Last news in Fakti

5 Април, 2022 20:45 46 588 179

Полша: Видяхте ли, че бяхме прави за Русия?

  • русия-
  • полша-
  • кремъл-
  • владимир путин

През последните седмици темата за налагане на енергийно ембарго на Русия е обект на ожесточени спорове в ЕС

Полша: Видяхте ли, че бяхме прави за Русия? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Предупрежденията за истинските цели на Русия дълго време бяха игнорирани от ЕС - до началото на войната в Украйна. Полша, а и балтийските държави знаят, че са били прави. Нима ЕС има проблем с възприятията и йерархиите?

"Познаваме руснаците по-добре, в крайна сметка сме съседи с тях от над 500 години. Нашите антени са по-чувствителни и алармират по-бързо при заплаха", подчертава Радослав Шикорски. В годините, в които е външен министър на Полша, той редовно предупреждава за руската агресия. Неговият мандат приключи през септември 2014 година, малко след като Русия анексира Крим.

"Европа твърде дълго си затваряше очите"

Преди избухването на войната в Украйна, предупрежденията на много политици от Полша и балтийските държави често бяха подценявани. "На Запад мнозина смятат, че 40 години съветска окупация са ни травмирали и сме склонни да преувеличаваме, но сега се оказва, че сме били прави", казва с усмивка Шикорски, който в момента е евродепутат.

Политоложката Аника Хедеберг обаче не смята, че Западът не приема насериозно Изтока. Според нея за Европа досега приоритет са имали икономическите интереси. "Много държави от ЕС си мислеха, че могат да разграничат икономическите от политическите отношения."

Европа следваше този принцип, дори когато руската агресия нарастваше. Чеченската война, бомбардировките в Сирия, анексирането на Крим, отравянето на Сергей Скрипал, намесата в изборите на западните държави. "Осъждането беше плахо, малкото наложени санкции бяха неефективни и дипломатическите жестове и икономическите отношения бяха възобновени", подчертава финландката, която работи в Брюксел. Европа твърде дълго си затваряше очите, смята Хедеберг.

Европа реагира остро. Но не и в сферата на енергетиката.

Настоящата война на Русия срещу Украйна обаче събуди Европа. Бързината и строгостта на европейските санкции "вероятно са изненадали Путин", казва експертът по източноевропейските въпроси Андреас Умланд. Но дори реакцията на ЕС да е по-решителна този път, досега той продължава да избягва санкциите в изключително печелившия за Русия енергиен сектор.

Според Умланд обаче те са необходими, за бъде поставен Путин на тясно: "Германия играе решаваща роля. Грешни решения с далечни последици преди и по време на мандата на Меркел поведоха политиката на Германия за Източна Европа по лош път." Решаващият фактор тук са връзките на германската енергийна индустрия с Русия, които дори се засилиха след анексирането на Крим. Все пак Германия сключи договора за израждането на "Северен поток 2" през 2015 година.

Ще спре ли ЕС вносът на газ, петрол и въглища от Русия?

През последните седмици темата за налагане на енергийно ембарго на Русия е обект на ожесточени спорове в ЕС. Полша е най-яростният застъпник на строгата линия: Варшава настоява за незабавно прекратяване на целия внос на газ, петрол и въглища с Русия. Но в момента няма мнозинство в ЕС - освен за въглищата. На 5 април бе съобщено, че ЕС ще наложи ембарго на вноса на руски въглища. Що се отнася до петрола и газа, политоложката Хедеберг казва: "Петролът е стока, която може да се купува свободно на световния пазар. Следователно петролното ембарго трябваше да бъде на масата още от първия ден. Не е за вярване, че все още се дебатира по темата. С газа е малко по-трудно. Зависимостта на Германия се усложнява от факта, че тя не може да обърне гръб на руския газ, защото той идва от газопровод."

Налагането на ембарго на вноса на газ ще засегне тежко както Германия, така и Унгария, Австрия и Италия. А евентуално ембарго на вноса на руски петрол би засегнало тежко Нидерландия. И точно тези държави са срещу тежки санкции в енергийния сектор. По-високите цени на енергията и отслабването на собствената икономика са нещо, с което никое правителство не иска да натоварва страната си.

Полша обаче е готова да плати тази цена. Вносът на газ и петрол при тях е по-нисък от германския, но страната внася много въглища от Русия. Ако до май няма общоевропейско енергийно ембарго, правителството във Варшава планира едностранно да прекъсне договорите за доставка от Русия. "Ние искаме да дадем пример и сме готови да платим цената, защото ситуация в Украйна го изисква", обяснява полски дипломат. През следващите седмици страните членки отново ще са изправени пред въпроса дали са готови да се откажат от икономическите си отношения с Русия, за да спрат военните престъпления в Украйна. Защото просто не съществуват "санкции, които хем да функционират, хем да не струват нищо", казва Шикорски.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 194 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Деда ви Кольо

    68 124 Отговор
    след девети май ще може не само в рубли да се купува нефт,жито и т.н.,ще може и в гривни,според американските служби Путин ще приключи войната на тогава,вярвам на задокеанските братя ,ще има парад не само в Москва

    Коментиран от #43

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 бягай бе

    203 101 Отговор
    полски шльоки...За вас-комина....

    Коментиран от #110

  • 5 Да излязохте прави!

    261 91 Отговор
    Русия се бори не с украинския неонацизъм, а с европейския и американски, пълно е с НАТО-вски действащи лица в Украйна!

    Коментиран от #150

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Тити

    118 177 Отговор
    Поляците са прави докато Европа пълни джобовете на Путя войната няма да има край. От една страна Европа праща военна техника в Украйна а от друга парични потоци за Кремъл.

    Коментиран от #42, #44

  • 9 Баце

    108 18 Отговор
    диагнозата им е от около 300 години, но терапия НЯ-МА.

    Коментиран от #103

  • 10 София

    182 49 Отговор
    Днес две жени ме спират в центъра на София и ме питат: " Ние сме украинки, бихте ли ни казали, къде да намерим магазин Берьозка"? Дано фатате, какво ви казвам!

    Коментиран от #24, #31, #65, #72, #97, #126

  • 11 путин лавров

    78 141 Отговор
    и хората около тях много скоро ще бъдат свалени от власт и осъдени за военни престъпления

    Коментиран от #62

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Шикорски

    27 17 Отговор
    @нус@ ме алармира!Ох ох
  • 14 Стойко

    69 129 Отговор
    Напишете в интернет "Житомирското шосе е като от антиутопичен филм"...Километри унищожена руска военна техника . Останала е само ламарината! Видеото си заслужава да се види!

    Коментиран от #22, #46, #179

  • 15 Сандо

    156 49 Отговор
    Няма да е далеч деня,в който поляците ще научат,че за пореден път са изиграни.Засега плюс за тях е,че Германия е толкова слаба и смотана,че едва ли ще може да си прибере изконните земи.Но пък ще е голям сеир,ако руснаците като проява на черен хумор им подарят западна Украйна,барабар със все украинци.

    Коментиран от #28

  • 16 Гост от Силистра

    150 61 Отговор
    ...и това е единствено само и заради Катинската гора...не можете да забравите !...Бог да ги прости хората ! ....но очите на омразата гледат по друг начин ...а ,днес имаше мн точна статия тук, как Полша предизвика втората световна война...третата е на път заради пак полша и сие балтик и заради Урсула фон...те са новите катализатори , омразата към Русия струии от тях

    Коментиран от #84

  • 17 кнаус 485

    104 26 Отговор

    До коментар #6 от "САМОТО":

    в грешка си .....Путин не значи такъв орган какъвто си мислиш,а значи път.....

    Коментиран от #66

  • 18 Дедо-вия

    132 42 Отговор
    Да не вземат полските въглищни мини да станат руски. Историята казва че пановете го ядат и от германия и от Русия. Все са от страната на булката

    Коментиран от #137

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Да живее Украйна 🇧🇬🇺🇦

    29 100 Отговор
    Щото не са долни подмолни мишки. Няма да нападаме. Лъжливи янки. Обиждате ни. И после стрелба по всичко живо.

    Коментиран от #76

  • 22 Въй

    50 16 Отговор

    До коментар #14 от "Стойко":

    Да ни се Ос ..рш от кеф от тас фалшива новина , ейй!

    Коментиран от #153

  • 23 Ние също познаваме пшеците

    98 23 Отговор
    Там , където мине полякът, евреин няма какво да прави
  • 24 Хахахаха

    40 57 Отговор

    До коментар #10 от "София":

    Хващаме, да. Шефа на Берьозка е против войната и Путин! Даже и по телевизията се отказа от него!

    Коментиран от #71, #89

  • 25 Евала Полша

    53 93 Отговор
    Народ като вашия винаги ще е за пример на другите

    Коментиран от #52

  • 26 ММММ

    130 47 Отговор
    Полша няма какво да я коментирам все едно слушам Соломон Паси ! Явно евреите са им стъпили здраво на гушата и говорят каквото им се каже ! Между другото не знам, но има и поляци на страната на Русия и то не малко, но не им дават га гъкнат! Натъквам се на такива поляци в интернет, както и германци с германски имена са на страната на Русия ! Не на свички са промили мозъците , но тези които не са промити не им дават трибуна!

    Коментиран от #154

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Чакай малко

    36 57 Отговор

    До коментар #15 от "Сандо":

    Че Русия се затруднява със превземането на украинските села!

    Коментиран от #50

  • 29 Историята

    114 56 Отговор
    Много разбирали поляците от Русия? Сигурно защото Русия ги направи държава. Ако не беше Руската империя сега нямаше да има Полша и да им слушаме глупавите изказвания.

    Коментиран от #34, #38

  • 30 Гост

    90 30 Отговор
    Полша или полските лакеи на запада? Май и поляците ще искат референдум.
  • 31 На руски ли питат? И защо искат

    58 17 Отговор

    До коментар #10 от "София":

    в руски магазин да пазаруват?

    Коментиран от #37

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Комодор сър Крис Крейг

    38 88 Отговор
    Раша се надява на някво чудо,но чудесата са в приказките, безпрецедентния натиск на Лондон и Вашингтон,ще влезе в учебниците,асиметрична ,индиректна хибридна атака, Раша е на колене,гръбнака и е строшен.

    Коментиран от #49, #155

  • 34 Хихи

    59 46 Отговор

    До коментар #29 от "Историята":

    Добре че беше Русия, че Земята нямаше да съществува без Русия и Путин! Хахахаха.

    Коментиран от #54

  • 35 Урюрвкос

    57 18 Отговор
    още едно доказателство че не може да се игнорира Русия когато се гради общо европейска безопасност. Слушайте какво ви говори Русия и търсете допирни точки за диалог. Твърдиш че не е справедливо Кьонигсберг да е руски ( някога е бил полския град Królewiec) но това не означава че трябва да купуваш 250 танка. Когато стане белята, ама аз друго исках да кажа не сте ме разбрали правилно и т.н. Често да не кажа всеки ден някой важен изтърси нещо и съветниците му обясняват какво е искал да каже.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Хахахаха

    34 39 Отговор

    До коментар #31 от "На руски ли питат? И защо искат":

    Ми щото шефа на Берьозка се отказа публично от Путин по българската телевизия и стоките му са от Украйна!

    Коментиран от #41

  • 38 Тъй де... ГЕ'Й

    46 36 Отговор

    До коментар #29 от "Историята":

    На Рушлямските морди и добитъци им ДАДОХМЕ ПИСМЕНОСТ, РЕЛИГИЯ И ДЪРЖАВНОСТ,..НО АЗИАТСКИТЕ ПРИМАТИ И ПОДЧОВЕЦИ СИ ОСТАНАХА ПЛЕБЕИ И УРОДИ .
    БЪЛГАРИЯ Е ВСИЧКО!!!
  • 39 Хахахаха

    7 14 Отговор

    До коментар #36 от "пьешу":

    Сега гледам! Че и още не спират да я мачкат!
  • 40 Иван Грозни

    69 37 Отговор
    Вие Поляците на кого ли не сте сърбали попарата. Ама така е , шило в торба не стои . И сега хем сте истерясали , хем ви е страх / искате 150 хил американска армия на вашата граница - те да ви пазят / , хем лаете като някоя булонка .
    И накрая все пак отново вие ще го отнесете.

    Коментиран от #70

  • 41 Да питат

    50 23 Отговор

    До коментар #37 от "Хахахаха":

    На украински, нали са украинци. А говорят на руски. Излагат се.....

    Коментиран от #45

  • 42 😄😄😄

    64 35 Отговор

    До коментар #8 от "Тити":

    За оръжие пари не трябват, и не се плаща в евро на работниците!
    Трябват суровини и енергия!
    Русия има и двете, а Европа нито едното!
    Схвана ли нещо?
    Само с пари не става!
    Ще дойде време, че ще имаш пари и няма да има какво да си чупиш с тях!

    Коментиран от #47

  • 43 Росатом

    61 34 Отговор

    До коментар #1 от "Деда ви Кольо":

    След 9 Май някои може да седите и гладни и на тъмно.

    Коментиран от #176

  • 44 пъпеш

    70 30 Отговор

    До коментар #8 от "Тити":

    Докато кравари и европейци вкарват оръжие и "доброволци" в украйна войната няма да свърши.
  • 45 Хахахаха

    45 62 Отговор

    До коментар #41 от "Да питат":

    Те и преди си говореха на руски, ама на Путин това не му попречи да ги избива като кучета! Братоубиеца Путин! Защитника на славяните! В градовете с най-много руско население, са изравнени със земята! В Мариупол и Харков, 80 процента от населението са руснаци! Толкова му пука на Путин за хората! На него му трябва земята! Пуснете си Немцов, какво ви казва още 2014, ама вие като сте заблудени, няма да го разберете!

    Коментиран от #73

  • 46 видехме

    36 21 Отговор

    До коментар #14 от "Стойко":

    Ламарина ама украинска .

    Коментиран от #51, #129

  • 47 Вервай си ХО'МО 😂

    29 43 Отговор

    До коментар #42 от "😄😄😄":

    12 ПРЕДПРИЯТИЯ ОТ ВПК, САМО В МОСКАЛ...ЗАКОНЧИЛИ! ЛИПСА НА КОМПОНЕНТИ,ПЛАТКИ, ДЕИГАТЕЛИ ОТ ГЕРМАНИЯ И..ТАК ДАЛЕ.
    ЗАКРИВАЙ 😂

    Коментиран от #55

  • 48 Крали Марко

    20 40 Отговор
    .......бомбардировките в Сирия, анексирането на Крим, отравянето на Сергей Скрипал, намесата в изборите на западните държави....не помните ли кой лежеше глави в Сирия. Тия работи ги разправяй на децата,а ти и останалите англикнци пред дядо Господ

    Коментиран от #60

  • 49 да ви имам натиска

    60 23 Отговор

    До коментар #33 от "Комодор сър Крис Крейг":

    Голям натиск голяма чудо . Джонсъна го изгониха арабите като ходи да агитира против Русия. На бидоня даже не му вдигат телефона . Пратиха държавния секретар да ги прослуша ама и на него биха шута . Пакистан отряза квитанциите на всичките европейски дипломати когато излязоха с общо писмо против Русия . Китай и Индия застанаха зад Русия.

    Коментиран от #86, #102, #104

  • 50 мушмул

    27 13 Отговор

    До коментар #28 от "Чакай малко":

    Нищо - ще пратят едно Китайско село да превземе цяла украйна.
  • 51 прав си

    15 15 Отговор

    До коментар #46 от "видехме":

    Вече е украинска...трофейна
  • 52 наблюдател

    58 22 Отговор

    До коментар #25 от "Евала Полша":

    С кое ще е за пример поляците . С постоянното напиване или с постояното реване . Същите са като хохлите. Ако не бяха Руснаците , Хитлер щеше да ги е прекарал прз комина.

    Коментиран от #61, #80, #151

  • 53 Приятел на Украйна

    43 72 Отговор
    Винаги съм се възхищавала от поляците-горд, смел и с достойнство народ, никога не са прекланяли глава пред Варварска комунистическа Русия. Същото важи и за украинците, които ни дават урок по смелост, доблест и извършват чудеса от храброст. Те показа некъд рността на руските военни и тяхната сган, наречена "армия.

    Коментиран от #69

  • 54 марсианеца

    44 20 Отговор

    До коментар #34 от "Хихи":

    То земята ще съществува и без краварника и без пиратите . Обаче май не си разбрал какво каза Путин . Не ни трябва свят без Русия . Така че е вярно че можем да станем на няколко земни кълбета .

    Коментиран от #158

  • 55 намери примери да даваш

    34 21 Отговор

    До коментар #47 от "Вервай си ХО'МО 😂":

    То па германия едни платки прави , дето и тя ги чака от Китай !!! А двигателите ги правят в Русия . Има няколко завода за двигатели на Мерцедес ,Фолксваген ,БМВ , Рено ....
    Ще чакат за двигатели ама Германците .
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 ПСИХИАТРИЧНАТА НАУКА

    23 32 Отговор
    СЕ СДОБИ С НОВА ДИАГНОЗА„ СИНДРОМ НА ПУ.ИН”ЗА ЕДИН МЕСЕЦ УСПЯ ДА ДЕ ИНТЕГРИРА РУ.ИЯ ОТ ЕВРОПА КЪДЕТО ГОСПОДАРИТЕ РОМАНОВИ ПЕТ ВЕКА СЕ ОПИТВАХА ДА Я ИНТЕГРИРАТ🤔🤔🤔
  • 58 Стара чешка, полска, балтийска мъдрост

    23 49 Отговор
    Добрият руснак е умрелият!
  • 59 българина

    28 13 Отговор
    видяхте ли че бяхме прави за Цар Бомба!, отговорили руснаците
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Надявайсе.

    36 17 Отговор

    До коментар #11 от "путин лавров":

    Имат 92% одобрение... По-скоро Бай Дън ще предаде богу дух.
  • 63 Пророк

    30 33 Отговор
    Тази война отвори много стари рани незаздравяли, кой освен тероризираните съседи на Русия я познават най добре , ние СЪЩО. Тази война няма да бъде забравена и ще отвори нови по големи рани.На какво разчита путин ??? 21век младите хора искат да живеят в по хуманни общества и ще осъждат агресията.

    Коментиран от #67

  • 64 ПОЛША

    28 10 Отговор
    Язък за страната ви.
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Display

    19 6 Отговор

    До коментар #17 от "кнаус 485":

    Той хайвана български едвам е научил, ти за чужди езици му обясняваш............
  • 67 българина

    39 16 Отговор

    До коментар #63 от "Пророк":

    младите са свикнали да живеят на гърба на това което някой друг е постигнал със смъртта си, време да видят цената, 27 млн руснаци са убити, за да няма фашизъм в скапаната европа. А колко французи или испанци са умрели или американци? е време резулатата да се изравни. Живота рано или късно изравнява резулатата. Краварите изтрепаха коренното населени, а сега само половината са американци, не белите вече са над 50 пр... казва се КАРМА

    Коментиран от #75, #99, #106, #132

  • 68 Абсурдистан

    37 7 Отговор
    Западните джендъри твърде дълго игнорираха факта, че помагат на едно чудовище да укрепне!
  • 69 Нама. такива държави

    35 15 Отговор

    До коментар #53 от "Приятел на Украйна":

    И ТЕ ,И ТИ ПРИЯТЕЛЮ НА УКРИТЕ СТЕ ЕДНА ПОПЛАЧ - МРЪСНА ЕВРЕЙСКА
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Шефът на берьозка

    20 7 Отговор

    До коментар #24 от "Хахахаха":

    Е авторитет в България???

    Коментиран от #160

  • 72 анонимен

    26 20 Отговор

    До коментар #10 от "София":

    Тая опорка не минава .шефа на Бериозка публично обяви , че ще помага на украйнци и даже ,ще ги взима на работа .Този човек живее в България от 15 години и се разграничи от путин и говори на български.

    Коментиран от #83

  • 73 Въпросът е- кой ги

    24 14 Отговор

    До коментар #45 от "Хахахаха":

    изравни със земята.. Не ви препоръчвам да гледате американските = българските медии.
  • 74 рио

    41 19 Отговор
    Ако нео фашистите от Украйна се провалят и бъдат унищожени, ще ги заместят новите фашисти от Полша. И те са на къса каишка от кравария. И там е пълно с шпиони на кравария дето са готови да воюват до последния поляк за да са добре в Хамерика. Ще бъдат хвърлени в огъня поляците тъй че могат да се готвят за унищожение. Те ще бъдат 2 ра серия.

    Коментиран от #78

  • 75 Пророк

    20 4 Отговор

    До коментар #67 от "българина":

    За това е историята да се учим и да не повтаряме тези кървави войни . Но да живем в историята и да се опитваме да я пренаписваме или поправяме ,че нещо не ни устройва ,ако се заровим в миналото , ще намерим хиляди причини да се избием.

    Коментиран от #81

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 факт

    28 10 Отговор
    укро знаме да си слагате е много,утре ако турция има конфликт с някого дали ще си слагате турско знаме,жертви на рекламата и на родителите си
  • 78 алтернативата е

    25 30 Отговор

    До коментар #74 от "рио":

    Украйна да се предаде или да воюва за свободата си. Зеленски бил такъв -онакъв, но човека просто няма избор - или се защитава или се предава на освободителите си.... Те руснаците настина ги освобождават- от телевизори, битова техника, телефони и каквото друго се сетите...

    Коментиран от #122

  • 79 124

    33 17 Отговор
    С подкрепата си украинските фашисти ставате съучастници в престъпленията им.
  • 80 Познавач

    19 26 Отговор

    До коментар #52 от "наблюдател":

    А то руснаците са най - големите трезвеници Нали? Пълни боклуци!
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 папи

    17 13 Отговор
    Вие нямате право на дума продажни женски орган.Винаги сте били мразени от истинса европа и винаги ще бъдете мразени.
  • 83 Потребител

    24 6 Отговор

    До коментар #72 от "анонимен":

    Няма да му стъпя в магазина, не че досега съм ,украинци много ,те да му пазаруват
  • 84 456

    19 2 Отговор

    До коментар #16 от "Гост от Силистра":

    Пак я прочети тая статия , че си пропуснал много ! Не Поляците предизвикват войната , а немците инсценират полско нападение с хора от концлагер . Това е доказано
  • 85 смешко

    15 22 Отговор
    Питам за един приятел в Хавана,защото в една ръка държи уиски в друга пура ,това русото монголско/татарско джудже кога ще хвърля пешкира/хавлията/.
  • 86 Да бе да

    13 18 Отговор

    До коментар #49 от "да ви имам натиска":

    "Пакистан отряза квитанциите на всичките европейски дипломати когато излязоха с общо писмо против Русия . Китай и Индия застанаха зад Русия."

    Не само са "зад росссиа " , те са в росссиа и ще влизат още по дълбоко! Чух че Китай ще строи завод за вазелин ... та работата отдавна е положение ! Ти бременна жуже виждал ли си 🤣🤣🤣
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 ...

    10 4 Отговор
    И ние ви познаваме добре, не сте особено умни.
  • 89 asd

    10 3 Отговор

    До коментар #24 от "Хахахаха":

    А на мен ми направи впечатление, че има украинска фамилия.
  • 90 Никой

    4 2 Отговор

    До коментар #6 от "САМОТО":

    А твоето име ,лизогъзец ли е?
  • 91 Циганин

    31 13 Отговор
    Гледайки съвсем безпристрастно в историята запада винаги е играл срещу русия мръсно и агресивно след което се е преструвал на жертва.
    И този път не е изключение , тази небивала подкрепа за украинските нацисти не е от любов към украйна а от омраза към русия.

    Коментиран от #108

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Гого

    15 16 Отговор
    Руската пропаганда няма да спаси загубата на Русия в войната
  • 95 Полски евроджендър

    14 10 Отговор
    Я не сакам мен да е добре, сакам на Рашата да е зле! Вуте: бравос пане, усвоил си шопската "премъдрост"!

    Коментиран от #138

  • 96 Бай Дън

    13 8 Отговор
    Мойте верни евро-кученца: брекзитчетата и полските паненки! Ще попълнят щатите, след оттеглянето на Тексас и Алабама
  • 97 Просто човек

    16 3 Отговор

    До коментар #10 от "София":

    Хубаво би било да отбележиш, че магазин "Берьозка" е руски и е против войната!
  • 98 Защо

    18 14 Отговор
    Защо Путин не можа да превземе Киев!?
    Що за велика армия е това!?
  • 99 Qqqq

    10 2 Отговор

    До коментар #67 от "българина":

    Е , добре де как ще се изравни , като не нападат французите , испанците, американците , а нападат и окупират Украйна. А украинците са се били с руснаците през ВСВ. Значи нищо не изравняват , а още повече увеличават разликата.😀
  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Жулиен Гаков

    18 12 Отговор
    Да мръзнат и да плащат по- скъпо тези шляхти, хич ми не е за тая паплач!! Да си уйдисват на ината. Киро тъпото до къде ще ни докара не знам !? Може и ние да мръзнем зимата!
  • 102 Qqqq

    16 3 Отговор

    До коментар #49 от "да ви имам натиска":

    За Пакистан не знам, обаче Индия и Китай са твърд неутралитет по отношение на войната. Такава е и позицията им в ООН. Значи в момента не седят зад никого. Неутралитет не означава подкрепа.
  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Роко

    16 8 Отговор

    До коментар #49 от "да ви имам натиска":

    Приятелю зад Русия застанаха само три държави: Беларус, Сирия и Еритрея. И толкова. Китай и Индия се въздържаха при гласуването в ООН но това не значи че подкрепят Русия. Китай отказа да снабдява Русия с резервни части за самолетите им, отказа каквато и да е подкрепа дори отказа да им продава оръжие, в същото време китайския червен кръст предаде на Украйна хуманитарна помощ на стойност 792 милиона долара.
  • 105 3333

    11 15 Отговор
    Скоро и НАТО ще се намеси в Украйна и тогава ще видите как бягат орките.

    Коментиран от #107

  • 106 Роко

    18 8 Отговор

    До коментар #67 от "българина":

    Приятелю правилната цифра е 42 милиона (цифрата не е окончателна расте с всеки ден) съветски граждани. Не руснаци. По това време руската армия се бие за Хитлер но това са подробности. Количеството на дадените жертви по никакъв начин не се отнася към приноса за победата. Това че червената армия е командвана от некадърници за които човешкия живот е без стойност не означава че те са допринесли повече за победата. Пример как се прочиства минно поле от мини според Жуков: "пускам пехотата през минното поле все едно го няма и след като изчистят мините пращам танковете". Пак цитат от "великия" Жуков относно жертвите: "жертвите са без значение жените други ще нараждат". Така че приятелю следващия път когато поискаш да разказваш за съветските (не руските) жертви във ВСВ война си спомни тези два цитата на касапина Жуков.
  • 107 Роко

    4 1 Отговор

    До коментар #105 от "3333":

    Що трябва те и сега си бягат.
  • 108 Роко

    16 23 Отговор

    До коментар #91 от "Циганин":

    Приятелю мойте адмирации за Ника под който пишеш. Приятелю Русия е страната която винаги играе мръсно срещу запада, а после се прави на жертва когато на някоя от западните страни й писне от двуличието на руснаците. А да и нацистите са в Русия. Запада помага на украинския народ срещи рускофашистките агресори

    Коментиран от #163

  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 Голям праз

    14 1 Отговор
    Поляците с един куршум искат да убият два заека. Това че не харесват руснаците, е разбираемо, но от цялата работа имат и още една изгода. Решават си проблема с добива и използването на въглища, което беше един от споровете им с ЕС.

    Коментиран от #116

  • 112 Ча,, ча,, ча

    10 7 Отговор
    Евреин под чието командване се кръщаеат площади и улици на фашистки главорези. Евреин който командва фашистките полкове. Помнете, за него не са толкова опасни ни Путин ни чеченците. Него вече го дебне МОСАТ

    Коментиран от #174

  • 113 Сър Пичук

    17 17 Отговор
    С това нападение Русия само подсили увереността, че единствено НАТО е гаранция за сигурността и териториалната цялост на държавите в Европа.
  • 114 pbdan

    19 5 Отговор
    Имаме ли достатъчно улици и площади за "Героите на Полша, Естония, Литва, Латвия, Финландия, Унгария, Чехия, Словакия, Румъния, Молдова и накрая България?
  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 pbdan

    14 1 Отговор

    До коментар #111 от "Голям праз":

    Това за въглищата трябва и ние да го направим. ТЕЦ2 - с 5 работещи блока, а не батерийки за 3млрд., които след 2000 цикъла (3-4 години) ще се чудим къде да ги ровим.
  • 117 Бай Благой

    10 6 Отговор
    От тия спорове да не се разпадне ЕС?
  • 118 ле ле

    15 6 Отговор
    Полша били съседи с тях /Русия/от над 500 години...Не се срамувайте до 1917г. бяхте част от Русия (1792-1917) Все едно българи да кажат бяхме съседи с османци 500 години..
  • 119 ЛегнаЛангеЛ

    21 8 Отговор
    Светът се обърна срещу Русия за тази безумна война ! Това е добре . А реагираха ли така , когато САЩ години наред избиваха , рушаха и мачкаха във Виетнам , Ирак , Афганистан ? Нима тези войни се различават ? Нима това не са агресии ? Нима убитите там местни са по-различни хора от тези в Украйна ? Прости въпроси , нали ?

    Коментиран от #130, #156, #171, #172, #173

  • 120 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 121 Българин

    11 11 Отговор
    Северна Корея е по-добро място за живеене от Русия. Скоро в раша ще настъпи масов мор и глад.
  • 122 незнайко

    4 5 Отговор

    До коментар #78 от "алтернативата е":

    Телевизор, телефон, кафемашина , сушилня, микровълнова и още много други неща НЕ СТАВАТ ЗА ЯДЕНЕ !!! Защо не се изпразват тези магазини в които се продава тази техника ??? ЗАПАДА НИ ЗАВЛАДЯ С МАТЕРИАЛНИТЕ ПРИДОБИВКИ !!! Защо не се говори за техен недостиг а се говори за ХРАНИ ??? УКРАЙНА - ЖИТНИЦАТА НА ЕВРОПА , КАКВО ЗНАЧИ ???

    Коментиран от #157

  • 123 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 124 Полша

    10 7 Отговор
    "Полша е алчната хиена на Европа".
    " Да си поляк не е националност. Да си поляк е професия."
    Сър Уинстън Чърчил в книгата си " Втората Световна Война"
  • 125 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 126 Българин

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "София":

    А за представителство на Авто ВАЗ питаха ли те?
  • 127 Полша е добър пример за България

    13 11 Отговор
    Полша за много неща се оказа права. Бяха прави, когато скъсаха всякакви зависимости от Русия и днес са водеща икономическа сила в Изт. Европа. Прави са и за това, което се случва в ЕП и е редно да ги чуем и да започнем и да действаме по въпроса. Путлер не се роди от нищото. Слабостта на Запада идват от малоумните културни революцийки, които сам си причинява. Докато едните брояха измислени полове, другите се подготвяха за война. Докато едните преследват инакомислещите измисляйки си нацистки поздрави, случая Джамбазки, не само проспаха раждането на неонацистка Русия, а даже и участваха в създаването и.

    Коментиран от #128

  • 128 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 129 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 130 Българин

    10 7 Отговор

    До коментар #119 от "ЛегнаЛангеЛ":

    Не реагираха така, защото конфликтите, които изброяваш са срещу комунистически и други самозабравили се диктатори какъвто е и случая с Русия.
  • 131 Аха

    7 11 Отговор

    До коментар #128 от "Odb":

    А ти забрави ли, че Русия и Германия започнаха Втората световна като съюзници и първата им жертва беше именно Полша. Точно в окупирана Полша беше проведен първият съвместен парад на победата от съюзните армии на Хитлер и Сталин. А концентрационните лагери имаше и в България, след като беше окупирана от СССР. Така че не ми говори за лагери. Там където стъпи руският ботуш самата страна се превръща в концентрационен лагер.

    Коментиран от #139

  • 132 И аз да кажа

    7 10 Отговор

    До коментар #67 от "българина":

    Аз пък мисля, че Европаеше да е много по-хубаво място, ако руснаците се задоволяха да си освобождават само собствената територия, а не да "освобождават" държави, далеч по- напреднали от тях и да им натресат недоносчето социализъм! Те извиниха ли се за нанесените беди? Германците се покаяха и затова после "дръпнаха" с американска помощ. А тъпанарите, дето били "светлото бъдеще" на света, се овъртяха, заборчляха и издъниха с трясък! И понеже не мирясват и не си научават урока, пак на войни и заплахи ги избива и пак трябва да им се набие канчето. Смешното е, че невежите, включително тук, привиждат в това "нов световен ред". Да ,светът се променя, но не в полза на диктатурите и на заинатените реваншисти.
  • 133 Просветен илюминат

    4 1 Отговор
    Много противоречие има в заглавието само на статиите по темата за войната и всеки си пълни главата с глупости.
    Когато виждаш,че нещата не вървят и почнеш да падаш,не проклинай обстоятелствата,а се опитай да ги промениш.
    Вие сами решавате до киганще бъдете водени от психопати и ще храните с енергията и вниманието си всичко което ви се случва.
    Като не ви харесват резултатите от това,което правите досега,променете действията си в друга посока и използвайте знанията си да създадете алтернатива,както ни учи приказката за Неволята.
    Кой дава власт на някой да води войни и убива масово хора?
    Подчиняват ли се овцете на тарикатите?
    И ако се подчиняват от години и все едно и също получават в кой е проблема да живеете така?
    Като има стадо за доене и то си иска да го доят,за какво му е на падаря да се променя и да спира?
  • 134 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 135 Смях

    17 7 Отговор
    Много е забавно, как половината хора си нямат на представа за какво става на въпрос, не Русия е агресора а Америка , като натиска руските граници и Европейските членки на НАТО , построиха военни бази из цяла Европа с ракетни площадки , интересни разбирания за правителство което уж искало само мир. Щатите искат само мир , но за 25 години изравниха 87 държави със земята без причина и избиха милиони хора като Афганистан, Либия , Сирия, Ирак, Иран , преди 8 години в Украйна също създадоха смут , бомбандираха Сърбия, по измислени техни си предлози.. САЩ е агресора и ви дадох 7 държави за пример.

    Коментиран от #136, #143

  • 136 Ама не съвсем

    1 13 Отговор

    До коментар #135 от "Смях":

    Нищо, освен опорки не си дал за пример, а с "бомбандира наисита стана за смях.
  • 137 Психиатър

    5 11 Отговор

    До коментар #18 от "Дедо-вия":

    А като се има предвид, че и ние сме били в тази роля, това че го натякваш по този начин някаква садо-мазо тръпка ли предизвиква в тебе? С вас русофилите светилата на световна психиатрията сериозно трябва да се занимаят, за да се разбере що за чудо на природата сте.
  • 138 Брависимос

    4 6 Отговор

    До коментар #95 от "Полски евроджендър":

    Ама руснаци искат да живеат в Полша, а поляци в Русия НЕ!
    А и точно консервативна католическа Полша да я представяш като "едроджендър" показва колко ти струва туй на раменете.
  • 139 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 140 Всъщност

    8 0 Отговор
    Всъщност я започнаха Германия и Полша нахлувайки в Чехословакия в 1938г., като съюзници , съгласно пакта Пилсудски- Хитлер от 1934г.
    Нали тъй тролче.
    И до днес поляците имат да връщат земи на германците - Гданск (Данцинг) и Вроцлав (Бреслау), както и на чехите- Шчечин (Тешин).

    Коментиран от #145

  • 141 DW и Полша!! Задавихте се от Плюене

    5 2 Отговор
    и лъжи!! Нямате ли почивен ден някога!!
  • 142 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 143 Отец Прецакий

    3 1 Отговор

    До коментар #135 от "Смях":

    Добре,че ни обясни логиката на чугунените тикви
  • 144 Катинската гора има предистория!!

    7 2 Отговор
    Русия и Полша воюват от Столетия, факт! 1920год около 60 000човека навлезли в Полша и пленени, закарани в Северозападна на Полша! Начело на тази войска са бъдещите маршали Будьони и Тохачевски!! Двамата военно началници не са пленени, От 60 000хиляди военнопленници, войници, офицери от всякакви чинове. НИКОЙ НЕ СЕ ВРЪЩА ЖИВ В Русия!! Дали гробовете са им в Беловешката гора или къде изобщо са погребани, никой не коментира!? ДАЛИ СЕ ЗНАЕ, НЕСЕ КОМЕНТИРА!!! ВИЕНСКА КОНВЕНЦИЯ ЗА ВОЕННО ПЛЕННИЦИТЕ, ТОВА ЗА Полша не съществува!! Който говори за Катинската гора, да прочете нещо за тези 60 000 военнопленници избити на Полска територия!! ТЕЗИ Руски войници са били Военнопленици и хора!!
  • 145 Браво на падругите на империята на злото

    4 3 Отговор

    До коментар #140 от "Всъщност":

    Едно е пакта Пилсудски – Хитлер за ненападение между Германия и Полша, а друго германска окупация на Чехословакия. Вие комунистическо-русофило-путинистите счупихте всякакви норми за лъжи и манипулации. И преди си бяхте голям цивилизационен проблем, но в момента задминахте и себе си. Браво!
  • 146 Лея13

    7 1 Отговор
    Пъзльовци!Те западните държави отдавна живеят в комунизма, всичко им е супер уредено, храната е евтина,а заплащането- много,ама много добро.Казвам това от собствена гледна точка, понеже от шест- седем години семейството ни работи в Германия .Та сега не виждам как,па макар и въпросът да е от жизненоважно значение за по нататъшната им съдба,тея размекнати от нищоправене и нищомислене де белаци, ще се лишат от така извоюваните си блага и евтини суровини за производство на енергия.Смахнатата, недалновидна политика на гросмути Меркел,в лакомията и още и още да осигурява евтини суровини от руснаците, сега ще им върши много лоша услуга.И въобще- не ги виждам да се откажат от тези благинки.Твърде са егоистични и самолюбиви.
  • 147 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 148 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 149 Рязана карабина

    1 1 Отговор
    Пу т ки... тъ пи
  • 150 Лея 13

    6 4 Отговор

    До коментар #5 от "Да излязохте прави!":

    Бори се!?На това борене ли му казваш!? Всички лоши, само руснаците в бели дрехи!Аре въз оттук! Стига сте ги изкарвали най чистите и свети в света.Много грехове имат, особено съвременните им управници.И не ми ги изкарвай някакви борци за справедливост!Не са!По скоро са опортюнисти.Все те велики,все те важни и надути (не знам на какво отгоре) ,все те онеправдани.И все някой се опитва да ги напада, тормози, заговорничи срещу тях.Параноята не е добър съветник, когато управляваш цяла държава.Отдавна трябваше ЕС-то да им бие шута!Ама пуста лакомия...
  • 151 Антикомунист

    2 1 Отговор

    До коментар #52 от "наблюдател":

    Ти си бил голям " разбирач " в исторически план, бреееееей......
  • 152 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 153 Лея13

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "Въй":

    Тъй като гледам,по скоро ти ще я свършиш тази хубава работа:)) Ама от злоба.Не се получават нещата май:)
  • 154 Лея 13

    1 1 Отговор

    До коментар #26 от "ММММ":

    Боже! Какво да кажеш на такъв коментар!? Осъзнаваш ли колко нелепо и детински звучи!
  • 155 Лея13

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "Комодор сър Крис Крейг":

    Лол:)Яко!
  • 156 Баро

    3 1 Отговор

    До коментар #119 от "ЛегнаЛангеЛ":

    До колкото знам руснаците избиха 2000000 авгани 1979-1989 тогава пак стингърите ги туриха на място а във виетнам беше нато и ги бяха викнали южен виетнам бе русотрол
  • 157 Баро

    2 1 Отговор

    До коментар #122 от "незнайко":

    Ооо Абе я бегай у северна кореа
  • 158 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 159 Зъл

    5 3 Отговор
    Пияният руски войник не знае къде се намира и какво върши, после отрича всичко!

    Коментиран от #164

  • 160 Лея13

    1 0 Отговор

    До коментар #71 от "Шефът на берьозка":

    Навсякъде по света е авторитет!Ти откъде падаш- от Марс ли!?
  • 161 факт

    2 0 Отговор
    И ВСВ започна със съглашението между Сталин и Хитлер.

    Коментиран от #169

  • 162 Сожелявам

    0 0 Отговор
    Нями нищо за вас от Украйна.
  • 163 Лея 13

    2 1 Отговор

    До коментар #108 от "Роко":

    Абсолютно си прав!Много малко се споменава за лагерите в Русия, където тренират нацисти и крайни националисти,при това не само руснаци,но и от други националности.Например немци, поляци и още.Затова са ти напляскали повече минуси,тъй като твърде многото промивки с украинските"нацисти" и почти никаква информация за руските такива просто хората не знаят истината,а тя е че нищо не е черно- бяло, нещата са много по комплицирани.Да не говорим, че самата политика на Русия много наподобява тази на Хитлер- нацизъм в най гну сна форма."Освобождват" чужда държава, която не може да ги диша.Пълно лицемерие.

    Коментиран от #165, #166

  • 164 Вие не знаете как пият руснаците?

    0 0 Отговор

    До коментар #159 от "Зъл":

    Те пият толкова много, че не могат да станат след това, тънат в снимките.
  • 165 Луд

    1 0 Отговор

    До коментар #163 от "Лея 13":

    И след това да се напият и да се бият със себе си? Идиоти.
  • 166 Идиоти

    3 1 Отговор

    До коментар #163 от "Лея 13":

    Патриоти защитават родината си с оръжие в ръце, а "цивилни" бежанци от Златни пясъци пишат злобни коментари.
  • 167 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 168 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 169 Луд

    0 0 Отговор

    До коментар #161 от "факт":

    Всички войни се водят по споразумение!
  • 170 ВАРНА

    1 1 Отговор
    ВСЯКА КЪВ ИЗНОС И ВНОС С РУСИЯ ДАСЕ ПРЕКРАТИ , ПО ВЪЗДУХ,ВОДА И СУША. .ЗА ДА ИМА МИР .ПОЛСКИТЕ ПОЛИТИЦИ СА ПРАВИ НЕТРЯБВА ДАСЕ ВЯРВА НА ПУТИН.

    Коментиран от #177

  • 171 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 172 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 173 Роко

    0 0 Отговор

    До коментар #119 от "ЛегнаЛангеЛ":

    С какво се различава тази война от онези? Войната във Виетнам правителството на Южен Виетнам иска от САЩ помощ. Ирак: иракски войски нахлуват в Кувейт и го окупират което е повод за първата война в залива ако Садам си беше стоял мирно сигурно още щеше да си управлява. След като е привлякъл вниманието към себе си беше въпрос на време да излязат наяве всичките му престъпления и да бъде премахнат. Афганистан: 11 септември 2011 година САЩ си решават някакви вътрешни проблеми (и ги решиха) но Бин Ладен (с надеждата да заработи някой долар) обявява че той и бандата му са отговорни за атентатите щото се борели за исляма (което осигури на бандата му свежи финанси от целия ислямски свят и не само). За правителството на САЩ това е добре дошло (не е необходимо да обясняват какво се е случило) ЕТО ГО ВРАГЪТ и устроиха лов на Бин Ладен и бандата му беше ясно че някой ще плати сметката. Кадафи като стар хитрец веднага заяви че няма нищо общо с тази банда но за разлика от него талибанте са още млада организация с религиозен плам и приютиха бягащите "мъченици" на исляма за което и бяха наказани. Точно затова в момента на руската агресия в Украйна заявиха че не искат да имат нищо общо с руските терористи въпреки че преди това редовно посещаваха Москва и демонстрираха братска любов но те явно поумняли се отдръпнаха от Русия обявявайки я за държава терорист. Кво да се прави дори талибаните се учат от опита и вече знаят че е добре да се свързваш с терористи.
  • 174 Роко

    0 0 Отговор

    До коментар #112 от "Ча,, ча,, ча":

    Ха ха Мосад не само не го преследва но му и помага. Защо? Защото не кръщава улици на фашисти. Пример Бандера прекарал почти цялата война във фашистки концлагер и убит от убиец на КГБ след войната което не може да не предизвика съчувствие на евреите. А да за разлика от някой хора евреите не са глупави хора и могат да различат кога е една снимка е обработвана с Фотошоп и към нея са добавени нацистки символи с цел да изкарат рускоезичните Азовци нацисти само защото не искат да предадат родината си
  • 175 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 176 Роко

    1 0 Отговор

    До коментар #43 от "Росатом":

    Споко пич нема да седим гладни нито на тъмно. Делът на руските енерго носители е под 40% или беше преди Путин да си повярва че има армия. Сега след като разбра че няма армия вече не е толкова ма е късно Гергино. Така че за нас не се притеснявай
  • 177 ???

    1 0 Отговор

    До коментар #170 от "ВАРНА":

    На кого можете да се доверите сега? Вярвам само на Волен Сидоров!
  • 178 Шляхтиц

    0 0 Отговор
    На 75 години съм и всичко ми пречи, а нищо не помага.........
  • 179 Шляхтиц

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Стойко":

    Военните машини се произвеждат от легирана стомана или чугун. От ламарина се правят камуфлажни машини....
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания