Last news in Fakti

15 Ноември, 2021 09:07 2 338 16

Повод за радост в ЕС заради две нови терапевтични средства срещу COVID-19

  • ек-
  • ес-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • лекарства-
  • ronapreve-
  • regkirona-
  • терапия

Ваксинацията си остава най-важното оръжие за борба с COVID-19

Повод за радост в ЕС заради две нови терапевтични средства срещу COVID-19 - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Европейската агенция по лекарствата (EMA) даде положително становище за две средства за лечение срещу COVID-19 — Ronapreve и Regkirona. В рамките на стратегията на ЕС за терапевтичните средства срещу COVID-19 те се определят от Комисията като обещаващи терапевтични средства. И двете са за лечение по време на ранните етапи на инфекцията и са на основата на антивирусни моноклонални антитела.

Комисарят по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакиду приветства този значим напредък по Стратегията и заяви: На фона на повишаването на случаите на инфекция с COVID-19 в почти всички държави членки е успокояващо, че има вече доста разработващи се обещаващи средства за лечение. Това и е част от нашата стратегия за терапевтичните средства срещу COVID-19. Правим важна крачка напред към целта до края на годината в ЕС да има разрешени до пет нови средства за лечение.

Ваксинацията си остава най-важното оръжие за борба с COVID-19, за защита от инфекцията, от хоспитализация, загуба на човешки живот и дългосрочни последици от заболяването. Въпреки че ЕС е с една от най-високите степени на ваксинация в света, хората ще продължават да се разболяват и да се нуждаят от безопасно и ефективно лечение за борба с инфекциите. Ще има нужда и от подобряване на прогнозите не само за по-бързо възстановяване, но и за оцеляване.

В рамките на нашата стратегия за терапевтичните средства ние също така оказваме подкрепа на държавите членки за достъп до нови лекарства чрез съвместни обществени поръчки на ЕС. До момента вече има две сключени споразумения за възлагане на обществени поръчки и понастоящем се водят преговори за още терапевтични средства срещу COVID-19, които са подложени на оценка от EMA. Държавите членки вече могат да разчитат на нашия договор за 55 000 курса на лечение с Ronapreve. Към днешна дата EMA извършва оценка на още шест лекарства, за които скоро би могло да бъде получено разрешение, при условие че окончателните данни докажат качеството, безопасността и ефикасността им. Този бърз напредък по амбициозната ни стратегия за терапевтичните средства показва на какво е способен един силен Европейски здравен съюз.

Начинът, по който се развива ситуацията с пандемията в целия ЕС, показва колко нестабилна остава тя и колко важно е пациентите с COVID-19 да имат достъп до безопасно и ефективно лечение. Това, което обаче показва тя още по-недвусмислено, е, че трябва да продължим кампанията за ваксиниране, особено в държавите членки с по-нисък процент на ваксинация. Ваксинирането е единственият начин за превенция и за изход от кризата.

Стратегията на ЕС за терапевтичните средства има за цел съставянето на широк набор от терапевтични средства срещу COVID-19 с намерението да бъдат осигурени три до пет нови терапевтични средства до края на годината. Стратегията обхваща пълния жизнен цикъл на лекарствата, като се започне от научните изследвания, развойната дейност, избора на обещаващи кандидати, бързото регулаторно одобрение, производството и разпространението и се стигне до крайната употреба.

Първият списък с пет обещаващи терапевтични средства беше публикуван през юни 2021 г. През октомври 2021 г. Комисията постигна напредък по едно от ключовите действия, като създаде набор от 10 потенциални терапевтични средства срещу COVID-19. Изготвеният списък е въз основа на независими научни становища и в него са включени кандидати за средства за лечение, които има вероятност да бъдат разрешени, което означава, че ще бъдат налични на европейския пазар. Ако тяхната безопасност и ефективност бъдат потвърдени от Европейската агенция по лекарствата, тези терапевтични средства ще предложат възможно най-бързо лечение на пациентите в целия ЕС. През юни 2021 г. Ronapreve и Regkirona бяха включени в списъка на Комисията с пет обещаващи терапевтични средства, а през октомври 2021 г. за тях бе подадено заявление за разрешение за търговия. С координирания си подход на равнището на ЕС за по-добра защита на здравето на гражданите в ЕС Стратегията спомага за създаването на силен Европейски здравен съюз; благодарение на нея ЕС и неговите държави членки са по-добре подготвени да предотвратяват бъдещи пандемии и да се справят с тях, а с нея също така се подобрява издръжливостта на европейските здравни системи.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    25 2 Отговор
    носят се слухове , че по света вече спирали да ваксинират хората с кредити. банките губели мнопго
  • 2 Бравос

    27 2 Отговор
    Докато в ЕС откриват нови и нови ваксини и терапии, комбинирани с локдауни, в останалия свят вече забравиха какво е Ковид, а в Африка даже и за ваксини не са чували.

    Коментиран от #5

  • 3 ЕДИН ОТ МНОГОТО

    28 2 Отговор
    ПОВОД ДА СИ ЧЕШЕТЕ ЕЗИЦИТЕ,ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ ЛЪЖАТА ,ИТАЛИЯ ВЕЧЕ ЗЕЛЕНИТЕ ТАЛОНЧЕТА ВАЖАТ 6 МЕСЕЦА ,СЛАГАЙТЕ АБОКАТИ И НА КРАЯ НА ВСЕКИ МЕСЕЦ БООООЦ И ТОГАВА ЗАПЛАТА МИШОЦИ,ДАНО ТОГАВА СЕ ОСЪЗНАЕТЕ

    Коментиран от #7

  • 4 въх

    17 0 Отговор
    Естествено, че всичко, което е ново и с патент, струващо майка си и баща си, ще бъде одобрено. Нито един стар медикамент, доказан научно, не беше повод за радост досега. Правете си изводите.
  • 5 Alabala

    4 23 Отговор

    До коментар #2 от "Бравос":

    В Африка не са чували ва ваксини, защото човешкия живот там НЕ струва пет стотинки.Когато отмине короната ще излязат данните и ще се види, че в тази забравена от Бог земя се е провел модерен геноцид, за който света си е затворил очите.Същото е по отношение на спин.Има държави, в които над 80% са болни от спин, но на никой по света не му пука.Радвайте се, че сме в ЕС.

    Коментиран от #11

  • 6 Сандо

    12 0 Отговор
    Ако и те са като ваксините,ще се редуват ваксина-радост,терапевтично средство-радост,ваксина-радост и така до края на света,както се пееше в една песничка.
  • 7 Alabala

    3 15 Отговор

    До коментар #3 от "ЕДИН ОТ МНОГОТО":

    Ти си главния мишок. След една година пак ще си говорим.Дано до тогава да оцелееш, да видиш колко си бил п р о ст.

    Коментиран от #9

  • 8 Не ви щем

    11 2 Отговор
    отровите,нито като ваксини,нито като лекарства!
  • 9 ЕДИН ОТ МНОГОТО

    8 2 Отговор

    До коментар #7 от "Alabala":

    ЖИВЕЯ В ЮК НЯМА МАСКИ И ТЕСТОВЕ НАВСЯКЪДЕ БЕЗПЛАТНИ.АКО СЕ ПРИБЕРА В БГ 500 ЛЕВА И НЕ МИ ДРЕМЕ А ТИ СЕ БОЦКАЙ,И ДА ТЕ НАТИСКАТ БАЛЪК

    Коментиран от #12

  • 10 Alabala

    4 18 Отговор
    За антиваксърите, като ония от трети пост имам един въпрос.Защо партията на Копейкин, Възраждане има само 4%. Нали има много антиваксъри в БГ? Защо не гласувахте за Копейкин или пък да го изберете за президент?Провалихте дву лич ни ци.

    Коментиран от #16

  • 11 За някои

    15 2 Отговор

    До коментар #5 от "Alabala":

    , слагането на код, номер, като при животните, може и да е повод за радост. За мен не.
  • 12 Alabala

    3 12 Отговор

    До коментар #9 от "ЕДИН ОТ МНОГОТО":

    Живей ако искаш на Луната.Ако пипнеш корона в ЮК, тогава пак ще си говорим.Тяхната здравна система е по зле и от българската.Дори и да имаш здравна осигуровка, ще те видя колко ще чакаш докато някой ти обърне внимание.Точно в ЮК ваксините ще станат задължителни.Плащай билети, не ходи на работа, ела в БГ, изгуби време да намериш корумпе, дай му 500 ЛЕА за фалшив сертификат, влез в схемата, нека да те хванат и да ти изплющят една яка глоба, може и затвор и тогава си спомни за балъка.

    Коментиран от #15

  • 13 Повод за радост?

    12 2 Отговор
    Че създали още химии и експерименти за ковиТ пЛандемията! Браво, Евала,Венсеремос,фарма сатанисти!
  • 14 МмАаНн

    14 1 Отговор
    "Въпрeки чe EC e c eднa oт нaй-виcoкитe cтeпeни нa вaкcинaция в cвeтa, хoрaтa щe прoдължaвaт дa ce рaзбoлявaт и дa ce нуждaят oт бeзoпacнo и eфeктивнo лeчeниe зa бoрбa c инфeкциитe."

    Без коментар. Това кратко изречение казва цялата истина за ваксинацията.
  • 15 ЕДИН ОТ МНОГОТО

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "Alabala":

    В ЮК ВСИЧКО Е БЕЗПЛАТНО,ТЕСТОВЕ НА ДРУГИЯ ДЕН ИДВАТ БЕЗПЛАТНИ ,НИЩО НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО КАЗВАМ ЧЕ ИМАМ ПРОБЛЕМ И НЕМОГА ДА СЕ ВАКСИНИРАМ И НИКОЙ НЕ ТЕ НАТИСКА,АКО ИСКАМ МОГА ДА ИМ КАЖА И ПО РЕЛИГИОЗНИ ПРИЧИНИ ЧЕ НЕМОГА И ТОВА ГО ПРИЕМАТ ,А ВАС ВИ ПРАВЯТ НА МАЙМУНИ ДА ВЗЕМАТ КЕША ОТ ЕЮ.И ВИЕ СЕ КАРАТЕ И НЕ ВИЖДАТЕ ИСТИНСКАТА ПРИЧИНА .АМА ТИ КАК ДА ГО РАЗБЕРЕШ ТОВА,КАЗВАТ ЧЕ ВАКСИНИРАНИТЕ ПРЕДАВАЛИ ПО МАЛКО ВИРУС ОТ ДРУГИТЕ ,И ВИЕ ГО ВЯРВАТЕ,МЪКА
  • 16 ЕДИН ОТ МНОГОТО

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Alabala":

    ЗАЩОТО НЕВЯРВАМ И НЕ ЧАКАМ ТИЯ ПРОДАЖНИЦИ СА МИ ОСИГУРЯТ БЪДЕЩЕ,А ВАС ВИ КУПУВАТ ПО 50 ЛЕВА А ТИ ОДИ РЕВИ И ТРОЛИ ТУКА.