4 Май, 2013 12:54 5 114 0

Засилени мерки за празника в Йерусалим

  • йерусалим-
  • великден-
  • божи гроб-
  • благодатният огън
Засилени мерки за празника в Йерусалим - 1
Снимка ЕПА/БГНЕС

Старият град на Йерусалим бе затворен още от петък вечер, а силите за сигурност са блокирали входовете на оградения район в очакване на годишния великденски ритуал на православните християни в църквата на Божи гроб, пише вестник „Таймс ъф Израел”.

Поклонниците, заедно с местните християни, ще запалят свещи и факли от пламък, който излиза от гробницата на Исус в историческата църква.

Древният огнен ритуал е свързан с възкресението на Месията.

По време на церемонията висши свещеници влизат в Едикула, малката камера на гробницата на Исус Христос.

По-късно те излизат от гробницата със запалените свещи от Благодатния огън - чудотворно запален като послание от Бога. Подробностите около източника на пламъка са строго пазена тайна от векове.

Някои вярващи християни се стремят да разпространяват свещения огън по целия свят - символ на светлината на Христос и възкресението му след смъртта.

За много от тях съботният ден е кулминационна точка на великденските празници.

Източноправославната църква, както и няколко други, празнуват Великден тази седмица, тъй като отброяват дните по по-стария Юлиански календар.

Свещеният ритуал на Благодатния огън се практикува от най-малко 1200 години. Той е особено рисков, тъй като пещерната, ветровита църква на Божи гроб има само един изход, а линейките не могат да достигнат района. Въпреки това през годините е регистриран само един смъртоносен инцидент, свързан с ритуала.

През 1834 г. според английски пътешественик, паникьосани поклонници предприели хаотично бягство, опитвайки се да напуснат църквата, а няколко души били смачкани или задушени до смърт. Въпреки това втори изход не е построен.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА