Last news in Fakti

2 Април, 2013 11:31 2 851 4

Иранска спецмилиция оглеждала синагогата в София

  • хизбула-
  • синагога-
  • софия-
  • бургас

Разположен в САЩ мозъчен тръст е засякъл наблюдение от иранската милиция „Силите Кодс“ на единствената синагога в българската столица София. Това предполага възможна подготовка за терористичен акт, подобна на случая с член на Хизбула, осъден в Кипър в края на миналия месец за заговор да убие израелски туристи на Острова на Афродита, съобщава влиятелното издание „Джерусалем поуст“.

В този случай членът на „Хизбула“ Хосам Талеб Якуб наблюдаваше полети от и към Израел и хотели и кашер ресторанти, посещавани от израелци.

Според доклада от 2013 г. , озаглавен„ „Хизбула“ и „Силите Кодс“ в тайната война на Иран срещу Запада“, на Вашингтонския институт за близкоизточна политика, „дни след атентата в Бургас, когато разследването на терористичния акт и търсенето на извършителите му са в пика си, българските власти съобщават за засечен агент на „ Силите Кодс“ около синагогата в София.

Авторът на доклада д-р Матю Левит и директор на програмата „Щайн“ по въпросите на антитероризма и разузнаването в Института за близкоизточна политика във Вашингтон е бил запознат с този факт от ръководители на израелското разузнаване.

Тогавашният министър на вътрешните работи Цветан Цветанов съобщи през февруари, че членове от

„Хизбула“ са отговорни за взривяването на автобуса в Бургас,

при който загинаха петима израелци и българския шофьор. Българският политик дори разкри, че двамата заподозрени за извършители са били членове на въоръженото крило на „Хизбула“ и дори добави, че следователите са открили информация, която „показва финансирането и връзката между „Хизбула и двамата заподозрени““.

Силите Кодс (Силите Йерусалим) са специална част в Корпуса на гвардейците на Ислямската революция. Тяхната основна задача е износа на Ислямска революция. Те наброяват около 15 000 души. Техен командир е генерал-майор Касем Сюлеймани. Той директно се подчинаява на върховния лидер на Иран аятолах Али Хаменей.

Силите Йерусалим се раждат по време на ирано-иракската война. След нейното приключване те активно подпомагат кюрдите в битката им срещу режима на Саддам Хюсеин в Багдад. Освен това те стават активен помощник на Ахмед Шах Масуд от Северния Алианс в борбата му срещу СССР в Афганистан, а след изтеглянето на Кремъл продължават да го подкрепят срещу талибаните.

При разпадането на Титова Югославия агенти от иранската спецмилиция активно подкрепят босненските мюсюлмани.

След атентата в Бургас, американски и израелски представители също подкрепиха версията за съвместна операция на „Хизбула“ и Иран.

Пожелали анонимност български източници заявили пред в. „Джерусалем поуст“, че местните власти, сред които са и високопоставени ръководители на службите за сигурност, са били наясно с текущите заплахи от „Хизбула“ и Иран срещу евреи и израелци в България, преди атаката Бургас.

Според тези източници много българи са подавали многократно информация на силите за сигурност за планирани от "Хизбула" атаки. Българското разузнаване е било уведомено през 2012 г. и от Израел.

Директорът по сигурността на министерството на туризма на Израел Дани Шенър, отговарящ за сигурността към министерството на туризма на Израел, предупреди в началото на януари 2012 г., властите в Европа и конкретно България, че „Хизбула“ подготвя нападения срещу израелци.

Той дори призова европейците да засилят мерките си за сигурност.

Междувременно българските източници обаче отбелязват пред „Джерусалем поуст", че преди атентата в Бургас,

службите за борба срещу тероризма в София са били обезпокоително небрежни

относно възможна терористична заплаха на българска земя.

През далечната 2011 г. "Джерусалем поуст" предупреди, че „Хизбула“ възнамерява да атакува израелци в Европа. През 2012 г. на новинарския сайт Ynet се появи снимка на синагогата в българската столица със заглавие: „Възможна цел? Голямата синагога в София“.

Новият материал добавя твърдо доказателство за възможна съвместна операция на Иран и „Хизбула“ срещу синагогата. Не е ясно дали иранците са действали сами, планирайки самостоятелна операция в малката източноевропейска държава, или в сътрудничество с „Хизбула“.

Според доклада на Вашингтонския институт „горе-долу по същото време когато властите осуетяват през януари 2012 г. заговор срещу израелски туристи в България, и точно седмица преди годишнината от елиминирането на Мугния, друг заговор на „Хизбула“ е осуетен в Гърция. Имад Мугния е командир на ливанската шиитска групировка „Хизбула“, включен в списъка на ЕС на лица, занимаващи се с терористична дейност. Той бе елиминиран в Аржентина заради ролята си в атаката през 1992 г. срещу израелското посолство в Буенос Айрес. „Хизбула“ обвини за убийството на Мугния израелците и обяви, че ще отмъсти.

Експертът по иранския режим и неговия терористичен апарат д-р Уахид Уахдат-Хаг заяви, че „ЕС трябва заради

терористичните дейности на „Хизбула“ през последните 30 години, най-накрая да извади поука

и да забрани тази терористична организация". Според него отлагането на забраната на „Хизбула“ ще доведе до по-големи проблеми в Европа.

„Джерусалем поуст“ подробно разкрива как е бил препратен от Външно министерство към МВР да пита за арестуваните иранци около синагогата в София. От вътрешното ведомство са отговорили, че питането е от компетенциите на ДАНС. От последната служба пък са обещали да изготвят отговор.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 муспи

    0 0 Отговор
    Един съвет към иранската спецмилиция (това спец е навярно от "нашите" медии), - има безброй българи готови да взривят тази клоака, свържете се с тях, дайте им бомби и се наслаждавайте на това и на много още! Но българинът е вече опитен, и подозира че това е подготовка на евреите да си взривят синагогата и обвинат Иран.
  • 2 Human

    0 0 Отговор
    Цяла България знае, че зад атентата в Бургас не стои Хизбула, а още повече пък, че иранци сега искат да правят атентати. И децата вече знаят, че израелците имат голям грях към собствения си народ, защото сами си спретнаха убииството на собствените си граждани в Бургас, като повод Хизбула да се обяви от Европа за терористична организация. Историята ще го разкрие това, някой ден!

    Коментиран от #3

  • 3 муспи

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Human":

    2, - Какво от това че историята ще разкрие, - историята разкри че не е имало холокост и какво - да не са спрели печалбите? Понеже вече почити няма живи от това време, влизат в ход компенсации за наследниците, финансово пострадали от холокоста. Никакви разкрития нямат стойност, единственият изход е избиването на това племе.

    Коментиран от #4

  • 4 реалист

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "муспи":

    До тук и тримата сте прави ;)