Last news in Fakti

7 Февруари, 2022 10:21 1 076 10

Случаите на COVID-19 в Румъния са 5 пъти повече от официалната статистика

  • неваксинирани-
  • заразени-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • румъния-
  • омикрон-
  • имунитет

Мнозинството от румънците вече имат имунна памет

Случаите на COVID-19 в Румъния са 5 пъти повече от официалната статистика - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

В Румъния според официалните данни над два милиона души са се заразили с новия коронавирус от началото на пандемията. Министърът на здравеопазването д-р Александру Рафила заяви в неделя пред телевизия Антена 3, че според него реалният брой на заразените е над 10 милиона, съобщава информационният сайт Зиаре, предаде БТА.

Запитан колко румънци са хванали COVID-19, д-р Рафила заяви, че според него поне 10 милиона души са се заразили, защото циркулира изключително заразен вариант на вируса, но симптоматиката при мнозина е слабо изразена. По думите на министъра мнозинството от румънците вече имат имунна памет. Здравният министър каза също, че на равнище правителство не се обсъжда вариант за задължителна ваксинация срещу COVID-19. Д-р Рафила посочи, че според него в настоящия епидемиологичен контекст подобна мярка няма смисъл.

Запитан защо други държави са въвели задължителна ваксинация, румънският здравен министър отговори, че най-вероятно целта е да се избегне голям брой смъртни случаи, свързани със заразата. "Това е опция, свързана с независимото решение на всяка държава. Вероятно някои държави, виждайки големия брой смъртни случаи в страни с ниско ваксинационно покритие, са взели решение за задължителна ваксинация, за да избегнат голям брой смъртни случаи. Общественото здраве е национална компетенция, въпреки че някои проблеми на общественото здраве са трансгранични и тази пандемия показа това", каза д-р Рафила пред Антена 3.

Според него Румъния вече е в кулминацията на петата вълна на пандемията. Рафила каза, че във вторник най-вероятно ще има над 35 000 заразени и може да се каже, че страната влиза във фаза на стабилизация, след което веднага може да се очаква намаляване на броя на новите случаи. "Видяхте, че след като имахме връх от 43 000 случая, след това не са превишавали 33 000", каза министърът. Д-р Рафила предположи, че до края на март ще отпаднат повечето ограничителни мерки, свързани с COVID-19. "Ако се докаже и в Румъния, както се доказа в други държави, че вариантът Омикрон предизвиква леки, банални инфекции при повечето хора, разбира се, че ограниченията ще бъдат отменени", каза здравният министър и допълни, че очаква и отмяна на състоянието на тревога.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mi6osp

    1 8 Отговор
    Сравнението на смъртните случаи на милион жители показва, че в България това съотношение е по-голямо. Българите са по-големи. хъм, смелчаци.😃

    Коментиран от #5

  • 2 математик от БАН

    10 1 Отговор
    Те и при нас го минаха около 12 000 000, нищо че сме 6 000 000. По математика ми излизат толкова.
  • 3 "Случаите на COVID-19 в Румъния са 5 път

    11 0 Отговор
    "Случаите на COVID-19 в Румъния са 5 пъти повече от официалната статистика" - значи смъртността е 5 пъти по-МАЛКА от официалната статистика.

    Коментиран от #4

  • 4 mi6osp

    2 4 Отговор

    До коментар #3 от ""Случаите на COVID-19 в Румъния са 5 път":

    Тъ-цъ.Щом ножът опре до кокала, нерегистрираните се регистрират и влизат в болниците, най-често директно в интензивното. А около 75% от болните там отиват.в графа жертви.

    Коментиран от #6, #8, #10

  • 5 Ваксиниран3002

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "mi6osp":

    Докога ще парадираш с хипохондрията си тук?
  • 6 Ваксиниран3002

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "mi6osp":

    Що не се бодеш, колкото и където поискаш, ами си дошъл тук като плетените плашила? Толкова страшния хобит, щеше да ни е уморил досега, ако беше истина. Нега поизчакаме да видим докъде ще ви докарат ваксите.
  • 7 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 0 Отговор
    Колко пъти да ви пиша.........Бюро-клацията в Романия е много по- добра в Лъжата и кражбата от вас -бг!!!
  • 8 Математик

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "mi6osp":

    Да питам пак какво стана с експоненциалното нарастване?! Научи ли какво е товаекспоненциална функция и има ли място за нея в КОВИД математиката?!
  • 9 Копипасте

    1 0 Отговор
    "Случаите на COVID-19 в Румъния са 5 пъти повече от официалната статистика"
    Чисто и просто като къпан милиционер! Тест се прави на тези които отидат до болница, лаборатория ..... все тая и влизат в КОВИД регистъра! И при предните "вълни, талази....." е било същото! Колко отиват да ги тестват само защото са кихнали, пръ++++и ......! Някои изобщо няма и да разберат, че са или са били КОВИД+! Да не би тук в България да е друго?! Нерегистрираните заразени винаги са били с 5-6 пъти повече от регистрираните поради това, че не се нуждаят от животоспасяващо лечение! ЗАРАЗЕН НЕ ЗНАЧИ ЗАБОЛЯЛ! Само в болните фантазии НОЩ-ниците и на математици като Витанов, Кунчев от БАН, Лъчо Томов от НБУ заразен и заболял е едно и също! Просто свърши ресурса на КОВИД за ролята на Торбалан, кой то плаши недисциплинираните и ги прибира в торбата!
  • 10 НЕ ТОЧНО

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "mi6osp":

    Не - неотчетените са по-скоро към безсимптомно "болните".
Новини по държави: