Last news in Fakti

14 Февруари, 2022 07:23 16 002 89

Съпругата на Кирил Петков: За България знаех само, че е на север от Гърция

  • линда петкова-
  • канада-
  • българия-
  • съпруга-
  • кирил петков

Най-голямото предизвикателство за Линда и до днес остава българският език

Съпругата на Кирил Петков: За България знаех само, че е на север от Гърция - 1
Снимка: Facebook

Със заглавие "България има големи очаквания към първата си канадска двойка" канадското издание "National Post" публикува семейната история на премиера Кирил Петков и съпругата му Линда. Самата тя сподели линк от статията на страницата си във Фейсбук. Освен много личен разказ за живота им заедно, в публикацията могат да се видят и снимки от семейния архив. Линда МакКензи Петков признава, че за нея България носи усещането за дом повече от Канада, предаде БНТ.

Родена през 1979 г. в Отава, тя прекарва тийнейджърските си години в Кортни – малък град на остров Ванкувър. Днес държи малка пекарна и живее в София със съпруга си и двете им дъщери. Най-голямата им дъщеря е в университет. Пред "National Post" Линда разказва, че преди да се запознае с Кирил Петков не е знаела нищо за България. "Каза ми, че България е на север от Гърция и въпреки това не бях съвсем сигурна. Но тогава никога не съм си и мислела, че ще се преместя тук, така че нямаше значение. Просто го харесах". Двамата се запознават в края на 90-те в Университета на Британска Колумбия. Той е добър приятел с близначката на Линда. Женят се едва на 20. Първата им дъщеря Ванеса се ражда седмица преди да започне тяхната четвърта година в университета.

След като през пролетта на 2001 г. Петков се дипломира, двамата предприемат 10-седмично пътуване из България с Ладата на родителите му. "Беше нещо като меден месец – както със съпруга ми, така и с държавата“, разказва Линда Петков. По-късно Кирил Петков започва работа за канадската компания "McCain Foods" в Брюксел. Там Линда завършва последния си семестър и получава диплома по икономика. Семейството живее две години в белгийската столица, след което Петков е преместен в Торонто. Две години живеят и в Кеймбридж, Масачузетс, където Кирил следва магистратура по бизнес администрация в Харвард, а Линда е научен сътрудник в университета. Решават да се върнат в България. На Кирил е поверено управлението на първия за страната голям ритейл парк в София. По това време Линда е бременна с втората им дъщеря - Ема и се връща във Ванкувър за раждането.

"Не се чувствах комфортно да родя в България, така че се преместих при родителите си за два месеца, за да родя“, казва Линда. Семейството напуска Канада, за да се установи в България, когато Ема е на 5 седмици – веднага след издаването на нейния паспорт. Най-голямото предизвикателство за Линда и до днес остава българският език - изключително труден за нея. "През 2007 г. по-голямата част от българите, особено по-възрастните, не говореха английски език. Нямаше и много курсове по български език или учебни ресурси по онова време. В българския се ползва кирилицата, както и в руския. Те имат много повече времена от нас, както и мъжки и женски род, които още бъркам. Правя грешки, но българите оценяват усилията“, разказва тя.

След ритейл парка Кирил Петков основава компанията „ProViotic“, която произвежда първия в света веган пробиотик със съставки от кокиче. Според канадското издание продуктът е препоръчан от Опра Уинфри и Новак Джокович. Бизнесът дава на семейството финансова независимост. Петков започва да води курсове по икономика в Софийския университет, асоциирани към Харвард. 2012-а е годината, в която се ражда третата дъщеря на Линда и Кирил, Ани. След пристигането си в България, Линда Петкова се занимава с доброволчески дейности, работи за неправителствена организация и онлайн продажби за американска модна компания.

В свободното си време пече безглутенови и здравословни сладкиши. Донякъде ѝ се налага, тъй като има проблеми с щитовидната жлеза заради непоносимост към глутена. Дъщерите ѝ имат същия проблем. А Ема има диабет. "Тук нямаше никакви подходящи храни за тях, така че започнах всичко от нулата“, споделя Линда. Алергична към глутена е и нейната майка. Тя е диетолог и е създала собствен микс от брашно, който ползва за различни печива. По този начин съпругата на премиера има достъп до рецепти за себе си и дъщерите си. Постепенно приятели започват да я молят да прави торти за рождените дни на децата им. Те я насърчават да отвори собствена сладкарница. Три години и половина по-късно идеята оживява в първата за България сладкарница за безглутенови продукти, съобразена също с кето- и веган-режими на хранене, както и суровоядство. Семейството купува малък магазин за белгийски шоколад и оборудват кухнята така, че Линда да може да прави сладкиши.

Един ден приятелка на Линда я пита защо не се запише за участие в популярно кулинарно риалити. Макар и да не е запозната с българския вариант на предаването, Линда се записва за участие и попада в топ 16 на формата. Отпада на 13-о място заради не добре сготвена паста. "Беше страшно забавно, защото не го приемах насериозно", припомня си Линда. "National Post" уточнява, че през 2021 г. Кирил Петков е избран за министър на икономиката в служебното правителство на Румен Радев. Затова той трябва да се откаже от канадското си гражданство. "Гимназията и университета в Британска Колумбия са сред най-милите ми спомени. Тук, разбира се, срещнах Линда. Всеки път, когато си помисля за Канада, имам наистина положителни спомени за ранния си живот и началото на кариерата си... Връзката ми с Канада все още е в сърцето ми“, казва Петков пред изданието.

Добавя, че отказът от гражданството е бил изборът, който е трябвало да направи, за да се отдаде на желанието да промени държавата, в която живее. "Невероятно е да мислиш, че 7 милиона души - техният живот може да бъде подобрен от работата ти. Това е невероятна възможност и огромна отговорност", признава Петков. Той е горд от жена си, която неволно се оказва и политически актив: "Една жена ми каза. Знаеш ли защо ще гласувам за теб?... Защото видях, че жена ти прави торта със собствените си ръце миналата неделя. Не съм виждала съпруги на министри по този начин." Линда МакКензи Петков вече е у нас от около 14 г. и чувства България като по-голям дом от Канада. „Семейството ми липсва, но се чувствам като чужденка, когато се завърна – просто защото начинът на живот там е различен. В България има онова усещане за хаос и свобода, което го няма в Канада. Имам "Амели" - нещо, което едва ли щях да имам в Канада или най-малкото - нямаше да знам как да го имам... Не знам дали щях да имам финансовата възможност или куража да го направя", казва Линда. Според Петков, с пекарната съпругата му е направила промяна в България по нейния си начин, заключва канадското издание.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 44 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 rusnak

    50 35 Отговор
    Кои са тези карикатури?

    Коментиран от #3, #52

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 духайдуду

    55 17 Отговор
    Съпругата на Кирил Петков: За България знаех само, че е на север от Гърция. ПАК МНОГО СИ ЗНАЕЛА. МОЖЕ И В СЕВЕРНА АФРИКА ДА Е ВЕЧЕ БЪЛГАРИЯ.
  • 5 /////

    41 20 Отговор
    Лошото е, че ако продължава така в скоро време нищо различно няма да се очаква от така наречената канадска двойка ще им пишем две и в бележника.
  • 6 И кво

    50 22 Отговор
    Аз па за тебе и ухиления не знаех, и не съм и искал да зная
  • 7 Трюфо от бункера

    33 6 Отговор
    Че бегам при Линда.Там туземците са кротки.
  • 8 Селянин

    30 13 Отговор
    Като му е било толкова добре защо пусна таралеж в гащите си?
  • 9 Ужас

    50 21 Отговор
    Те незнаят каде е бьлгария но ще управляват
  • 10 Рап

    22 15 Отговор
    Горката,трябвало е повече да прочете къде отива! Не е лесно да живееш в малка страна,а с „ умни„ хора. Ние сме умни и затова живеем толкова добре!
  • 11 Кирееее

    58 18 Отговор
    взимай си канадката и бегай там от където дойде иначе скоро ще трябва да те карат към летището с БТР.
  • 12 глоги

    58 13 Отговор
    Не видях в Гърция по сладкарниците да има торти по 70 евро!

    Коментиран от #16, #55, #62

  • 13 в кратце

    34 14 Отговор
    Айдебегов към Терминал-2! И двамата.
  • 14 Сивата чапла

    36 12 Отговор
    За какво ни занимават със съпругата на Петков?

    Защо трябва тя да обира всичките негативи заради Простото Кире.
    Тя е посредствена, късметлия иначе жена, да се измъкне от скучната Канада.
    А като я гледам, корените и са някъде тук, от Балканите, максимум до Молдова може.
  • 15 Защото са червени

    40 7 Отговор
    Жена му е знаела повече за България. Киро умното знае за поне десвт моста на Дунав и магистрала София, Ботевгеад, Видин, Шумен, Ямбол, Стара Загора, Благоев град... освен това нещо се обърка с гражданството и още не е сигурен дали е бил канадец по едно време или не е бил. Да

    Коментиран от #76

  • 16 Така е

    15 4 Отговор

    До коментар #12 от "глоги":

    защото там няма нито една стопанисвана от премиерска канадка.
  • 17 Габровец

    21 5 Отговор
    Неговата е лесна има къде да избяга ако оплеска нещата

    Коментиран от #30

  • 18 Елефтери

    19 4 Отговор
    А накъде е север, Блонди?
  • 19 Марков

    21 19 Отговор
    Браво на Линда!
    От статията и от това което виждам в СМИ я приемам като качествен човек! От горното изложение лъха откровеност, духовна чистота, отговорност към цивилизацията (3 деца) и към семейството.
    Поздравления!

    Коментиран от #26

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 не че нещо

    22 3 Отговор
    "Първата ни канадска двойка" звучи някак зле.
  • 22 Бай Ганьо

    20 3 Отговор
    Асенчо ще обере пешкира на цялата коалиция и най вече на БСП

    Коментиран от #34

  • 23 big

    32 4 Отговор
    Мила, значи за северо американския стандарт ти си много умна! Там дори не знаят, че има такава държава! След 1994 г. България я свързваха с Христо Стоичков, но пак не знаеха географски къде се намира! Така се случи, че преди много години гледах едно предаване по американската телевизия от рода на "Стани богат", там въпрос с повишена трудност беше: къде се намира България? От тримата участника, нито един не успя да отговори на въпроса и да си тръгне с голяма сума пари!

    Коментиран от #77

  • 24 Тошко

    20 6 Отговор
    Чудесно семейство но защо си развалиха спокойствието ми е интересно?

    Коментиран от #61

  • 25 кир Ливанчо

    28 6 Отговор
    Жалка картинка. Какво ме интересува, че жената на Премиера си е сложила бустерна доза и защо ни занимавате с нея и историята им. Напълно излишен PR. Който е гледал Мастер шеф си спомня за нея. Това е. Какви са тия торти по 70 евро, които пробутва на хората.
  • 26 Това

    12 19 Отговор

    До коментар #19 от "Марков":

    Ганьо не го вижда и винаги си е безпричинно недобронамерен , когато някой му говори чисто сърдечно , както Линда го прави ! Жената подава ръка да я опознаят , но ще ѝ е трудно с това население !

    Коментиран от #39, #80

  • 27 Голем Проблем

    15 3 Отговор
    Много е слаба пропагандата на новите. Това е Голем Проблем.
  • 28 Цанков

    21 3 Отговор
    Линда да го държи изкъсо че Ленчето да не го урчаса

    Коментиран от #41

  • 29 Кирчо

    27 4 Отговор
    Мен пък в Харвард ме научиха, че Канада е на север от Щатите!
  • 30 Кире, лесна е твоята...

    20 3 Отговор

    До коментар #17 от "Габровец":

    и на мен така ми викат: " Комшо, лесна е твоята..." . а те имали предвид жена ми.
  • 31 Да бе!

    21 7 Отговор
    Поредната пропагандна статия, която манипулира обществото! Киро Измамника е гей, а жена му лесбийка, провиотик е измама и никой не е чувал за него! Диплома от Харвард няма а от партньорска тайна служба!
  • 32 Ники

    17 5 Отговор
    Ако знаеше всичко за българите сигурно нямаше да стъпи тук
  • 33 Тоз е хахав

    11 4 Отговор
    Да се върне у клоаката...аз не бих се върнал никога ако ида в канада и имам гражданство
  • 34 асенчо крадеца

    19 5 Отговор

    До коментар #22 от "Бай Ганьо":

    Асенчо е окрал едни милиони евросредства още по времето на служебното правителство отт 2013 г. с едни иземи в Божурище, освен това се говори, че е излъгал с псри и свои партньори в чубина, а със Спеца са първи дружки... той много пари е изпрал и прехвърля фалирали фирми на сламени хора... Бива ги в прането.
  • 35 Трифонов

    15 6 Отговор
    Линда простооо... е пълен кошмар! След това... бил имал профил в приложение за запознанства... а, не, бе!!!
  • 36 География

    6 3 Отговор
    Абе що не останахте в измамници като него не виреят много а?
  • 37 не ме гледай тъпо българино

    21 6 Отговор
    ПиАр статийка от типа ЗАХАРОСАНА БОЗА . Но четейки коментарите и виждайки колко много са изтрити ми става ясно , КОЛКО ГОЛЯМА е обичта и подкрепата на българите към "премиерската двойка" и как всички им желаят - час по скоро да се върнат в Канада и да продължат "съвършеният" си семеен живот.
  • 38 Помнете историята!

    16 5 Отговор
    Това е нивото на знания на англосаксите. То също така показва и отношението им към нас. Срам!
  • 39 Добър ден

    20 5 Отговор

    До коментар #26 от "Това":

    Никой няма нищо против тях, просто този ПР минава границата на разумното, разбрахме че са света вода ненапита. Този ПР даже ми напомня за Царя едно време НДСВ. Охоооо забравих, народа трябва да мълчи и изпълнява, просто да бъде РОБот.
  • 40 Браво, 6 по география

    21 4 Отговор
    И ние знаем, за Канада че съществува от 19ти век, ама не иронизираме 150 годишната ви история.
  • 41 Сексолог

    9 5 Отговор

    До коментар #28 от "Цанков":

    E! Ленчето е по-хубава!:) Сигурен съм че Кирцата си я представя за да може с Канадката!:)

    Коментиран от #49

  • 42 Българин

    19 4 Отговор
    Предизвикателството с българския език,стои и пред нежото мъжле на Линда.Тя не знаела нищо за България,то ние продължаваме да не знаем нищо за нея и мъжлето и,но той успя с няколко измами да ни управлява и да ни поучава от всички медии,хубавото е,че няма да е за дълго.
  • 43 asan

    7 12 Отговор
    интелигентни и благородни физиономий нещо което отдавна не бях виждал сред оправляващите . просто свестните хора се познават от далеч. сега веднага погледнете тиквата и ще ви прилошее

    Коментиран от #81

  • 44 киро позата

    23 6 Отговор
    Кире, какво правиш на Боровец с три джипа охрана? Нали щеше да пътуваш с метрото и да си близо до хората? От какво се пазиш?

    Коментиран от #57

  • 45 Буха ха

    15 3 Отговор
    Не разбирам защо продължават да разпространяват лъжата за Опра Уинфри и Новак Джокович. Всеки може да влезе на сайта на списанието на Опра, The Oprah Magazine, където са поместени всички броеве, вкл. Януари 2016. Всеки може сам да се убеди че снимка на ПроИдиотик на първа страница там НЯМА, а това което Измамника Кирчо показва е евтин Фотошоп. В нито едно нейно списание няма реклама на някакъв измислен продукт който да я засенчва на първа страница. Не разбрахте ли че този амбулантен търговец е лъжец на дребно. Канадката очевидно не е весела, предполагам че Кирчо често я пошляпва
  • 46 математик

    7 1 Отговор
    И простокирчо тлко знае...
  • 47 В Киреча

    13 2 Отговор
    "Каза ми, че България е на север от Гърция и въпреки това не бях съвсем сигурна."..... "Просто семейство", както би се изразила онази фенка на на "просто(хо) Киро" !

    Коментиран от #89

  • 48 Ttrs

    7 5 Отговор
    Какне я е срам да не знае от къде е Боко тиквоча, бе! Ейййй.... необразовани народи
  • 49 Сексолог II

    8 3 Отговор

    До коментар #41 от "Сексолог":

    Представя си на Лена мустака.

    Коментиран от #64

  • 50 Linda

    8 2 Отговор
    Кирчово коледно обещание през 2022 вече спира лъже.
  • 51 Коментар

    9 1 Отговор
    А сега знаеш, че се управлява и от марионетки на началниците на Мустафата!
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Нов критерий

    8 1 Отговор
    За избор на премиер. Има още бъдещи политици, чиито съпруги правят торти със собствените си ръце.
  • 54 стария моряк

    6 1 Отговор
    Кирето на шофьорския плаж , сигурно ще гътва подпорната стена!
  • 55 истината

    5 6 Отговор

    До коментар #12 от "глоги":

    В Германия 1 парченце торта е 4,50 евро по 16 парчета, колко прави ❓❔❓❔❓

    Коментиран от #75, #82

  • 56 Сивата котка

    8 2 Отговор
    Тоя ходил със сестра й близначката, ама се женил на нея. Дали защото сестра й е знаела повече от това, че България била на север от Гърция? За толкова години съжителство с Линда, Киро не й развал/показвал повече за страната от която идва. Егати палячото. Любопитно ми е, когато канадката за пръв път е видяла, ако е, залепени некролози по нашенски улици, какво си е помислила?

    Коментиран от #58

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 мдааа

    4 3 Отговор

    До коментар #56 от "Сивата котка":

    Това е само в твоята фантазия. "Той е добър приятел с близначката на Линда.", а не гадже. Разбрал недоразбрал ама фантазираш.

    Коментиран от #63

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Карта на България

    13 1 Отговор
    То и Кирчо само това знае за България. Пролича си, когато заговори за пътя Ботевград-Враца-Шумен.
  • 61 реалност

    3 6 Отговор

    До коментар #24 от "Тошко":

    Пише го в статията:" ... за да се отдаде на желанието да промени държавата, в която живее.❗❗❗ Всички мечтаем за една по-добра и богата България! Не ограбена от шепа олигарси и корумпирани политици, които ги подпомагат, като последните 32 години!
  • 62 ТОЧНО

    3 1 Отговор

    До коментар #12 от "глоги":

    А ние тепърва се учим да правим сладки и по 70 евро...Май не само Киро е Просто
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Сексолог III

    6 2 Отговор

    До коментар #49 от "Сексолог II":

    Не! Представя си че той, Кокорчо и онова на министерството на културата отиват при Спецов и той им дава да му пипат бицепсите.
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Павел пенев

    3 0 Отговор
    Има канадци и американци с тази ваша образователна система,които и това не знаят.
  • 67 До 65

    4 1 Отговор

    До коментар #65 от "готин е":

    "...Киро е красив, интелигентен..." - като Просто КонЪ )))
  • 68 Jacques Yves Moineau

    6 1 Отговор
    Браво на момата! Поне знае какво е север.

    Коментиран от #72

  • 69 гумата

    3 1 Отговор
    За разлика от премиера, съпругата му е национално богатство. Който я е виждал колко е трудолюбива и свестен човек няма как да не се гордее с такава съгражданка. На нея трябва да се отдава заслужено дължимото.
  • 70 ГЕРБ

    2 1 Отговор
    То и тъпото Киро знае толкова
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 охохоо

    4 1 Отговор

    До коментар #68 от "Jacques Yves Moineau":

    Не бъди сигурен. Не знаеш в главата ѝ какво е. Да не се окаже че там, ние сме едно общо с Турция или още по лошо "Океания".
    Кирилеее.... Хващай булката и бегом!!!!
  • 73 Емил

    0 0 Отговор
    Е това е голям Български родолюбец и патриот... Пак добре че е знаела че е от България..
  • 74 Верно

    5 1 Отговор
    Моя съвет е Линда не свиква с България в скоро време ще ви се наложи пак да живеете в Канада, така, че не разопаковай много багаж
  • 75 Макс

    4 0 Отговор

    До коментар #55 от "истината":

    Къде си ял парче торта от работилница в Германия за 4,5 евро, живея в Германия от 20 години и средно едно парче торта е 2,5 евро ( има и по скъпи, но има и по евтини).
  • 76 И забележи

    3 1 Отговор

    До коментар #15 от "Защото са червени":

    какво знае, след като живее в България от 2001 г....
  • 77 smol

    3 1 Отговор

    До коментар #23 от "big":

    Знае това, което съпругът и е показал на картата ориентир - Гърция
  • 78 Не се

    5 0 Отговор
    притеснявай, той и Кирчо е така, но пък знае всичко за Северна Македония
  • 79 Румен Радев

    2 1 Отговор
    Аз ги докарах тия чужденци!За да върви далаверата!
  • 80 Тончо

    1 1 Отговор

    До коментар #26 от "Това":

    Има време, ще я опознае те след като я намесват в бтв, ще прави предаване как да заботаеем с торти от по 130 бг лева, освен ако не стане голямата инфлация, 13 000лева
  • 81 Северозапад

    0 0 Отговор

    До коментар #43 от "asan":

    Що па тиквата, може и корени да погледнеш или Тошко, а за ристю клюна кво ши каиш
  • 82 Лъжа

    0 1 Отговор

    До коментар #55 от "истината":

    В Германия колко взимат, за разлика от нас, Аман от гастърджендъри стоите си там никой не ви иска мнението
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Айде, стига...

    4 0 Отговор
    По-добре е да спрете дитерамбите за този хартиен герой, защото ще дойде скоро моментът, когато ще се срамуваме за времето, загубено за Майка България от него и експериментите, които прави в нелепите си опити за политика.
    А думите на жена му, че предпочела да ражда в Канада, а не тук, не ви ли звучат обидно...

    Коментиран от #88

  • 85 Какво

    1 0 Отговор
    трябва да ме интересува тази "госпожа за един ден" (който е гледал култовия филм с Тодор Колев, знае за какво говоря). Нито тя е умна, нито мъжът й е мъж. Продължаваме с превземките и фалша. Ама, кой вярвя вече?...
  • 86 Кую

    1 0 Отговор
    А мъжът ти още не знае къде е. И езика не знае.
  • 87 Веднага ладата

    1 0 Отговор
    на кокорчо да бъде реквизирана и с трабанта на мони да бъдат командировани на изтоюния фронт, каква романтика само, каква идилия...
  • 88 Ами тя

    1 0 Отговор

    До коментар #84 от "Айде, стига...":

    и до днес знае само че сма на север от гърция, а кокорчо ще строи пътвият мост над Дунава...
  • 89 Явно не е

    1 0 Отговор

    До коментар #47 от "В Киреча":

    стигнала и до прогимназията...
Новини по държави: