Last news in Fakti

3 Декември, 2021 17:20 3 585 46

Топ генералът на САЩ е много обезпокоен от военната активност на Русия близо до Украйна

  • сащ-
  • русия-
  • украйна-
  • крим-
  • марк мили

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън предупреди Москва вчера за сериозна цена, ако нахлуе в Украйна, като призова руския си колега Сергей Лавров да търси дипломатически изход от кризата

Топ генералът на САЩ е много обезпокоен от военната активност на Русия близо до Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

САЩ проследяват достатъчно индикатори и предупреждения около руската военна активност близо до Украйна, които предизвикат "много безпокойство", а руската реторика изглежда все по-остра. Това коментира най-високопоставеният американски военен офицер, информира "Ройтерс".

Армейският генерал Марк Мили, председател на Обединения комитет на началник-щабовете, е отказал да спекулира относно видовете варианти, които САЩ биха могли да обмислят в случай на руска инвазия. Но Мили, в едни от най-обширните си коментари относно кризата, подчерта значението на суверенитета на Украйна за Вашингтон и за НАТО.

"Тук са заложени на карта значителни интереси за националната сигурност на САЩ и на страните членки на НАТО, ако е имало явен акт на агресивни военни действия от руснаците в национална държава, която е независима от 1991 г.", подчерта Мили по време на полет от Сеул за Вашингтон.

Украйна казва, че Русия е струпала над 90 000 войници близо до дългата им обща граница. Но Москва отхвърли предположенията, че се готви за атака срещу южната си съседка и защити правото си да разполага войски на собствена територия, както намери за добре.

Кремъл вече анексира черноморския полуостров Крим от Украйна през 2014 г. и след това подкрепи проруските сепаратисти, сражаващи се с киевските правителствени сили в източната част на страната. В този конфликт са загинали около 14 000 души, казва Киев, и той все още е къкрещ.

Експерти предупреждават, че една неоспорвана руска инвазия може да бъде дестабилизираща, създавайки вълни далеч отвъд Украйна в момент на нарастващо безпокойство във връзка с китайските намерения към Тайван.

Мили отказа да изложи публично своята оценка за броя на руските сили близо до Украйна, но намекна, че опасенията му отиват отвъд суровия брой руски войници.

"Няма да ви кажа какво проследяваме и индикаторите или предупрежденията от гледна точка на разузнаването, но ние ги проследяваме всички", отбеляза Мили и допълни: "И сега има достатъчно, за да предизвикат много безпокойство, а ние ще продължим да наблюдаваме."

Русия и Украйна имат вековна обща история и формираха двете най-големи републики на Съветския съюз до разпадането му през 1991 г., така че Москва разглежда амбицията на съседката си да се присъедини към НАТО като обида и заплаха.

Откакто започна последната криза, Москва отправи искания за правно обвързващи гаранции за сигурност от Запада и за уверения, че НАТО няма да приеме Украйна за член или да разположи ракетни системи там да удря Русия.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън предупреди Москва вчера за "сериозна цена", ако нахлуе в Украйна, като призова руския си колега Сергей Лавров да търси дипломатически изход от кризата.

Мили отказа да спекулира дали руският президент Владимир Путин може да е окуражен от изтеглянето на президента на САЩ Джо Байдън от Афганистан, като посочи, че "трябва да попитате Путин". Оттеглянето през август сложи край на войната на Америка в продължение на две десетилетия с недвусмислено поражение, като талибаните се върнаха на власт.

"Мисля, че би било грешка за всяка страна да прави широко стратегическо заключение въз основа на изтеглянето на САЩ от Афганистан и след това да приеме това събитие и автоматично да го прилага към други ситуации", подчерта Мили.

Той цитира исторически примери за минали президенти на САЩ, които изтеглиха войските на някои места, но наредиха военни действия на други места.

"Тъй че понякога САЩ са трудна страна за разбиране от други страни", отбеляза той.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГОСТ

    92 4 Отговор
    Топ генерала що не си гледа краварника а си вре носа в чуждата паница !!!
  • 2 Раданч Татлъту

    83 4 Отговор
    Притеснен кравар,просто безценно!🐂🤡🥳👍
  • 3 Путин

    62 2 Отговор
    Ще празнувам Нова година в Киев!
  • 4 Хахаха..

    54 1 Отговор
    На топ-генерала топките му се "обезпокоили".Айде ся па и за неговите топки да се тревожа,малко ми е другото на главата..
  • 5 тревожен

    65 2 Отговор
    Безспокойството му ще отпадне,щом Украйна влезе в границата на Руската федерация. Ще алъщиса,демек..казано на чист американски:)
  • 6 Azz

    71 0 Отговор
    Какви притеснения за другият край на света....
    Как навремето не се притесниха за индианците,за Виетнам,Ирак,Либия,Югославия и т.н.
    За което място се притеснят и остават само разруха...
  • 7 НАТО ВЕЦ

    31 0 Отговор
    Ами махнете я тази Украйна от до Русия. 😁😁😁
  • 8 дончичо

    59 1 Отговор
    Как пък не ви се изтриха буквите с това ...Русия анексира Крим от Украйна...? Украйна не е воювала за Крим с турците,а Русия, а рреференфума за нищо го немате
  • 9 Сивата чапла

    46 1 Отговор
    Наглец върховен!
    Съсипаха един народ и пак с претенции!
  • 10 Сивата чапла

    45 0 Отговор
    Дано украинците празнуват заедно с братята руснаци.
    Този народ не заслужава това.
    Зеленски да си го прибират в Америка.

    Коментиран от #11, #36

  • 11 Гаварит Масква

    21 2 Отговор

    До коментар #10 от "Сивата чапла":

    Като празнуват,да не забравят да поканят и брат Лукашенко!
  • 12 Димов

    36 0 Отговор
    Влязъл в чужда къща и се притеснява, че брата до брата живеят.
  • 13 Какви са

    40 0 Отговор
    Националните интереси на САЩ в Украйна?

    Коментиран от #14

  • 14 Шопо

    37 1 Отговор

    До коментар #13 от "Какви са":

    Газопреносната мрежа на Укропия, 72% от която са собственост на синчето на Байдън. Сега сгряваш ли? А за украинците хич не им дреме...
  • 15 БорисОFF

    27 0 Отговор
    Ми да, в Украйна са заложени на карта значителни интереси за националната сигурност на САЩ и на страните членки на НАТО. И още по-значителни интереси за националната сигурност на Русия.
    И въпреки това, Путин не е луд да атакува - ще овладеят Укроленд и после трябва да ги изхранват... Но ако Зеленски много рипа в Донбас, руснаците спокойно могат да сринат Киев без изобщо да настъпват. Ракетите и авиацията им са достатъчни.
  • 16 3.14К

    26 0 Отговор
    Абе Анатолий, днес колко пъти ще я превъртате новината с 90 000 руснаци на границата? Плана не е ли изпълнен още?
  • 17 Мутата

    10 1 Отговор
    На кой му пука.
  • 18 007

    6 16 Отговор
    АЛО АВТОРЧЕТО ЗАЩО НЕ ПИСА ЧЕ БЛИНКИН Е УДАРИЛ ШАМАРИТЕ НА ЛАВРОВ, ПРОДАЖНИ АВТОРЧЕТА

    Коментиран от #40, #42

  • 19 Сандо

    4 10 Отговор
    Те няма да идат да се бият,те ще сложат оръжия в ръцете на източноевропейските будали да тръгнат в бой и да мрат,ей така,за техния кеф.И като гледам какви пешки са разположили във властта на тези овладени държави,то нищо чудно това да се превърне в кошмарна реалност.За нас,разбира се!Да живее почти вечната българско-американска дружба!
  • 20 Kcaniba

    21 1 Отговор
    Aгрecoрa в рeгиoнa e фaщ, кoйтo ce прикривa c уж гoркaтa oкрaинa, в кoятo e извършeн въoръжeн , нaциcтки прeврaт и ce извършвa хибридeн гeнoцид нaд руcки, бългaрcки, унгaрcки и др. нaрoди!!! Бaндeрoвцитe ce прaвят бa жeртви, a aмeриocкитe aгрecoри уж ги зaщитaвaт!! Тeзи бaзи ce cтрoят зa aмeрикocитe c aмeрикocки шeкeли, нo нaкрaя щe cи ги прибeрe иcтинcкият cтoпaнин нa нвoруcкитe зeми!!!
  • 21 Смехурко

    20 2 Отговор
    Той предупредил Масква!!!!!!Смях в залата!
  • 22 СОРОСНЯТА СМЕШОВЕ

    13 0 Отговор
    Сега генерала утре генералката др ден генералшата и генерлчето...
  • 23 Ферхат Аслан

    4 25 Отговор
    Двама се карат, третия печели. Крим е Турски и точка нито е украински нито български нито руски а Турски

    Коментиран от #41

  • 24 Монгола

    17 0 Отговор
    Само като прочетеш простоватите домашни изрази нахлу - нахлуу-нахлууу... и ти става ясно кой спонсорира и кой шарка колонката!
  • 25 Като е

    14 0 Отговор
    хамеркански топ генерал да не истрева ракетки от кафевата си долина?
  • 26 кап Америка

    11 0 Отговор
    Ще им спрем Кока Колата и шаринийките
  • 27 az #Контрапропаганда

    21 0 Отговор
    Звучи много несериозно! Като "герой" дето вика: "дръжте ме, че ще ги попилея!" :)))) И всъщност е показателно, че светът вече не се командва от САЩ.... Pax Americana умря! Амин!
  • 28 Професора

    16 0 Отговор
    Как не ви нахлу поне малко акъл на соросите за толкова години.
  • 29 Пентагона

    14 0 Отговор
    Марк Мили е едно хуенце дето не знае изобщо какви ги бълнува
  • 30 Очевидно

    8 0 Отговор
    Ако не е обезпокоен, нема паре...
  • 31 Ангел лудия

    13 0 Отговор
    Генерале купете си от скъпите и дълбоки Памперси
  • 32 Ваш

    13 1 Отговор
    Ало Анатоли ,ти май имаш нужда от психиатър ,те САЩ са безумни, трябва да палят войни далече от тях,но ти непреставаш да плюеш срещу Русия!!!!писна ни от твойта злонамереност. Пиши за хаоса фашизма в Украйна !!😄😄😄😄😄😄
  • 33 Генов

    9 0 Отговор
    Безпокойство, че Русия е близо до Украйна!? Еми да преместят Украйна, като се безпокоят американците! Съвсем се побърка светът! Вече черното е бяло и обратното!
  • 34 ХИЛЪРИ

    7 0 Отговор
    ХЕЙ КРАВАРИ ,БЪРЖЕ БЕГАЙТЕ В КРАВАРНИКА ЗА ДА БЪДЕТЕ СПОКОЙНИ. НЕМАТЕ РАБОТА ДО РУСКАТА ГРАНИЦА!!!!!!!!
  • 35 ФАКТ

    3 8 Отговор
    ...СЛЕД КАТО ЗНАМ КАКЪВ ПРЕЗИДЕНТ СИ ИЗБРАХМЕ..И КАКВО ПРАВИТЕЛСТВО ЩЕ НИ УПРАВЛЯВА..ВЕЧЕ СЪВСЕМ СЕРИОЗНО СЕ НАДЯВАМ ДА СТАНЕ ВОЙНА..И БЪЛГАРИЯ ДА БЪДЕ РАЗДЕЛЕНА МЕЖДУ РУСИЯ ТУРЦИЯ И ГЪРЦИЯ...И ПОВЕЧЕ ДЪРЖАВА ДА НЯМАМЕ....ЗА ДА ПОЧНЕ ДА ЖИВЕЕМ ДОБРЕ..ЗАЩОТО ЯВНО ЯВНО ОТ НАШИТЕ УПРАВЛЯВАЩИ НИЩО ДОБРО НЕ МОЖЕ ДА ОЧАКВАМЕ..ДАВАЙ ДА НИ ЗАЛИЧАВАТ КАТО ДЪРЖАВА..И ДА СЕ СВЪРШВАТ МЪКИТЕ ВЕЧЕ..,,А ТО ТАКА ИЛИ ИНАЧЕ НИЕ ДЪРЖАВА НЯМАМЕ..НИТО ПЪК НАРОД..ДЪРЖАВА СКА-АНА..НАРОДА НИ ТОТАЛНО ...ОТК-ЧЕН...МИСЛЯ ЧЕ Е ВРЕМЕ ДА ПРОБВАМЕ ОТНОВО КАК ЩЕ Е АКО СМЕ ПОД ЧУЖДА ЗАВИСИМОСТ..НАШАТА И БЕЗ ТОВА Е ИЗЛИШНА...
  • 36 всъщност

    6 0 Отговор

    До коментар #10 от "Сивата чапла":

    Така ще стане, Висшият Разум на Вселената, който ние наричаме БОГ ще се погрижи всичко да се нареди както трябва и руснаците заедно със своите украински братя пак да са заедно ръка за ръка! А мръсните кравари и техните продажни марионетки по целия свят да бъдат наказани, нека да се помолим на БОГ да пази България и достойните българи а да накаже всички родоотстъпници, които за власт и пари предадоха народа и Родината! АМИН.
  • 37 ТОЧКАТА

    4 0 Отговор
    а бе Блинкен, май изоставихте МДО СТРАТЕГИЯТА!!!!!Пък толкова реклама и ударихте!!!!!!..Бехте готови да СМАЖЕТЕ РУСИЯ!!!!!!само със СПЕЦ ПОДЕЛЕНИЯТА СИ!!!!ДАЖЕ И КИТАЙ..../ЕДНОВРЕМЕННО!!!!!!КВО СТАНА БЕ блинки@@@@@@@@@@???????????
  • 38 ТОЧКАТА

    2 0 Отговор
    на гинирала топ...препоръчвам ПАМПЕРС11!!!!!в краен случай и пууфи...щото може и ...КОПРИВА!!!ТЯима особени ...свойства...
  • 39 Жужата треваше да атакува отдавна

    1 0 Отговор
    Още предшествениците му да нападнат реално запада а не само да лялят и запада да се гаври с тех
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Bai...

    5 0 Отговор

    До коментар #23 от "Ферхат Аслан":

    Само на май,а ти пу,ката е турска, маймуно! Анадънму?!
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 мале мале

    0 0 Отговор
    Винаги съм мислел.Ако Путин реши да изпревари във войната,той непременно трябва да превземе Украйна .За да направи голяма фронтова линия в посока Париж и от там Англия.Няма да има спиране.Освен лазар ,но май европейците толкова голяма линия едвали ще могат да покрият.
  • 44 ФАКТ

    0 3 Отговор
    ,,,И ВЪПРЕКИ ЧЕ ГЛЕДАМ ЧЕ ТУК ИМА МНОГО ...АНТИ-АМЕРИКАНЦИ...ВСЕ ПАК СМЯТАМ ЧЕ НАРОДА НА БЪЛГАРИЯ НЯМА ДА ИМА НИЩО ПРОТИВ..АКО ПРИМЕРНО АМЕРИКА НИ ЗАВЛАДЕЕ И ДА СТАНЕМ ЧАСТ АМЕРИКА..И ДА ПОЧНЕМ ДА ЖИВЕЕМ ПО ТЕХНИТЕ ЗАКОНИ И ПО ТЕХНИТЕ СТАНДАРТИ..ЕДВА ЛИ НЯКОЙ ЩЕ ИМА НЕЩО ПРОТИВ ДА ЖИВЕЕМ КАТО АМЕРИКАНЦИ..ПОНЕ ЩЕ ЖИВЕЕМ КАТО ХОРА..АМА НАИСТИНА КАТО БЕЛИ ХОРА..И НЯМА ДА НИ УПРАВЛЯВАТ НАЙ РАЗЛИЧНИ КРАДЦИ.ИДИ-ТИ..И РАЗНИ ОТКА-АЛКИ.....И ВЪПРЕКИ ЧЕ ТУК СЕ ТВЪРДИ ЧЕ АМЕРИКА ВЕЧЕ НЕ УПРАВЛЯВАЛА СВЕТА..АМИ ТОВА Е ЧИСТА ГЛУПОСТ..АМЕРИКА ВИНАГИ Е УПРАВЛЯВАЛА СВЕТА..И ВИНАГИ ЩЕ БЪДЕ ТАКА..НИКОЯ ДРУГА ДЪРЖАВА..АБСОЛЮТНО НИКОЯ ДРУГА..БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЕ НЕ МОЖЕ ДА СИ ПОЗВОЛИ ДА ИДЕ НА ДРУГИЯ КРАЙ НА СВЕТА..И ДА СИ ВОДИ ВОЙНИ ..ПОД НОСА НА ДРУГИ ДЪРЖАВИ..БЕЗ ДА И ПУКА ОТ НИЩО..ДА В НЯКОИ СЛУЧАИ ТЕЗИ ВОЙНИ СА ДОБРО ДРУГ ПЪТ ЗА ЛОШО....НО Е ФАКТ ЧЕ СИ ПРАВЯТ КАКВОТО СИ ИСКАТ КЪДЕТО СИ ПОИСКАТ..,,АКО НЯКОЙ ТУК ЗНАЕ ДРУГА ТАКАВА ДЪРЖАВА НЕКА КАЖЕ КОЯ Е...
  • 45 Гагарин

    2 0 Отговор
    Шизофреници !
  • 46 Бати Гошо вестникарчето

    0 0 Отговор
    Американски генерал много се притеснил. Сега пък аз се притесних заради него и не знам какво да правя. Със сигурност няма да мога да спя тази нощ.