Last news in Fakti

2 Януари, 2022 04:29 5 263 34

2 януари 1905 г. Япония превзема Порт Артур

  • япония-
  • русия-
  • война-
  • порт артур

Николай II е шокиран

2 януари 1905 г. Япония превзема Порт Артур - 1
Снимка: Архив

На 2 януари 1905 г. (нов стил) обкръженият руски гарнизон в морската крепост Порт Артур (днешен Люйшун в Китай) се предава на японците. Това повлиява решително върху целия ход на Руско-японската война (10.2.1904 - 5.9.1905). Конфликтът завършил катастрофално за авторитета на Русия и на практика проваля нейната дългогодишна и експанзионистична политика в Далечния изток.

През 1888 г. Русия взима под аренда от Китай пристанището на Порт Артур заедно със залива Далиен. Най-накрая Русия успява да реши дългогодишния си проблем с не замръзващо пристанище в Далечния изток. За да утвърдят позициите си, руснаците започват строеж на железопътна линия от Харбин през Мукден до Порт Артур. Започват и усилени строежи на пътища. През 1898 г. Русия получава концесии за добив на дърва и въглища по поречията на китайските реки Ялу и Тумен.

През 1900 г. Русия изпраща армия от 177 000 души в Манджурия, за да подсигури и защити строежа на своята жп линия. Китайската армия няма възможност да се справи с руските сили и се изтегля от Манджурия, което дава възможност на руснаците да се установят трайно. Русия уверява останалите велики сили, че ще изтегли войските си след края на кризата, но до 1903 г. руското командване така и не обявява график за изтегляне.

Руската експанзия предизвиква безпокойство на Япония. Никой в Снакт Петербург обаче не иска да проумее, че руското проникване в Манджурия наистина засяга жизненоважните интереси на Токио.

През 1902 г. Япония започва преговори с Русия относно ситуацията в Манджурия. На 14 януари 1904 г. Токио предлага формула, според която Манджурия ще бъде извън японската сфера на влияние и реципрочно - Корея ще остане извън руската сфера на влияние.

Руският цар Николай II умишлено забавя своя отговор с ясната мисъл, че подобен ход ще доближи двете империи до война. Но той не вярва, че Япония е готова за тази война и ще нападне първа. Николай II е убеден, че една успешна война срещу Япония ще възроди руския патриотизъм. Военните са против тази експанзия заради големите разстояния липсата на инфраструктура. Русия влиза във войната без съюзници.

Протакането на царя кара Япония да прекъсне дипломатически отношения.

На 8 февруари 1904 г. Япония обявява война на Русия, но японският военен флот под командването на адмирал Того Хейхачиро още три часа преди това изненадващо атакува руските кораби в пристанището Порт Артур. Японците правилно оценяват важността на укрепената морска база, като насят удар с изненада. Използвайки 10 разрушителя, японците успяват да повредят сериозно руските линейни кораби „Царевич” и „Ретвизан”, както и 6600-тонния крайцер „Палада”.

Николай II е шокиран. Японците не изпускат инициативата и това води до 2 януари 1905 г.

Главнокомандващият руските сили в Порт Артур генерал-майор Анатолий Стесъл предава града. Загубите на бойното поле намаляват престижа на управляващите кръгове в Санкт Петербург, а социалното недоволство води до Руската революция от 1905-1907 г.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    15 4 Отговор
    ВОЙНАТА и АГРЕСИЯТА не водят до ДОБРО

    Коментиран от #26

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    12 4 Отговор

    До коментар #2 от "САТЪРА НА ХАНА":

    ТАКА е САТЪРЕ на ХАНА но ВОЙНИТЕ СА БИЗНС И ЗАГИВАТ МНОГО НЕВИНИ хора господине
  • 4 James 🇺🇸

    12 25 Отговор
    Те японците обаче колко са слаби във война. Който ги хване ги пердаши

    Коментиран от #5, #6

  • 5 Империята на злото - САЩ

    25 8 Отговор

    До коментар #4 от "James 🇺🇸":

    Само дето опердашиха Русия и САЩ.
    Янките от немай къде пускат аромни бомби защото дават много жертви при десант на японска земя.

    Коментиран от #25

  • 6 Гого

    37 13 Отговор

    До коментар #4 от "James 🇺🇸":

    Като янките смешни няма-биха ги в Корея,Виетнам..последно във Афганистан-нежни мъже са,разбиращи от скубане на вежди и трети пол.Реално нямат спечелена война..Ако ВСВ бяха на мястото на руснаците немците щяха да ги изринат по бързо и от Полша.Иначе имат велики герои-Батман,Капитан Америка,Супермен.

    Коментиран от #8

  • 7 Турих ти петия минус

    31 4 Отговор

    До коментар #2 от "САТЪРА НА ХАНА":

    погрешка,sorry.Провалът на Русия се дължи на разложената още тогава от свирепа корупция върхушка и лично на принц Алексей Александрович,по-малкия брат.Има изгодна оферта от чилийското правителство за купуване на крайцери,той я отхвърля и закупува стари корита с тънка броня от французите на двойни цени,за да прибере мазната комисиона.Същата история е и с войнишката командированите и храната.Корупцията изяде главите на фамилията Романови,болшевишките куршуми бяха следствие,а не причина! Вечната,самоубийствена корупция.
  • 8 Да пълни смешници

    26 4 Отговор

    До коментар #6 от "Гого":

    Най са ми смешни филмите им с войници някакви от кол и въже селянчета от юга и черни от севера само псуват нз къде се намират иначе и срещу извънземни вадят победа с голям патриотизъм 😃
  • 9 Джапанки

    33 6 Отговор
    Все пак поражението на Русия в Порт Артур, не е толкова популярно като поражението на САЩ в Пърл Харбър.
    Сигурно поради "липсата на комуникации".
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Обследване

    26 4 Отговор
    Каквото и да си говорим годината сега е 2022 -да ви е честита. И между 1905 и 2022 са се случвали и други събития които определят днешните международни отношения . Защото някой си е извадил нужните поуки от 1905 , и е реагирал много по адекватно през 1938 и 1945. И за момента статуквото е такова , каквото е било през 1945г. Другото са приказки около чешмичката , и японците не са в Порт Артур , не са в Корея , и дори не са на Курилите , а молят за едно две островчета - ако може . И ние сме били 3-тата по територии и влияние империя в Европа в някакъв исторически етап , но е важно къде сме сега.

    Коментиран от #22

  • 13 Прибой

    15 6 Отговор
    Ами да , това описва и Александър Новиков Прибой в своя исторически роман "Цушима" некомпетентност и шуробаджанащина . Това е един цикъл в който се върти тогавашната Русия Войни-корупция- революция . Тези кораби които са трябвало да направят едно околосветско плаване преди изобщо да влязат в бойни действия , са се молели за въглища по чуждите пристанища , и са им пробутвали такива с ниско качество . Докато стигнат изобщо до бой те вече са го загубили предварително . Японците ги очакват в своя заден двор , в пълна готовност , с готов план , в предварително простреляни коридори , с готова стратегия . Но работата е там , че руснака пише книги, чете книги , и бързо се учи от своите провали , за да не ги повтори.

    Коментиран от #29

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Цушима 2

    8 5 Отговор
    Япония си иска островите . Да няма Цушима 2 гърби,върти ,сучи .

    Имат нови кораби ,нови самолети , към 190 Ф 35 , нови подводници , сега купуват хипер звукови ракети от САЩ и други оръжия.

    Коментиран от #18

  • 16 Не бе

    8 3 Отговор

    До коментар #14 от "За съжаление":

    спечелиха я категорично.
    Затова Виетнам е все още комунистически.

    Коментиран от #19

  • 17 гошо

    7 2 Отговор

    До коментар #14 от "За съжаление":

    не, бе - спечелила я е! има едни кадри, за едни хубавци - висящи от едни хеликоптери. потърси си ги в нета.
  • 18 наблюдател

    2 6 Отговор

    До коментар #15 от "Цушима 2":

    не "си иска", а "иска". и аз искам "бугати", ама...
  • 19 ха ха

    4 3 Отговор

    До коментар #16 от "Не бе":

    Виетнам е комунистически, ама СССР го няма... Големите усти спечелиха битката изгубиха войната... без изстрели. ;)
  • 20 Какъв смисъла на статията?

    10 6 Отговор
    "През 1888 г. Русия взима под аренда от Китай пристанището на Порт Артур "
    После пък китайците не могли да удържат руснаците и дошли японците сега днешен Китай🤔
    Защо не е днешна Япония като са спечелили такава важна битка?
    Кое му е интересното?
  • 21 един от стадото

    8 1 Отговор

    До коментар #14 от "За съжаление":

    коя година приключва войната във Виетнам- 1975. От тогава до сега американската администрация во гглаве всички президенти нямат официални изявления, коментари, заключения и др за нея. Все едно я е нямало. Всичко, което знаем за нея след това е от преса, медии, док. филми, спомени на участници, ветерани от нея, репортажи, книги. И най важното- на техни политици и президенти, НО след като са слезли от власт. Дори Джон Маккейн ам, сенатор и най отявлен ястреб не говори за нея и приключенията му там/поне официално/. А що мрази толкова много противника, в частност изтока и конкретно северния и югоизточния. Сам си знае. Няма го да каже за плена си там в Мръсната война. Точно така е определена не в руската, а в Американската преса тогава
  • 22 Ушанка,

    11 11 Отговор

    До коментар #12 от "Обследване":

    "статуквото в момента е такова" - японската икономика е 3,5 пъти по голяма от руската (5,11 трлн долара за 2021 година), при 100 % внос на първични продукти. Руската "икономика" е равна на 1,637 млрд. долара, с територия и богатства, които не може да управлява и не знае какво да прави, затова ги изнася необработени...

    Коментиран от #24

  • 23 IYI Горд Българин IYI

    13 2 Отговор
    Битката при Цушимският Проток е легендарна! След като Императорският Флот на Япония блокира Порт Артур Цар Николай II събира всички налични кораби в Балтийско Море и се създава 2-ра Ескадра която ще стане известна като "Последният Флот на Царя". 42 руски кораба потеглят от Балтика към Владивосток и извършват нещо нечувано и немислимо - прекосяват Земното Кълбо за 220 дни! Само 37 оцеляват след жестокият път! Руснаците са знаели че са обречени понеже Япония е имала много по многоброен и развит флот от тях но нямало връщане назад понеже Порт Артур бил сърцето на Тихоокеанска Русия. Трагедията започва когато японците разбиват военноморският код на руснаците и Адмирал-маркиз Того Хейчихиро главнокомандващ Японският Обединен Флот разбира за дръзкият им план. Той организира смъртоносен капан при Протока Цушима където ще стане касапницата! Още в ранните часове на битката Флагманът на Японският Императорски Флот - Микаса отприщва ада към руските крайцери и започва да ги потапя един по един! След 2 часа руската 2-ра Ескадра е напълно разгромена и само 3 леки крайцера успяват да пробият блокадата като по чудо! 37 срещу 125 - битката е била предрешена преди да започне! Тази битка за пръв път показва на Света военноморската мощ на Япония която печели и самата война шокирайци всички! Малката островна държава без собствени ресурси побеждава колосът наречен Русия по суша и море! Днес Микаса - митичният Флагман на Японският Императорски Флот е превърнат в музей в Йокосука
  • 24 Някой

    8 7 Отговор

    До коментар #22 от "Ушанка,":

    Японската икономика е икономика Буфер. Това имат щастието да са малко държави граничещи около "Империята На Злото" . Тоест държави мощно подпомагани с трилиони напечатани долари , и още толкова трилиони заеми. Идеята е да се показва витрината на капиталистическият строй , и да се спира по естествен начин разпространението на комунизма в граничните зони . Зап .Германия , Япония , Ю. Корея , Гърция , Скандинавия .В Това няма лошо , лошото е ,че останалите кучета ги яли. Колко са кредитите на Япония , и колко на Русия . Русия е мощна военно- енергийна държава . Китай е мощна военно- икономическа държава. САЩ са мощна военно- финансова държава и оперира с финансите на целият свят . На практика всяка една държава и плаща данък за това че оперира с долара.
    .

    Коментиран от #27

  • 25 Хохохо

    5 3 Отговор

    До коментар #5 от "Империята на злото - САЩ":

    Така ги опердашиха, че сега имат 200 000 американска армия и точат лиги за Курилите.
  • 26 Свинята

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Мълчи бе,турчин !
  • 27 Ушанка,

    8 6 Отговор

    До коментар #24 от "Някой":

    виждам, че от икономика разбираш колкото райчев от социология - нищо. Написал си общо взето пропагандни глупости, които може би още вървят пред изостаналия електорат на "столетницата" и глупаците около копейкин. Какво означава - "подпомагани с напечатани долари"? Рублите да не би да не са напечатани?!? Истината е, че рублата е траш. А глупости от типа: "Япония е Буферна икономика"!!!, могат да ви ги разправят на Копринка и на джуджето с изплагиатствания докторат като оправдание за икономическата немощ (в 1899 година в Япония има ЗА-ДЪЛ-ЖИ-ТЕЛ-НО основно образование и 100 % ГРАМОТНО НАСЕЛЕНИЕ). В XXI век важно е не толкова колко и какви ресурси имаш, а какво си в състояние да направиш с тях. Енергийната мощ на русия зависи от развитието на технологиите в сферата на възобновяемите енергийни източници и тези технологии НЕ зависят от самата русия. Проблемът на русия е, че се управлява от комплексирани глупаци.

    Коментиран от #30

  • 28 Там ли е живял............

    2 0 Отговор
    Крал Артур ?
  • 29 Ха ха ха🤣

    9 3 Отговор

    До коментар #13 от "Прибой":

    Преди са се молили по пристанищата да ги заредят с въглища, 100 години по-късно се молиха да заредят с нафта "димящия кузя"... Всичко останало е същото - шуробаджанащина и корупция.
  • 30 Констатация

    6 3 Отговор

    До коментар #27 от "Ушанка,":

    Глупости не ми се коментират , само да спомена ,ако света остане да разчита само на възобновяемите източници , то на планетата Земя не трябва да има повече от 100- 200 милиона човешки същества.
  • 31 адм.Того

    3 1 Отговор
    БАНЗАЙ!БАНЗАЙ!ТЕННО БАНЗАЙ!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Д'мин

    5 0 Отговор

    До коментар #32 от "Казуар":

    Татаро-монголите опустошават два пъти Москва, през 1238 и 1382 година. Но тя макар и васална се е управлявала от руски князе от Иван първи Калитин през Димитрия Донски до окончателното отхвърляне на татарското владичество от Иван Великий! Въпреки това до 1682г. Русия е плащали някаква форма на данък-"поминники". Но вече е взимала самостоятелно вътрешни и външни политически решения!
  • 34 ПЕНКО

    4 1 Отговор
    "ЧЕРВЕНАТА " АРМИЯ ПРЕСИЧА ЕВРОПА И АЗИЯ / ВОЙНИЦИТЕ МИНАВАТ КРАЙ РОДНИТЕ СИ СЕЛА И ГРАДОВЕ / И НА ИЗТОК РАЗГРОМЯВАТ ЕЛИТНАТА КВАНГТУНСКА АРМИЯ НА ЯПОНИЯ !!! БЪРЗАЙКИ САЩ ИЗПОЛЗВАТ ЯДРЕНИТЕ БОМБИ НАД ХИРУШИМА И НАГАЗАКИ - И ОЩЕ ИМАТ ВОЕННИ БАЗИ В КАПИТУЛИРАЛА
    ЯПОНИЯ -/НО НЕ ПРЕД САЩ , А ПРЕД "Ч. А. " /!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания