Last news in Fakti

15 Април, 2013 18:24 2 242 1

Северна Корея чества 101 години от рождението на Ким Ир Сен

  • кндр-
  • северна корея-
  • 101 години
Северна Корея чества 101 години от рождението на Ким Ир Сен - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Северна Корея отбелязва днес 101-вата годишнина от рождението на "Бащата на нацията" - Ким Ир Сен на фона на нестихващо напрежение в региона заради ядрената програма на страната.

В еуфорията на тържествата севернокорейците, като че ли изоставиха заплахите за война и фокусираха енергията си в празнични изяви.

Рано в понеделник лидерът Ким Чен Ун посети мавзолея на дядо си Ким Ир Сен и баща си Ким Чен Ир в Пхенян. Той отдаде "висока почит и смирение" на бившите лидери на страната, съобщи официалната информационна агенция KCNA.

Международните наблюдатели коментират, че това е първата публична проява на младия севернокорейски лидер за последните две седмици, откакто напрежението на полуострова достигна критични нива.

„Улиците на Пхенян са украсени със знамена и плакати за празника в чест на един от най-влиятелните култове към личността на един човек в световен мащаб“, коментира кореспондентът на БиБиСи в Сеул и добавя: „Може би това е напомняне за това, какво наистина се крие зад неотдавнашните военни заплахи, а именно, че трябва да се гарантира оцеляването на режима“.

Голям военен парад в Пхенян отбеляза началото на тържествата по повод "Деня на слънцето", датата на която основателят на КНДР е роден. На този парад властите традиционно демонстрират нова военна техника.

Севернокорейският народ отбеляза деня с тържествени манифестации, спортни събития, изложения и други мероприятия, сред които и грандиозен фестивал на цветята, кръстен на Ким Ир Сен.

Държавната медия обяви, че поздравителни послания са изпратени от чужди правителства и организации. Групи в много страни също празнуват рождения ден на Ким Ир Сен, провеждайки специални семинари за събитието, експозиции със снимки и книги.

Ким Ир Сен бе върховен лидер на страната от основаването й през 1948 г. до смъртта си през 1994 година. Тогава власта бе предадена в ръцете на неговия син, Ким Чен Ир, а през 2011 година, след смъртта на баща си, на „престола“ седна третият от династията Ким – младият Ким Чен Ун.

В световните медии се появиха спекулации, че затворената комунистическа страна ще използва рождения ден на Ким Ир Сен за изстрелването на управляеми ракети. Миналата година, ракета-спътниконосител трябваше да бъде изстреляна в орбита, за да отбележи 100-годишнината от раждането на Ким Ир Сен. Ракетата обаче избухна малко след излитането си. Тогава Съветът за сигурност на ООН осъди действията на Пхенян и обвини режима, че е опитал да изстреля ракета с далечен обсег.

През последните седмици Северна Корея нееднократно заплаши да започне военни действия срещу Южна Корея, Япония и американски бази в региона. Напрежението на Корейския полуостров се нажежи до червено, след като Северна Корея проведе своя трети подземен ядрен опит на 12 февруари, което доведе до санкции от страна на ООН.

В същото време в Южна Корея и Япония се проведоха демонстрации срещу комунистическия режим. „Северна Корея организира помпозни тържества, за да празнува този рожден ден, като взима средствата на гладуващите хора. Ние не можем да толерираме това. Тук сме, за да призовем режима да спре със заплахите за война и да премахне ядрените си оръжия”, категоричен бе един от участниците в протестите.

В опит да намали напрежението на Корейския полуостров Вашингтон изрази готовност да преговаря с КНДР. Американският държавен секретар Джон Кери, който е на посещение в Токио заяви, че Вашингтон е готов да седне на масата за преговори с режима в Пхенян. В края на обиколката си в Азия американският държавен секретар потърси подкрепата на Китай за мирни преговори със Северна Корея и увери Южна Корея и Япония, че може да разчитат на Съединените щати.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Human

    0 0 Отговор
    .... горките севернокорейци! Обама, ако знаете какво ви крои. Тя Русия, като си държи ръцете в джобовете и не защитава интересите си в северна Корея, естествено Сащ ще искат да я унищожат, а то така с един куршум два заека! Корейците ще страдат, но и руснаците ще им треперят гащите. Аз не вярвам гладните корейци да имат ядрено оръжие!
Новини по държави: