Last news in Fakti

15 Януари, 2022 06:31 4 160 38

САЩ търси алтернатива за газа при военен конфликт между Русия и Украйна

  • сащ-
  • газ-
  • доставки-
  • русия-
  • украйна-
  • европа

Правителството проведе разговори с няколко международни енергийни компании относно планове за извънредни доставки на природен газ за Европа

САЩ търси алтернатива за газа при военен конфликт между Русия и Украйна - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Правителството на САЩ проведе разговори с няколко международни енергийни компании относно планове за извънредни доставки на природен газ за Европа, ако конфликтът между Русия и Украйна наруши руските доставки, казаха пред "Ройтерс" двама американски служители и двама източника от индустрията, предаде news.bg.

Съединените щати са загрижени, че Русия се готви за възможно ново военно нападение срещу Украйна, както това стана през 2014 г. Русия пък отрича, че планира да атакува Украйна.

За германските партии, които все още критикуват проекта

Европейският съюз зависи от Русия за около една трета от своите доставки на газ и санкциите на САЩ при бъдещ конфликт могат да нарушат това снабдяване.

Всяко прекъсване на доставките на руски газ за Европа ще изостри енергийната криза, причинена от недостиг на гориво. Рекордните цени на електроенергията повишиха потребителските сметки за отопление, както и бизнес разходите, но и предизвикаха протести в някои страни.

Служители на Държавния департамент се обърнаха към компаниите, за да попитат откъде биха могли да дойдат допълнителни доставки, ако са необходими. Това казаха за "Ройтерс" два източника от индустрията, запознати с дискусиите, като пожелаха анонимност поради чувствителността на въпроса.

Компаниите посочили на служителите на правителството на САЩ, че глобалните доставки на газ са ограничени и че има малко наличен газ, който да замести големите обеми от Русия, казаха източници от индустрията.

Дискусиите на Държавния департамент с енергийните компании бяха водени от старши съветник по енергийна сигурност Амос Хохщайн, каза високопоставен служител на Държавния департамент на САЩ, също пожелал анонимност.

Държавният департамент не е поискал от компаниите да увеличат производството, добави служителят.

В момента няма ясен план за действие при изостряне на ситуацията, но варианти се обмислят.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 20 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Zoro

    101 1 Отговор
    Заинтерисовани са само да продават техния газ на двойни цени!

    Коментиран от #29

  • 2 Дамммммм

    72 3 Отговор
    Най-дбре ще е американците да се договорят с марсиянците за доставки на газ--без транзитни такси и борсови спекулации...от Марс направо в Европа...
  • 3 КРА

    118 3 Отговор
    Марионетните правителства на странитте от ЕС са готови да унищожат граденото десетилетия, за да се харесат на господарите си от САЩ. Тъжна и жалка гледка.

    Коментиран от #8

  • 4 гадно

    98 1 Отговор
    Това е вечния номер на краварите създават проблем и после го играят спасители.
  • 5 Нали тези кравари щяха да ни носят газ,

    85 2 Отговор
    сега се измятат, търсят кой да топли Европа!? Взех да вярвам, че всички фашаги от ВСВ, избягаха в САЩ и сега джуркат света. Скоро ще има гореща ТСВ. Нашите продажници да се махат от НАТО, защото първи ще усетим руските ракети. България ще изчезне за миг.

    Коментиран от #23

  • 6 В.В.П.

    46 2 Отговор
    Само евреи сложил Джо на чело на правителство .Партийно верни мастии..Газ имаше ,но вече няма.Скъпа има.По заповед на Путен.
  • 7 Гост

    64 0 Отговор
    Кво стана с великата армада флотилията американски кораби които щяха да спасяват Европа от руската енергийна хватка . Май за сега са спокойни само тези които имат дългосрочни договори с руснаците, освен ако няма гореща война , да не дава Господ , и Аллах гьостермусун . Останалите май ще ги ядат кучетата. Все пак ние прекарахме една важна тръба , и руснаците няма как да ни изключат от сметките , въпроса за нас ще е цената.

    Коментиран от #27

  • 8 В.В.П.

    81 0 Отговор

    До коментар #3 от "КРА":

    И СДС,България не разби ли всичко?.За да се хареса на Сащ и ЕС.Заводи ,фабрики ,армия,енергетика,Всичко.

    Коментиран от #20

  • 9 Pam

    37 0 Отговор
    Ето къде е ключът от бараката!
  • 10 Механик

    60 0 Отговор
    Няма алтернатива на руската газ за Украйна.
    Самата индустрия и жизнена стратегия на Украйна са изградени от РУСНАЦИ и там е заложено наползването на мноооого газ. Руска газ.
  • 11 Шопо

    31 0 Отговор
    Нема да има газгье,а? Бухахахааааааа 🎃
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ттт

    28 0 Отговор
    Решение има, но то е изключително неизгодно и трудноосъществимо. Газ има и ще има още много време. Трябва някой доставчик на газ да забие в работните си полета допълнителни сонди (не знам колко) да назначи временни работници, да изтегли от земята нужния газ и да го достави на Евро съюза. Когато ЕС запълни резервите си след края на зимата, производителят трябва да съкрати работниците и да консервира сондите. Вероято ще е необходи о да ги демонтира. Неизгодно е, защото самият монтаж-демонтаж на сондите е много скъп, а е и малко вероятно, някой просто ей така за евентуален кеф на европейците да държи толкова производствени сонди на склад, вероятно сондите ще трябва първо да се доставят. Трудно осъществимо, защото ще трябват много работници, които да зарежат досегашната си постоянна работа и домовете си, за да работят 3 - 4 месеца на сондите, после да си търсят ново препитание. Та затова, вместо да направят необходимото в Северно море, ЕС искат Русия да го направи.

    Уви, баламите умряха!

    Коментиран от #22

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ти да видиш

    39 1 Отговор
    не разбрах какво общо имат американските санкций със газа за европа?

    америка ще диктува на европа от къде да купува газ ли?

    америка нека си налага сакнций, ние тука защо ще страдаме ? тя ще си живееят там добре, а ние тука само ще изпълянваме , айде бе
  • 18 big

    53 0 Отговор
    Военен конфликт между Русия и Украйна няма да има, дори руската армия да навлезе в Украйна! При такава ситуация, украинския народ ще съдейства на руснаците, дори те сами биха се разправили с техните радикали. Проблема за всички тези клакьори е, че Русия няма никакъв интерес да ги "завладява", това би означавало дълги години да ги "храни" и вложи изключително много пари, които те нямат. В момента Украйна е като камък на шията и на САЩ и на ЕС, дават им не малко пари, а файда никаква!

    Коментиран от #28

  • 19 Кога беше първото?

    35 0 Отговор
    Че се говори за "възможно ново"!
    Първото нападение на Украйна се осъществи с подкрепата на САЩ и морална и идеологическа и военна и финансова!
  • 20 Ааа бравос

    18 0 Отговор

    До коментар #8 от "В.В.П.":

    СДС - ГЕРБ, Нещо да ти говори?
    Кои партии са дружки?
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 😄😄😄

    35 0 Отговор

    До коментар #13 от "ттт":

    Кефа е Американски, за това и Те "са се загрижили" защото са дали обещание на Тъпанарите от задружния запад, че ще им осигурят газ, което няма как да се случи! Америка има интерес да спъва Европа, Зелените в Германия са техни възпитаници и го правят успешно!
    В случай на война всичко спира, не само Газа и ЕДИННА Европа сама ще се разедини, всеки ще тегли чергата към него!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Внимание

    18 2 Отговор
    Когато прочета ,че източникът е анонимен или желае анонимност ,класифицирам новината ФАЛШИВА.
  • 25 tomito

    19 0 Отговор
    Демек честито на Украйна
  • 26 Внимание

    30 0 Отговор
    Някой пита ли се ,защо САЩ, търсят източници на доставки за Европа?
    Те да не са настойници на Европата,та тя самата не може да си търси партньори?

    Коментиран от #33

  • 27 Моряка

    24 0 Отговор

    До коментар #7 от "Гост":

    Бе ние прекарахме тръба ,но транзитна,без разклонения за нас.За сметка на това пък се нафрашкахме с американски бази.Създадохме и кучкарник-развъдник за атлантици,даже и крадливото Ленче приютиха там.Така че нищо не се знае.Ако неориентирания Кирчо си позволи пак да апострофира специалисти като Янев,тръбата съвсем ще стане излишна.А след това и самия Кирчо.
  • 28 Май

    14 4 Отговор

    До коментар #18 от "big":

    Запада не чува правилно? Джуджи го каза няколко пъти няма да воюва със украина. Вчера като слушах коня разбрах следното със ракети ще бъдат ударени Полша и Румъния и няколко града ще бъдат опустошени след което ще чакат писмения отговор от нато.
  • 29 Хихо

    0 18 Отговор

    До коментар #1 от "Zoro":

    Става, щото руснаците искат да продават техния на петорна.

    Коментиран от #32

  • 30 Жорж

    14 0 Отговор
    Русия не иска война, но фалиралите САЩ се нуждаят неистово от война да замажат тоталния си икономически крах.
    Иначе само печатат хартийки, но до кога???
  • 31 И аз съм човек

    12 0 Отговор
    А знаете ли колко РУСКИ газ купува ФАЩ? При една война (която идва) и те ще бъдат отрязани. Вероятно, контекста на тези разговори е откъде после ФАЩ да откраднат газ.
  • 32 Дали?

    9 0 Отговор

    До коментар #29 от "Хихо":

    Доставяният от рашките газ по дългосрочни договори си върви, и то на цена под $300. А баламурниците, които не искаха дългосрочни договори и се залепиха към лондонската борса, сега кихат по $2000. И, забележи - става въпрос за количества над договорените! Ако ние продаваш, на каква цена ще го предложиш? А?
  • 33 ттт

    2 1 Отговор

    До коментар #26 от "Внимание":

    Питах, абсолютно коректно в пост 12. Опитай да го прочетеш!
  • 34 Gen Gurko

    10 0 Отговор
    Откъде накъде САЩ ще преговарят за доставки на газ за Европа. Евроейците да не са малоумници че да не могат сами да си преговарят. Или са? Или са си дали суверенитета доброволно в ръцете на ..............( да не ме изтрият в този "оазис" на свободното слово.)
  • 35 От страни

    0 0 Отговор
    Мале, това ли е най голямата грижа на държавния департамент? Ми да се погрижат и за моите обувки че от една седмица не мога да си подбера добри. Търсят си белята. Да си гледат тех си че са на ръба на премреждието.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 грух

    2 0 Отговор
    ФАЩ си търсят каквото заслужават.И, както е казано, който търси - намира !
  • 38 Петър

    1 0 Отговор
    САЩ умишлено нагнетява ситуацията за да се поддържат високи цените на газта а печалбите идват сами,но има още само два месеца зима трябва от сега да се измисли нещо цената да се поддържа висока и през лятото,а най важното са печалбите