Last news in Fakti

16 Март, 2022 17:19 2 537 27

САЩ: Планираме да продадем изтребители F-15 на Египет

  • ф-15-
  • египет-
  • изтребител-
  • сащ-
  • байдън

Администрацията на президента, Джо Байдън, планира да одобри отправеното преди шест години от Египет искане за закупуване на изтребители "F-15"

САЩ: Планираме да продадем изтребители F-15 на Египет - 1
Снимка: Shutterstock

Ръководителят на Централното командване на въоръжените сили на Съединените щати, ген. Кенет Маккензи, заяви, че администрацията на президента, Джо Байдън, планира да одобри отправеното преди шест години от Египет искане за закупуване на изтребители "F-15", пише в. “Ал монитор”. Очаква се решението да срещне отпор в Конгреса във връзка с въпросите за спазването на правата на човека в северноафриканската държава, предава БТА.

Маккензи добави, че процесът на одобрение е бил твърде дълъг и труден, като отбеляза, че египетските официални представители остават с усещането, че е отнел прекалено дълго време. “Това е основната критика на способността ни да предоставим оръжие на нашите приятели и партньори - отнема твърде дълго време да ги получат,” заяви генералът в отговор на въпрос на сенатора, Томи Тъмбървил, по време на изслушване в Капитолия.

Говорител на Държавния департамент отказа да коментира, тъй като потенциалната продажба на оръжие все още не официално представена в Конгреса.

По-рано тази година американското правителство заяви, че ще пренасочи 130 милиона долара от годишната си военна помощ за Египет в размер на 1,3 милиарда, след като Кайро не успя да изпълни поставените от Вашингтон условия, свързани със спазването на правата на човека, припомня изданието.

Сенаторът, Ранд Пол, от щата Кентъки, чийто опит да спре продажбата на товарни самолети “Херкулес С-130” за 2,2 милиарда долара на Египет беше отхвърлен с 81 на 18 гласа в Сената, миналата седмица, определи отхвърлянето като “пляскане през ръцете”. Резолюцията на Пол не беше приета най-вече с доводите, че "С-130" не може да се използва с нападателна цел за разлика от "F-15".

Въпреки забележките по отношение на спазването на правата на човека, администрацията на Байдън разчита на Египет като съюзник в региона и даде висока оценка на ролята на правителството на президента Абдел Фатах ас Сиси при договарянето на примирие между Израел и “Хамас” миналата година, отбелязва “Ал монитор”.

Интересът на Египет за придобиване на "F-15" датира от 70-те години на миналия век, но до одобрение от страната на Вашингтон така и не се е стигнало, въпреки че други държави в региона като Израел, Саудитска Арабия и Катар получиха произвежданите от “Боинг” самолети.

След като САЩ временно спря продажбите на оръжия на Кайро след идването на власт на Сиси през 2013 година, Египет диверсифицира снабдяването си с военно оборудване, подписвайки договори за френски изтребители “Рафал” и руски бойни самолети “Су-35”.

По време на управлението на предишния американски президент, Доналд Тръмп, условие за потенциална сделка за "F-15" е било Египет да се откаже от сделката си с Москва за закупуване на до тридесет “Су-35”, според бивши американски официални представители, запознати с преговорите.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Теле

    29 10 Отговор
    Нема лошо, иС 400 много ги хатесват

    Коментиран от #3, #6

  • 2 Луд

    41 5 Отговор
    Щом го планират значи Египет нямат право да откажат.Ще им продадат скръб на цената на космически кораби.Египет искали от 70-те години на миналия век да ги придобият.Да ама вече сме 50 години по -късно и сигурно искат Ф-35 вече.Не се спряха.Ужасно нахални.

    Коментиран от #9, #23

  • 3 Теле

    7 2 Отговор

    До коментар #1 от "Теле":

    Харесват

    Коментиран от #7

  • 4 Някоя си

    28 3 Отговор
    И на тях ли като на нас 🤣🤣🤣 на хартиика 🤣🤣🤣
  • 5 летец на делтаплан

    9 1 Отговор
    не българските ли ф-ки са?
  • 6 Мани

    4 22 Отговор

    До коментар #1 от "Теле":

    Ги тия кремиковски тръби,видяхме ги колко пари струват,ердоганя си скуби мустака от яд че заради тенекии отърва Ф35-ците.

    Коментиран от #13, #20

  • 7 касапин

    3 3 Отговор

    До коментар #3 от "Теле":

    и аз те аресвам
  • 8 Грульо

    30 4 Отговор
    И Египет ли рекетират да пълни бездънната финансова яма в САЩ, бе? :D
  • 9 8949

    6 26 Отговор

    До коментар #2 от "Луд":

    Египет се отказва от СУ-35 ,защото тестваха Рафала срещу СУ-35 и видяха ,че СУ-35 е абсолютно безполезен изтребител,който става само за авио шоута.При 5 от 5 от тестовете ,СУ-то няма никакви шансове срешу Рафала

    Коментиран от #25

  • 10 Златно време

    22 1 Отговор
    алъшвериша на Сащ с оръжието си върви ударно и укрепва , укрепва мира навсякъде.
  • 11 смех

    20 1 Отговор
    Те ония са забравили че са ги питали междувременно купиха дузина Рафали ама буксуващият оръжеен сектор на Сащ трябвя да си изфърли баклука все някъде
  • 12 незнайко

    19 1 Отговор
    САЩ сега ще източат и Египет както нас и готово !!!
  • 13 Centyrion

    5 11 Отговор

    До коментар #6 от "Мани":

    Глупости F35 си е жива издънка,даже му е трудно да се задържа във въздуха.Американците не са глупави,продават този кошник на балъците.,а 22Раптора за тях,и не се изнася.Раптора е най добрият самолет в света.
  • 14 Просто да се пише нещо

    9 0 Отговор
    и те ще имат на хартия! Браво вече са защитени.
  • 15 hmhmhm

    10 0 Отговор
    а те искат ли ги ...?

    Коментиран от #16

  • 16 Centyrion

    19 0 Отговор

    До коментар #15 от "hmhmhm":

    Е как бе,такава нова техника от 1970 г за изпускане ли е???Те като не са им предложили нещо от времето на Братя Райт ,пак е добре!!(
  • 17 Лети ли рапторчето?

    6 0 Отговор
    Напараво Ф-7H Мс Donnell да си поръчат от Египет ! 5 ескадрили от реликви.
  • 18 Мисля

    5 0 Отговор
    Ама те са много скъпи защото имат нумизматична стойност.
  • 19 И уф цгйк

    7 0 Отговор
    Измекяри кога ще доставите на проста Бългерия платените стари модели самолети.
  • 20 Истината

    5 3 Отговор

    До коментар #6 от "Мани":

    Отказат на американците за доставка на Ф-35 за Турция няма нищо общо със С- 400! Истината е че Турция вече не възприема САЩ за съюзник а за враг!

    Коментиран от #22

  • 21 WhiteNoise

    1 0 Отговор
    продайте им жито летоска... ще не сме 1-ви век египет да храни европа.
    ше ядат ако си намерят
  • 22 Хаха

    0 2 Отговор

    До коментар #20 от "Истината":

    вярвайте му аз познавам този коментиращ, той е на Ердоган братчед му от Самоков
  • 23 Казуар

    1 2 Отговор

    До коментар #2 от "Луд":

    Другарю, има нов вариянт ф 15х от който американците са поръчали 140 броя за себе си.

    Коментиран от #27

  • 24 Сенатор Боб Менентес

    0 1 Отговор
    Източно Средиземноморие: Гърция...Rafale F3R, F-16V, Mirage 2000-5 и скоро F-35. Израел...F-35, F-15, F-16. Египет...Rafale F3R, Су-35, F-16, Mirage 2000, МиГ 29 и скоро F-15. Турция стари F-16 без резервни части. Въпрос към турците: Кой "велик" лидер унищожи Турция?
  • 25 Abc

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "8949":

    Ти беше ли на тестовете?
  • 26 Влади

    0 0 Отговор
    Ако искат Египет и аз мога да им продам F35 за по 100 милиона долара парчето , евтино ги давам с доживитна гаранция и обслужване , нека само да ми преведат парите по сметка , и след две три години ще им ги доставя , обещавам , честна пионерска , ако излъжа нека ми умре кварталния милиционер
  • 27 ВАМ

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Казуар":

    Тоз самолет досега не се продаваше