Last news in Fakti

25 Април, 2013 16:25 3 136 2

Създадоха светещи ГМО овце

  • овце-
  • учени-
  • генно инженерство-
  • гмо

Ген на медуза вкаран в ДНК-то на тревопасните

Създадоха светещи ГМО овце - 1
Снимка: taringa.net

Уругвай достигна съвсем ново ниво на генно инженерство като „изобрети“... фосфоресциращи овце.

Група учени от Института по животновъдство на Уругвай, съвместно с Института „Пастьор” в Монтевидео, обявиха вчера раждането на първите генетично-модифицирани фосфоресциращи овце в Латинска Америка, съобщава сайтът taringa.net.

„Трансгенезата върху този вид не е била досега достъпна в Латинска Америка и този успех поставя Уругвай на най-високо ниво в световните научни среди”, се казва в изявление на учените.

Уругвайските овце са родени през октомври 2012 г. и са се развили нормално, без да демонстрират каквито и да е различия с не-модифицираните си събратя, обяснява Алехо Менчака, директор на научния институт. Единствената специфика на тези овце е, че те фосфоресцират когато бъдат изложени на ултравиолетова светлина. Тази удивителна способност е свързана с въведения в ДНК-кода им ген на медуза.

Самата операция няма друга конкретна цел, освен да докаже ефикасността на метода на въвеждане на чужд ген в ДНК на животните, уточняват учените. Следващата стъпка по този проект ще е опит  резултатите да се повторят с друг ген, за да получат специфичен протеин. Ако успеят, това би спомогнало за лечението на много болести.

Успехът на този проект открива зашеметяваща перспектива в областта на биомедицината за Уругвай в международен мащаб, смятат експерти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Румен Янев

    1 0 Отговор
    Не си играйте с природата и Бог !!! Лошо е !!! И тези овце със светулки ли ги кръстосахте ? И кому е нужно ???

    Коментиран от #2

  • 2 Симеон Димитров

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Румен Янев":

    с медуза, добре,но само ако се използва за лечение.