Last news in Fakti
  Тема: Украйна

7 Март, 2022 22:40 9 622 78

Каква е ролята на турските дронове "Байрактар" във войната в Украйна

  • дрон-
  • байрактар-
  • турция-
  • украйна-
  • русия

Досега турският дрон е бил използван във военни операции в Ирак, Сирия, Либия, както и в Нагорни Карабах, където Азербайджан воюваше с него срещу арменските части

Каква е ролята на турските дронове "Байрактар" във войната в Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турски бойни дронове "Байрактар", използвани от Украйна, разрушават руска военна техника - видеа с подобни кадри се въртят в интернет. Каква е ролята на тези дронове и защо Турция предпочита да си мълчи?

В различни украински и турски чатове в интернет се върти едно видео, възхваляващо достойнствата на турския боен дрон „Байрактар“, който Киев вече успешно бил използвал срещу руските части. Твърди се също, че избухващите в пламъци бойни машини и артилерийски установки, които се виждат във видеото, са руски. Със субтитри на английски и турски тези кадри представляват активна пропаганда. Колко често и с какъв успех Украйна е използвала дроновете „Байрактар“ срещу Русия не може да бъде установено по обективен начин. Същото важи и за твърдението на Москва, че вече е свалила няколко украински дрона.

Факт е, че Украйна разполага с турски бойни дронове „Байрактар“ от 2019 година насам. През последните години броят им е нараснал до около 50. А тези дни украинското военно министерство съобщи, че е била доставена и нова пратка дронове, без обаче да уточнява бройката. Президентът Володимир Зеленски заяви, че дроновете „Байрактар“ са много полезни за страната му. Турската страна досега не е коментирала темата.

Собственост на зетя на Ердоган

Дроновете „Байрактар“ са разработени и се произвеждат от турската фирма „Байкар“, която е собственост на двама братя. Тя е основана през 1984 година и в последните години се превърна в истински оръжеен гигант. Притежавана е от фамилията Байрактар, т.е. от семейството на зетя на турския президент Ердоган. Селджук Байрактар същевременно е и технически директор на компанията.

По данни от „Байкар“ от 2006 до 2021 година износът на фирмата е нараснал 7 пъти. Само за бойния дрон „Байрактар TB2“ има сключени 16 договора за доставки в Украйна, Азербайджан, Мароко, Тунис, Катар, Киргизстан и Туркменистан. През миналата година Полша стана първата страна членка на НАТО, поръчала „Байрактар“ – договорът е за 24 дрона.

Досега турският боен дрон е бил използван във военни операции в Ирак, Сирия, Либия, както и в Нагорни Карабах, където Азербайджан воюваше с него срещу арменските части. Тази бойна машина е дълга 6,5 метра, а размахът на крилата ѝ достига 12 метра. В състояние е да остане във въздуха 24 часа и развива максимална скорост от 220 километра в час. Експерти твърдят, че турският дрон е по-евтин от неговите западни конкуренти.

Може ли да повлияе на хода на войната?

Полковникът от запаса Волфганг Рихтер, който е военен експерт на германската фондация „Наука и политика“ (SWP), е скептичен. За ДВ той казва, че един дрон може да атакува само конкретна цел. „Ще рече, че може да извади от строя танкове или артилерийски установки. Ако приемем, че Киев е получил поръчаните от него 60 машини, с тях наистина могат да се нанесат чувствителни загуби на руските части. Но в сравнение с ефикасността на оръжията, използвани наземно, ползата от дроновете е ограничена."

Рихтер припомня, че само военният конвой пред Киев се състои от около 600 бронирани машини, а Русия атакува Украйна с четири големи армейски групировки едновременно. Също така не е ясно с какъв брой дронове все още разполага Украйна, респективно – каква част от тях руската армия вече е успяла да унищожи.

Каква е позицията на Турция?

От години турският президент Ердоган поддържа добри отношение както с Русия, така и с Украйна. Турция продаде бойни дронове на Украйна, но в същото време закупи руските противоракетни системи S-400. С нахлуването на Русия в Украйна обаче тази балансирана турска политика става по-трудна, казва Даря Исаченко от Центъра за приложни изследвания на Турция към SWP.

Според нея Ердоган не може да си позволи да отдава предпочитания на едната или другата страна, защото това би имало сериозни последици за Анкара – политически и икономически. "Русия не може да замести Запада, както и Западът не може да бъде заместител на Русия за турската политика“, казва тя за ДВ. Затова Ердоган ще се задоволи само с „най-необходимото в рамките на възможното“, казва Исаченко. Тя не вярва Турция да се присъедини към западните санкции срещу Русия, защото това би водело до бърз отговор от Москва. А той може да удари тежко турската икономика - най-вече туризма, строителството и вноса на пшеница. Близо 70% от нужната на Турция пшеница се внасят именно от Русия.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Байрактар

    75 60 Отговор
    Всичките тези разбити руски колони, които виждате са от Байрактарите.

    Коментиран от #22, #41

  • 2 Ротшилд

    73 23 Отговор
    Браво мое Шалом Веле. Дайте още еврейски истини.
  • 3 МНОГО БЕА, МАЛКО ОСТАНАА

    60 44 Отговор
    А ОСТАНА ЛИ НЯКОЙ ЗДРАВ ОТ ТИА ПЛАСНМАСОВИ БАЙРАЦИ ??

    Коментиран от #14

  • 4 Вълк

    55 44 Отговор
    Ролята е унищожителна за рушняците, жалко само за младите руски войничета че ги изпратиха там да мрат

    Коментиран от #15

  • 5 Ддддд

    62 39 Отговор
    Незнам каква им е ролята-ама досега в нета има доста клипове как от дроновете има само отломки по земята...

    Коментиран от #13, #58

  • 6 Мехмед

    43 43 Отговор
    Тяхната роля е да убиват руски фашисти, но ние не казваме това открито, защото в енергетиката, туризма и в търговията с основни храни сме напълно зависими от русия.
  • 7 Достоверен източник

    55 34 Отговор
    Съобщава че зеленски се крие в Полша и оттам отправя призивите за съпротива
    Съобщава се още че е охраняван от американски командоси
    Това на практика означава че го държат като заложник за да не се огъне пред руските искания
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 АнтиГост

    76 2 Отговор
    Ами измислят и правят хората, за разлика от нашите, които мислят
    само схеми за кражби.

    Коментиран от #59

  • 10 Пак

    32 16 Отговор
    Новини от DW от тези 50 имат вече окола 6 крайно малко за да повлиаят на каквото и да е
  • 11 Охх как

    24 10 Отговор
    искам да изпращам калибри към анкарата. Мечти, мечти.
  • 12 Машала

    31 19 Отговор
    Горките украинци уж са зверовете на европа уж са белите мечки на русия , пък са опетлаха като пилета в калчища ощр на втория ден . Добре , че имаха дронове , че самолетите им бурзо финишираха даже нямаше време да излетят
  • 13 Ддддд

    34 37 Отговор

    До коментар #5 от "Ддддд":

    Мрът руски прасета по 100. Както е Сирия така и в Украйна.

    Коментиран от #46

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 БОЛШЕВИК

    25 2 Отговор

    До коментар #4 от "Вълк":

    Войника независимо от каква народност е, затова е войник и има риск за живота му не само във военни операции, но и при едни учения!
  • 16 Мъка

    31 36 Отговор
    Посланикът на Русия в Анкара каза на турците да не чакат руски туристи това лято. Абсолютно логично. Във всеки случай те няма да имат нито пари, нито активни кредитни карти, нито апетит, тъй като войната ще продължи и дотогава всеки в Русия ще е погребал поне по един свой роднина войник.

    Коментиран от #49

  • 17 Сух

    22 19 Отговор
    Как каква, да падат.. Последно съобщиха за 72 свалени дрона, включително барака..
  • 18 турчин

    31 36 Отговор
    Байрактар е голама фирма не пишете глупости смотани бг
  • 19 турчин

    31 29 Отговор
    имате 3 самолета и дивеете дяволи скапани
  • 20 Hoho Boho

    29 35 Отговор
    Слава на Аллах!
    Дай Боже всекиму такива дронове!
    Путлер затъна в блатото.
    ПОВЕЧЕ НЯМА ДА ИЗЛЕЗНЕ ОТ БУНКЕРА
  • 21 Терминатор Две

    26 19 Отговор
    Добри учебни мишени бяха едната бяга три дни и направи малко бели ама толкоз беше с турските бръмчалки
  • 22 ганев

    33 24 Отговор

    До коментар #1 от "Байрактар":

    ХА ХА ОТДАВНА ИМ НАМЕРИХА ЦАКАТА НА баирактарите ВЕЧЕ МНОГО ЕФИКАСТНО ГИ СВАЛЯТ С ОБИКНОВЕННИ РИБАРСКИ МРЕЖИ ЗА ОКОЛО 370 ЛЕВА УЧЕТЕ БЕ ХОРА НЕ СЕ ИЗЛАГАИТЕ

    Коментиран от #27

  • 23 турчин

    29 21 Отговор
    Продалжаваме Простотуцията вие това оправете вместо да се занимавате с турски дронове скапан народ

    Коментиран от #68

  • 24 поглед

    16 14 Отговор
    тия са с чужди мотори и оптика.така ,че не са само турски. по едно време ги бяха отрязали от вносните части.

    Коментиран от #33

  • 25 Ролята

    16 13 Отговор
    Им е да падат.

    Коментиран от #29

  • 26 ИСТИНА

    34 3 Отговор
    47 телефонни разговори има Чавушоглу с Украйинските власти и всеки път ги предупреждаваше украйинците да не споделят видео с турските Tb2 и за дроновете да не се казва че са турски но в начало на войната операторите от пулта успяха да пуска няколко видеа за което бяха наказани от Украйинските официери .
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Разправят

    24 15 Отговор

    До коментар #25 от "Ролята":

    Че като ударят, вътре в танкът ставало като в фритюрник.

    Коментиран от #50

  • 30 Путлер

    24 14 Отговор
    е тежко психично болен човек.

    Коментиран от #51

  • 31 БОЛШЕВИК

    22 13 Отговор

    До коментар #28 от "СРАМОТА":

    Нали гледат да няма цивилни жертви, а групировките от бандеровци, азовци и други престъпници държат населението в много градове като жив щит. Скоро самите групировки от престъпници ще почнат да се самоизбиват, както у нас, през 90-те години се самоизбиваха мутрите!

    Коментиран от #37

  • 32 Hoho Boho

    12 20 Отговор

    До коментар #28 от "СРАМОТА":

    Не е срамота.
    Руските войници свалят оръжията, защото това е една братоубийствена война.
    Руснаците са горд народ и не могат да изтърпят такъв позор.

    Коментиран от #52

  • 33 ганев

    9 6 Отговор

    До коментар #24 от "поглед":

    МОТОРИТЕ СА ДОБРИ ТЕ СА ROTAX И СА АВСТРИИСКИ ТЕ СА ЛИДЕРИ В ЕНДУРО И КАРТИНГ ДВИГАТЕЛИ НО ТУРЦИТЕ ГИ ПРЕЦАКАХА НЕЩО И ПО ЕДНО ВРЕМЕ ОСТАНАХА БЕЗ МОТОРИ СЕГА НЕ ЗНАМ

    Коментиран от #38

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Rampage

    12 16 Отговор
    Руското ПВО мн успешно ги сваля. Тунгуска М1 и Панцир С1 и С2!

    Коментиран от #60

  • 36 Урко

    18 6 Отговор

    До коментар #28 от "СРАМОТА":

    Умнико щадят се зградите и населението

    Коментиран от #40

  • 37 СРАМОТА

    4 9 Отговор

    До коментар #31 от "БОЛШЕВИК":

    Сигурно гледат да няма цивилни жертви, но има и бомбят наред.
  • 38 Hoho Boho

    5 2 Отговор

    До коментар #33 от "ганев":

    Тролчо, можеш ли да говориш членоразделно?
    За какво ти плащаме?
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 ПУРКО

    4 7 Отговор

    До коментар #36 от "Урко":

    Като гледам големо щадене пада, евалла.
  • 41 ганев

    10 8 Отговор

    До коментар #1 от "Байрактар":

    ИЗМИСЛИЦА ФЪРЧИЛАТА НОСЯТ 2 РАКЕТИ 3 RDS И НЯМАТ КИНЕТИЧНА МОЩ ДА ПРЪСНАТ ТАНКА НА ПАРЧЕТА ТАНКОВЕ УДАРЕНИ УДАРЕНИ ОТ ФЪРЧИЛОТО ИЗГЛЕЖДАТ КАТО НОВИ ЗАЩОТО ЗАРЯДА Е КУМОЛАТИВЕН И ПРОБИВА ДУПКА ОКОЛО 2 см НО ВЪТРЕ НИКОИ НЕ ОЦЕЛЯВА И АКО ТАНКА Е С МАЛКО БОЕПРИПАСИ ТОИ ОСТАВА ЗДРАВ И ДАЖЕ В ПОВЕЧЕТО СЛУЧАИ МОЖЕ И ДА ГО ПОДКАРАШ

    Коментиран от #45

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Ердоган

    11 1 Отговор
    до Путин ... Аз им ги продадох да си щракат селфита а те виж ги кви глупости правят с тях.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Боздуганов

    11 4 Отговор

    До коментар #41 от "ганев":

    Да не са им напомпали много гумите на тия танкове че се пукат кат балони на лунапарк. Не разбирам лапето тука ме пита.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Восток

    0 0 Отговор
    Дело тонкое
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Той

    5 0 Отговор

    До коментар #29 от "Разправят":

    Верно? В селската кръчма туй ли разправят?
  • 51 Той

    3 0 Отговор

    До коментар #30 от "Путлер":

    :D Понякога ме кефиш, ама рядко...
  • 52 Той

    5 1 Отговор

    До коментар #32 от "Hoho Boho":

    Приятелю, знаеш ли какво е жена? Хубаво е, но ти няма да ме разбереш....

    Коментиран от #55

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 gggw

    5 10 Отговор
    ролята на байрактар е да вдигне белия байрак
  • 55 Hoho Boho

    0 6 Отговор

    До коментар #52 от "Той":

    Ако се срещнем, вероятно ще получа допълнителен експириънс какво е жена.
    Благодаря за предложението.
    Но не си падам.
    Бъди здрав!
  • 56 Той е

    4 0 Отговор
    Моли се се да не се случи.... Ако много държиш мога да ти го уредя много бързо :DDDD Нема да ти е хубаво, ама на мен може да ми хареса.
  • 57 Запознат

    14 2 Отговор
    Украйна няма 50 байрактара! Армията има 11 броя а флота 6 бр! Но е вярно, че затриха доста техника и жива сила на руснаците!
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    19 2 Отговор

    До коментар #9 от "АнтиГост":

    турците могат и правя, и продават ! ние само можем да лаем и да въртим схеми за кражби тука няма производство ние сме един огромен търтей
  • 60 Горчивата истина

    13 3 Отговор

    До коментар #35 от "Rampage":

    Всъщност е точно обратното дрона успешно унищожава панцири, торове и букове! Руските РЛС не могат да засекат байрактара!

    Коментиран от #61, #63, #64

  • 61 Сух

    4 1 Отговор

    До коментар #60 от "Горчивата истина":

    З това ги свалят, щото не ги засичат..
  • 62 Гост

    1 5 Отговор
    Твърде слабичка е ролята им . Може да се използват ,що годе по успешно в опозиционна война , примерно срещу Донецк ,Луганск ,позиции на артсистеми ,окопни съоръжения ,но при активни действия ,при наличие на въздушна и електронна защита ,задължителна в такъв случай ,възможностите им са ограничени . Незначителна роля .Някой чувал ли е за ,,Ястреб ,,1-2 безпилотник на въоръжение в бълагрската армия ? Нищо ново ,само по осъвременено и с нови оръжия и средства за наблюдение .
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Истината е, че до сега

    7 2 Отговор
    Няма свален нито един байрактар от русия в Украйна.

    Коментиран от #78

  • 66 МОКЪР

    4 2 Отговор

    До коментар #53 от "Сух":

    Нищо не съм казвал...това са твой путлерски измислици...ти си ги тълкуваш така.
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Антитурчин

    6 15 Отговор

    До коментар #23 от "турчин":

    всичко турско е директно за боклука.
  • 69 Горянин

    5 0 Отговор
    И ние ще напрайм като Путинския закон.....15г у панделата, но понеже сме ора ще ви дадем избор в Сибир или в черния лебед избора е ваш ха ха ха . Гуантамо ще го гледате през крив макарон.
  • 70 тая шматка

    8 5 Отговор
    Путлер изяде байрака с дръжката......а чиститу.

    Коментиран от #77

  • 71 Мечоков,иЯ Медведев

    1 3 Отговор
    Говори се че АМАЗОН също са поръчали някакви бройки да го пробват за Руският бит пазар,и Путин не се оплаква защото е заредил с Китайски УМНИ кучета на Xiaomi да пазят бункерът.
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 На байрака дръжката

    3 3 Отговор
    Това е евтина реклама на примитивни боклуци, дойче зеле нещо понамирисва.
  • 74 Хрис

    3 1 Отговор

    До коментар #58 от "Истината":

    По-спокойно бе диванно експертче! Както гласи поговорката, че "нвсичко което хвърчи се яде", така и не всяко клипче е Истина. Една проста "кръчмарска сметка доказва, че клиповете и данните за унищожената техника от ударите на Баирактаритрите по въпросните колони е фейк. Унищожена техника над 180. Допускаме че всичките 12 доставени Баирактари са в наличнос, никакво пво. Всеки от тях може да носи по 4 управляеми противотанкови ракети или бомби, всеки пуск поразена цел. 12Х4=50 поразени машини, 180-50=130 смоликвидиралисе машини.

    Коментиран от #76

  • 75 Даааа

    6 2 Отговор
    Ала бала,ама не споменават че двигателите са австрийски…..
  • 76 Просто е, но не е за прости

    0 0 Отговор

    До коментар #74 от "Хрис":

    Сметките са верни, ноооо... само за един полет на байрактарите. Но за ужас на путинофолите те могат да излитат и кацат многократно 😂😂😂😂
  • 77 Той е

    1 0 Отговор

    До коментар #70 от "тая шматка":

    Напълно се доверяваме на експертното ти мнение и богат опит с дръжките.... :D:D:D
  • 78 ганев

    1 0 Отговор

    До коментар #65 от "Истината е, че до сега":

    ХА ХА ХА ВЗЕМИ СЕ ОГРАМОТИ МАЛКО В СИРИЯ БЯХА НЕЩО В АРМЕНИЯ СЪЩО НО ТУК ВЕЧЕ НЕ СА ЗАЩОТО ИМ ХВАНАХА ЦАКАТА
Новини по държави: