Last news in Fakti

19 Февруари, 2022 12:30 17 274 38

Германия: Какво правят магазините с храните, чийто срок изтича

  • германия-
  • храна-
  • хранителни продукти

Супермаркетите решават как да се намали разхищението на хранителни продукти, чийто срок на годност е почти изтекъл

Германия: Какво правят магазините с храните, чийто срок изтича - 1
Снимка: DW

Разхищенията са огромни. Милиони тонове хранителни продукти всяка година отиват в кофите за боклук. А повечето от тях са напълно годни за консумация. Какво правят германските супермаркети с храните, чиято годност изтича?

Всяка година в Германия се изхвърлят към 12 милиона тона хранителни продукти с изтекла трайност. А всъщност повечето от тях биха могли да се консумират без каквито и да било вреди за здравето. Предвидено е до 2030 година количеството изхвърляни храни в Германия да се намали наполовина. Но как точна да стане това?

Супермаркетите ли са виновни за всичко?

Кой обаче изхвърля толкова много храна ежегодно? По данни на германското Министерство на храните и селското стопанство само четири процента от отпадъците са от търговските обекти – най-голямата част идва от ресторантите и частните домакинства. Всеки германец изхвърля средно по 75 кг. хранителни продукти годишно – предимно зеленчуци и плодове.

Много храни се изхвърлят и по време на прибирането на реколтата. Около 40% от хранителните продукти, които се произвеждат в световен мащаб, не попадат в потребителските кошници, информират от природозащитната организация WWF. Кривите моркови, ябълките със странна форма и другите зеленчуци и плодове без добър търговски вид най-често не стигат до купувача. Какво би помогнало да се намали количеството на изхвърляните продукти?

Външният вид не е най-важният

Германските фермери все по-често раздават безплатно част от реколтата, която не може да бъде предадена на супермаркетите заради нестандартния си външен вид. Някои поставят шкафове близо до фермите си, за да могат минувачите да си вземат зеленчуци или плодове срещу символична сума. Други раздават продуктите си на пазара или си сътрудничат с местни инициативи в помощ на социално слаби хора.

В Кьолн например има специален магазин, в който се продават храни с изтичащ срок, вчерашен хляб и плодове и зеленчуци със странна форма. Купувачите могат сами да определят цената, тъй като целта на проекта не е да се получи печалба, а да се спасят храните. Първият филиал на The Good Food в Кьолн бе открит през 2017 година, сега те вече са три.

Мерки срещу разхищението на храни

Супермаркетите решават как да се намали разхищението на хранителни продукти, чийто срок на годност е почти изтекъл. Веригата Edeka например възнамерява да подобри условията за съхранение на стоките, за да изхвърля по-малко. Там вече използват нова технология за опаковането на някои видове плодове, благодарение на която продуктите могат да останат по-дълго на разположение на клиента.

Друга верига супермаркети пък предприема инициативи, с които стимулира търсенето на по-нетрайните продукти, така че те да се разпродават по-бързо. Има и други мерки срещу разхищаването на храни. Супермаркетите предоставят непродадената храна на благотворителни организации или я препродават с голямо намаление. Плодовете без пазарен вид, зелевите листа или бананите, които не са намерили купувач, се излагат в някои филиали в специални кутии с надпис „за домашните животни“. И могат да бъдат взети безплатно.

Друга верига супермаркети в Германия - REWE - също предоставя продукти с изтичащ срок за благотворителни цели. В някои от магазините има рафтове, от които храната може да се вземе безплатно. Има и други търговски вериги, които предлагат стоки безплатно, но предпочитат да не говорят за това публично – вероятно защото не биха искали да изгубят част от печалбата си заради желаещите да се сдобият с хранителни продукти безплатно.

Сроковете на годност

В търговската верига Penny продават плодове и зеленчуци с добро качество, но с лош търговски вид, под марката „Биогерои“. Пак там се предлагат и млечни продукти с надпис: „помиришете, опитайте, насладете се“ - с цел хората да бъдат убедени, че няма нищо страшно в това да се консумира някое сирене, чийто срок на годност изтича след няколко дни.

Върху опаковките на продуктите в Германия по правило е посочен препоръчителният срок за съхранение, а не крайният срок на годност. Поради това вече от няколко години се водят спорове по повод твърденията, че това заблуждава купувачите, като ги кара да мислят, че стоката е с изтекъл срок.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 27 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шкембе Войвода

    76 8 Отговор
    Пращат ги в БИЛЛА в България.хо хо хо хо хо хо
  • 2 Много просто

    71 4 Отговор
    Пращат ги към територията с нов срок на годност.
  • 3 А тука в БГ

    66 2 Отговор
    защо не ги дават на бедните?

    Коментиран от #17

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Гост

    63 6 Отговор
    От личен опит в Мюнхен...Магазините оставят хранителните продукти които изтича годността след 1..2 дена...и е безплатно...Минаваш вземаш си ако е останало..всеки мълчи и носи.Правехме бартери...един дава хляб и торти...друг салами...трети риби и зеленчуци..В Германия от глад просто не можеш да умреш...

    Коментиран от #26

  • 6 Преопаковат ги

    53 7 Отговор
    и за България.
  • 7 истината

    41 6 Отговор
    В Германия подаряват плодове и зеленчуци в последния ден на годност на тези, които не могат да си ги позволят.
  • 8 Това е бяла държава

    69 8 Отговор
    В Германия бананите, като попернеят дори леко, веднага се хвърлят, а тук на промоция ги пускат. Да не говорим, че в Германия не може почти нищо да се ползва, като добавки на колбаси и сирена, всичко е по стари рецепти и няма кокали, кожи и палмово масло. Има си причина да сме първи в Европа по сърдечно съдови заболявания и рак.

    Коментиран от #29

  • 9 Франкфурт ам Одер

    45 4 Отговор
    Информацията на велето е поостаряла. Проблемът с оползотворяването на започващите да съхнат или гният германски плодове и зеленчуци отдавна е решен – всичките се извозват към фабриките за производство на натурални сокове и консерви в една източнобалканска страна. Другата разпространявана заблуда е твърдението че храните са "напълно годни за консумация". Истината е че повечето "хранителни стоки" в супермаркетите са синтетика или са натъпкани с химия, за да бъдат привидно свежи по-дълго време. Освен това някои са ГМО.
  • 10 Билла

    33 3 Отговор
    А в билла ги продават скъпо за клас 1 а отговарят на клас 3
  • 11 Behemoth

    26 2 Отговор
    Изпращат ги в България... ХАХАХ...
  • 12 Василев

    4 20 Отговор

    До коментар #4 от "Майна":

    Майна,не НАТО ще прави изпитания на атомно оръжие днес,нали?
  • 13 Fakt

    30 5 Отговор
    Информацията е доста непълна. В момента на власт е правителство на зелените и червените. Техните идеи са меко казани странни. Министърът на търговията е ветегарианец. Веднага започна да обработва населението че месото е вредно. Че и много въглеродни емисии се отделяли от чревната обработка на животните и хората. След това нещастните животни се убивали много зловещо. После се разбесня че магазините намалявали цените на залежаващите храни. Храните в Германия вече са скочили с 15-20% от преди Ковида, но официално инфлацията е 5%. Нищо че бензина скочи с 50-60%. Та обработката е даже не само да се спре с яденето на месо, ами да се започне яденето на скакалци и червеи. Такива времена идват.
  • 14 БОРУНА ЛОМ

    20 4 Отговор
    ПРАЩАТ ГИ В БЪЛГАРИЯ, КАТО ПРЕСНИ
  • 15 DE-WC

    22 15 Отговор
    АБСОЛЮТНА ЛЪЖА Е ЧЕ В ГЕРМАНИЯ СЕ ПОДАРЯВА ХРАНА КОЯТО И НАБЛИЖАВА ИЗТИЧАНЕТО НА СРОКА НА ГОДНОСТ! КАЖЕТЕ ИСТИНАТА-ЧЕ В ГЕРМАНИЯ ХРАНАТА Е СКЪПА И ОТВРАТИТЕЛНА,ЦЯЛАТА ХРАНА ИМ Е ВНОС ОТ ВЪН-ЗАЩОТО КАТО ВСИЧКИ НЕКАДЪРНИЦИ ДОРИ СЕБЕ СИ НЕ МОГАТ ДА ИЗХРАНЯТ! НЕМЦИТЕ СА ПО ОБЕДНЕЛИ ОТ НАШИТЕ РОМИ,ОБИКАЛЯТ ПО ЩАНДОВЕТЕ И КОПУВАТ МНОГО МАЛКО ХРАНА И ТО САМО КОЕТО Е НА ПРОМОЦИЯ !

    Коментиран от #16

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 МММ да

    12 7 Отговор

    До коментар #3 от "А тука в БГ":

    Няма нищо безплатно в Г-я. Преетикира(презаверява срока) се и препродава дори в самата страна се връща по хранителните вериги. Всички големи вериги го правят. Контрол при тях няма просто така да дойде без предварителна уговорка за ден час и т.н.
  • 18 Мммда

    20 6 Отговор

    До коментар #16 от "abe":

    Вярно е баце от 5-6 години насам е така. Броят си стотинките вече и тука масата. Потъват здраво с това Евро.
  • 19 konservator

    9 6 Отговор
    Човек, който отхвърли Бога лесно става психопат!

    Коментиран от #20

  • 20 Behemoth

    12 9 Отговор

    До коментар #19 от "konservator":

    По лесно става психопат ако приеме бога ...примери колкото щеш ...
  • 21 Изнасяйте за

    16 6 Отговор
    България със сменени етикети. И това ли да ви учим. Както изгнилите ви дизеларки за скрап. Мошеници.

    Коментиран от #22

  • 22 Мммда

    11 1 Отговор

    До коментар #21 от "Изнасяйте за":

    Те си ги изнасят и лошото е, че някои даже износителя е забравил на коя презаверка е продукта.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Тома

    9 0 Отговор
    Ако се съветват с нашите фирми които преекитират стоките с нови дати няма да хвърлят нищо.Не са умни като нашите дизове или там ще ги скъсат от глоби и затваряне
  • 25 Анонимен

    11 1 Отговор
    Пращат ни ги в България, да ги ядем, разбира се!
  • 26 Ехоо

    13 1 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    Безплатни друг път и друга са живяли там такаче по полека просто ги намалят и това е няма безплатно в тоя живот безплатно дават само на харц фиар ако си такъв може иначе няма как.Да не говорим че преди 15г съм работил в реве и всичко се хвърляше 3дена преди да изтече срока в корпове мой и заминаваше точно за харц фиар на персонала и едно мляко недаваха трябваше да си плащаме но с минимално намаление и то продукти над 3дена срок да имат.по малко слъгвай.
  • 27 От Германия

    16 0 Отговор
    За доста години тук само на едно място съм видяла да подаряват плодове и зеленчуци. Това става в събота следобед, защото в Германия никой нормален германец не работи в неделя. В супермаркетите храната се преоценява с 30% надолу три дни преди изтичането на срока й на годност. Всички храни с изтекъл срок се събират по начин, който не предполага по- нататъшна консумация или преработка. Всички отива за компост, с който се наторяват посеви. Много е вероятно и да се хранят определени животни, но това е само предположение. И да, в Германия има много бедни хора, дори от местните.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Лея 13

    16 2 Отговор

    До коментар #8 от "Това е бяла държава":

    Не знам откъде вземаш информация,ама хич не си прав.Тук,в Германия, 90% от стоката във веригите им е изкуственяк.Тръгваш още в началото от плодовете и зеленчуците.Фалшименто.Минаваш през млечни и месни продукти.Същата работа.Аз когато ходя до Германия, понеже работя сезонна работа в къмпинг, винаги се прибирам с повреден стомах.Тук пия чайове,диета и хапвам бг храна.Тъкмо се пооправя и занимавам наново.След осем девет месеца се прибирам пак с болен стомах.Да не говорим, че храната е адски безвкусна.Сигурно защото е възфалшива.Освен масло и месо в непреработен вид, всичко друго е ужасно.Трябва да ходиш до някой български, турски или руски магазин,за да купиш добра храна.Ако има такива в населеното място, разбира се.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 незнайко

    8 0 Отговор
    Още неща ще се усетят да правят швабите ! Правилно е написано в статията ( Външният вид не е най-важният ).
    Кривите краставици, безформените домати ,пиперките и още мнаго зеленчуци ще се НАУЧАТ ДАГИ ЯДАТ ! За опакованите вакумирани сирена и кашкавали с изтичащ срок също ще им намерят приложение в ресторанти и хосписи . Много бедни хора ядат кучешка и котешка храна а както всеки знае тези домашни любимци също не ядат развалена храна .
  • 32 ристю

    6 2 Отговор
    В Гермината супермаркетите предоставят непродадената храна на благотворителни организации или я препродават с голямо намаление,а в България просто я изхвърлят в коша. В Лидъл-а и в Кауфланд това е ежедневно. Годна за консумация храна я изхвърлят,без да подпомогнат по-бедните хора.

    Коментиран от #33

  • 33 Justice

    5 0 Отговор

    До коментар #32 от "ристю":

    Справедливост само на Оня свят !
  • 34 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 0 Отговор
    Инфлацията е порочен, банков, изкуствено създаден финансов инструмент. Ясно е, че инфлацията се прави от банките, не е от пазара...
    НЕ Е НОРМАЛНО, ПРИ НЕПРЕКЪСНАТОТО ПОВИШАВАНЕ НА ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТТА НА ТРУДА И ЕФЕКТИВНОСТТА НА ПРОИЗВОДСТВОТО, ЦЕНИТЕ ДА РАСТАТ.
    Заради натиска от инфлация е презапасяването с храни и хранителни ресурси и последващото им изхвърляне на сметищата, както и презапасяването със суровини и дълготрайни активи, а също и баснословното инвестиране във всякакви щуротии от абстракционистки картини до гащите на Жозефина и коса от Наполеон.
    Време е за оздравителна ДЕФЛАЦИЯ.
    Дефлацията ще вкара банките в правия път и ще спре презапасяването с храни и хранителни ресурси и последващото им изхвърляне на сметищата.
  • 35 SPD7693

    4 0 Отговор
    Като живях във Фрайбург, германците много харесаха и лютеницата, и киселото зеле, и компотите, и сладката, които аз съм правил... Само дето ракия още не съм се научил да варя. Еми ако отида пак там, ще науча комшиите как се правят тия работи. Защото ме помолиха да ги науча един ден. Особено лютеница, туршии и кисело зеле.
  • 36 Аз казах

    0 0 Отговор
    В България всички стоки с изтекъл срок отиват за готвене и на кетъринг.
  • 37 Лизинг

    1 0 Отговор
    В България всички стоки с изтекъл срок се купуват на безценица и после се готвят по заведения за бързо хранене
  • 38 Плевенски

    1 0 Отговор
    Храните с изтекъл срок на големите вериги магазини ги търсете на топлата витрина.
Новини по държави: