28 Ноември, 2021 19:50 4 171 23

Многохиляден митинг при съседите

  • сърбия-
  • въздух-
  • екопротест

Причината за недоволството е поредното замърсяване на въздуха в Събрия

Многохиляден митинг при съседите - 1
Снимки: ЕРА/БГНЕС

Няколко хиляди души се събраха днес на нов екопротест в Белград, след като вчера демонстранти блокираха мостове и пътища в различни градове на страната и влязоха в сблъсъци с полицията, която образува кордони в опит да ги спре. Митингът днес е свикан в знак на протест срещу алармиращото ниво на замърсяване на въздуха в Сърбия от въглищните централи, липсата на филтриращи въздуха системи в мините и заводите, старите коли и използването на неподходящо гориво за отопление в домовете.
Протестиращите носят плакати с надписи като "Въздухът е опасен" и "Вие ни задушавате". Те преминаха в шествие през центъра на Белград, надувайки свирки и скандирайки антиправителствени лозунги.

"Няма нужда да измерваме замърсяването на въздуха, ние можем да го видим и да го почувстваме", каза Боян Симишич от организацията за опазване на околната среда "Еко стража", която организира протеста. "Това убива децата ни, не искам моите деца да бъдат принудени да избягат от страната заради замърсяването", посочи той.
Сърбия е една от най-замърсените страни в Европа, но обществените протести едва наскоро привлякоха внимание, след като активисти обвиниха властите, че позволяват на чуждестранни инвеститори, предимно от Китай, да вредят допълнително на околната среда.

Вчера хиляди протестиращи блокираха трафика на ключови места в Белград и в други градове, разгневени от два закона, които според тях отварят пътя за подобни проекти.
Едночасовата блокада доведе до сблъсъци с полицията. Организаторите на протестите казаха, че няколко души са задържани. В социалните мрежи се появи видео от град Шабац, на което се вижда как неидентифицирани лица бият протестиращи с палки.

Западна Сърбия се превърна в център на екологичното движение заради опита на компанията Рио Пинто да открие литиева мина в района. Компанията уверява, че ще спазва най-високи екологични стандарти, но активистите и експерти настояват, че мината ще унищожи земеделските земи, животинския свят и реките.

Сръбският президент Александър Вучич и неговото популистко правителство смятат, че екопротестите са политически мотивирани. Те обещаха да се справят с огромните екологични проблеми на Сърбия, които са се натрупали след десетилетията небрежно отношение, но подчертаха, че нямат намерение да спрат скоро въглищните мини.
Правителството на Вучич официално се стреми към членство в ЕС, но наред с това поддържа близки отношения с Русия и Китай. Някои големи китайски инвестиции в страната, като покупката на голяма мина за мед и злато и на единствения завод за производство на стомана, значително повишиха въглеродните емисии в Сърбия, посочват еколози.

Многохиляден митинг при съседите

Многохиляден митинг при съседите

Многохиляден митинг при съседите


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фандупкова

    40 3 Отговор
    Жалко, че сърбите нямат чист въздух, като в нашата столица.
  • 2 00014

    45 11 Отговор
    Организирано от ..... НПО .... Сорос се подхилква на Вучич - ще ходиш при Путин, а? Ще те свалим бе. С Беларус не успяхме, ама вас ще ви изклецаме.
  • 3 1520

    55 7 Отговор
    към сърбите не се продавойте на западно американски провокаций нищо хубаво не ви очаква
  • 4 Рошко

    36 4 Отговор
    Глупости на търкалета, и там протестират заради зелените сертификати има ги в тубата ковид идиотите ако не вярват просто да пишат ковид протести, излизат от цял свят стига сте лъгсли
  • 5 хаха

    39 2 Отговор
    "Сръбският президент Александър Вучич и неговото популистко правителство" - този цитат и самата авторка трябва да ви покажат кой ровичка в мръсотията.
  • 6 Рошко

    46 1 Отговор
    Днес ги гледах, викаха че не искат да ди инжектират отрова хора не им се връзвайте погледнете в ютюб, а стига сте гледали и вярвали каквото ви кажат от купените медии
  • 7 Сивата чапла

    15 2 Отговор
    Да се изселват от града и си решават проблемите.

    Валидно и за софиянци.

    Коментиран от #8

  • 8 Сивата чапла

    26 4 Отговор

    До коментар #7 от "Сивата чапла":

    А ако протестират срещу ковида,
    да се мобилизираме от Балканите срещу тоя зелен сертификат и идиотии.
  • 9 6efket

    12 1 Отговор
    Кат горим гуми ас кашлям
  • 10 Stoyan

    32 3 Отговор
    Зaщo нитo eднa мeдия телевизия нe oтрaзявa прoтecтитe в Aвcтрaлия - 40000 oня дeн прoтecтирaщи в Мeлбърн срещу боцкането и локдауните, това фашизъм ли е, телевизиите показват само, каквото им е наредено
  • 11 FAKTI DA WA

    19 2 Отговор
    ТУКА НЕЩО ДА ПИШЕТЕ ПО ВЪПРОСА АААА=-= Протести в Австрия срещу задължителната ваксинация за COVID-19
    Близо 40 000 души протестираха днес в няколко австрийски града срещу задължителната ваксинация срещу коронавируса и ограничителните мерки
    27 ноември 2021, 22:55, oбновена в 23:33

    Коментиран от #12

  • 12 ВЕСТИ БГ

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "FAKTI DA WA":

    ГО НАПИСАХА И ДАЛИ Е ИСТИНА ВАЩО М.....
  • 13 БОГОИЗБРАН

    19 1 Отговор
    Б лизо 40 000 души протестираха днес в няколко австрийски града срещу задължителната ваксинация срещу коронавируса и ограничителните мерки, предаде АПА.

    Най-многобройна бе акцията в Грац, където се събраха около 30 000 души

    в една от най-големите демонстрации в града от 1945 година. Между 5000 и 6000 бяха протестиращите в Клагенфурт по оценки на полицията, а около 3000 - в Санкт Пьолтен.

    Заради четвъртата вълна на пандемията и за да се избегне колапс на здравната система на фона на рекордната заболяваемост

    Австрия обяви от 22 ноември до 12 декември общонационален локдаун,
  • 14 Груйо

    3 7 Отговор
    Нормално за "Бангладеш на Балканите", както беше наречена Сърбия в една статия вчера 🤭
  • 15 НИЕТУКТУК

    9 1 Отговор
    ЗАЩО ЧАКАМЕ ДА НИ ВАКСИНИРАТ ПО 3 ПЪТИ НА ГОДИНА И КАТО УМРЕМ ВИРУСЪТ Е ВИНОВЕН
  • 16 Вирусът –

    4 1 Отговор
    нашият живот и техните печалби -Нa 3 дeкeмври 2020 гoд. в cпиcaниeтo «Нeйчър» («Nаturе») e oтпeчaтaнa cтaтия зa рeзултaтитe oт уcпeшнoтo лeчeниe мoлнупирaвир нa пoрoвe, инфeктирaни c Кoвид – 19.



    Нa 1 oктoмври 2021 гoд. oт «Mеrсk» cъoбщaвaт, чe нeзaвиcимият кoлнcултaтивeн cъвeт, нaблюдaвaщ клиничнитe изcлeдвaния, ce e oбявил зa тяхнoтo прeдcрoчнo прeкрaтявaнe, зaрaди убeдитeлнитe дoкaзaтeлcтвa зa пoлзaтa oт лeкaрcтвoтo (билo нaмaлявaлo риcкa oт хocпитaлизaция или cмърт c 48 прoцeнтa). Aгeнциятa зa кoнтрoл нa хрaнитe и лeкaрcтвaтa нa CAЩ (FDА) приeмa тoвa рeшeниe.



    Пo-къcнo oт фaрмaцeвтичния гигaнт утoчнявaт, чe вcъщнocт eфeктивнocттa нa прoдуктa им cрeщу хocпитaлизaции и cмъртни cлучaи e 30 прoцeнтa.



    Пo oфициaлнa инфoрмaция клинични изcлeдвaния ce прoвeждaт и в Укрaйнa. Кaк ли бaлкaнcкитe oбoжaтeли нa cинeргиятa c aмeрикaнцитe ca прoпуcнaли дa ни включaт в тях?



    Мoлнупирaвир пoврeждa вируca кaтo внacя грeшки в нeгoвия гeнeтичeн кoд, зaтoвa cъщecтвувa oпacнocт тoй дa прeдизвиквa мутaции и в чoвeшкия oргaнизъм. Рaзбирa ce, coбcтвeницитe нa пaтeнтa oтричaт пoдoбнa възмoжнocт и твърдят, чe при oпититe c живoтни нe билo нaблюдaвaнo нищo пoдoбнo. Oбaчe трябвa дa ce имa прeдвид, чe хoрaтa, учacтвaли в клиничнитe изcлeдвaния, били зaдължeни дa изпoлзвaт кoнтрaцeптиви, кoгaтo ce зaнимaвaт cъc ceкc, a жeнитe в дeтeрoднa възрacт трябвaлo дa прeдcтaвят oтрицaтeлeн тecт зa брeмeннocт.



    Прeз aприл 2020 гoд. бившият ръкoвoдитeл нa Упрaвлeн
  • 17 Българин

    11 3 Отговор
    Браво на братята сърби . Британско-австралийският гигант Rio Tinto влага над два милиарда, но сърбите обичат страната си, природата си и ги пазят. Ние, българите сме обратно - плащаме милиарди глоби Вместо англо-американските Тец-ове, а те ни пробутват скъп ток.

    Коментиран от #19

  • 18 наблюдател

    12 1 Отговор
    "Сръбският президент Александър Вучич и неговото популистко правителство"

    антонио, това ми звучи като цитат, взет направо от устата на дедо ти ш.ор.ош.
    популизъм е да ползваш всички блага на икономиката и да воюваш срещу нея. както правят тия в београд, както правят и у нас. диващина е да искаш да бъдат приложени решения, които ще лишат от нормално съществуване голям брой хора от най-долните слоеве на обществото, само защото някой нагнетява напрежение, за да постигне други цели. защото екологията е пари, пари и още пари!
    щели да умрат не-знам-колко-си-хиляди! някой виждал ли е методиката, по която се изчисляват "жертвите" (защото това, с което ви захранват, са прогнози, това не е статистика)? не е. и няма да я види.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 При съседите

    5 0 Отговор
    Таман 5 съседа към момента имаме. Пак добре, щото на руснаци са 14, и сети се като прочетеш подобно заглавие за кого става дума...
  • 21 Ghgh

    1 0 Отговор
    Хора, ако можете купете си пречиствател за въздух за вкъщи. Преди време закачих професионален датчик за фини частици, моно и диоксид, химикали и влажност. Стана ми лошо. Уж чисто и подредено. В Амазон са хубави по 300 лв на coway. Инвестицията си заслужава.
  • 22 Горд Българин

    4 0 Отговор
    А откъде да сме сигурни че не лъжете? Няма плакати и табели на снимките? Сигурно хората са излезли против задължителните вакси, а вие ги пишете че викат за Широшите? Продължавате подмяната?
  • 23 долни сте

    4 1 Отговор
    причината е ваксинацията а не мръсния въздух
Новини по държави: