Last news in Fakti

13 Декември, 2021 08:03 2 861 0

Потоп в Испания, улиците на градове в Навара са метър под водата

  • испания-
  • наводнение-
  • навара-
  • арагон

Безпокойство буди и наводнението в Арагон, където местното военно поделение е мобилизирало армията да евакуира населението в общините около Сарагоса

Потоп в Испания, улиците на градове в Навара са метър под водата - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Продължават наводненията в северната част на Испания, където още вчера най-голямата река Ебро преля вследствие на проливните дъждове през последните дни. Улиците на град Тудела в автономния регион Навара са един метър под вода.

От Гражданска защита предупредиха хората да не напускат домовете си, да останат на най-горните етажи, а ако се наложи да излязат, да използват надуваемите лодки, които местните власти са им подсигурили предварително.

В коритото на река Ебро са измерени 2 644 кубически метра вода в секунда, преди тя да залее над 20 улици в Тудела.

Регионалният премиер на Навара Мария Чивите поиска 74 от общините да бъдат обявени за бедстваща зона, преди да се направи оценка на щетите.

Безпокойство буди и наводнението в Арагон, където местното военно поделение е мобилизирало армията да евакуира населението в общините около Сарагоса.

Единствено в Страната на баските и Ла Риоха ситуацията леко се подобрява, след като проливните дъждове спряха. Все още екипите на Гражданската защита са нащрек заради опасност от преливане на един от притоците на Ебро - река Задора.

Досега бурята е отнела живота на двама души. Една 49-годишна жена, чиято барака е била отнесена от водата, и мъж на 61 години, който изчезна в петък на път за работа. Той бе открит в колата си във водите на река Бидасоа в Лесака.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: