Last news in Fakti

1 Януари, 2022 07:20 5 648 20

Австрия ще подкрепи Чехия

  • австрия-
  • александър шаленберг-
  • чехия

Това обяви Александър Шаленберг

Австрия ще подкрепи Чехия - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Австрия ще подкрепи Чехия в нейното предстоящо европейско председателство, съобщи ТАСС.

Предстои Чехия да поеме европейското председателство във втората половина на предстоящата година. Австрийският външен министър Александър Шаленберг е провел разговори със своя колега Ян Липавски.

Двамата са дали уверение в предстоящото сътрудничество. Чехия може да разчита на пълната подкрепа на Австрия.

Двете страни ще работят по теми от общ интерес. Вероятно ще търсят още партньори в ЕС.

Австрия е отворена за партньорства по различни теми. Предстоят двустранни разговори.

Те трябва да уточнят общите действия.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хаберих

    13 1 Отговор
    Някой знае ли на кого са кумове Кумчо Вълчо и Кума Лиса?!

    Коментиран от #13, #14, #15

  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 10 Отговор
    ЧОВЕШКО ПОЛИТИЧЕСКА постъпка БРАВО
  • 3 James 🇺🇸

    15 1 Отговор
    Е че естествено. Двата натурални съюзника на Райха. 1938 година: Първо се присъединява Австрия, след това и Чехословакия. 2022 година: Австрия първа наложи задължителна ваксинация, последва я Чехия със задължителна ваксинация за хора над 60 год.

    Коментиран от #5, #16

  • 4 Грух Джуланов

    6 2 Отговор
    Дай господ на всеки такива съседи!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Българин

    4 1 Отговор
    А ние кой да подкрепим.
    Май няма кой.
    Албания , Босна и Херцеговина, Косово и тогава да видиш Сърбия и Северна Македония накъде 12 месеца ембарго и са в ЕС.
  • 7 Да да стане

    14 0 Отговор
    При това председателство, Албания да се отдели от РСМ и да влезе в Европа! А кръвните ни братя ще почакат да изтрезнеят от титовия патриотизъм за да приемат истината и да влязат също!
  • 8 📌🇧🇬

    0 0 Отговор
    Защо ЕС и специално България ще заплаща все повече за “единица цена” за производство на Ел. Енергия?📌 БЕРЛИН (AP) - Германия в петък затваря половината от шестте атомни електроцентрали, които все още са в експлоатация, една година преди страната да спусне последната завеса над десетгодишното си използване на атомна енергия.

    Решението за постепенно изоставяне на ядрената енергия и преминаване от изкопаеми горива към възобновяеми енергийни източници беше взето за първи път от левоцентристкото правителство на Герхард Шрьодер през 2002 г.

    Неговият наследник Ангела Меркел отмени решението си да удължи живота на германските атомни централи след катастрофата на атомната електроцентрала Фукушима в Япония през 2011 г.и определи 2022 г. като краен срок за затварянето им.

    Трите реактора, които понастоящем са затворени, бяха пуснати за първи път в средата на 80-те години. Заедно те осигуряват електричество на милиони германски домакинства в продължение на почти четири десетилетия.

    Една от фабриките – Брокдорф, намира се на около 40 км (25 мили) северозападно от Прага на река Елба - се превърна в специален център антиядерных протести, които са били предизвикани от Чернобилската катастрофа през 1986 г. в Съветския Съюз.

    Другите две растения се намират в Гронд, на около 40 километра южно от Хановер, и в Грюндремминген, на 80 километра западно от Мюнхен.

    Някои в Германия призоваха за преразглеждане на решението за спиране на атомната енергия, тъй като ве
  • 9 📌🇧🇬

    1 0 Отговор
    Продължение на коментар N:8 ; “ Някои в Германия призоваха за преразглеждане на решението за спиране на атомната енергия, тъй като вече съществуващите електроцентрали произвеждат сравнително малко въглероден диоксид. Поддръжниците на атомната енергия твърдят, че тя може да помогне на Германия да постигне целите си за намаляване на емисиите на парникови газове в климата.

    Но правителството на Германия, заяви тази седмица, че извеждане от експлоатация на всички атомни електроцентрали в следващата година, а след това постепенен отказ от използването на въглища до 2030 г. няма да се отрази на енергийната сигурност на страната или нейната цел е да направи най-голямата икономика в Европа "климатично неутрална" до 2045 година.

    "Чрез масовото увеличаване на възобновяемата енергия и ускоряване на разширяването на електрическата мрежа можем да покажем, че това е възможно в Германия", каза министърът на икономиката и климата Робърт Хабек.

    Пленници на Русия: европейските цени на енергията се увеличават, тъй като Путин ограничава доставките на газ.
    Брайтбарт Лондон (@BreitbartLondon) 8 ноември 2021

    Някои съседи на Германия вече са се отказали от ядрената енергия или са обявили планове да го направят, но други се придържат към технологията. Това предизвика опасения относно ядрената разделение в Европа: Франция планира да построи нови реактори, а Германия избира природен газ като "мост", докато не се появи достатъчно количество възобновяема енергия, и двете
  • 10 📌🇧🇬

    0 0 Отговор
    Продължение на коментар N:9 ; Някои съседи на Германия вече са се отказали от ядрената енергия или са обявили планове да го направят, но други се придържат към технологията. Това предизвика опасения относно ядрената разделение в Европа: Франция планира да построи нови реактори, а Германия избира природен газ като "мост", докато не се появи достатъчно количество възобновяема енергия, и двете страни твърдят, че техният предпочитан източник на енергия трябва да се класифицират като стабилен.

    Останалите три атомни електроцентрали в Германия-Емсланд, Изар и Некарвестхайм – ще бъдат изключени до края на 2022 г.

    Въпреки че някои работни места ще бъдат загубени, компанията за комунални услуги RWE заяви, че повече от две трети от 600-те работници в атомната си електроцентрала Gundremingen ще продължат да участват в операциите след спирането до 30-те години на миналия век. Германските атомни енергийни компании ще получат почти 3 милиарда долара за ранно спиране на своите електроцентрали.

    Министърът на околната среда Щефи Лемке отхвърли предположенията, че ново поколение атомни електроцентрали може да насърчи Германия отново да промени курса.

    "Атомните електроцентрали остават високорискови обекти, които произвеждат високо радиоактивни атомни отпадъци", каза тя пред медийната група Funke Тази седмица.

    Остава да се вземе окончателно решение къде да се съхраняват десетките хиляди тонове ядрени отпадъци, генерирани в германските електроцентрали. Експерти
  • 11 📌🇧🇬

    1 0 Отговор
    Продължение на коментар N:10 ; “ Остава да се вземе окончателно решение къде да се съхраняват десетките хиляди тонове ядрени отпадъци, генерирани в германските електроцентрали. Експерти твърдят, че някои материали ще останат опасно радиоактивни в продължение на 35 000 поколения.

    Коментиран от #18

  • 12 Agata

    3 3 Отговор
    Ако имахме и ние такива съседи,сега нямаше да псуваме по турски
  • 13 Преди

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "хаберих":

    години в моя край едни хора държаха една кръчма,!Та, на собственика му казваха Кумчо Вълчо , а на жена му Кума Лиса..Обаче не мога да ти кажа на кого са кумували.Ще проуча въпроса и ще ти кажа!
  • 14 гинкобилоба

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "хаберих":

    На мечката и заека кумуват!
  • 15 Лост

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "хаберих":

    На Любка Кумчева.
  • 16 Не си наясно.

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "James 🇺🇸":

    Чехия си е завзета от Германия. А до края на Първата Световна Война са част от Австро-Унгария.

    Коментиран от #17

  • 17 James 🇺🇸

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Не си наясно.":

    То ти май не си наясно бе, батко. Чехия е единствената държава победена без бой от Хитлер. Това не ти ли вдига червени флагове?
  • 18 Qqqq

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "📌🇧🇬":

    Виждам , че си много запознат по темата. А знаеш ли , че именно Чехия строи атомни електроцентрали в Дукован , които не са нито френски , нито немски , а са си руски. И на уважаеми те панове никой нищо неможе да им каже и даже и председатели са тръгнали да ми стават. По големи руски подлоги и от българите.
    Едно мога да кажа , ако кризата с COVID 19 продължи и през второто полугодие, а СП2 не бъде пуснат в експлоатация, чешкото председателство ще бъде последното , защото по негово време ЕС просто ще се разпадне. Чехите са подла , лицемерна и неразбрани нация , която паразитира на гърба на своите богати съседи и дори когато може им забива нож в гърба. Те допълнително ще ускорят процеса на разпадане на ЕС който вече е започнал
  • 19 Qqqq

    0 0 Отговор
    А и забравих да спомена още нещо. Позицията на чешката дипломация в спора между БГ и РСМ е твърдо за РСМ . Има внесена петиция в ЕК в , която ветото наложено от БГ се осъжда и заклеймява като абсолютно неприемливо. Според тях РСМ трябва да влезе колкото се може по - бързо в ЕС. За това през второто полугодие на 2022 върху нас очаквам да бъде оказан сериозен натиск ако до тогава все още не сме се разбрали с македонците.
  • 20 Как ще ги стигнем

    0 0 Отговор
    Чехия незнам.Ако имате възможност посетете поне тази прекрасна държава.Каквото направят в Германия или Австрия след няма и 24 ч. Та и в Чехия същото . От 6 г. живея в Прага .Уникален град за живот.Цените са по низки от Бг а заплатите са 3 пъти по високи(1250€) взимам аз и то за 168 ч на месец Плаща се на час.Точно обратното на БГ само по коментарите сме силни Има закони има ред и чистота има мили и усмихнати хора Няма кал и дупки в асфалта Поздрави от Прага
Новини по държави: