Last news in Fakti

29 Март, 2022 14:27 752 4

Генералният директор на МААЕ пристигна в Украйна

  • маае-
  • пристигна-
  • украйна-
  • дискусии-
  • атомна енергия-
  • правителство

Рафаел Гроси, пристигна в Украйна за дискусии с представители на правителството

Генералният директор на МААЕ пристигна в Украйна - 1
Снимка: БГНЕС

Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), Рафаел Гроси, пристигна в Украйна за дискусии с представители на правителството за осигуряване на техническо съдействие, гарантиращо сигурността на ядрените инсталации в страната, съобщи организацията в комюнике, цитирано от "Франс прес" и "Асошиейтед прес".

"Военният конфликт поставя в безпрецедентна опасност украинските ядрени централи и други обекти, в които има радиоактивни материали. Трябва да вземем спешни мерки, за да гарантираме, че те ще продължат да работят напълно безопасно и да понижим риска от инцидент. Не можем да си позволим да губим повече време", заявява Гроси, цитиран в комюникето.

Базираната във Виена агенция на ООН отбелязва, че Гроси ще посети тази седмица една от украинските атомни електроцентрали, но не уточнява коя.

Украйна има четири действащи атомни централи с общо 15 реактора. В страната се намира и неработещата АЕЦ "Чернобил", в която през 1986 г. стана най-тежката ядрена авария в историята. Руските сили поеха контрол над "Чернобил" и над най-голямата действаща ядрена централа в Украйна - Запорожката, отбелязва АП, цитира БТА.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 примати

    1 8 Отговор
    Колко руски войници са необходими да завземат Киев. Няма как да се измисли такава смешка, защото това което целия свят видя в Youtube е всичко друго но не и войници...примати...може би...някакъв подвид на приматите

    Коментиран от #3

  • 2 Ротшилд

    1 0 Отговор
    Моите хора са вече на терен. Кухия бакшиш пляска на служителите ми.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Ххххх

    2 1 Отговор
    Украинците използват забранено оръжие, избиват мирно население унищожават всичко , заспали европейците но фашистите са на запад! Честито радвайте им се ,но нищо добро не очаква покровителите в това и нас! Възраждате фашизма!
Новини по държави: