Last news in Fakti

6 Май, 2013 12:25 2 314 1

Нобелист си отиде от света с помощта на евтаназия

  • кристиан де дюв-
  • нобелова награда-
  • медицина-
  • евтаназия
Нобелист си отиде от света с помощта на евтаназия - 1
Кристиан де Дюв

В Белгия с помощта на евтаназия си отиде известният биохимик Кристиан де Дюв, носител на Нобелова награда за физиология и медицина от 1974 г., съобщи РИА „Новости“. В последно време 95-годишният учен бе тежко болен и се обърна към лекарите за евтаназия.

Белгийският вестник Le Soir публикува последното интервю на знаменития цитолог и биохимик, в което той обявява за предстоящата си смърт. „Би било прекалено силно, ако кажа, че смъртта не ме плаши, но аз не се боя от това, което ще дойде после, тъй като не съм вярващ. Просто ще изчезна и нищо от мен няма да остане“, заявил е ученият, който беше последният жив белгийски нобелист.

Де Дюв бе член на Кралската академия по медицина и на Белгийската академия на науките. Той се занимаваше с изследвания върху биохимията на инсулина и глюкагона. Откривател е на лизозомата – вътрешноклетъчно образование, съдържащо различни хормони, необходими за своевременното разграждане и обновяване на клетъчните структури, заради което и бе удостоен с Нобелова награда.   

В последното десетилетие от живота си Кристиан де Дюв се проявяваше като мислител, който се безпокои за развитието на света, „обсебен от генетичния егоизъм“ на отделни личности и група хора, неспособни да прозрат какво трябва да се прави в дългосрочен план за спасението на планетата.

В средносрочна перспектива той не изключваше изчезването на човечеството в сегашния му вид. Макар и професор в католически университет, Де Дюв се дистанцираше от официалната църква, която неведнъж бе критикувал.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mtlb

    0 1 Отговор
    Жалко за теб,че не си вярващ.
    Хулата против светия дух,не се прощава,нито тук нито на небето.
    Учени осъзнайте се!Душата не е създадена от биологични елементи.
Новини по държави: