Last news in Fakti

27 Декември, 2021 17:15 5 268 5

Борбата за власт между президент и премиер достигна връхната си точка

  • сомалия

Опит за преврат в Сомалия

Борбата за власт между президент и премиер достигна връхната си точка - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Опит за сваляне на федералното правителство, подкрепено от президента Мохамед Абдулахи Мохамед, беше направен в Сомалия на 27 декември. „Беше направен открит опит за сваляне на правителството, конституцията и действащите закони“, съобщи премиерът на Сомалия Мохамед Хюсеин Робле в обръщението си към нацията.

Премиерът подчерта, че тези действия на президента на Сомалия целят Мохамед да остане на поста държавен глава след изтичане на мандата му. "Сега той прави всичко, за да провали изборите в страната и да остане незаконно на поста си", каза премиерът.

"Моето правителство сега е отговорно за управлението на страната. Наредил съм на ръководството на силите за сигурност да се подчинява само на моите заповеди, а не на президента на страната", каза Робъл. Премиерът подчерта, че онези от военните, които пренебрегнат заповедите на министър-председателя, ще бъдат подведени под отговорност.

Робъл призова Мохамед незабавно да се оттегли от президентския пост. „Напуснете поста на държавен глава и водете кампанията си за преизбиране“, каза той.

Междувременно сомалийският новинарски портал Garowe съобщава, че в столицата на страната Могадишу е започнала мобилизация на войски, които са в опозиция на президента Мохамед. Според вестника, държавният глава е ултиматум в срок до 24 часа да напусне президентската резиденция.

На 27 декември държавният глава издаде указ за спиране на правомощията на премиера Робле в очакване на дело за корупция с участието на правителствения глава. Премиерът е обвинен в участие в строежа на имение върху терен, собственост на ВМС на Сомалия. Робъл твърди, че случаят е политическа провокация.

Няколко часа след публикуването на указа на държавния глава, кабинетът на премиера беше завзет от специални части верни на Мохамед. Въпреки това Робъл пристигна в сградата, заобиколен от войски, включително силите на мироопазващата мисия на Африканския съюз в Сомалия. В резултат на това военните, опитвайки се да изпълнят заповедта на президента Мохамед за прекратяване на дейността на премиера, бяха принудени да напуснат правителствените помещения.

Първата реципрочна стъпка на премиера беше да свика военните, за да обсъдят настоящата ситуация. Ден по-рано Робле извърши смяна в правителството, като назначи на поста министър на отбраната своя най-близък съюзник Абдулкадир Мохамед Нур, който преди това оглавяваше Министерството на правосъдието. От своя страна, кабинетът на правителствения глава публикува изявление, в което нарече Мохамед „бивш президент“. От септември миналата година отношенията между държавния глава и премиера се влошиха значително, поради изострената борба за власт между различни групи в Сомалия преди предстоящите общи и президентски избори.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Behemoth

    6 1 Отговор
    УжасТ!Ние сме като Сомали ленд!
  • 2 мда

    8 0 Отговор
    Затова конфликтът между институциите е крайно опасен. Така са започнали повечето граждански войни по света - с конфликт между институциите.
  • 3 Сатана

    5 0 Отговор
    Като замениш имената в статията с тези БГ режима,всичко си идва на мястото.
  • 4 Лъжливия Бабикян

    2 5 Отговор
    Пуча Радев е за затвора без съд и присъда до живот
  • 5 Даа

    0 0 Отговор
    Така,така е няма разлика,тук от либералност влечугите се намърдаха с фалшификации,а пуча се подготвяше 5 г.и накрая видяхме че не си е струвало,некадърници получиха власт за да се обогатят лично и кукловодите им.