Last news in Fakti

20 Юли, 2022 08:50 1 650 10

Беларуски служители са подали фалшивия сигнал за бомба, с който бе похитен самолет

  • роман протасевич-
  • беларус-
  • александър лукашенко-
  • самолет-
  • бомба-
  • фалшив сигнал-
  • оон

Самолетът пътуваше от Атина към Вилнюс през май 2021 г.

Беларуски служители са подали фалшивия сигнал за бомба, с който бе похитен самолет - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA, приятелката на Протасевич

Авиационната агенция на ООН за първи път обвини висши беларуски служители, че са подали фалшивия сигнал за бомба, който миналата година принуди полет на "Райънеър" да се приземи, след което беше арестуван репортер дисидент, предаде Ройтерс, съобщи БТА.

Самолетът пътуваше от Атина към Вилнюс през май 2021 г., когато беларуският наземен контрол му нареди да се приземи в Минск, позовавайки се на заплаха за бомба. След като машината се приземи, беларуският журналист Роман Протасевич беше задържан заедно с неговата приятелка.

Международната организация за гражданска авиация (МОГА), която досега твърдеше, че не знае кой стои зад фалшивия сигнал, осъди Минск и заяви, че той е извършил "акт на противозаконно вмешателство", който противоречи на въздухоплавателните правила. "Съветът на МОГА призна, че заплахата за бомба (в самолета)… е била умишлено фалшива и е застрашила неговата безопасност, както и че заплахата е била предадена на екипажа на полета по нареждане на висши правителствени служители на Беларус", се казва в изявление, позоваващо се на нова информация. В изявлението се добавя, че представителят на Русия остро е възразил срещу заключението.

Външното министерство на Беларус засега не е коментирало изявлението на МОГА. Минск твърди, че е действал в рамките на закона и международните норми и обвинява Запада, че използва случая, за да се опитва да подкопае президента Александър Лукашенко. Протасевич, който е бивш редактор на видна опозиционна медия, се отрече от своя политически активизъм и беше освободен от затвора под домашен арест. Опозицията в Беларус смята, че той е действал под принуда.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НАТО

    25 6 Отговор
    Неуспешен опит, за " Майдан" в Беларус.
    Нещо не се получи...
  • 2 Браво,

    14 3 Отговор
    бе! Що за глупости пишете? Първо проверете и после писателствайте!
  • 3 Някой

    18 4 Отговор
    Провокациите не спират!
    Щом и ICAO се намеси, нещата не отиват на добре. Хубаво, че е казал някой си така. Но да вземе да докаже твърденията си. Иначе, всичко отива пак на англосаксонска пропаганда.

    Иначе, много интересно сте кръстили ICAO - МОГА. Направо прихнах да се хиля ... Колегите ми ме гледат странно.
    Проверявайте си писанките, че олеквате допълнително.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Българка

    2 16 Отговор
    За всички путинофили и агресори всеки протест с искане за демокрация е преврат/ майдан и повод да се преследват, затварят участниците в него.
  • 6 Руската школа

    1 12 Отговор
    Руската школа за евтини селски номера.
    После - "не бях аз!"
    Жалки мизерници!

    Коментиран от #7

  • 7 Дааа

    7 1 Отговор

    До коментар #6 от "Руската школа":

    Евтини , но ефикасни! Един вреден соросоид е неутрализиран!
  • 8 Урюрвкос

    0 0 Отговор
    да ама хронологически първо сигнала идва на летището във Вилнюс, те предупреждават екипажа че не могат да ги приемат и след запитване в Минск се задейства процедурата. Интересното е че всичко става много бързо и координирано. Беларус е малка и за самолета е минути да я прескочи, но дори собственика на самолета настоява да кацне не където трябва. В мрежите се появяват селфита от салона на самолета в Атина преди излитане на които случайно се вижда Протасевич. Беларус влезе в капана с двата крака. Преди това арестуваха вагнеровци които щяха да летят за Африка но над Украйна е трябвало да дойде сигнал за бомба и да кацнат в Киев където ги чакаха с белезници. Схемата една и съща.
  • 9 Ахаа,оня случай!

    0 0 Отговор
    И ся къде е сладура?Сигур в затвора.Аз познавах едни,други.Пак белоруси беха.Беха мъж и жена с перманентна резидентура.Таваришчи,вие гражданства освен беларуско нямате ли,че я карате на перманент резидент.И кат ги лепнаха в затвора в Минск и повече се не чу за тех.Съветски манталитет.

    Коментиран от #10

  • 10 Да не летял бе

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Ахаа,оня случай!":

    От Атина за Вилнюс.А бил следен от поне три куки на беларуската милиция и кой знае,колко ли са били доволни,кат го видели да се качва на самолета.После каруцата се счупи.
Новини по държави: