Last news in Fakti

12 Ноември, 2021 15:22 2 795 9

Чиста отрова: каква е тази пяна в свещената индийска река?

  • индия-
  • ганг-
  • делхи

За водата нищо повече не може да се направи - виновни за замърсяването са други, казва високопоставен чиновник от Службата по водата в Делхи

Прилича на сняг, но не е: силно токсична бяла пяна покри свещената индийска река Ямуна. И то точно в дните на религиозен празник, когато вярващите се къпят и молят в реката. Откъде идва отровата?Отровен „сняг“ зад гърба му: Арвенд е обгърнал с длани малка метална тенджерка, в която си е налял вода от река Ямуна. Дошъл специално в Делхи чак от индийския щат Бихар, само и само за да благодари за сбъдването на едно съкровено желание.

„Исках син - и ми се роди син. Та дойдох тук да благодаря на реката. Не знаех обаче, че не бива да се къпем в нея. Затова сега си налях малко вода“, разказва индиецът.

"Знам, че водата е отровна, но такава е традицията ни"

По нареждане за Службата за борба с катастрофите и природните бедствия полицията прогонва хората, които искат да се къпят в реката. Арвенд обаче го пуснали да си налее вода в тенджерката. „Знам, че водата е отровна, но такава е традицията ни. Тази вода ни трябва, защото тя е за бог. Водата ни помага за духовно пречистване“, обяснява мъжът.

Тази седмица в Индия се провежда религиозният празник Чхат Пуджа, посветен на бога на слънцето Сурия. При тези тържества вярващите ритуално се къпят в река Ямуна. Но точно преди тържествата по повърхността на реката изведнъж изби бяла пяна, напластена на дебели слоеве. На пръв поглед от това се получават чудесни фотографии, които начаса потеглят на околосветско пътешествие: индийки, облечени в традиционните си пъстри дрехи, се къпят сред пяната, която прилича на сняг. Само дето тази пяна си е чиста отрова.

Обяснението е просто, казва природозащитникът Варун Гулати: в реката се изливат всички мръсотии. „Отходни води кой знае от къде, отпадни води от цехове за боядисване на тъкани - всичко това отива в Ямуна. Виждаме крайния резултат, но изобщо не е ясно откъде идва мръсната вода, която се влива в реката“, казва той.

Дългата повече от 1300 километра река Ямуна е сред най-мръсните водоизточници в света. А край Вазирабад, едно от предградията на Делхи, отровните води на реката влизат в токсично взаимодействие с невероятно мръсния въздух на Делхи, особено през ноември.

„Хора, страхувайте се! Много се страхувайте!“, призовава новинарският портал India Today. А властите само повдигат рамене.

Кой е виновен за замърсяването?

За водата нищо повече не може да се направи - виновни за замърсяването са други, казва високопоставен чиновник от Службата по водата в Делхи. „Водата идва щатите Утар Прадеш и Харяна. И е толкова мръсна, защото вътре се изливат индустриални отпадъци, препарати за почистване, които не са третирани, вредни вещества, амоняк - всичко това образува тази пяна. При всички случаи обаче тези индустриални отпадъци и замърсявания не идват от Делхи“, твърди чиновникът.

Редица учени обаче не са съгласни. Те смятат, че именно Делхи, чието население вече гони 20 милиона, е един от главните замърсители. Но градската управа очевидно се интересува само от своя пиар. В действие бяха пуснати 15 плавателни съда, които трябва да ликвидират пяната. А репортер на една индийска осведомителна агенция дори откри някакъв човек, който по поръчка на градските власти пръскаше пяната с вода от гумен маркуч. Човекът простодушно обясни, че така се опитва да разчисти пяната. Само дето това изобщо не решава проблема.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    11 2 Отговор
    зелето вече и с Индия ли тръгнаха да се занимават? а на бас , че тоя писал статията не може да я намери на картата!
  • 2 русофилите

    5 6 Отговор
    в ямуна 😁!
  • 3 Айфон

    7 8 Отговор
    Там сглобяват Айфон в Индия само ги вижте и се замислете дали да си телефон с марката Айфон

    Коментиран от #5, #6, #7

  • 4 БЯЛАТА ЛЯСТОВИЦА

    13 3 Отговор
    ..И В БРАТСКА БЪЛГАРИЯ Е ПЪЛНО С „ЛЕКОВИТИ” ВОДИ,НО ОТ ЧЕШМИТЕ ТЕЧЕ ТАБЛИЦАТА НА МЕНДЕЛЕЕВ😱
  • 5 ПРАВ СИ👍

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "Айфон":

    АМИ ПАНГОЛИНИТЕ В КИТАЙ😱СЪЩАТА РАБОТА😂ХАЙ УЕЙ ТЕХНОЛОДЖИ📱
  • 6 дада

    5 2 Отговор

    До коментар #3 от "Айфон":

    Да,бе! Добре,че ние нищо не сглобяваме/само чушкопек,ма то за вътрешна потреба/ а в Хасково водата радиоактивна!
  • 7 Нека да пиша

    4 3 Отговор

    До коментар #3 от "Айфон":

    Пишеш простотии ,явно от злоба че нямаш парички за айфон или за друг скъп смартфон. Ми ще гледаш и завиждаш
  • 8 Мда

    2 0 Отговор
    Циганска работа. Същите са като нас, само дето са много повече.
  • 9 Рошко

    0 0 Отговор
    В какъв свят живеем, значи може да издирят един заразен с ковид ужким, ама не може да намерят замърсителите, досущ като при нас с нстровенста риба за която досега не сме чули за наказани
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания