Last news in Fakti

14 Февруари, 2022 22:40 3 662 16

Нарва: една малка Русия в Естония

  • нарва-
  • естония-
  • русия-
  • съветски съюз

След края на Съветския съюз хиляди жители на града губят работните си места в една голяма текстилна фабрика

Нарва: една малка Русия в Естония - 1
Снимка: DW

Една четвърт от жителите на Естония са руснаци. А в град Нарва руснаците дори са мнозинство. За тях конфликтът между Русия и Украйна е деликатна тема. Как гледат те на напрежението в региона?

По река Нарва в североизточната част на Естония минава границата между Русия и Европейския съюз. Сергей и Владимир идват да се къпят в реката всеки ден в 10 сутринта - включително през зимата. Те са родени в Русия, имат руски паспорти, но след края на Съветския съюз са избрали да живеят на Запад.

Но пък следят новините за конфликта НАТО-Русия по руската телевизия. "Путин казва, че НАТО е заплаха. Вероятно има право", смята Сергей, сочейки към родината си от другата страна на реката. "Нали виждам как границата на НАТО все повече се доближава до Русия. По украинската, естонската или руската телевизия може да се види как всеки споделя своята гледна точка."

Руснаците в Нарва си остават руснаци

В Нарва живеят около 60 000 души. След края на Съветския съюз хиляди жители на града губят работните си места в една голяма текстилна фабрика. Естония се присъединява към ЕС и НАТО - но съвсем не всички в Нарва са въодушевени от това.

В този град руснаците са мнозинство - около 95%. Тези хора и до днес се чувстват руснаци и мислят като руснаци. Кметицата Катри Раик е наясно с това. Тя полага цветя на паметника в края на града, който напомня за естонската война за независимост с Русия преди повече от сто години.

За Раик, която е историчка, мястото е много важно - и в контекста на сегашното напрежение. "Трябва да работим ежедневно за това нашите руснаци да разберат защо е важно НАТО. Не трябва да губим нито ден, обяснявайки, че мирът не е нещо, което се разбира от само себе си."

За да се опази мирът обаче трябва да се демонстрира и сила спрямо Русия, смята естонската министър-председателка Кая Калас. През последните дни тя говори пред редица международни медии и подчерта: "Руският президент Владимир Путин разбира само от едно, а именно - от ясни рамки".

"Никой няма нужда от война"

Навремето на Естония ѝ се налага да бори усилено за своята независимост. Затова сега иска да помогне на Украйна - включително с оръжия. "В продължение на 50 години Естония не беше независима, от което пострадаха много семейства. Загубихме икономическата си сила, загубихме свободата си. Затова е важно това да не се случи отново с други страни, които вървят по пътя към демокрацията - като Украйна."

А ще доставя ли Естония оръжия? В граничния град Нарва се отнасят скептично към това намерение. Подобно на много други членове на руската общност, Сергей и Владимир смятат, че за страната е по-добре да не се намесва в актуалната напрегната ситуация между Украйна и Русия. "Никой няма нужда от война. Затова трябва по-скоро да видим как можем да си сътрудничим."


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 20 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Възраждане=ГЕРБ=ДПС

    12 20 Отговор
    Партия Възраждане е новата патерица на ГЕРБ и ДПС!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Урюрвкос

    24 2 Отговор
    някой от жителите на руския град Ивангород имат 600 квадрата местенца още от съветско време във Нарва. Яхват колелото и по моста над реката (вече прилича на дере) отиват в Нарва поливат си морковите, картофите и обратно. Нарва е спокоен и приятен град със евтини и много вкусни млечни продукти.
  • 4 другарят

    42 7 Отговор
    По време на ВСВ Прибалтииските държавици не допускат нито един евреин да бъде закаран в концлагерите! Избиват ги всички на място без участие на германците! Особено се отличава в това зверство естонските нацисти сега реабилитирани като "Горски братя"! Живеещите руснаци в Латвия и Естония нямат право на редовни паспорти и в момента, а Европа си затваря очите за тези нацисти!
  • 5 гошо

    21 4 Отговор
    "В този град руснаците са мнозинство - около 95%" пропаганда в стил вкиснало зеле. зелето, този град е руски, апцалутно. 95% си е като след етническо прочистване. или пишете като хората, или си пишете за вашия ханс... пардон, хюсеин.
  • 6 Муахаха

    17 8 Отговор
    Изгубили икономическата си сила.
    Не че много сте я имали ама сега какво сте бе?
    Един Скайп имахте и го продадохте.
  • 7 ха ха хааа

    6 1 Отговор
    Ето един повод за "референдум" ...🤭

    Коментиран от #8, #13

  • 8 АУУУУУ

    4 16 Отговор

    До коментар #7 от "ха ха хааа":

    ЯДЕЦ ....НОМЕРА С КРИМ ТУК НЕ СТАВА........ ТОВА Е ДИРЕКТНА АТАКА СРЕЩУ ДЪРЖАВА НА НАТО ....ТУК САНКЦИИ НЯМА ....... И ПУТИН УДОБНО Е ЗАБРАВИЛ ЧЕ ТАМ ИМА РУСНАЦИ ....ХА ХА ХА
  • 9 Ами не

    14 1 Отговор
    Дойче...-ЗАСЕГА няма конфликт м/у Русия и Украйна...--не внушавайте лъжи и на малкото останали читатели на бозите ви.В самото начало лъжете-а какво остава за цялото инфо?
  • 10 Варна

    12 11 Отговор
    Една малка Русия има и в България. По морето ни са продадени 500 000 имота на руснаци. Един ден ще обявят "референдум" за присъединяване към РФ.

    Коментиран от #11

  • 11 АУУУУУ

    8 15 Отговор

    До коментар #10 от "Варна":

    И ТУК НОМЕРА С КРИМСКИ "РЕФЕРЕНДУМ" НЕ МИНАВА ....БЪЛГАРИЯ Е В НАТО....И АКО ДОЙДАТ МАЛКИТЕ ЗЕЛЕНИ ЧОВЕЧЕТА .....ГИ ЧАКА ГОЛЯМ БОЙ ОТ ИЗВЕСТНИТЕ В ЦЯЛ СВЯТ "НЕЖНИ" МОМЧЕТА ОТ ДЕЛТА ФОРС....... ЯДЕЦ ......ПУТИН И ТУК НОМЕРА НЕ МИНАВА ...ХА ХА ХА
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Хасан

    4 1 Отговор

    До коментар #7 от "ха ха хааа":

    И ние искаме референдум в Кърджали, Хасково, Разград, Исперих, Шумен, Мадан, Ардино, Асеновград....
  • 14 Хари

    5 2 Отговор
    Нарва близо ли е до границата с Русия? Да не се наложи руската армия да минава през цяла Естония.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: