Last news in Fakti
  Тема: Украйна

10 Март, 2022 10:23 1 588 50

15-и ден от руската инвазия: Западът осъди атаката срещу детска болница в Мариупол

  • мариупол-
  • украйна-
  • русия-
  • война

От службата за правата на човека към ООН съобщиха, че само за последното денонощие цивилните жертви са 89

15-и ден от руската инвазия: Западът осъди атаката срещу детска болница в Мариупол - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В 15-ия ден от руската инвазия в Украйна столицата Киев осъмна за поредна сутрин със сирени за въздушно нападение, предаде Би Би Си. Малко след полунощ беше съобщено и за нанесени удари по жилищни райони и газопровод в град Охтирка, област Суми, има информации и за загинaли хора.

Вчера при ракетния обстрел в Мариупол срещу болница за майки и деца пострадаха най-малко 17 души. За момента няма потвърдени смъртни случаи.

Още новини от Украйна

„Още не знаем броя на пострадалите, но се опасяваме от най-лошото", коментира изпълнителният директор на УНИЦЕФ Катрин Ръсел. А генералният секретар на ООН Антониу Гутериш нарече атаката „ужасяваща“, както и призова „това безсмислено насилие да спре“.

Руската атака срещу детска болница беше осъдена и от ООН, САЩ и хуманитарни организации, сред които и „Лекари без граници“.

Нападението предизвика негодувание в цяла Европа. Остро реагира и украинският президент Володимир Зеленски, който обвини Русия в геноцид и призова за налагане на още по-тежки санкции на Москва.

Външният министър на Великобритания Лиз Тръс, която е във Вашингтон за среща с американския ѝ колега Антъни Блинкън, осъди нападението в Мариупол като „абсолютно безразсъдно и умопомрачително“. Тя отхвърли призивите на Украйна за налагане от Запада на зона, забранена за полети, защото това ще доведе до пряка конфронтация между НАТО и Русия, а това по нейните думи е нежелано.

1207 цивилни са загинали по време на 9-дневната обсада на Мариупол, каза кметът Вадим Бойченко.

От службата за правата на човека към ООН съобщиха, че само за последното денонощие цивилните жертви са 89.

В телефонен разговор снощи британският премиер Борис Джонсън обеща на украинския президент Володомир Зеленски да затегне още санкциите срещу Русия. Зеленски написа в Туитър, че двамата с Джонсън са обсъдили също „по-нататъшната подкрепа , включително отбранителна помощ“.

Най-малко 35 000 цивилни са били евакуирани от обсадените украински градове вчера, съобщи още Зеленски във видеобръщение:

„Три хуманитарни коридора позволиха на жителите да напуснат Суми, Енергодар и районите около Киев. Евакуацията трябва да продължи и днес с още три маршрута - за градовете Мариупол, Волноваха и Изюм“.

Спешно финансиране с 1,4 млрд. долара за Украйна е одобрено от Управителния съвет на Международния валутен фонд. Със средствата ще се помогне на Украйна да посрещне спешните нужди на платежния си баланс, които произлизат от последиците на продължаващата война.

Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева заяви, че руската инвазия ще доведе до дълбока рецесия тази година.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 6543234567654

    47 11 Отговор
    болница-военна база
    терористите трябва да се бомбят, с големи бомби

    Коментиран от #13

  • 2 Българка

    14 55 Отговор
    Путин подложи на геноцид украинския народ. Путин разпорежда и е отговорен за престъпления срещу човечеството

    Коментиран от #30

  • 3 Агресорите-путинисти "смело" стрелят

    14 51 Отговор
    срещу болници, училища. Неслучайно Михаил Булгаков, автор на световния шедьовър „Майсторът и Маргарита”: „Не сме народ, а скотове, наглеци, дива орда от душегубци и злодеи”.
    И Максим Горки е наясно с характера на руския народ: „Най-важният знак за успеха на руския народ е неговата садистична жестокост. "
    А ако гръмнат някою АЕЦ? Вижте какво казва проф. Георги Касчиев: Страшно ще стане, ако някой пиян Ванка с танка надупчи ядреното хранилище в АЕЦ „Чернобил“
    Не е изключена и руска провокация, която да обвини украинците, че разработват ядрено оръжие

    Коментиран от #33

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Тома

    45 5 Отговор
    Браво на запада.А за Сирия и Ирак мълчаха като ......ки.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Осъдиха

    46 2 Отговор
    Доказан фейк.
  • 10 Иванушка  🇷🇺

    39 5 Отговор
    Тия укропи са страшно хитри и подли.
    Да изселиш малки дечица от болница, да им вземеш пеленките и да се облечеш като пеленаче с надеждата да не те намерят е върха на тъпомера 😁✌Z✌

    Коментиран от #17, #19

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Като написа тази гнусотия

    1 35 Отговор

    До коментар #1 от "6543234567654":

    чукна ли се малко по празната руска манерка, че оправдаваш една дивашка агресия и ръсиш пълни простотии ?

    Коментиран от #21, #39

  • 14 Петьо Петров

    48 2 Отговор
    Защо не се пише, че още на 7 март руският представител в ООН е дал информацията, че там няма болни, а укрепени бази на бандеровци? Или Русия първо казва, че ще удари по детска болница и на другият ден я удря? Защо ООН не е проверила сигнала, а после да обвинява. Изводите за вас!
  • 15 пьешу

    19 0 Отговор
    и да триеш, и да не триеш, истината винаги е една. капиш?
  • 16 НеДа

    41 0 Отговор
    Хайде, Западната пропаганда пак извади старите изтъркани номера от Сирия. Били бомбардирали болници, а защо не пишете, че подразделенията на Азов се крият точно в болници и училища. Разполагат тежка артилерия в най-гъсто населените райони на градовете.
    И номера с химическите атаки, обвинения без никакви доказателства. Най-вероятно Белете каски вече са там, подготвят поредните фалшивикации.
  • 17 пьешу

    28 1 Отговор

    До коментар #10 от "Иванушка  🇷🇺":

    там одавна няма болница, дурачок.
  • 18 Кофа жълта боя

    17 0 Отговор
    Не съм бил там,не съм видял! Вие може да си напишете всичко!...
  • 19 Увредени ментално сте

    3 31 Отговор

    До коментар #10 от "Иванушка  🇷🇺":

    всички местни путинисти. С какво можеш да оправдаеш бомбандировки на един агресор-душегубец, млязъл в чужда страна, за да налага на един свободен народа как да живее? Още повече, ако изостава със столетия от околните народи !

    Коментиран от #26

  • 20 защо

    34 1 Отговор
    Тези бандера фашисти да спрат да се крият зад жени и деца и да не си слагат оръдията да болници и детски градини. Нали бяха големи бандери, маршируваха с факли и свастики, а сега се крият като мишки зад жени и деца и плачат. Ще ги избият всичките фашаги. Без милост ще ги избият.
  • 21 45678987654345

    22 1 Отговор

    До коментар #13 от "Като написа тази гнусотия":

    ти как би извадил терорист от болница?
    я да видим пацифиската мисъл
  • 22 асан

    20 0 Отговор
    Западът осъди и инфлацията в България.
    Но бития бит евания-еван!
  • 23 Bellingcat

    17 1 Отговор
    УкрБандерюги да не се крия по болници децки градини училеща и никой няма да ги бомбордира когато стреляха по болници в Домбаса учите ли ви бяха замазани
  • 24 САТЪРА НА ХАНА

    23 0 Отговор
    АБЕ ЩОМ ВИДЯХ ЧЕРВЕНОТО ЗНАМЕ НА ЕДИН РУСКИ ТАНК
    ...
    И РЕКЛАМА В КИТАЙСКИ СУПЕРМАРКЕТИ "КАТО КУПУВАТЕ РУСКИ ШОКОЛАДОВИ БОНБОНИ ПОМАГАТЕ ЗА БОРБАТА СРЕЩУ ФАШИЗМА"
    ....
    МНОГО МЪКА И СОПОЛИ ГО ЧАКА ЗАПАДА

    Коментиран от #31

  • 25 Чанко

    27 0 Отговор
    Болницата е изпразнена още от началото на военните действия и сега е голяма огнева позиция! Стига манипулации!!!
  • 26 Иванушка  🇷🇺

    15 0 Отговор

    До коментар #19 от "Увредени ментално сте":

    Украинците са Зверове ходещи навсякъде с по две туби безин и гледащи да запалят някого. Освен това разбрахте вече че много обичат мандарини. Умират за тях....буквално 😁😁😁✌Z✌
  • 27 кака Мара

    22 0 Отговор
    Укрите всичките народни артисти. Опразват болницата , правят я военен пункт и после била бомбардирана. Ама дали е бомардирана или сами са я взривили заради общественото мнение не се знае. Вече изобщо не им вярвам.
  • 28 Гай Турий

    20 0 Отговор
    Азов и Десен сектор, бандите неофашисти, поощрявани от украинските власти 30 години са се разбеснели в Мариупол и не пускат хората да излизат от града. Държат ги за заложници - жив щит, като терористи. Тия изверги са разположили своите отряди в училища, по покривите на обществени сгради, и най-много на болници, откъдето се надяват да стрелят безнаказано. Е как да бъдат изчистени от там?! Нека някой миролюбец обясни - било Бай Дън, било Столтенберг, евреинът клоун в Киев, евреинът Кличко, евреинът Паси... Кой спец ще анализира друга възможност, след като фашистката измет не искат да се предадат и са в постоянно дрогирани.
  • 29 ТИ ДА ВИДИШ

    20 0 Отговор
    Това е добре, че ЯНКИТЕ си признават за 30 лаборатории за БОВ, щото утре ще обвинят руснаците... Но защо нашите хибридни медии нищо не съобщиха!!!! ....
    Ами значи рашаните са невинни и прави за да провеждат операцията, щом са намерили БОВ... Защото в Ирак ЯНКИТЕ показаха шишенце с бял безобиден прашец вместо БОВ и никой не ги вини и съди дето разораха целата държава и избиха сума ти невинен народ, жени, деца.
    И ако НАТО беше приятел на Окрайна би ги посъветвал да се предадът за да се спре разрушението, --но Нато ще се бият ДО ПОСЛЕДНИЯТ украинец.... ЧЕСТИТО на печелившите!!!!
  • 30 бачо Иван

    16 0 Отговор

    До коментар #2 от "Българка":

    Геноцида го прави групировката дето взе властта. Защо 8 години не направиха нищо по Минските споразумения. Защо сега като виждат какво става не почнат преговори за да спрат войната и да не бяга мирното население ? Рано или късно ще капитулират , но защо да им разрушат държавата .
  • 31 Рашка с чашка

    3 12 Отговор

    До коментар #24 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Така е! Бягай от запада да не се мъчиш. Най добре е в китайските провинция, там ще може да се радваш на червеното знаме , да служиш на партията , да работиш от тъмно до тъмно и да ядеш месо всеки месец.
  • 32 Ася

    16 0 Отговор
    ООН да отидат в Мариупол и видят истината! Дават болница без стъкла ,но иначе цяла ,нали е бомбандирана , пълна лъжа! Я да дойдат в България да заснемат същите стотици сгради без бомби в същото състояние ,благодарение на " демокрацията и безмерната обич на САЩ " ,а тази болница дето я захапаха е разрушена през 2015 година. Измамници !!!
  • 33 Георги Марков

    12 0 Отговор

    До коментар #3 от "Агресорите-путинисти "смело" стрелят":

    . Голямото прелъстяване бе 2014 г. САЩ и НПО-та на Сорос, заедно с камерите на CNN, свалиха чрез преврат законно избраното украинско правителство като проруско.

    Главни действащи лица са вицепрезидентът Байдън, Виктория Нюланд и Сорос. Нюланд заповядва на американския посланик премиер да не е Кличко, а Яценюк. Сорос пък му казва, че Обама е много мек и не може да се оправи с Путин.

    На помощ идва Саакашвили, който води снайперисти в черни дрехи и от хълма започва стрелба, която CNN предава на живо. За ужас на министърката на външните работи на Естония, която е на площада, те убиват и протестиращи, и полицаи.

    В резултат в Украйна идва проамерикански режим, но страната губи Крим. Най-намазва синът на Байдън, който влиза в борда на голяма украинска компания за 50 000 долара на месец. В книгата си признава, че ги харчи за наркотици, мацки и алкохол.
  • 34 XYZ

    5 12 Отговор
    Путин ще отговаря пред цялото човечество за причинените смърт и разруха! Не само в Украйна! И не само той! Винаги идва часът на разплата! За всеки злодей!

    Коментиран от #41

  • 35 Празни Училища, Болници и д, Градини в

    13 0 Отговор
    Украйна!! В тях се настаняват АЗОВ и Наемници!! Останало е името само на тези сгради, а сега са военни обекти на Бандеровци те!! Тези сгради са сменили Предназначението си!! Станали са Военни обекти!!! В тях няма нито Ученици, нито деца, а се крият Националистите! Това са Фактите!!
  • 36 Моряка

    15 0 Отговор
    Колеги,съгалявам,че не сте виждали опожарената стара,зловеща,дълга половин улица жълта сграда на полицейското в Мариупол,надупчена с едракалибърни оръжия и гранатомети,със зейнали изгорени дупки вместо прозорци,където преди 8 години Азовци разстрелваха и изгориха живи 38 мариуполски полицаи,само защото са отказали да стрелят срещу мирно протестеращия народ.( заради отмяна на езика му.)( сградата така си и стоеше 8 години неремонтирана,да плаши рускоезичния Мариупол).Е,как да не дадеш залп срещу сградата на бившата детска болница,сега седалище на Азовци?От тези садисти жив едва ли ще остане някой,изгорените имат роднини,нали?
  • 37 РУСКА МЪКА

    0 9 Отговор
    ЦЕЛИ 15 ДЕНА......
  • 38 100% ФЕЙК е това за болницата

    13 0 Отговор
    Представителя на Русия в ООН го разоблачи напълно. Спрете да преписвате от лъжливите западни медии
  • 39 Αйде

    16 0 Отговор

    До коментар #13 от "Като написа тази гнусотия":

    Стига вече. Даже и телевизиите и то в страна от ЕС предадоха директно от Мариупол, че болницата е била изпразнена заради това, че вътре са се окупирали Бандерите. Никакви деца и майки не е имало. Ама смятате, че като повтарят лъжата то тя ще стане истина! Ами няма да стане!
  • 40 1111

    10 1 Отговор
    А запада осъди ли незаконните био-лаборатории на пентагона в украйна? Браво на руснаците - ще ускорят новото световно геополитическо преразпределение.
  • 41 Защо бре

    9 1 Отговор

    До коментар #34 от "XYZ":

    За Обама, Клинтън, Буш и останалите президенти на САЩ, с изключение на Тръмп, който само той не нападна нито една държава, дошъл ли е деня за разплата?
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Дам

    9 0 Отговор
    Виктория Нуланд: “В Украйна има съоръжения за биологични изследвания, всъщност сега сме доста загрижени, че руските военни може да се опитват да поемат контрола върху тях. Затова работим с украинците, за да гарантираме, че те могат да предотвратят попадането на тези изследователски материали в ръцете на руските сили, ако се приближат”....
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Наблюдател

    4 0 Отговор
    персонал - повече от 12 000 души,
    бойни бронирани машини - 1105 единици,
    артилерийски системи - 123 бр.,
    MLRS - 56 единици (РСЗО)
    средства за противовъздушна отбрана - 29 бр.,
    самолети - 49 бр.,
    хеликоптери - 81 бр.,
    автомобилна техника - 526 бр.,
    кораби / лодки - 3 бр.,
    резервоари за гориво - 60,
    Оперативно и тактическо ниво на БЛА - 7.
  • 46 В.В.П.

    4 2 Отговор
    Това е Укро постановка .Един 152 ММ снаряд ,от Гаубица ,ефектът е същия. .Президентът им е артист .
  • 47 Сивия

    0 3 Отговор
    Руснаците обичат да стрелят по болници и да денацифицират училища с ракети .
  • 48 Къде бяхте 8 години?

    2 0 Отговор
    над 250 деца които загинаха по ваша вина защото МЪЛЧАХТЕ.

  • 49 КАДЕ БЕШЕ ЗАПАДА 8 ГОДИНИ

    2 0 Отговор
    НАД 250 ДЕЦА УБИТИ ОТ МЪЛЧАЩИ ДЕМОКРАТИЧНИ МЕДИИ ОТ ЦЯЛ СВЯТ.

  • 50 РЕДАКТОР

    2 0 Отговор
    Анатоли Стайков
    Редактор на тема Свят ; Къде беше ти господин редакторе 8 години та не описа ТОЗИ "СВЯТ"