, Ш... ТАС СТАТИЯ ЗА ТЕП Е ПИСАНА.... ТИ НА ДОКАРА ДО ПРОСЕШКАТА ТОЯГА... МАКЕДОНИЯ Е ПРЕД НАС... ЕИИ... ОГЛЕДАИ СА... ФАТМ...!!!!!!!.... ТЕП НИКОЙ НИКАДЕ НЕ ТА КАНИ ПО СВЕТА... ВИШ СА.. ШШ...!!!!!!
  • 12 Пако

    16 1 Отговор
    НЕ ВИЖДАМ КЪДЕ Е СЛОВЕНИЯ С 600 € ПЕНСИЯ.

    Коментиран от #16

  • 13 бай Даньо

    3 9 Отговор
    Айдей изтървахме ги наши тролетарии по надолнището след като включиха на грешна предавка... . Другари става въпрос за СРЕДНИ пенсии и се съмнявам при нашите минимални 300 и максимално 1400 лева, средната пенсия да е под 300 евро ...

    Коментиран от #14

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Рошко

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "истина е":

    Аа как бе, първи сме по инсулти, е сега с ковида сме на върха щот бая му приписват по крадене и корупция, по загинали на пътя, малко ли е
  • 16 пенсионера

    8 1 Отговор

    До коментар #12 от "Пако":

    Не зная колко е средната пенсия в Словения, но минималната е 500 €. Никой пенсионер не получава по-малко от 500 € пенсия там. Така, че средната според мен би трябвало да е над 600 €.
  • 17 Жорж

    7 1 Отговор
    Средната не е показател защото макса го вземат 20 хиляди а минимална 2 милиона
  • 18 Бг Турчин

    13 2 Отговор

    До коментар #9 от "А какво да каже турският пенсионер":

    В Турция литър е бензин е 7 лири. 1лев и 30 стотинки. Как става това не разбирам. Днес гледам бензина вече е 2лева и 40 стотинки у БГ. И това не го разбирам. Предполагам един лев е акциза който прибира държавата на литър. Къде ли отиват тези пари?

    Коментиран от #20

  • 19 оня с коня

    3 4 Отговор
    Има тука едни Главанаци ,които непрекъснато се изцепват че Сърбите били по-добре от нас и за разлика от нашите Управници ,Техните "мислели за Народа".Ето го и Черното на бяло:ПОД 500лв Средна Пенсия в Сърбия,550 лв средна Пенсия в БГ!За инфо официално бе обявено когато Борисов започна да дава по 50лв на Пенсионерите ДОПЪЛНИТЕЛНО заради Ковида,че ВСЕКИ МЕСЕЦ това струва на Хазната 104 МИЛИОНА лв Харч.Така че ако Вучич иска да ни настига не само на думи а и с Дела,да вади по едни 100млн лв всеки месец и да се изравним.Това обаче е при положение че Ние спрем на едно място и го чакаме!
  • 20 Атика

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "Бг Турчин":

    Горивото в повечето страни от така наречения западен свят има приблизително еднаква цена, пропорционално. Мисля, че правителствата се стремят да го регулират другаде с по-високи данъци и другаде с по-ниски. Логично има споразумение, което ние гражданите игнорираме. След огромното обезценяване на лирата, основната заплата в Турция е вече 250 евро. В Гърция например основната заплата е 3 пъти по-висока от тази в Турция, а бензинът е около 2,5 пъти по-скъп. Така че с повече или по-малко данък цената на бензина е приблизително еднаква за гърци и турци. Същото важи и за българина, който има по-висок доход от турчина, а по-малък от гърка.

    Коментиран от #21, #22

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 По паритет на покупателната способност

    1 2 Отговор

    До коментар #20 от "Атика":

    България 22000, Турция-29000

    Коментиран от #23

  • 23 само че

    7 0 Отговор

    До коментар #22 от "По паритет на покупателната способност":

    в репортажите от улиците на турските градове, а не на българските, турските граждани казват, че вече не могат да купуват хляб за дома си и че не могат да понасят мизерното положение, бедността и глада

    Коментиран от #27

  • 24 Топгън

    2 0 Отговор
    Мечтата на простака...да стане журналист...какво е заглавието, какво е съдържанието...нашият професор обиждаше незнаещите с това...Говориш като журналист...
  • 25 бузю

    4 1 Отговор
    Днес на обяд с шефа ядохме кюфтета , той изяде 6 , аз 2 - средно по 4бр. Така е и със средната пенсия , един взема тавана 1400лв , друг е на минимална 300лв. Средно по 850лв - таман да е вярно.

    Коментиран от #29

  • 26 Те за това

    0 1 Отговор
    Се джафкат путриоти те с Македония Че ще се видят пенсийте там и тук. ТЕ ТАМ Е ИЗЛАГАЦИЯТА
  • 27 реПортажите

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "само че":

    На Дойче веле ли? Ти гледал ли си репортажи от България?

    Коментиран от #28

  • 28 само че

    4 0 Отговор

    До коментар #27 от "реПортажите":

    ако живееш в турция, има смисъл да игнорираш това, което самите турски граждани говорят за ужасите, които преживяват. режимът на ердоган контролира 95% от турските медии. ако живееше във всяка друга страна по света, можеше да видиш сам всеки ден във видео от турция какво казват самите турци
  • 29 Жорж

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "бузю":

    В едно предприятие с 300 работници имало банкет за шефа 5 кебапчета а за работниците по 2 средно са изяли по 3
  • 30 чиче

    1 0 Отговор
    истината е ,че от 89 г насам всичко у нас окрадоха и съсипаха.някой ДРУГАРИ станаха милиардери а друга голяма част от хората ровят в кофите.НЯМА ДРУГА ТАКА ОГРАБЕНА СТРАНА В европа
  • 31 бай

    2 0 Отговор
    Ако изберем Бойко за следващия мандат ще занули пенсиите а ако Симеон Дянков му е министър на финансите то тогава пенсионерите ще трябва да субсидират тя бандити