Last news in Fakti

14 Декември, 2021 12:37 5 686 26

Панамско издание: Борисов е изолиран

  • панамско издание-
  • борисов-
  • изолиран

Той е дискредитиран, с множество обвинения в корупция и близост с мафията и икономическата олигархия, казват още от изданието 

Панамско издание: Борисов е изолиран - 1
Снимка: laestrella.com.pa

Новината, че след месеци политическа криза и три изминали парламентарни избори, България най-накрая има редовно правителство, оглавявано от бившия служебен икономически министър и съпредседател на “Продължаваме Промяната” Кирил Петков, бе съобщена от La Estrella de Panamá - най-стария вестник в Република Панама. Ето какво пишат в електронното му издание, цитирано от Frognews:
Българският парламент одобри в понеделник новото коалиционно правителство, съставено от четири партии и водено от премиера Кирил Петков, с което приключи осеммесечната политическа криза с три парламентарни избори. 134-те депутати от коалицията гласуваха "за" новия правителствен ръководител, 104 депутати гласуваха " "против".

Изпълнителната власт се формира от партиите "Продължаваме Промяната" (ПП) на Петков, победител на изборите от 14 ноември тази година, социалистическата партия БСП и двете протестни партии "Има такъв народ" и "Демократична България". “, които заедно имат мнозинство от 134 сред 240-те места в парламента.

Против гласуваха депутатите от консервативната популистка партия ГЕРБ, която доминираше в българската политика през последното десетилетие, партията ДПС и "Възраждане" - ултранационалистическа и проруска партия. Петков изтъкна преди гласуването своите приоритети за новото правителство: нулева толерантност към корупцията, борба с бедността, растеж и икономическо развитие на страната.
В този смисъл той обеща "абсолютна прозрачност на всеки похарчен лев" и че няма да има "човек, който да се чувства имунизиран от и над закона", визирайки бившия премиер Бойко Борисов, обвинен в сътрудничество и толериране на местната мафия.
„Ще бъда пръв сред равните. Само като екип можем да постигнем тези цели. Трябва да работим заедно срещу опозицията“, каза Петков, 41-годишен бизнесмен и икономист, завършил образованието си в Канада и САЩ.
„Убеден съм, че след четири години страната ще бъде съвсем различно място“, каза новият министър-председател на България, една от най-тежко засегнатите от пандемията на коронавируса европейски страни и където нивото на ваксинация е особено ниско - едва 30% от населението, пише още La Estrella de Panamá.
Поради тази причина Петков призова населението да се ваксинира срещу COVID-19.

„Ваксинацията е единственият начин да се избегне затварянето на децата и възрастните вкъщи, и икономиката“, каза новият премиер, който обеща да бъде човек, "близък до всички". "Ще ме виждате често по улиците на София. Възнамерявам да променя културата на това какво означава да си министър-председател. Ще ходя по земята и ще говоря директно с хората по улиците", каза той, след като положи клетва като премиер.

Политологът Антоанета Христова прогнозира, че новото правителство няма да има традиционните сто дни на толерантност, защото трябва незабавно да се справи със здравната, икономическата и социалната криза, от която страда страната.

„Вероятно тази изпълнителна власт няма да има много дълъг живот, в крайна сметка не повече от година, поради идеологическите различия между четиримата партньори“, каза Христова пред частната телевизия bTV.
България, най-бедната страна в Европейския съюз (ЕС), проведе три парламентарни избори тази година - през април, юли и ноември.
Разпокъсаността на парламента и взаимното вето попречиха на сформирането на изпълнителна власт в продължение на месеци, налагайки назначаването на служебен кабинет, от който Петков и основният му съюзник Асен Василев се оттеглиха, за да сформират новата партия ПП.
Всичко това се случи след разкриване на случаи на корупция и злоупотреби с власт от предишното правителство на популиста Бойко Борисов (ГЕРБ), който беше три пъти премиер от 2009 г. насам.

Дискредитиран и с множество обвинения в корупция и близост с мафията, и икономическата олигархия, Борисов е политически изолиран, неспособен да постигне парламентарно мнозинство.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Райчово око

    20 5 Отговор
    Тук го кара като мутрак а е по зле и от Ганьо казаджията навън на кой ли не се поклони Гняс гнус отврат
  • 2 📌🇧🇬

    16 8 Отговор
    :) В Панама би трябвало да знаят по добре, името генерал Нориега звучи познато, нал тъй?
  • 3 Някой си

    18 26 Отговор
    А бе както е тръгнал Петков с рогата напред за ваксините дълго няма да премиерства...........че и Радев ще си иде с него.........за разлика от друг път в случая имаме конкретен виновен, не партия............

    Коментиран от #9

  • 4 Еййй

    40 8 Отговор
    И в Панама разбраха за тиквата , само простата тиква не е разбрал че е аут )))

    Коментиран от #15, #18

  • 5 !!!?

    17 8 Отговор
    Щом и тази "световна сила" се е загрижила за "промяната" в България значи сме велика сила !!!?
  • 6 мдааа 🤔

    28 6 Отговор
    Колко точно панамските журналисти са описали политическата обстановка у нас. Само нашите журналисти не смеят да напишат истината, че "
    Дискредитиран и с множество обвинения в корупция и близост с МАФИЯТА, и икономическата ОЛИГАРХИЯ, Борисов е политически изолиран, неспособен да постигне парламентарно мнозинство."
  • 7 King For a Day

    27 4 Отговор
    Дори на хиляди километри , в отдалечени от нас земи , хората разбраха същността на ВОЖДА !
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 И. Иванов

    12 5 Отговор

    До коментар #3 от "Някой си":

    Има един проблем - тия, дето се прегърнахте с тях - герб и ДПС, са ваксъри отвсякъде. Май увиснахте в безвъздушното пространство, Възраждане!
  • 10 талибан

    14 4 Отговор
    спешно борисов заедно с калинките си да бъде командирован в Колумбия за да заздрави колумбийската мафия и да помогне на нарко картелите с ценни съвети как се краде законно . След провала с Ескобар борисов и калинките му са страшно необходими за джунглата,а той знае как
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Хахаха

    19 4 Отговор
    Даже в банановите републики знаят какъв мафиот е бате Боко, само гербаджиите не разбраха.

    Коментиран от #13, #19

  • 13 Не си прав

    14 3 Отговор

    До коментар #12 от "Хахаха":

    И те разбраха,но се правят на шантави, още се надяват да останат на хранилката!
  • 14 Читател

    5 8 Отговор
    Какво ли пишат сев корея и веницуела Да ли панамци знаят къде е българия Защо не пишите какво казват страните от европа Правителство и президент бяха избрани с голям % негласували 60-70% И защо партиите които имат вице министри председатели са на последните редове на парламента

    Коментиран от #24

  • 15 Бреи бреи

    3 6 Отговор

    До коментар #4 от "Еййй":

    Кауна и там има последователи които го подкрепят Като никои не му обръща внимание в европа ще чакаме Мадуро на посещение
  • 16 Ехаааа....

    10 2 Отговор
    Чак в Панама ли станахме известни ?
  • 17 заинтригуван

    12 2 Отговор
    И сега Баце къде ще абдикира като навсякъде знаят за него ?
  • 18 Бреи бреи

    2 4 Отговор

    До коментар #4 от "Еййй":

    Кауна и там има последователи които го подкрепят Като никои не му обръща внимание в европа ще чакаме Мадуро на посещение ще се въстановява нарко трафика Мутрите идват на власт
  • 19 Ами що са

    2 3 Отговор

    До коментар #12 от "Хахаха":

    На първия ред в парламента А тия които ще правят правителство са в дъното Значит ще има напредък А отбор с зонални футболисти
  • 20 Скакауец

    7 2 Отговор
    Малеее, чак у Панама разбраха кво чудо сме имали за МП! По-точно не "чудо", ами плодов зеленчук с дебели корени сред мафиозките среди...Видния международник го разбраха кво е чак на другия край на света...
  • 21 Винкело

    6 4 Отговор
    100 % от братския панамски народ хабер нямат, че има на света държава България. Явно на платилия статията не му стигат мангизите за поръчка поне в Албания, Малта... нещо по-така.
  • 22 Трезвомислещ българин

    5 5 Отговор
    А в Папуа и Нова Гвинея какво казват?
  • 23 Гай Турий

    8 3 Отговор
    La Estrella de Panamá, като цитират лицето Ант. Христова, с подарена професорска титла заради заслуги, че е купена от мутрите и мафията политическа "анал-и- заторка", която злъчно и тенденциозно принизява новите хора във властта и особена президента Радев. Тая ку.ка, каквото и да казва, истината трябва да се вижда точно в противоположното.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Вятъримъгла

    1 1 Отговор
    Ооо сега ще видите всички гербаджийски тикви във затвора ще сте и България ще възкръсне.
    Имената на Петков и Василев ще бъдат със златни букви написани в историята на България.
    Всички държави ще говорят за България с почит и уважение.
  • 26 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 0 Отговор
    Статията е писана от избягал комунист в Панама.