Last news in Fakti

22 Март, 2022 20:20 12 627 26

Канал "Истанбул": защо е опасен и защо съдят 103-ма турски адмирали

  • босфор-
  • турция-
  • истанбул-
  • дарданели-
  • реджеп ердоган

В момента Босфорът и Дарданелите са затворени за военни кораби заради войната на Русия срещу Украйна - тъкмо това повелява договорът от Монтрьо

Канал "Истанбул": защо е опасен и защо съдят 103-ма турски адмирали - 1
Снимка: shutterstock

Насред войната на Русия в Украйна турският президент Ердоган форсира оспорвания си мегаломански проект: канал "Истанбул". Защо този канал е смятан за много опасен и защо сега заради него съдят 103-ма турски адмирали?

Край Босфора става горещо. 103-ма пенсионирани турски адмирали са изправени пред съда по обвинението, че са нарушили конституцията на страната. Преди близо година те публикуваха декларация във връзка с Конвенцията от Монтрьо.

Този договор, подписан през 1936 година, върна на Турция суверенитета над Босфора и Дарданелите, който Османската империя изгуби след поражението си в Първата световна война. Договорът гарантира на търговските кораби безпрепятствено прекосяване в мирно време, за военните кораби обаче важат специални правила и ограничения. Тъкмо те могат да бъдат заобиколени с новия планиран канал, който ще бъде успореден на Босфора.

45 километра, 65 милиарда долара

В момента Босфорът и Дарданелите са затворени за военни кораби заради войната на Русия срещу Украйна - тъкмо това повелява договорът от Монтрьо. В момента обаче тази крехка конструкция сериозно се клати, тъй като турският президент Ердоган иска да ускори прокарването на втория канал, успореден на Босфора. Планирано е този канал да бъде дълъг 45 километра и да превърне в остров европейската част на Истанбул.

Срещу проекта се надигнаха не само еколозите - срещу него протестират и пенсионираните адмирали. Те смятат, че новият канал ще доведе до нарушаване на договора от Монтрьо, защото по него между Мраморно и Черно море ще могат безпрепятствено да преминават военни кораби, включително и в условията на война, каквато се води сега. Ердоган нарече тяхното изявление "неприемливо" и каза, че те не бива да се бъркат в политиката. Прокуратурата иска да бъдат осъдени на лишаване от свобода до 12 години.

Проектът за канал "Истанбул" датира още от 1994 година, когато с него излезе министър-председателят Бюлент Еджевит. През 2011 година Ердоган му вдъхна нов живот и дори го нарече "моят най-лудешки проект".

Очаква се, че изграждането му ще струва 65 милиарда долара. Според банкери в Истанбул такива кредити са в състояние да отпуснат единствено китайски банки. Финансовата анализаторка Яле Йозгентюрк казва пред германския "Ханделсблат" следното: "Китай няма просто да финансира канала, а ще поеме и цялото му строителство със свои фирми". От икономическа гледна точка такъв втори канал, успореден на Босфора, изглежда много изгоден. Като доказателство е достатъчен само фактът, че около 4% от световните доставки на петрол минават именно през Черно море.

"Радикално въздействие"

Но геополитическите последици от прокопаването на такъв канал, най-вече във връзка с договора от Монтрьо, изглеждат тревожни. Истанбулската управа начело с кмета Екрем Имамоглу, който е представител на опозицията срещу Ердоган, наскоро публикува меморандум, озаглавен "Канал "Истанбул" и рисковете, които той създава за турската национална сигурност". В меморандума се казва, че един такъв канал ще наруши политическото равновесие в Черно море и ще навреди на трайните политически и законови постижения на Турция. Според авторите му той ще окаже "радикално въздействие върху съотношението на силите, ще породи нестабилност и регионални дипломатически напрежения".

Президентът Ердоган изобщо не крие възгледите си по въпроса. Още през 2019 година той заяви, че договорът от Монтрьо не давал на Турция никакви права. "Корабите идват и си отиват както си искат. (…) Ако направим тази инвестиция, ние ще въведем нов правен ред - както е със Суецкия канал и с много други", обясни тогава турския президент.

Точно срещу това възразяват адмиралите, изправени пред съда. Джем Гюрдениз, който е един от тях, казва пред АРД: "Демокрацията понякога изисква жертви. И в момента тъкмо ние сме принудени да платим тази цена. Турското правосъдие е политизирано - то трябва да се освободи от тази зависимост".


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мечо

    13 33 Отговор
    ердоган е добар даржавник вав всичко има умисал щтом се садят тес хора има защто а този договор може да баде разрушен какво пречи за военните кораби иначе втория канал на босфора е добар като идея дано се реализира несам ходил натам за да видя как варви строителството често патувам до одрин и дотам само

    Коментиран от #7, #26

  • 2 БОЛШЕВИК

    27 24 Отговор
    Това е турската Каба, като нашия Боко Тиквата - вземи единия, удари другия!

    Коментиран от #5

  • 3 Fenasi Kerim

    12 2 Отговор
    Изслушайте този инструментал на една турска песен и ще усетите дyxът на Истанбул. Величествен град с история. Кръстопът между Азия и Европа. За съжаление се напълни с бежанци благодарение на войните на Запада в Близкия Изток.

    Коментиран от #14

  • 4 Айде вяма нужда

    38 12 Отговор
    Без руския нефт и жито, украинските въглища, стомана и пшеница кой ще минава през този канал? Туристи от Япония?
  • 5 gavur

    13 12 Отговор

    До коментар #2 от "БОЛШЕВИК":

    вас пък кво ва тревожи

    Коментиран от #6, #9

  • 6 БОЛШЕВИК

    12 9 Отговор

    До коментар #5 от "gavur":

    Гит, ма

    Коментиран от #11

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 123

    26 13 Отговор
    абе ,смешковци само турция ви е в главата,и отзад.
  • 9 Колбас

    12 16 Отговор

    До коментар #5 от "gavur":

    Свинско ядеш ли ?
  • 10 и ще го построят

    22 10 Отговор
    а не като б@лх@рите с техния интерконектор
  • 11 суз ма

    8 5 Отговор

    До коментар #6 от "БОЛШЕВИК":

    чатлак
  • 12 киро канадчето

    40 4 Отговор
    Нашите за няма и половин година вече изтеглиха пет милиарда заем,този тегли заеми,но насреща поне оставя нещо на Турция. България нещо да е видяла от милиардите изтеглени заеми ,НИЩО,но освен ние и внуците ще плащат , докато други харчат. Браво на Ердоган,поне оставя нещо на страната си
  • 13 Щом зелето плаче

    31 1 Отговор
    Значи този канал носи ползи на Турция.

    Коментиран от #17, #18

  • 14 Fenasi Kerim

    12 13 Отговор

    До коментар #3 от "Fenasi Kerim":

    Вече прииждат и бежанци от Русия и Украйна. Едни бягат от войната. Други от Путиновия Рай.
  • 15 Който иска Монтрьо

    31 4 Отговор
    Да минава през Босфора, който бърза и не му се чака да минава през канала както минава през останалите световни канали. Новият канал не отменя Монтрьо, а само облекчава корабоплаването. Босфорът е най-натовареният морски проток. Знам, дойчовците ги боли, че Турция с мегапроектите се превръща постепенно в нов световен център в който се пресичат интересите на постепенно залязващият запад и все по-бързо развиващият се изток.
  • 16 Fenasi Kerim

    8 6 Отговор
    Украинка която е омъжена за турчин. Живее от пет години в Турция. Разговаря по телефона с майка си в Киев която от една седмица живее в банята си. Страх от бомби. Теракотените плочки в банята и липсата на шум създават фалшива представа за сигурност.

    Коментиран от #20

  • 17 Троскот

    11 1 Отговор

    До коментар #13 от "Щом зелето плаче":

    Забраната за преминаване на военни кораби ли била проблем. Ми имат си и пролив ДАРДАНЕЛИ без да мине единия как ще преминат корабите през другия? Много загрижени тия DW
  • 18 злобар

    2 2 Отговор

    До коментар #13 от "Щом зелето плаче":

    Ванга Нострадамус Войната в Украйна всъщност е война между САЩ и ЕС.Тя започна с отцепването на Англия която зае стандартната си позиция на оформящия се фронт.Последваха началните рундове с изявления като " НАТО е в в клиничен комоциум " и спорове кой колко пари влага в алианса...последва крахът в Ирак и Сирия, ударът върху споразумението за продажбата на френските подводници, скандалът "Лафарж + Игил" и разрухата на алианса и САЩ в Афганистан.
    Последва най зашеметяващото "тайно" споразумение между внуците на старите позайници от Ялта този път с добавката на новата китайска сила.В резултат избухна война и в света настъпи суматоха.
    Сега да гадаем какво ще се случи след суматохата...Китай ще има широк достъп до световните ресурси,най вече руски,азиатски и африкански и ще стане най силната икономика и промишленост в света...основен партньор ще е напълно подчинилия се на САЩ ЕС и САЩ с всички южно и североамерикански икономики.Буферната зона между колосите ще е трасето на прословутия" път на коприната и подправките".Ще има невиждано тъговско,икономическо ,енергийно и транспортно сътрудничество.
    Ще се обособят три икономически и два военни полюса:
    1.Икономическите ще са : Източния Китайски Полюс ,Западен Американски Полюс и Среден Буферен Руски полюс"
    2.Военните ще са: НАТО и средно азиатският пакт ТУРАН с руско турско конструктивно ядро и китайско индийски баланс.
    "Канал Истанбул" е проект по горепосочената визия...ще последват хиперсоничн

    Коментиран от #21

  • 19 злобар

    3 3 Отговор
    продължение "Канал Истанбул" е проект по горепосочената визия...ще последват хиперсонични транспортни линии ... и литият,торият и водородът ще станат основен енерго източник!
  • 20 Kresi

    1 7 Отговор

    До коментар #16 от "Fenasi Kerim":

    Килими ти познаваш ли историята на османската империя от която култура йок и как благодарение на кого успя да живне от края на 17 век за китай се отнася същото.Ами ако сталин ви беше прегазил както е имал намерение в периода след ВСВ каква щеше да е турция .днес.Римската и Византийската империи са оставили култура поне.Англосаксонците завладяха половината свят не само военно но с култура и екзистенция е малката америка по брой етноси, но в сащ всеки знае произхода си до като в турция това е забранено.Но ти би трябвало да знаеш това след като там има руси и синеоки хора..То е все едно да видиш рус и синеок китаец и да не се изненадаш
  • 21 Kresi

    2 7 Отговор

    До коментар #18 от "злобар":

    Мечти.Всички диктатури завършват по един и същи начин.Едвали сега както описваш ще е различно.Не забравяй че икономиките на Китай И турция се дължат предимно на чужди фирми и инвестиций

    Коментиран от #22, #23, #24, #25

  • 22 злобар

    1 2 Отговор

    До коментар #21 от "Kresi":

    Двата полюса ще са глобалистични. ЕС и САЩ ще продължават да инвестират с марковите фирми в райони където има струпано население и работната ръка е евтина... Турция ще бъде милитаристично ядро в буферната област и ще гарантира охрана за безопасен трансфер по търговските и енергийни артерии ...икономиката и ще е с тежест към военна и транcпортна индустрия и строителство на нови комуникационни съоръжения.Китай ще е повече производствен и финансов полюс...Има вероятност ЕС да да се превърне във федерална Европейска държава с централно управление , националните държави постепенно ще намаляват и ще изчезнат.
  • 23 злобар

    4 1 Отговор

    До коментар #21 от "Kresi":

    Забравих най важното ... в новия световен проект няма да има място за расисти като теб...
  • 24 злобар

    1 1 Отговор

    До коментар #21 от "Kresi":

    Големият културно-религиозен сблъсък - Стълкновението на цивилизациите(Армагеддон в Израел или Равнината Амик в Сирия) предсказан от Самуел Хантингтон и библейските писания се води вече 11 години на територията на Сирия.Там са всички очаквани представители : еврейската култура-Израел, западната и източната християнска култура - САЩ и Русия и ислямската култура - Турция.Сблъсъкът премина апогея си и вече е към своя край. В новия световен проект Арабските страни (Мекка Медина) и Израел (Йерусалем ,река Йордан) ще са религиозно културна дестинация на трите цивилизации.
  • 25 злобар

    1 1 Отговор

    До коментар #21 от "Kresi":

    Има вероятност Йерусалим да се оформи като новият център на ООН !
  • 26 Благой

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "мечо":

    Рядко срещан неграмотен коментар ! Много си зле с правописа , не се излагай повече !
Новини по държави: