27 Октомври, 2021 14:02 2 333 18

Хакери, свързани с Кремъл, отново атакуваха Microsoft

  • хакер-
  • русия-
  • майкрософт

85% от обектите на критичната инфраструктура на САЩ са частна собственост и компаниите сами определят как да изградят и колко да инвестират в системи за защита

Хакери, свързани с Кремъл, отново атакуваха Microsoft - 1
Снимка: shutterstock

Компанията Microsoft съобщи, че е станала обект на нова хакерска атака - зад нея стои групата Nobelium, информира VoA.

Вицепрезидентът на компанията Том Бърт съобщи в блога си, че хакерската група е свързана с руското външно разузнаване. Атаката е била насочена срещу компании, които се занимават с управление и създаване на облачни услуги. Nobelium ги използва за проникване в системите на техните клиенти. За първи път опитите за нова атака от страна на групата са засечени приз месец май.

"Засечената активност е още един индикатор, че Русия се опитва да получи дългосрочен и системен достъп до редица елементи по веригата на технологичните решения и да създаде механизъм за следене - сега или в бъдеще - за цели, интересуващи руското правителство." - поясни Бърт.

По-рано групата Nobelium осъществи пробива в програмните продукти Solar Winds. Тогава внедреният зловреден код позволи на хакерите да проникнат в компютърните системи на 9 федерални ведомства.

Експерти посочват, че при сегашната операция са използвани стандартни инструменти - като "фишинг" и кражба на пароли, но в по-големи мащаби, отколкото преди.

Специалистите призовават да се активизират действията за защита на компютърните системи.

"Тази активност показва, че атаките срещу компютърни системи и сървъри - не само на държавни организации, но и на частни компании, които имат договори с правителството - станаха обичайни. В случая виждаме тенденция: руските разузнавателни служби, които се занимават с кибероперации, осъзнаха, че мерките за сигурност в правителствените институции са достатъчно сериозни и трудни за пробив. Вместо това те избират по-достъпни цели, в случая частни компании, които предоставят на правителството конкретни услуги." - коментира Джоузеф Фицанакис от Coastal Carolina University.

"Тази активност показва, че атаките срещу компютърни системи и сървъри - не само на държавни организации, но и на частни компании, които имат договори с правителството - станаха обичайни. В случая виждаме тенденция: руските разузнавателни служби, които се занимават с кибероперации, осъзнаха, че мерките за сигурност в правителствените институции са достатъчно сериозни и трудни за пробив. Вместо това те избират по-достъпни цели, в случая частни компании, които предоставят на правителството конкретни услуги." - коментира Джоузеф Фицанакис от Coastal Carolina University.

85% от обектите на критичната инфраструктура на САЩ са частна собственост и компаниите сами определят как да изградят и колко да инвестират в системи за защита.

Според много експерти САЩ трябва да засилят регулацията в тази сфера.

Напомняме, на срещата си през юни с руския държавен глава Владимир Путин президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че следващи кибератаки срещу американски компютърни системи няма да бъдат оставени без отговор. Вашингтон предприе санкции срещу лица, замесени в подобни операции.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДЖОН

    26 2 Отговор
    ЕВТИНА ПРОПАГАНДА.ИЗМИШЛЬОТИНИ!
  • 2 Тодор

    23 3 Отговор
    Браво, само така!

    Коментиран от #18

  • 3 55555

    25 4 Отговор
    АКО Е ВЯРНО, АДМИРАЦИИ!
  • 4 поаро

    26 3 Отговор
    И как ги разбрахте, че са свързани с кремъл ? Да не са поръсили новичок ?
  • 5 Историята

    23 2 Отговор
    Ейййй, таз Русия все ви е виновна! Ще видим утре новото вмешателство, което ще измислите. Чакаме с нетърпение.
  • 6 Някой

    25 0 Отговор
    Ех, тези лиши руснаци...
    Убеден съм, че американците не атакуват руски и китайски IT инфраструктури. Просто, защото е незаконно и аморално.
    😄
  • 7 1234

    18 0 Отговор
    Ами нали хамериканците им се смеят че не правят компютри, сега с тяхните камъни по тяхната умна чутура
  • 8 ПЕНКО

    5 0 Отговор
    ОПИТВАМ СЕ ДА СЪМ "ХАКЕР" -ПРОНИКВАЙКИ В ЖЕНСКИ "СЪРВЪРИ " ОТ ФАЛШИВИ "АКАУНТИ" : ПРОСТАМОЛ ;ПРОСТАМОЛ -УНО И РЕД ДРУГИ ...И НЕЩО СИНЬО -ЗА КЪСМЕТ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 9 Реалист 2

    14 0 Отговор
    Така е в съвременния свят - всеки разузнава всеки, дори съюзниците си. Какво очакват краварите да прави Русия, която обградиха с натовски бази и периодично обявяват за враг.
  • 10 Начко

    16 0 Отговор
    А пък американците получват директен достъп до всички лични данни, на институциите в подвластните им страни, между които е и Бългериъ..
  • 11 Сандо

    10 0 Отговор
    Петров и Боширов не ги пускат в чужбина и от скука станаха хакери.Абе тия компании защо се излагат не мога да разбера - печалбите им милиарди,да не се стискат и да почнат дават милиони за да се защищават.
  • 12 Лъчезар Антонов

    10 0 Отговор
    цитат-че: "руcкитe рaзузнaвaтeлни cлужби, кoитo ce зaнимaвaт c кибeрoпeрaции, ocъзнaхa, чe мeркитe зa cигурнocт в прaвитeлcтвeнитe инcтитуции ca дocтaтъчнo ceриoзни и трудни зa прoбив. Вмecтo тoвa тe избирaт пo-дocтъпни цeли, в cлучaя чacтни кoмпaнии"
    Какво били осъзнали руските служби? Я пак? Държавата е лош стопанин бе - не го ли осъзнахте вече? А частните компании са съвестни и сигурни гаранти на кибер прогреса.
  • 13 пешо

    10 0 Отговор
    пак ли русия , не ли ви омръзна да пишете глупости , на байдън че не му става пак ли русия е виновна
  • 14 Браво

    10 0 Отговор
    Ако ще да са свързани с Горна волта, това е Богоугодно дело!
  • 15 Риналдю

    0 7 Отговор
    Нищо ново под слънцето.Шпионажа е от векове,политически и промишлен.Запада като цяло е по-уязвим от тоталитарните кочини,по простата причина,че там има реални права и свободи,които ограничават държавната намеса.По-интересното е,че въпреки това преимущество,тоталитарните дупки продължават да изостават технологично от Запада.Дори Китай,който последните 20 години направи голям скок в развитието,изостава съществено от САЩ.За фалиралата дупка Русия,въобще не си заслужава да я споменаваме.
  • 16 mi6osp

    3 0 Отговор
    Едните инвестираха в производство на отлични компютри, на отлични машини, другите инвестираха в производство на отлични хакери, на отлични умове. Впрочем, в специализираните сайтове се вижда, че САЩ са подложени на най- масови хакерски атаки от Китай, Индия и особено от ОАЕ.
  • 17 СКАЙНЕТ

    4 0 Отговор
    Петнистата хиена Бил Гейтс си мисли, че ще наследи мумията Сорос обаче се е объркал жестоко като си мисли, че ще клевети по адрес на Кремъл!
  • 18 Нали?

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Тодор":

    Хакери на Кремъл атакували фирма на ЦРУ! Логично!