Last news in Fakti
  Тема: Украйна

13 Март, 2022 12:03 3 945 93

Проф. Михаил Станчев: Будя се през нощта, защото по това време започваха бомбардировките, не мога да спя нормално

  • цивилни жертви-
  • михаил станчев-
  • русия-
  • украйна-
  • харков-
  • война-
  • професор-
  • бомбардировки-
  • владимир путин

Проф. Станчев още не може да проумее действията на Русия, която е обичал

Проф. Михаил Станчев: Будя се през нощта, защото по това време започваха бомбардировките, не мога да спя нормално - 1
Снимка: bTV

Путин може да превземе територията, но няма да пречупи духа на украинците, заяви проф. Михаил Станчев в студиото на „Тази сутрин“ по bTV.

Историкът и бивш управляващ украинското посолство у нас направи зрителите съпричастни със ситуацията в Харков в първите дни на войната. Сега проф. Станчев вече е втори ден в България заедно със съпругата си. Но споменът за войната не го напуска: „Будя се през нощта, защото по това време започваха ракетните удари и не мога да спя нормално. Дори вчера имах среща с един познат тука и погледнах часовника и видях, че наближава 6 ч. и скоро ще започне комендантския час и забравих, че съм в София“.

Ученият се евакуира, след като децата му убеждават съпругата му да напусне града, което тя първоначално е отказала да го направи. За разлика от повечето бежанци, които се насочвали към Полша, те тръгнали към Одеса, където той е отраснал в района. Пътували с влак и били само двамата със съпругата му. Проф. Станчев още не може да проумее действията на Русия, която е обичал.

Според него Кремъл е можел да се превърне в лидер в „евроазиатското пространство“, но сега ситуацията е такава, че Украйна и Русия няма да могат да оправят отношенията си през следващите 100 години. Неговите роднини в Русия се отнасят по различен начин към случващото се. Някои с страхуват да се обаждат в Украйна, за да не влязат в полезрението на властите, но не одобряват инвазията. Единият му племенник обаче заявил, че „Путин ще ги освободи“ и той спрял да говори с него. Според проф. Станчев в момента се полага основата на новата световна история и то започва с войната в Украйна. Нещата няма да се променят към добро, докато Путин не бъде свален от власт.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 63 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тишо

    88 11 Отговор
    Истината е, че всичко се обърка след Втората световна война. Добрите загубиха, а лошите развалиха света.

    Коментиран от #15, #54

  • 2 Наблюдател

    123 47 Отговор
    Един от специално подбраните пропагандатори уж случайно месни жители който фантазираше по телевизията всяка сутрин.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Свещената крава

    103 32 Отговор
    Горкичкият. Спри си сега отоплението осветлението и предвижването с автомобил. Защото газта уранът и петролът са руски
  • 5 чудна работа

    95 20 Отговор
    От къде ви копат такива ? "Путин може да превземе територията, но няма да пречупи духа на украинците, заяви проф. Михаил Станчев" ?

    "Путин може да превземе Украйна , но никога няма да спечели сърцата и душите на Иранския народ", каза Байдън ??2

    Коментиран от #11, #38

  • 6 aZ #Русские своих не бросают!

    117 33 Отговор
    Станчев, а как можа да спиш спокойно в ородължение на 8 години, когато в Донбас, по всяко време на денонощието Киев убиваше своите граждани????
    15 хиляди по официални данни!
    По неофициални много повече...

    Лицемерието на подобни "хуманисти" е безкрайно...

    Коментиран от #45, #57

  • 7 Последния Софиянец

    95 29 Отговор
    Буди се от гузна съвест.Всички нацисти се подслониха в България.

    Коментиран от #18

  • 8 123

    82 23 Отговор
    Щом на нацистите им е отнет съня, то това буди съмнение в думите на Зелето, че украйнската армия подготвя парада на Червения площад :) Добра новина! Да ме прости Господ, но не мога да не се радвам когато нацистите плачат и загубят равновесие - духовно и физически! Тази паплач аплодираше избиването на руснаци, адмирираше паленето на живи хора, а сега рИват :) Бъдете мъже бе! Имайте малко достонство и чест и си понесете отговорността :)
  • 9 а сега ще спиш ли спокойно

    82 16 Отговор
    Вчера, при изслушването на Небензя в СС на ООН по темата, е казано, че Русия разполага с инструкцията на САЩ към Украйна при случаи на теч от лабораториите. Тя е била при такъв случай незабавно да бъде обвинена РФ в използване на биологично оръжие срещу Украйна.

    Коментиран от #22

  • 10 Само питам

    72 12 Отговор
    Да, войната е лошо нещо. Бомбардировки, обстрели с ракети и т.н. Обаче биологичната война е най-страшна. Защото тя не подбира военни и цивилни, а покосява наред. Та в тоя ред на мисли дали няма информация за 26-те военни лаборатории на територията на Украйна? Може пък да са разработвали крем за бръчки за жените на военните?
  • 11 Моллата

    52 3 Отговор

    До коментар #5 от "чудна работа":

    Иранският народ му изтрелят 12 ракети снощи по базата
  • 12 Професора

    76 13 Отговор
    А когато неонцистите обстрлваха Донбас и Луганск хубаво ли спеше?
  • 13 Аноним

    56 6 Отговор
    Да спи денем , зеленски да му се оплаче на тоя паляк
  • 14 Да де

    73 14 Отговор
    Абе професоре-а 8 години спа ли сладко докато укро-фашистите бомбиха Донбас..???? А спа ли сладко когато умираха децата в Донбас...??? А спа ли сладко докато в Одеса изгорихте живи хора-от тях 4 българи...??? А спа ли сладко докато по площадите викахте нациски лозунги и "маскаляко на геляко"... да питам ли още???? Лицемерието не отива на белите ти коси.,,..

    Коментиран от #59

  • 15 дааа

    31 8 Отговор

    До коментар #1 от "Тишо":

    Мдаааа съгласен.Аз винаги съм се чудил сащо празнуваме деня на победата при положение,че бяхме съюзници с Германия и са съжаление загубихме.
  • 16 ТаУмВзе

    55 6 Отговор
    Дайте му оскар, пулицър и нобел на типчето! Заслужил актьор си е!.
  • 17 Българка

    16 51 Отговор
    "Путин може да превземе територията, но няма да пречупи духа на украинците, заяви проф. Михаил Станчев в студиото на „Тази сутрин“ по bTV."
    Това кръвопролитие за десетки години насади омраза между два братскли славянски народи. И да Путин с руските орки могат да напредват, избиват, разрушава, дори да окупират независимата украинска земя. Но готов ли е руският нашественик за партизанска война? Готов ли е руският народ за локални атаки и обстрели на Москва и други руски градове? Защо социопатът- руският Хитлер си вярва, че да бавно, но потопиха в кръв и сълзи Украйна, това няма да се върне на него,кликата му и руския народ като бумеранг. Защо си мисли, че украинците ще простят и ще станат роби?

    Коментиран от #71

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 де юре

    56 10 Отговор
    Професоре не плачи ,ще ти намерим работа ! Еснаф саможив си ти професоре защото когато бомбите падаха само на 100км от тебе Луганск или Донецк , тогава не плака а и там загиваха деца (има алея сплоча на загиналите в Донбас не е лошо да я посетиш) . Не ми е жал , защото показахте истинската си същност (една печалба ви е в главата а не състрадание) !Ако е състрадание то трябва да е към всички , долни ........
  • 20 Козяк

    52 4 Отговор
    Изкара кинти за олио стига плака
  • 21 дааа

    9 11 Отговор
    Мдаааа съгласен.Аз винаги съм се чудил сащо празнуваме деня на победата при положение,че бяхме съюзници с Германия и са съжаление загубихме.
  • 22 Българка

    11 28 Отговор

    До коментар #9 от "а сега ще спиш ли спокойно":

    Перфектната лъжа е да си на ръба между истината и лъжата. Спри да лъжеш. Вчера в ООН се киаза, че инструкциите на са от САЩ, а от МЗО

    Коментиран от #24

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 комунист

    23 4 Отговор

    До коментар #22 от "Българка":

    чи ква й разликата?То сичку съ думинира от САЩ.
  • 25 Феноменът

    27 2 Отговор
    е интересен. Обичал Русия непосредствено преди войната и сетне, когато го изгонили оттам. През друото време не казва.....!
  • 26 Много лош материал

    8 27 Отговор
    Да, а тук в България една медия, която орев
    а орталъка преди време, че я хакват, сега е оставена нарочно и съвсем свободно да прокарва АНТИЕВРОПОИЗЪМ, срещу НАТО, САЩ и откровено да прави пиар на Путин!😠Защо ли, може би управляващите си оставят вратичка, в случай, че диктатора превземе територията България, да кажат-ама ние сме с вас, защото пропагандата ни в лицето на т.н."почтени" журналисти работи свободно?! Нищо, че цял свят осъжда агресора Путин и трепери в момента жужи да не би съвсем да откачи и да натисне червеното копче😂😂😂А иначе тук мат,ряла, ако стане война, ще замеря танковете с бутилки олио!😂😂😂

    Коментиран от #48

  • 27 XXL

    35 6 Отговор
    Няма тяло - няма и дух! Русия ще прати укронацистите при идолът им Степан Бандера!
    Само след два дни в България вече може да каже, че е обичал Русия. Ако го беше казал в Укрия преди 3 дни, вероятно нямаше да е между живите. Почти всички нормални хора в Украйна, като се освестят, че правосеките вече ги няма, точно така ще заговорят. Всички бавно ще си дойде на мястото. Само въпрос на време е.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Украинец

    39 8 Отговор
    "Когато войските на Вермахта пристигат в Западна Украйна, те са посрещнати като освободители. Повече от 20 000 младежи се записват доброволци в SS."

    Това са думи на въпросния "професор" - чист дърт нацист а му се дава думата по медиите.

    Коментиран от #36

  • 30 Васил

    6 7 Отговор
    А чудите ли се защо света тръгна да спасява Афганистан а Украйна не и аз си задавам този въпрос?
  • 31 Пенсионер

    28 4 Отговор
    Нагоре, и аз се будя през нощта. Простата алармира...
  • 32 де юре

    35 5 Отговор
    Станчев а знаеш ли че нашите сегашни съюзници бомбардираха София и загинаха 3500 цивилни граждани (тия не избираха просто ръсиха като за борба с плевели или като борба с марокански скакалци ) . Станчев а знаеш ли че до нас има една СЪСЕДНА страна с столица Белград (там пак ръсиха като за последно , даже с обеднен уран ). Ех професоре , защо сме такива егоисти и се сещаме за бедите само когато се посипят на нашите глави !

    Коментиран от #46

  • 33 Тоз човечец

    29 2 Отговор
    Е побъркан, всеки луди се пръкнаха след трите дози ГМО трансхуманистични инжекционни препарати.
  • 34 Гост

    32 2 Отговор
    Г-н Станчев , аз като се върна пребит от работа , спя и не мога да стана на другата сутрин .Съвет от мен - мотиката ще Ви се отрази здравословно на съня . Пък и е полезно за семейния бюджет.

    Коментиран от #37, #40

  • 35 Я глей...

    26 5 Отговор
    На тоя пруфисор вече разбрахме и кога си мие зъбите, кога ходи до тоалетна...айде стига хибриди дайте друга опорка или се свършиха!!!
  • 36 потрошенко

    31 5 Отговор

    До коментар #29 от "Украинец":

    Ако това го е казал няма място в България тоя мизерник !!

    Коментиран от #43

  • 37 Бгг

    21 2 Отговор

    До коментар #34 от "Гост":

    Тоя не знае от къде се хваща мотиката и никога не е пил вода изморен, вие на тези години го карате да работи. Е няма как да стане това.
  • 38 Анонимник

    20 2 Отговор

    До коментар #5 от "чудна работа":

    Просто подготвят почвата за "Е, те превзеха Украйна... Даже и санкциите паднаха, но МОРАЛНАТА победа е за нас" Имам чувството, че директно са извадили сценариите от миналата година за Афганистан... не че тогава помогна. То и за това решиха да се правят на мъже около Украйна, защото очевАдно разузнаването им куца - ако знаеха за намеренията на Русия, нямаше основното въоражение и бойни части да са на тесен фронт в Донбас, а щяха да са развърнати навсякъде... Пък и нямаше да излизат сълзливи статии в WSJ(или WaPo) за това как "никой не вярвал, че Путин ще посмее да влезе" XD
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 9689

    23 4 Отговор
    Този е доказан лъжец.

    Коментиран от #88

  • 42 ник

    23 4 Отговор
    професоре защо не рони крокодилски сълзи по тв когато 8г хората в Домбас живеят така и бяха избити над 13000
  • 43 Украинец

    25 3 Отговор

    До коментар #36 от "потрошенко":

    "Когато войските на Вермахта пристигат в Западна Украйна, те са посрещнати като освободители. Повече от 20 000 младежи се записват доброволци в SS."

    Това го е казал в реч пред клуб "Атлантик" в България - помисли какви са и тези от същия клуб.

    Коментиран от #53

  • 44 Хихи

    11 2 Отговор

    До коментар #39 от "БАФВИМАМАТА":

    Бухааа все амери драскат ли драскат
  • 45 Николай

    9 18 Отговор

    До коментар #6 от "aZ #Русские своих не бросают!":

    Киев бомбардира окупатори и наемтици, като оня дебелия, който би мъж пред жена му с пръчка на магистралата. Ако ги бомбардираше наистина 8 години, Донбас нямаше да съществува, тролче.
  • 46 стоян

    4 19 Отговор

    До коментар #32 от "де юре":

    До 32 ком -другарю -всички путинофили сте толкова прозти -в историята пише че България обявява война на САЩ и Англия -е вие какво очаквате -Само че без да сме обявявали война на се се се рето те бомбардират много българси градчета и обекти 1944 гд

    Коментиран от #49, #60, #64

  • 47 Тази

    24 4 Отговор
    Вмирисана еврейска под лога докога ще ни я тикат в носа?!
  • 48 Гого

    5 3 Отговор

    До коментар #26 от "Много лош материал":

    Лош материал си ти скъпи
  • 49 Иво

    14 3 Отговор

    До коментар #46 от "стоян":

    Стояне пий си парцуцата и много не се пени по америте баст...
  • 50 А за

    18 5 Отговор
    постоянното летене на самолети в нашето небе, кой ще поеме отговорността за психическия тормоз над българите!?!?!?
    На нато и на фащ не им пука, че се намират в България и трябва да спазват българските закони!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 волен сидеров

    11 6 Отговор
    ДАВАЙ РУСИЯ ,ТИ СИ НАШЕТО БЪДЕЩЕ

    Коментиран от #56

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Мммммм

    2 14 Отговор

    До коментар #1 от "Тишо":

    Не мешете с ВСВ! Нито лидерите са били същите, нито каузите са им същите! Това което правеше Германия ВСВ, сега това го прави Русия!
  • 55 То и аз

    18 1 Отговор
    Се будя и стряскам на сън 6лв олио 3лв бензин......и то без да има война тук.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Тцтцтцтц

    7 17 Отговор

    До коментар #6 от "aZ #Русские своих не бросают!":

    Вече има доста статии изписани за пропагандата на Русия, за Донбас! Попрочети преди това! Донбас се държеше във война от Путин, за да има причина сега да нападне Украйна!

    Коментиран от #62

  • 58 пьешу

    16 4 Отговор
    "Историкът и бивш управляващ украинското посолство у нас" - предполагам, това е атестат за обективност на особата и затова го разкарват като мечка от студио на студио, нали ф.ъ.к.ти?
  • 59 Тцтцтцтц

    3 5 Отговор

    До коментар #14 от "Да де":

    Защо населението в Харков не беше обстрелвано, а е със същото население като Донбас? Можеш ли да отговориш?
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 рада дълбоката

    9 2 Отговор

    До коментар #57 от "Тцтцтцтц":

    А ти погледни филма на Оливър Стоун "Украйна в огне " 2014 г ! Нямам повече въпроси !
  • 63 Скакауец

    17 4 Отговор
    Из мрежата циркулират едни клипове, дето като гледах няколко от тях ми настръхна косата и веднага ми стана с какво се е захванал Путин и руската армия! Такива зверства май и есесовците не са творили! А тия дори са ги записали и ги пускат из мрежата..."Азов", Айдар, Десен сектор на никаква милост не могат да се надяват от страна на руснаците! Единствената милост ще е куршумът за тях...
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Луд

    10 1 Отговор
    Какъв е тоя папагал
  • 66 Ценето

    6 1 Отговор
    Тоааа откъде изпълзя.
  • 67 Тоя Пофесор до кога ще реве като Бебе!!!

    11 4 Отговор
    Защо не се прибра навреме в България, а стои там и Реве!! Да Реве, зада има какво да снимат!!
  • 68 Никос

    6 9 Отговор
    Човека го е изживял лично и знае какво е война, а не като нас писателите по форумите и ние знаем много, но на топло пред компютъра.
  • 69 БПФ

    13 4 Отговор
    Путин трудно ще пречупи не духът, а ОМРАЗАТА на хохълските измeкяри. Ама и те не са виновни реално погледнато, защото още от детската градина ги учат на омраза към руснаците, интернет е пълен с видеоматериали за това. Спрял да комуникира с родния си племенник, защото бил на различно мнение - това е масово сред защитниците на укрoпите - чуждо мнение не търпят и не признават. Типично по нацистки.
  • 70 Магелан

    5 9 Отговор
    Когато неонацистите в Украйна обстрелваха Донбас, те искаха да си върнат територията, която по договор от 1914 г беше украинска.И Путин я превзе и обяви Донецка обл. за независима, която е призната за независима само от Русия и то незаконно.Ето затова обстрелваха.Трябва да Ви е ясно и да не повтаряте едни и същи коментари по 20 пъти.

    Коментиран от #75

  • 71 БПФ

    9 4 Отговор

    До коментар #17 от "Българка":

    Вие, дето сте се кръстила: "Българка", каква беше реакцията ви, когато укрoпите тероризираха нашите братя в Бесарабия? Одобрение явно? А да сте чула някой от двата милиона руски граждани с украинско самосъзнание, да е измъчван, лишаван от права, изгарян жив и т.н.? А, "българке"?

    Коментиран от #80

  • 72 Путлер

    7 6 Отговор
    А хората на Антонио Бандерас като обстрелваха Луганск и Донецк как спа?
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 1111

    2 1 Отговор
    Човека го алармира простатата. :))
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Пагане

    4 1 Отговор
    Хайде стига с едни и същи продажни лицемери, че и се хваля как не говорил с племеник си, защото бил на различно мнение, и на стари години да се излага, дали ще прочете коментарите да види колко човека го съжаляват и подкрепят,голям резил
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Не се ядосвай

    4 2 Отговор

    До коментар #71 от "БПФ":

    тя не е българка,само краде ника.Тя е една мър ша,която всеки българин презира,дребна душица предала се на англосаксонците за пари или друго.Такива ги лекуват само в Белене.Излекуват ги на 100%.Предатели!
  • 81 Реалист

    2 1 Отговор
    Ами ако беше нормален щеше да спиш нормално.
  • 82 Нещата няма да се променят към добро,

    6 1 Отговор
    докато Зеленски не бъде свален от власт. Това е ясно и на първолаците в училище, но не го рабраха "големите" уж лидери на Западния Свят,
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 умее

    2 0 Отговор

    До коментар #41 от "9689":

    да пуска и по някоя сълза като лъже, стар женски номер..!
  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 укро-пенсионер

    1 0 Отговор
    ма тоо пенсионер се разревал ли бе , да е.а твойта ма.а укропска фашистка ненаяла се .
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 От егн-то

    2 0 Отговор
    Ще да е дядо
  • 93 КПСС Научен Комунизъм Доносник

    0 0 Отговор
    Този е преподавал дълги години КПСС Научен Комунизъм. После работи като доносник срещу колегите си в Харковски институт пак Научен Комунизъм политкомисар. Вероятно е издал някаква техническа разработка, защото започва да работи с офис София за САЩ компания Сигма Блейзър от 2003 или 2013 г.. По-ранните му години един родителите му е бил вероятно бандеровец, съден от Сталин, бяга в Молдова ли беше. Четеш му биографията, хиляди човешки съдби е съсипал този ..Бил е и депутатче след промените известно време.
Новини по държави: