11 Май, 2013 19:20 1 623 2

Десетки убити при два атентата в Турция

  • рейханлъ-
  • коли бомби-
  • турция-
  • сирия
Десетки убити при два атентата в Турция - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

40 души са загинали, а около 100 са получили наранявания при взрив на две коли бомби в близост до кметството и в промишлен район на разположения до границата със Сирия турски град Рейханлъ, съобщи РИА „Новости“, цитирайки изявление на турския вътрешен министър Муамер Гюлер пред местния канал NTV. Според него, 29 от пострадалите се намират в крайно тежко състояние, поради което съществува голяма вероятност броят на жертвите да се увеличи.

Във връзка с терористичните акции са арестувани петима души, трима от които са граждани на Сирия.
Обстановката в града остава напрегната. Властите апелират към жителите да не излизат от домовете си.

Намиращите се в района на експлозиите сгради са получили сериозни повреди, някои дори са напълно или частично разрушени. Спасителните отряди търсят хора под развалините, в тяхна помощ са изпратени два спасителни самолета и няколко хеликоптера.

Мнозина местни експерти смятат, че терористичните атаки може да са по повод на предстоящото на 16 май посещение на турския министър председател Реджеп Тайип Ердоган в САЩ. По думите на члена на парламентарната комисия по международна дейност Идрис Бал, взривовете в Рейханлъ могат да станат причина за остър съвместен отговор от страна на САЩ, Турция и НАТО. „Сирия ще бъде главна тема на разговорите на премиера във Вашингтон“, заяви той.

Провокационния характер на днешния инцидент отбелязаха както премиерът Ердоган, така и външният министър Ахмет Давутоглу, който в момента е на визита в Германия. Вицепремиерът на страната Бюлент Арънч коментира, че не е изключено режимът на сирийския президент Башар Асад да е съпричастен към атентатите в Рейханлъ.

Ситуацията в югоизточна Турция, където живеят почти 200 000 сирийски бежанци, напоследък става все по-нажежена. Част от местните жители демонстрират открито недоволство от присъствието на сирийците.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 susi

    0 0 Отговор
    Едните правят атентат и загиват стотици мирни хора.Другите отвръщат на ударя и пак загиват мирни хора.КОй печели?

    Коментиран от #2

  • 2 ннннн

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "susi":

    Печелят американците, които продават оръжие на всички, а пък ние си затрихме оръжейната промишленост и оставихме хора на улицата, за да може американските подлоги за си приберат сребърниците за предателството...
Новини по държави: