Last news in Fakti

19 Април, 2022 15:04 7 869 40

Пожари, побои, размирици - какво става в Швеция?

  • мигранти-
  • швеция-
  • бой-
  • размирици-
  • мюсюлмани-
  • коран-
  • скандинавия-
  • бежанци-
  • европа-
  • полиция

В много шведски градове се стигна до размирици в последните дни

Пожари, побои, размирици - какво става в Швеция? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Подпалени коли, полицаи, атакувани с камъни и запалителни устройства - от четвъртък насам в Швеция е неспокойно. По официални данни най-малко 26 полицаи са били ранени, 44 души са арестувани.

Протестите са в отговор на серията митинги на крайнодесния ислямофобски политик Расмус Палудан. Още на първия от тях той обяви, че възнамерява всеки път да гори по едно копие на Корана. Шведските власти не попречиха на екстремистките митинги на Палудан, а това предизвика протести в редица градове.

Обикновени протестиращи или престъпни групировки?

По думите на началника на шведската полиция Андерс Торнберг, органите на реда имат сериозни подозрения, че това не са "обикновени протестиращи". Швеция отдавна има проблеми с престъпните групировки, които полицията и сега подозира в намеса в протестите. "Безумното насилие, на което сме свидетели в последните няколко дни, е симптом на по-сериозни проблеми в Швеция. Групировките продължават да попълват редиците си с непълнолетни - хора на възраст, на която все още не могат да са подсъдими. Обществото трябва да действа много по-решително по отношение на този проблем", казва Торнберг.

Много хора в Швеция са шокирани от размириците. Министър-председателката на страната Магдалена Андершон осъди насилието: "Независимо как се отнасяте към нещо, никога не трябва да прибягвате към насилие". Александър Йеремич е сред полицаите, които се опитват да потушат ескалиращите размирици. "Не можех да допусна такава агресия. Когато протестираш, трябва да имаш послание, а тук послание няма - целта е да бъдат ранени полицаите", заяви Йеремич по телевизията.

Принципът на провокацията

Расмус Палудан, който подбуди размириците си с изказването си, че възнамерява да гори ислямската свещена книга, иска да участва на шведските избори тази есен с крайнодясната си партия "Страм Курс". Датчанин по рождение, но и с шведско гражданство, Палудан основа партията си в Дания през 2017-а година и се опита да разпали ислямофобски страсти още през 2019-а година. Тогава обаче партията му не успя да влезе в датския парламент.

Усилията му да пробие на шведската политическа сцена засега изглежда се увенчават с повече успех, а принципът на действията му е ясен - провокация, пише Матиас Висува във ФАЦ. Обявяването на планирани ислямофобски действия като горене на Корана в област, населена с много мюсюлмани, е с очакван отзвук - местните емигранти са разгневени, полицията се намесва, протестите се превръщат в размирици. Палудан не само влезе в центъра на вниманието, но постави и една важна за политическата му кариера тема - какво се обърка с интеграцията, откъде произхождат подобни изблици на агресия? Това е тема, която вероятно ще заеме сериозно място в политическите дебати в Швеция в предстоящите месеци преди изборите в страната тази есен - нещо, което ще е полезно на Палудан в опита му да влезе в шведския парламент.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 То и в

    116 8 Отговор
    германия ще дойде, тъпанар продажни. Убивате европа, нещастници.
  • 2 честен ционист

    18 71 Отговор
    Явно и там русофилите са множеството 80%.
  • 3 Грульо

    91 5 Отговор
    Става каквото стана в Палестина - храни куче да те лае. Вече коренното население е 80%, останалите 20% измет и проблеми от вересиите на САЩ.
  • 4 Ицето

    9 0 Отговор
    БНЯ..
  • 5 ТаУмВзе

    84 3 Отговор
    Тия които са набиха халифат, защо се оплакват? По зле ще става.
  • 6 no name no face no number

    56 7 Отговор
    Май ще идва комунизма
  • 7 😲😲😲

    49 9 Отговор
    Всичко е ОКЕЙ 🤫
    Просто нарушават правата на мюсюлманите 😄😄😄
  • 8 big

    85 11 Отговор
    Значи корана може да се гори и властите да са пас, излиза и че в унищожаването на руската култура е същото, но там не само полицията е пас, а всички! И това било "демокрация", глупости, чист фашизъм!
  • 9 За напред ще е така.

    20 47 Отговор
    Хората си защитават религията! Ако някой запали Библията?

    Коментиран от #15

  • 10 Расово чист

    58 4 Отговор
    тая територия на Шведска Ислямска Република да се прекръсти веднага!
  • 11 Класическа постановка

    43 1 Отговор
    Великите сили, сиреч САЩ и Русия държат партии в чужди държави, които биват активирани според нуждите... Да излезеш и да кажеш, че ще гориш Корана е пълна тъпотия, която неможе да не изпълнява някаква друга цел. Дали това го правят САЩ или Русия не се знае, но едно е ясно, държавите сами трябва да преосмислят съществуването си в модерния свят, защото толерантноста е компромис. А компромиси те са опасни, когато става въпрос за закони и управление на държави.
  • 12 Бум

    14 53 Отговор
    Изгарянето на свещения Коран е наказуемо със смърт. Сега е момента целия мюсюлмански свят да се вдигнат и заедно със Русия да смачкат шведите
  • 13 Да вкарат повече

    77 2 Отговор
    укри, после да сбият укрите с афганистанците и накрая да изгонят всички. Швеция от идеал за държава се превърна за има няма 20 г. в клоака. До там води политкоректността и джендъризма.
  • 14 Стефан Петров

    59 5 Отговор
    Швеция ще бъде първата европейска страна, която ще бъде изцяло ислямизирана, така че тези събития не са никак случайни. В Швеция по официални данни мюсюлманите са 810 000, /8.1% от населението/ но за тази малка държава това е голям брой. Към 2050г. те ще бъдат от 17 до 30% в различните европейски страни по данни от аналитици на ЦРУ.
  • 15 Механик

    85 5 Отговор

    До коментар #9 от "За напред ще е така.":

    А да се опитам да ти обясня, амас това мислене, едва ли ще схаванеш разликата.
    Ако аз отида в мюсюлманска страна ще се съобразявам с обичаите и религията на хората там.
    Ако мюсюлманин, се натресе у дома и почне да ми извива като койот от минарето по три пъти на ден, не зачита моята религия и опитва да ми наложи неговите обичаи, то той трябва да бъде прогонен с камъни.
    Мислиш ли, че в Саудитска Арабия ще ми позволят да проповядвам християнство? Не само библията ми ще изгорят, ами и езика ми ще отрежат.
    Но хората като теб, не схващат за какво иде реч.

    Коментиран от #18

  • 16 Вергина

    39 1 Отговор
    Това, което става навсякъде - толкова е хубаво, че не се трае.
  • 17 Сандо

    43 4 Отговор
    Подготвят се за влизане в НАТО-то,което както знаем е най-мирната организация в света,предизвикваща войни.
  • 18 Сандо

    40 3 Отговор

    До коментар #15 от "Механик":

    Няма да те разбере,защото е обладан от евроценности.А тия,обладаните,никак не могат да възприемат факта,че на света има и други ценности,в името на които хората са готови да воюват и умират.
  • 19 7295

    42 0 Отговор
    Сега в Швеция, скоро и във Франция!
  • 20 Иванушка  🇷🇺

    44 3 Отговор
    "... Александър Йеремич е сред полицаите..." - какво хубаво, историческо шведско име, като Златан Ибрахимович, но това бледнее пред исконно шведските Мбапе, Абдула и Хасан 😄
    Толерантна Европа бавно взе да се събужда и с ужас да разбира че се е превърнала в Африка и Близкия Изток.

    Коментиран от #23

  • 21 ggfb

    5 24 Отговор
    Запада може да победи по големия Изток само ако европейския вид на хомо сапиенс сапиенс се увеличи и евро народите и етносите от Западната цивилизация се убединят с белите от Източна Еврапа , запази се християнството и се отхвълят всички останали религии раси етноси цивилизации извън от европейските колониални сили, и територията се обедини към САЩ с столица Вашингтон
  • 22 радикално

    11 2 Отговор
    Това е обяснимо, един вид ""цитокинова буря"" на ниво обществено устройство...........и както при ковид19 резултатите са трудно предвидими - но далеч от желаното !!!! Уви . . .
  • 23 Сандо

    24 1 Отговор

    До коментар #20 от "Иванушка  🇷🇺":

    Тя докато се събуди,отново ще я приспат.С удар по тъпата либерална кратуна.
  • 24 Верно ли

    31 1 Отговор
    Ееее, зелето, така е:))) Какви ви бяха любимите думички: мулти-култи, толерантност. ЛГБТИ, BLM. Сега нема да плачкате, а ще си сърбате попарата!
  • 25 ха ха ха

    14 1 Отговор
    искат нато, ще го получат на едно с останалата паплач
  • 26 От където е минала рязаната бургия...

    13 4 Отговор
    Връщане назад НЯМА.Те шведките и датчанките с голи гърди ще се хвърлят срещу бунтовниците за да защитават Корана и сладките превилегии от мюсюлманските къртачи....
  • 27 Тахумба

    21 0 Отговор
    Става каквото става в цяла Европа. Най-напред Европа ще интегрира араПи, негри, индийци, пакистанци и афанистанци, после те ще интегрират европейците.
  • 28 Джуджето на Злото

    7 19 Отговор
    Как какво става в Швеция...?

    Путин е обявил война целия западен демократичен свят...!
    Отвличане на общественото внимание в Швеция от членството в НАТО , като се финансират и създават групировки за изкуствени безредици на недоволство, религиозни вълнения и бунтове с вълни от насилствена престъпност ,пожари, побои, размирици и контролирано насочвани на мигрантски потоци в Европа, си е част от методите в доктрината на ПУТИН с обявената асиметрична хибридна война на Русия срещу добре уредената и благоденстваща Европа...!!!

    Да не забравяме и да си спомним и за руската платена подлога Болен Пидеров, какви ги вършеше преди няколко години със серията от ислямофобски митинги в центъра на София и около джамията "Баня Баши" за да скандализира, провокира и взривява религиозно етническия мир в БЪЛГАРИЯ като натовска държава...!!!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Истината

    7 8 Отговор
    Я да попитам да сте виждали мюсюлманин да гори библия или да обижда Исус?

    Коментиран от #31

  • 31 Балкански

    12 1 Отговор

    До коментар #30 от "Истината":

    Виждал съм да режат глави, за това , че не си мюсюлманин!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 СЛАВА БОГУ ! Украина Больше НЕТ !

    3 2 Отговор
    Украина Пошла на " Х " а кой ще е СЛЕДВАЩИЯТ ?
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Пенчо

    4 0 Отговор
    Демокрацията за запада е същата измама както комунизма за изтока ! Вие избирате на коя лъжа да вярвате.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: