23 Януари, 2022 11:22 14 195 47

Великобритания: когато трябва да избираш между отопление и храна

  • великобритания-
  • икономика-
  • пандемия-
  • борис джонсън

Причина за това са увеличенията на данъците, но преди всичко драматичният скок в енергийните разходи, в резултат на които инфлацията може да стигне шест или дори седем процента

Великобритания: когато трябва да избираш между отопление и храна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Инфлацията във Великобритания се превърща във финансово бреме за милиони домакинства. А през април се очаква ново поскъпване на енергията. Само в Англия над 6 миилона домакинства вече не могат да плащат сметките си.

Инфлацията във Великобритания възлиза на 5,4 процента и е толкова висока, колкото не е била от 30 години. Увеличението на цените на хранителните продукти, обувките и дрехите, и особено на енергията засяга тежко по-бедните домакинства.

„Унизително е. Би трябвало да можем да осигурим на децата си топъл дом", казва Ребека от Западен Йоркшир.

Според благотворителната фондация "Joseph Rowntree Foundation", във Великобритания вече 1,8 милиона деца живеят в домакинства, чиито доходи не стигат за най-необходимото. Това става ясно и от думите на 11-годишния син на Ребека: "Понякога наистина водим битка. Но може да стане още по-тежко, ако вече не можем да си позволяваме дори хляб и мляко", казва момчето. От майка си знае, че невинаги могат да имат всичко, което искат, а само това, от което наистина се нуждаят. Запитан какво по-точно има предвид, момчето уточнява – покрив над главата и любов.

Енергийните цени могат да скочат драстично

Но униженията ще растат, тъй като от пролетта нататък британците ще разполагат с осезаемо по-малко пари. Причина за това са увеличенията на данъците, но преди всичко драматичният скок в енергийните разходи, в резултат на които инфлацията може да стигне шест или дори седем процента.

Енергийните цени във Великобритания имат таван, поради което досега енергоснабдителните дружества само в ограничени мащаби натовариха клиентите си с високите цени на световния пазар. През април обаче таванът за пореден път ще бъде вдигнат, което би могло да доведе до поскъпване с над 50 процента.

Финансовият журналист Мартин Луис, подобно на много други, смята, че са необходими спешни действия. Дискутират се много политически мерки – от отмяна на ДДС върху енергията, до помощи за разходите за отопление. Но е ясно едно: "Имаме нужда от значително увеличение – с милиарди паунда – на помощите за нуждаещите се хора и за тези, които получават ниски заплати. В противен случай ще се стигне дотам, че някои ще трябва да избират дали да се отопляват или да се хранят", казва Луис.

Милиони домакинства са заплашени от финансов срив

Средните енергийни разходи ще се увеличат през април от 1277 на 2000 паунда годишно. Експертите от Resolution Foundation прогнозират, че само в Англия 6,2 милиона домакинства вече не могат да плащат сметките си.

Сред тях е и самотната майка Джо Баркам-Марш, която не може да отоплява жилището си. Температурата в него е паднала до около 16 градуса по Целзий, а двамата със сина ѝ прекарват по-голямата част от деня в детската стая – единственото помещение, което в което има килим и електрически радиатор. Джо настоява за помощи от правителството: "Трябва да напомним на правителството, че трябва да се погрижи за всекиго от нас. В тези лоши времена много хора станаха по-богати. Но има и много, които станаха много по-бедни. Правителството трябва да се намеси и да се погрижи за нас, вместо да ни забравя", казва тя.

Рискът от бедност за мнозина британци е реален, както осъзнават дори и доставчиците на енергия. Поради това е решаващо какво ще направи правителството.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХАХАХАХАХААХАХАХ

    61 10 Отговор
    Бият ли се още пред бензиностанциите и супермаркетите или са си пуснали парното ХАХАХАХААХ

    Коментиран от #22

  • 2 to be or not to be

    70 2 Отговор
    Е , то ние тази дилема си я имаме вече от повече от година.

    Коментиран от #15

  • 3 САТЪРА НА ХАНА

    64 14 Отговор
    БРИТАНЦИТЕ ДА СЕ УЧАТ ОТ УКРАИНЦИТЕ ... УКРАИНЦИТЕ ОПОСКАХА КАЧЕТО СЪС СЛАНИНА И НАПАДНАХА ДЯДО ИВАН, ЗА ДА МОЖЕ ДА ГИ ОСВОБОДИ И НАХРАНИ :)))))
  • 4 Пич

    97 21 Отговор
    Тези са по добре , защото могат да избират между отопление и храна !!! Тука и двете ще станат недостъпни , под мъдрото канадско управление ? Вчера в интервюто си , Кокорчо нарече хората " тълпа " , която оказвала натиск на правителството ,да повиши доходите !? А той на натиск не се поддавал !? Честито на идиотите , които съсипаха държавата !!!

    Коментиран от #10

  • 5 АААААААААа

    48 6 Отговор
    Наблегнете на Китайски БОБ, така ще ви е осигурена необходимата ГАЗ за отопление! А явно не сте чули за думата топлоИЗОЛАЦИЯ и ПАЗАРНА ИКОНОМИКА?
  • 6 Последния Софиянец

    75 4 Отговор
    нали само руснаците са гладни ? сега и тия ли са огладняли? голям смях бе

    да питат сурнаците какво ядат
  • 7 сила

    96 5 Отговор
    ОТНОШЕНИЕТО ВИ КЪМ БЪЛГАРИ , РУМЪНЦИ И ПОЛЯЦИ БЕШЕ УНИЗИТЕЛНО.....палачинката се обръща , ревете господари на света

    Коментиран от #41

  • 8 ТаУмВзе

    82 2 Отговор
    Хайде и тия да гризнат Черния лебед, да видят кон боб яде ли! Ние сме така 33 години.
  • 9 Боджо

    49 37 Отговор
    Нали ингилизите щяха да разцъфтят след Брекзит. Опааа!

    А нашите русофили, които искат излизане от ЕС. Да отиват на психиатър за умствените си проблеми.
  • 10 АААААААААа

    41 8 Отговор

    До коментар #4 от "Пич":

    А ТЪПорчо ЩЕше да вдига доходите до европейски висоти с 200? Чакахме 12 години и само ЩЕ???? ПОМНИМ! А за бъдещето не говори. Ще видим ....
  • 11 Кики

    53 10 Отговор
    Дойче зеле пак завиждат на англетата че премахнаха ковид ограниченията , а те още се гърчат под фашисткия режим на Меркел
  • 12 pbdan

    33 3 Отговор
    Цветът на палеца върху лирите от снимката обяснява всичко.
  • 13 Иван

    29 3 Отговор
    Eгати лъжците са това ЗЕЛЕ!...

    Коментиран от #14

  • 14 ХАХАХАХАХА

    17 1 Отговор

    До коментар #13 от "Иван":

    Е айде обясни ти как е в малобритания!!!

    Коментиран от #17, #44

  • 15 Хамлет от Брацигово

    18 1 Отговор

    До коментар #2 от "to be or not to be":

    КАТО ГЛЕДАМ КАК РАСТАТ ЦЕНИТЕ НА ГОРИВАТА , ЩЕ СИПВАМЕ ВЕЧЕ НЕ в toby АМИ В БУТИЛКИ /ОТ ПО ЛИТЪР/.
  • 16 Емигрантка в UK

    18 22 Отговор
    Купила съм си пилишки котлети 2кг, пилишки джолан 2кг, шницели 1 кг пилишки, хапки пилишки 1 кг ааа и пилешки гръкляни за 12 паунда всичко това.

    Коментиран от #30

  • 17 Иван

    9 14 Отговор

    До коментар #14 от "ХАХАХАХАХА":

    Ти най-добре знаеш! Нали си с външен кенеф!...Ма нали си в ЕС!

    Коментиран от #18

  • 18 ХАХАХАХАХАХА

    32 7 Отговор

    До коментар #17 от "Иван":

    Аз с къф кенеф съм няма значение. ОБЯСНИ ТИ БЕ НАВЕДЕНЯК КАКВО Е ПОЛОЖЕНИЕТО В МАЛОБРИТАНИЯ!!! Аз вярвам в това което виждам от уличните камери в лондон-как се бият за бензин и хляб.

    Коментиран от #19, #34

  • 19 Кики

    11 11 Отговор

    До коментар #18 от "ХАХАХАХАХАХА":

    Твойте камери ти прожектират пропаганда , улиците на лондон са покрити със злато и затова се бият хората
  • 20 Велето на Дойчо

    34 1 Отговор
    16 градуса по целзии не е ниска температура! Да се обличат по-топло! А, тези който предпочитат да ядат могат да живееят и на по-ниски температури!:)
  • 21 Радослав

    40 3 Отговор
    Британия е единствената феодална държава в света. Принципа е натискаш роба надолу докато може и спираш когато виждаш че роба вече няма на къде да търпи. Разбира се всичко трябва да бъде демократично и красиво. Увеличението на цената на енергията е увертюрата на този процес.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 4д5р

    24 4 Отговор
    УК излезе от ЕС и ДВ започна пропаганда тип "Много е зле извън ЕС".
  • 24 Оня с Кондомя

    7 0 Отговор
    Рънътъ Прай Борбътъ
  • 25 ХА ХА ХА

    31 5 Отговор
    АБЕ ДРУГАРИ И ДРУГАРКИ .....ОПРАВИХТЕ МИ НАСТРОЕНИЕТО СЪС ВАШАТА РАЗДИРАТЕЛНА СТАТИЯ ЗА АНГЛИЧАНИТЕ !!!! И ЗНАЕТЕ ЛИ ЗАЩО ??? ЗАЩОТО НИЕ ПРИ ТИЯ ПРОЦЕНТИ НА ИНФЛАЦИЯ .....ОТЧИТАМЕ ИКОНОМИЧЕСКИ ВЪЗХОД И ПОБЕДА НАД БЕДНОСТТА , НЯМА ГЛАДНИ , НЯМА НЕДОВОЛНИ ....ВСИЧКИ СА УХИЛЕНИ .....Я ПОГЛЕДНЕТЕ НАШИЯ ПРЕМИЕР ???? КОЙТО Е ЗА БАЙ СТАВРИ , АМА СЕ ХИЛИ ОТ ТЕЛЕВИЗОРА И ДОРИ Е МНОГО ДОВОЛЕН !!!!
  • 26 Гнойче Жмеле,на конвейер

    13 1 Отговор
    ги бълвате лъжите и манипулациите, 24/7
  • 27 От страни

    16 2 Отговор
    Запада огладня и много бързо трябва да почне да ограбва някой. Кой ще да е? Русия? Едва ли. Бързат - няма време никво.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Варненец от Шумен

    24 3 Отговор
    Хайде де ни ги мислим толкова във Великобритания. БВП само на Лондон е над 650млрд.USD.,или 10 пъти по-голям от този на цяла България. Докато БГ пенсионерите едвам връзват двата края,британските са по екскурзии и кризи.
    Пък и кой ли им вярва на DW.Лъжи и пропаганда.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Спрете се бе!

    19 1 Отговор
    Живи да ги оплачеш. Бившата ми е там от 12 години. Началничка е, в голяма компания за тестени изделия. И е такава, понеже на "уния" им е под достойнството, за тия пари да работят!!!! Още повече, че такава статия пусната в България, буди единствено ненавист и омраза!!!! Ние сме им робите а те се оплакват. Все едно Амон-Ра да се оплаква на каторжниците, видиш ли прясното мляко във ваната му започнало да се разваля!
    Факти... Ако спрете да пробутвате статии от "Зелето на Дончо" ще си повишите рейтинга!
  • 32 whitenoise

    4 3 Отговор
    Ребека да ходи дасвържа руснаците за повече пари... Кво реве?
    Или поне да се фане на работа неква.
  • 33 абе колхознци

    6 11 Отговор
    пародия, руски подлоги се смеят на 5 процента инфлация при англетата която е една от най добрите икономики. нищо , че една рубла е 2,2 стотинки :)
  • 34 Казуар

    8 7 Отговор

    До коментар #18 от "ХАХАХАХАХАХА":

    И защо към Русия няма поток от емигранти които си търсят щастието.
  • 35 681

    11 1 Отговор
    Видиш ли ДВ бъди сигурен, че е лъжа. Фашагите със задължителната ваксинация обясняват къде е добре. Месечната социална помощ в Гросбританиен ист 1000 Gbp на човек на месец. Нз кой, къде и какво не може да плаща, но определено не става въпрос за тук. Поздрави
  • 36 Libre comment air

    14 3 Отговор
    Това са пълниглупости и заглавието се отнася само за България зощото с 1500 паунда заплата си пращаш наема...тока храната и пращаш в България...
  • 37 Иво

    17 1 Отговор
    Това са абсолютни глупости. Социалната им система подпомага всички нуждаещи се.Не вярвам да има реално закъсали. Вземат си помощите и скачат на машинките, в казиното или при дилъра, а после не им стигали парите. И не разчитам на слухове, а живея там и ги виждам.
  • 38 111

    3 3 Отговор
    Не бъдете наивни. Явно за баймангал иде реч. И там е криза. Бизнеса е кух. Много сложни думи употребяват, но щом не искат завръщане в Бг, или идваме да се видим и пак се завръщаме... значи не са по-зле от бгтовииии. Не са зле. И в бг нима някои са зле. Все над 50 годишните идват при старите 80 годишни родители да ги хранят. Не одобрявам. Всеки сам да се оправя след пълнолетие. Като сме европейци поне на 100 % да сме. Вместо да е обратното, да носят на 80 годинишните си родители. Много са разглезените им деца. Мама тати. До кога бре. Да си одят турците в Турция, но те се грижат за старите си родители. Не всичко е бяло и черно и не обиждайте на турци, защото от тях има много за пример хора, пред българина. Лично мнение.
  • 39 Гражданин

    4 2 Отговор
    Стига с тази социална система. Това не е България. Там ти искат 1 г стаж, за да ти платят за Ковид 19... работят на черно, на китайци и кой ли не. Харчат от спестени. Други с две деца им изпращат 5 цифрени от Варна и т. н. И това са хора завършили инженери бате бойко. Всичко е много относително. Живи и здрави бъдете.
  • 40 Yri

    2 0 Отговор
    Пълни глупости
  • 41 Малко им е

    3 3 Отговор

    До коментар #7 от "сила":

    Това заслужават даже им е малко 10 години бях там и мога да кажа че има господ и си знаех че ра о или късно ще ги одари нали са велики айде да ги видим смешниците
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Обяснявам

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "ХАХАХАХАХА":

    Нека аз ти обясня...що не го духаш!
  • 45 Nikolay

    3 2 Отговор
    Голям смях,престанете да пишете лъжи живея в Англия и освен бензина друго не съм забелязал да поскъпне!
  • 46 9863

    5 1 Отговор
    Стига с тези фейк новини - обърнете вниманието на правителството ни към българските пенсионери и социално слаби, после "обгрижвайте"с внимание Великобритания. Имам близки, живеещи там -нищо подобно не се случва на това, което изнасяте в смрадовете! Първо-горивата са с около 30-40 % по-ниски отколкото в Бг, съотносимо със истинския среден доход,а не този който стъкмистите на НСИ ни предоставят. Второ -социалната им система е в пъти по-уредена от съществуващата у нас към момента.. И не на последно място - храните от първа необходимост -т.н. екзистенц минимум/everyday essential/са в пъти по ниски от същите у нас.
  • 47 ваня

    2 0 Отговор
    тези да не се върнат в 18 - 19 - ти век с пушеците и туберкулозата и сифилиса !!!!????
Новини по държави: