Last news in Fakti
  Тема: Украйна

18 Март, 2022 11:40 5 426 31

Москва заговори за модели на неутралитет, които според нея би могла да приеме Украйна. За какво става дума?

  • украйна-
  • русия-
  • неутралитет-
  • нато-
  • володимир зеленски

Като неутрална държава Австрия се е отказала да участва във военни съюзи и да има чужди военни бази на своя територия, но участва в различни програми на НАТО, помага в негови бойни операции и е част от структурата за сигурност на ЕС

Москва заговори за модели на неутралитет, които според нея би могла да приеме Украйна. За какво става дума? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Оскъдна е информацията, която стига до медиите и съответно до широката публика за преговорите, водени от Украйна и Русия за спиране на огъня. Никак не е изненадващо, затова и внимателно се следи всяко изявление на страните, колкото и да е лаконично и общо като формулировка.

Преди два дни Дмитрий Песков, говорителят на Кремъл, каза, че на преговорите е обсъждан въпросът Украйна да приеме статут на неутрална демилитаризирана държава по австрийския или шведския вариант, тоест със собствена армия и военен флот, но без чужди бази на своя територия. Според главния руски преговарящ Владимир Медински предложението дошло от Киев и въпросът бил обсъждан на ниво министерства на отбраната на двете страни. Само че Михайло Подоляк, съветникът на украинския президент, който също участва в преговорите, веднага заяви, че не е ставало дума за някакви вече съществуващи модел, а за чисто украински модел на неутралитет. И той трябва да включва „абсолютни гаранции за сигурност“, подчерта той, цитиран от украински медии.

Какво все пак представляват двата модела на неутралитет, за които заговори Русия?

Австрийският неутралитет

Австрия няма общи граници с Русия, заобиколена най-вече от държави, които са членки на НАТО - Италия, Германия, Словения, Чехия, Словакия и Унгария, и от Швейцария и Лихтенщайн, с които има близки, приятелски връзки. Австрийският неутралитет е до известна степен принудителен, защото в края на Втората световна война тя бе окупирана от страните победителки, всяка от които имаше желание да я включи в своята сфера на влияние отбелязва Би Би Си. Съюзниците от антихитлеристката коалиция не можеха да се договорят дали Австрия да стане част от социалистическия лагер, или да тръгне по западния път на развитие. Най-сетне през 1955 година проблемът беше решен с подписването на декларация за независимост на Австрия и обявяването на неутрален статут. Така тя получи гаранции за сигурността си от САЩ, а това беше важно, защото по онова време граничеше със страни от Варшавския договор – Чехословакия и Унгария, както и с комунистическа Югославия.

След разпадането на социалистическия блок тя на практика се оказа под „чадъра“ на НАТО, защото няма как да бъде нападната, без да се нарушат границите на страни от НАТО. Чисто хипотетично нападение би могло да дойде откъм Швейцария и Лихтенщайн, но подобен сценарий наистина звучи фантастично.

Като неутрална държава Австрия се е отказала да участва във военни съюзи и да има чужди военни бази на своя територия, но участва в различни програми на НАТО, помага в негови бойни операции и е част от структурата за сигурност на ЕС. От време на време, обикновено в предизборни периоди, в Австрия се повдига въпросът за евентуално влизане в Северноатлантическия алианс, по идеята няма обществена подкрепа.

Шведският неутралитет

Той има много по-дълга история от австрийския. След края на Наполеоновите войни (1803-1815 г.) повече от два века Швеция не желае да сключва военни съюзи, старае се да не провокира съседите си и успява. Историци и анализатори смятат шведската позиция за идеална политика на ненамеса във военни конфликти. Сериозният ѝ минус обаче е необходимостта постоянно да се балансира между големите държави и да се сътрудничи с омразни режими, за да се запази независимостта. През Втората световна война Швеция търгува и поддържа приятелски отношения с Третия райх и неговите съюзници.

След края на световния конфликт и началото на Студената война Швеция не влиза нито в НАТО, нито в източния блок и декларира, че води политика на „активен неутралитет“. Това обаче се приема с уговорки от някои анализатори, защото след войната Швеция активно сътрудничи със западните страни и американското разузнаване, а след разпадането на СССР това взаимодействие се засилва. В документите на НАТО тя е наречена „неутрален“ съюзник. Стокхолм е сред първите страни, включили се в създадената през 1994 година натовска програма „Партньорство за мир“, а шведската армия редовно провежда съвместни учения с НАТО. Шведски военни и граждански специалисти участват във всички операции, ръководени от алианса, които са с мандат на ООН – в Босна, Косово, Мали. По време на операцията на НАТО срещу режима на Муамар Кадафи през 2011 година Швеция изпрати в зоната на бойни действия осем свои изтребители, разузнавателен самолет и самолет цистерна, както и военни специалисти.

Стокхолм има тясно военно сътрудничество с две натовски страни - Дания и Норвегия. Когато през 2011 година трите скандинавски страни подписаха споразумение за укрепването на това сътрудничество тогавашния министър на отбраната Петер Хултквист заяви, че положението в Северна Европа и Балтийско море се е влошило по вина на Русия, която „е готова да използва военната си мощ за постигане на политически цели и задачи“. Затова възниква въпросът дали шведският неутралитет е истински, дали тя отговаря на определението за неутрална държава.

Както и да се тълкува споменаването на Швеция и Австрия като модели за неутралитет на Украйна, важен е самият факт, че за неутрален статут на Украйна и възможност за постигане на някакво съгласие на преговорите заговори и руският външен министър Сергей Лавров. Освен ако това не е пореден елемент от пропагандната война Кремъл, имайки предвид, че Киев настоява за неутралитет, съпътстван от стабилни гаранции за сигурността си.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 факт

    7 1 Отговор
    Значи нищо няма да стане.Все пак 100 годипната война не е била иратка напротив продължила е цели 116 години.
  • 2 кирил

    11 21 Отговор
    след тази война русия ще е в положението на германия след ВСВ.

    Коментиран от #25

  • 3 Абе

    6 5 Отговор
    На тая снимка не е ли младежа, де го думнаха бандеровците и гръб
  • 4 честен ционист

    2 1 Отговор
    После и за България.
  • 5 Емо

    6 10 Отговор
    Става дума за това, че Москва губи войната и се мъчи с някакво псевдодостойнство да излезе от блатото, където путлер я навря.

    Коментиран от #16

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Щом

    13 4 Отговор
    Продължават да си правят оглушки, взимайте всичко де е било при Елкатерина и Николай 2, да им останат два града в западна Крайна, другото е подарено от СССР
  • 8 Rado

    11 15 Отговор
    Путин на колене. Той лично каза никой да не се меси. На нахлу през Беларус. Първо вкара кадировци, сега сирийци и дори африканци. Унижение за “Великата” руска армия. Това не ви е Червения площад

    Коментиран от #12

  • 9 Зеленски

    5 2 Отговор
    Взимат ми дедовио
  • 10 Батьтко Махно

    5 10 Отговор
    По прост съветски политрук от Путлер е само Горбачев! Но живота е пред Жужя,поживем увидим!
  • 11 Гост

    10 11 Отговор
    Украинците не бива да са толкова тъпи, че да повярват и на една дума на съвеЦките отпадъци. Навремето нали дадоха "гаранции" за ненападение и Украйна им даде ядрения арсенал, който беше на нейна територия. Е, от 2014 насам се вижда колко струват "гаранциите" на извергите.
    Ако Украйна имаше ядрено оръжие даже комплексираното джудже щеше да внимава какви ги върши.
  • 12 Абе охльо

    5 4 Отговор

    До коментар #8 от "Rado":

    ти пълзиш цял живот щото нямаш гръбнак.
  • 13 Сатана Z

    3 4 Отговор
    На прост език ,нова Берлинска стена.. Zападна Украйна-Галичия остава в Американския вилает. Визитата на Поляка,Чеха и Маджара в Киев са обсъждали Сини каски в Украйна под НАТОвска команда .Ако това устройва Краварите ,ще вържат Зеленски за оградата на Белия дом да не прави повече пакости.До 26.03 трябва да се решат нещата политически,че времето напредва

    Коментиран от #18

  • 14 Тръмб

    7 10 Отговор
    Тия нещо не са разбрали. Украйа приключи официално на 23 февруари вечерта. Путин в прав текст каза, че проекта украйна е антируски и се прекращава.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Rado

    3 5 Отговор

    До коментар #5 от "Емо":

    Проблема е, че Путин няма да понесе военно унижение. Готвят провокация руски военни ще направят атака от Украйна към Беларус за да може да се намесят пълномащабно. Ако това не им се получи има голяма вероятност руснаците да думнат Чернобил и пак да обвинят Украйна. И под предтекст радиация да съберат чукалата и да отровят пак невинните хора.

    Коментиран от #19

  • 17 Пацо

    7 5 Отговор
    Русия нищо не може да иска защото губи
  • 18 Не вярвам

    5 3 Отговор

    До коментар #13 от "Сатана Z":

    Мисля, че Украйна ще си остане в този си вид, без всякакви кравари там и в орбитата на Русия. Неутрална или ще я включат в азиатското Нато. Двете републики със статут автономия. Нацистите ще ги изчистят!

    Коментиран от #22

  • 19 Ха ха ха ха ха

    3 1 Отговор

    До коментар #16 от "Rado":

    Браво Радке пиратке, много си умна:))) сигур си учила у Харварда:)))
  • 20 Дедо Медо

    2 6 Отговор
    Между другото, -Z- е символът на 4-та моторизирана SS дивизия. Казвам го така, за обща култура на тук списващите

    Коментиран от #23, #24

  • 21 стоян

    2 7 Отговор
    путин и каквото да поиска няма да му се даде -след десет дни Украинците ще имат каквото си поискат
  • 22 Сатана Z

    2 6 Отговор

    До коментар #18 от "Не вярвам":

    Защо да не стане? Операция Z ще постигне целите си.
    НАТО ще се събират извънредно ,а Байдън лети за Полша. Зависи докъде искат да ескалират защото от Германия се прехвърля тежка техника в Полша.
  • 23 Abc9286

    5 0 Отговор

    До коментар #20 от "Дедо Медо":

    Дедо,а символът на батальон Азов е заимстван от втора танкова дивизия наSS,едно към едно

  • 24 Abc9286

    1 3 Отговор

    До коментар #20 от "Дедо Медо":

    Това е символът на четвърта SS дивизия,руският е различен

  • 25 За Киро

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "кирил":

    До 9. Май има време! Ще видиш,и чуеш самичък.Фащистсния много добре знае,че единствена пречка пред руската армия е цивилното население и самите наборни войници.Прекрасно знаят и другото.Огромния брой смесени бракове,родствени връзки над 80 години.Затова Шойгу влачи нещата.Ако беше друга държава,и решат да ударят,за седмица всичко щеше да е приключило.Чудя се на фобите,който злорадстват..Виждате ли,руската армия е въздух под налягане...Бай бабо,да не те гази мечка!" Фаштисаните,ако бяха сигурни,че е на нивото ,както беше при пияницата Елцин,до сега да са ги ударили с другите си васали.А ние сме на дъното.Затова : Трайко Китанчев,без излишно репчене! Ще мине и замине- Запомни: Но ако се правим на Големата Работа,ще ни излезе през носа.Икономически,а не военно

    Коментиран от #29

  • 26 стоян георгиев

    2 5 Отговор
    русия губи воината и сега се чуди как да излезе от нея все едно е победител.вече няма да махат зеленски.забравиха за денацификацията ,забравиха за независимите донецка и луганска републики.надяват се да им остане крим и да се облекчат поне малко санкциите.дрогарите тук ще помагат след руската капитулация ще обявят че путин е победил.нали дрогаре?
  • 27 Предложение

    2 3 Отговор
    Абе защо не предложат на Русия и Украйна да влязат заедно в НАТО и да се приключи всичко?!

    Коментиран от #28

  • 28 Ангел

    3 1 Отговор

    До коментар #27 от "Предложение":

    Защото съществуването на НАТО ще се обезсмисли,те си търсят врагове точно за да оправдаят съществуването си.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 МисленеАстр

    3 1 Отговор
    Австрия, не е член на НАТО, Австрия говори немски и не се срамува да го признае. А други държави, родени след 1990 се срамуват от езика си и това, че нямат история и избиват комплекси и да ... говоря и за нашите западни съседи и за нашите северни.
  • 31 любител

    8 3 Отговор
    никаква милост за бандеровските банди комедианта и всички подлоги на краварите. свободна украйна от тези фашизирани елементи срещу които1944г се бори целия свят и кито сега се бият срещу братята си заради чужди интереси. братски народи стиснете си ръцете и натрийте носа на краварите.от тази война печелят само те.
Новини по държави: