Тема: Украйна

30 Април, 2022 07:25 3 662 54

Зеленски: Не е вярно, че Полша планира да установи контрол над Западна Украйна

  • володимир зеленски-
  • украйна-
  • полша-
  • русия

Има голям риск от прекъсване на преговорите с Русия, заяви украинският президент

Зеленски: Не е вярно, че Полша планира  да установи контрол над Западна Украйна - 1
Снимка: БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че има голям риск от прекъсване на преговорите с Русия, предаде БНР, позовавайки се на Интерфакс Украйна

Като причина той посочи убийствата в Буча, Мариупол и други окупирани украински градове.

Зеленски потвърди готовността си да се срещне с руския президент Владимир Путин и да продължи преговорите по "тактически" и "стратегически" въпроси.

Той поясни, че под "тактически" въпроси следва да се разбира доставки на медикаменти и вода за блокирани селища и сигурността на атомните електроцентрали.

Украинският президент отхвърли твърденията на директора на руското външно разузнаване Сергей Наришкин, който каза, че има данни, че Полша се кани да установи контрол над Западна Украйна под предлог да я защити от агресията на Москва.

Според Зеленски такива изявления целят дестабилизация и разединение на страните от Източна Европа.

Зеленски обвини Русия, че се опитва да унищожи Донбас, като изпразни тази територия от хора с постоянните си военни удари.

Зеленски потвърди готовността си да се срещне с руския президент Владимир Путин и същевременно предупреди за риск от прекъсване на преговорите.

Градовете в Донбас ще оцелеят само ако Украйна продължава да се държи, заяви президентът Володимир Зеленски в поредното си видеообръщение.

"Ако руските нашественици успеят да осъществят намеренията си дори частично, те разполагат с достатъчно артилерия и авиация да превърнат целия Донбас в развалини, както направиха с Мариупол", допълни Зеленски.

"Защитата на нашата земя, защитата на хората, това е буквално борба за живот. За Лисичанск, Севернодонецк, Попасна, Краматорск, Славянск и всички други градове и населени места в Донбас, които руските военни искат да превърнат в руини. В тази война се решава абсолютно всичко, само ако Украйна устои, те ще съществуват."

Зеленски предупреди, че има голям риск от прекъсване на преговорите с Русия. Като причина той посочи убийствата в Буча и други украински градове.

"Само преките преговори и преките договорености ще се изпълняват. Това е моето разбиране за процеса. Но рисковете каквито и да е разговори да бъдат прекъснати са много големи именно заради последствията, които руснаците оставят след себе си."

Той отвърди, че е готов да се срещне с руския президент Владимир Путин и да продължи преговорите и "стратегически" по "тактически" въпроси, под които се разбира доставка на медикаменти и вода за блокирани селища и сигурността на атомните електроцентрали.

Кметът на Мариупол Вадим Бойченко заяви, че положението в металургичния завод "Азовстал", където са блокирани украински бойци и цивилни е плачевно и предупреди, че въпросът за спасяването на хората не е на дни, а на часове.

Словакия и Полша обявиха, че са постигнали споразумение, което е стъпка към предаване на словашки изтребители МиГ-29 на Украйна. Варшава се е съгласила да охранява словашкото въздушно пространство със своите Ф-16, ако миговете вече не са на разположение.

Според британското разузнаване руското настъпление в Донбас е спъвано от ожесточената украинска съпротива.

Председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси изрази надежда Конгресът възможно най-скоро да одобри помощта от 33 милиарда долара за Украйна.

По американски оценки на Русия изостава с графика на основната си офанзива в Източна Украйна.

Заместник-генералният секретар на НАТО Мирча Джоана прогнозира, че бойните действия могат да се проточат с години.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 46 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тоя

    68 7 Отговор
    На ръка ли гледа или на кафе ?

    Коментиран от #35

  • 2 ТаУмВзе

    66 6 Отговор
    Колумбия го влачи! Z
  • 3 Helmut

    97 10 Отговор
    Корумпираната от САЩ дрогирана марионетка пак ли плаче!?
    Изтрепа сума народ и още ще загиват заради него...Смърт

    Коментиран от #36

  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    74 8 Отговор
    Русия ще управлява тази територия.
  • 5 Иванушка  🇷🇺

    55 12 Отговор
    Да де, то не беше вярно че и Русия ще ви напада въпреки хилядите предупреждения, нали ?
    Утече Окраината та се не виде. Третата започна.
    Русия отвори прословутата Кутия на Пандора.
  • 6 Ами не

    99 8 Отговор
    Айде айде-видяхме картата във Военното Полско Министерство на която западна Украйна беше във полските граници.То и затова от 2015 г. поляците раздават паспорти на западните украинци....Същото правят и унгарци и румънци...Реално ти унищожи държавата си г-н Зеленски-само и само да угодиш на САЩ....
  • 7 Клоун президент- държава цирк !

    78 9 Отговор
    И Полша ще вземе, и Унгария и Румъния, .. и бляда 2/3 от територията на нацитата !
    - на 27 февруари трябваше да обявите Донецк и Луганск за терористи и да ги смажете,.. но вовата ,.. и вас и фащ , така ви ушамари, че само една пропаганда ви остана !
  • 8 mi6osp

    62 5 Отговор
    Не е вярно, но е истина. Полша си прави сметка да въведе миротворци в шестте най западни украински области и да ги направи полски. Проблемът на Полша е, че това ще е намеса на НатО в Украйна, което няма да им бъде разрешено.
  • 9 Някой

    62 4 Отговор
    То не беше вярно и че убивахте цивилни 8 години. Не беше вярно и че Русия ще ви нападне.
    Ега не е вярно, че Пилша ще ви нападне...
    Абе, комик.
  • 10 ген Столти

    44 3 Отговор
    А, вярно е, вярно е лъжко, скоро ще се убедиш.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 зельонкин слуга на сащ

    51 3 Отговор
    Не е истина и че комик-актьор може да изиграе такъв трагичен спектакъл на украинския народ , но е вярна.
  • 13 Хахахахах

    52 3 Отговор
    Не било вярно, кой ли ти вярва на тебе! Повлече цяла държава към пропаста за една шепа бело! По западните сайтове се тиражира новата карта на окрайна, разцепена между няколко държави, естествено 50% за Русия, а новата окрайна ще е около 30% от това, което Русия ви беше направила!
  • 14 А, не ве,

    28 3 Отговор
    Те на тебе ще кажат…
  • 15 Истината

    44 1 Отговор
    Най-западната част на Украйна е Полша- Галиция! В по-голямата си част Украйна е Русия и освен Полша има малко Унгария и Румъния.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 незнайко

    38 4 Отговор
    С изпращането на тези танкове независимо кое производство са Полша показва, че НАТО воюва с Русия ! Това беше ясно от самото начало на военните действия, но вече е ФАКТ ! Явно ХИТЛЕР се е спотайвал 77 години и отново иска война в Европа ! Сега изяснява ли Ви се защо Англия излезе от ЕС ? ЗА ДА СЕ ОБЕДИНЯТ СЪС САЩ ,защото САЩ са навсякъде в Европа под формата на НАТО ? Докато НАТО съществува воините няма да спрат никъде !!!
  • 18 Зелескинегер

    21 3 Отговор
    си пие джони уокър за 33 милиарда $
  • 19 Копипасте

    22 2 Отговор
    "Зеленски: Не е вярно, че Полша планира да установи контрол над Западна Украйна"
    Тоя или не се и усеща, или има и друг някакъв стимулант за да ги дръсти такива неврели-некипели! И сякаш е бeз пoнe мaлкa прeдcтaвa зa иcтoриятa нa днeшнитe Руcия, Бeлoруc, Пoлшa, Литвa, Укрaйнa..., Cърбия, Бългaрия, Мoлдoвa, Румъния...! Галиция или западна Украйна е мяcтo/тeритoрия .... все тая/, къдeтo ce cрeщaт и cблъcквaт пoлcкo-руcки интeрecи oт пoнe 500 гoдини! Полонизацията на Западна Украйна е дълъг процес дори и през времето когато Полша не съществува като такава преди и през Първата световна война! ФАКТ е, че има-няма 100 години от инвазията, специалната операция ..... на полската войска командвана от Йозеф Пилсудски в Галиция или Западна Украйна! Жалко за хората там!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Клоуне, това в Буча"живитее мъртви" цял

    22 2 Отговор
    Свят видя, ЧЕЕ театър със Статисти!! Кой обеждаваш, никой не ти вярва за нищо!! Плъховете от Азовстал защо не излизат да се предават?? НАЕМНИЦИ И ТВОЙТЕ Нацисти не излизат, опитват се да бягат, но нямат успех!! Ще отговарят, за това което са правили, отърване няма!! Бандеровци!!!

    Коментиран от #34

  • 22 Копипасте

    19 1 Отговор

    До коментар #16 от "kkk":

    Така е! При тия още 33 милиарда долара дето се канят да ги гласуват в Конгреса и Сената и ще им нафърфорят под формата на ленд-блиЙз е по-добре украинските военни да вдигнат белия байрак и да се предадат топтан на руснаците, та да им гледаме сеира и слушаме медийния квицък на тия дето се крият в сянката зад бай Дън! Щото руснаците са се надървили яката за тия /и не само тия/ около 300 милиарда долара на ГАЗПРОМ /и не само/ дето им блокираха по разни американски кореспондентски банки и се нагласят и да им ги откраднат! С чужда пита майчин помен тръгнали да правят! С нас българите и с тия нашите майцепродавци Кирчо и Кокорчо може, ама с руснака ще им дойде нанагорно!

    Коментиран от #33

  • 23 Анти

    17 1 Отговор
    Не е вярно, че клоун-трансмитер и трансджендър води света към трета световна война!

    Коментиран от #25

  • 24 Украйна със столица Ужгород?? Толко ще

    22 1 Отговор
    Остане от нея!! Ще ходите на море в Констанца!! УЖГОРОД Е БИЛ Българска крепост, по времето на Първата Българска държава и хан Крум!!! А "древната цивилизация на Укрите" , къде сте били по това време!!!! Никъде ви няма!!
  • 25 Копипасте

    7 0 Отговор

    До коментар #23 от "Анти":

    Вярно е, колега! Вярно е!
  • 26 ууу

    8 1 Отговор
    ДРИ СЛЬО !
  • 27 Бат Пешо

    23 1 Отговор
    Не е вярно че Полша иска западна Украйна? Напротив, вярно е. Полша винаги е смятала Лвов за изконно свой град. Западна Украйна е пълна с католици. Езика им е чисто полски думи примесени с чисто руски думи. Полша е воювала с Украйна за Лвов през 1918г. и за кратко си го взема. После 1939г. Полша е нападната от нацистка Германия и СССР, вследствие на договора, който подписват двете империи Лвов се дава на Украйна част от СССР. Полша това не го признава и до днес. Друг е въпроса, защо руснаците са били толкова щедри към Украйна тогава. В началото ми беше трудно да разбера позицията на Полша в сегашния конфликт, но вече ми се поизясни малко. Полша се надява в патакламата да си вземе своето. Явно Украйна наистина върви към разпадане, а зеления ще гушне доста зелени гущерчета за това си деяние

    Коментиран от #42

  • 28 САТЪРА НА ХАНА

    19 0 Отговор
    СТЕПАН БАНДЕРА Е ИМАЛ СМЪРТНА ПРИСЪДА И В ПОЛША
    ....
    СЕГА ЩЕ СТАНЕ ДРОБ СЪРМА .... КОШМАРА НА УКРАИНСКИЯ ФАШИСТ Е ДА БЪДЕ РОБ НА ПОЛЯЦИТЕ
    ....
    ОСТАП БАНДЕРА МАЙ ЩЕ ГО ЛИКВИДИРАТ СВОИТЕ
  • 29 Урюрвкос

    15 1 Отговор
    лично с очите си видях полското знаме над общината в град Каменецк-Подолск 2004г а дкпутатите на Сюртовска област в Закарпатието почват работния ден със унгарския химн (има го на тубата)
  • 30 САТЪРА НА ХАНА

    15 1 Отговор
    АКО РУМЪНИЯ ПОСЕГНЕ НА ОДЕСКА ОБЛАСТ ИЛИ
    МОЛДОВА
    .... РУСНАЦИТЕ ЩЕ ГИ УДАРЯТ ДИРЕКТНО РУМЪНЦИТЕ
    ....
    И НАТО НЯМА КАК ДА СЕ НАМЕСИ
    ...
    ИНТЕРЕСНО Е ЗАЩО КИРО МУСТАФА БЕШЕ ТОЧНО ВЧЕРА В РУМЪНИЯ
  • 31 майтаки

    20 0 Отговор
    Подписваш капитулация клоуне и после преговорите! Колкото повече се мотаеш, толкова повече територията ти намалява.
  • 32 САТЪРА НА ХАНА

    11 4 Отговор
    АЗ ПРЕДЛАГАМ ДА НАПАДНЕМ РУМЪНИЯ
    И ДА СИ ВЪРНЕМ
    ОКУПИРАНАТА ОТ ТЯХ ПО ВРЕМЕ НА МЕЖДУСЪЮЗНИЧЕСКАТА ВОЙНА ДОБРУДЖА
    ... ДО ДЕЛТАТА НА ДУНАВ

    Коментиран от #39, #54

  • 33 майтаки

    9 0 Отговор

    До коментар #22 от "Копипасте":

    Кога политиците са мислели за дълговете? Никога! Тях народа ги плаща...
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Гледа на нещо

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "тоя":

    което ние сме имали между 1876 и 1913, но вече отдавна нямаме и поради това не разбираме
  • 36 А руснаците си седят дома

    3 5 Отговор

    До коментар #3 от "Helmut":

    и не са убили нито един човек....
  • 37 мека агресия

    12 1 Отговор
    Тя Полша иска Западна Украйна, но Господарят също я иска - за експериментална и военна база, както и за ресурси! Украйна е богата на природни ресурси страна!

    Коментиран от #43

  • 38 БРЕНДО, КАКВО НАПРАВИ С ТЕЗИ?

    18 0 Отговор
    ТОЯ Е ВЕЧНО НА ЧЕРЕШАТА ЩО БЕЛО
    ИЗДЪРПА ....КОЛКОТО МАГИСТРАЛИТЕ НА БОКО
  • 39 земя

    14 2 Отговор

    До коментар #32 от "САТЪРА НА ХАНА":

    И за какво ще ни е това парче земя? Ние първо трябва да се научим да живеем с тази България, която имаме! Не да го раздаваме на чужди фирми да добиват златото, въглищата и другите й природни богатства! Половината ни земя стои необработваема! Трябва да принудим политиците си да мислят за България, а не за корупционни схеми и фалшива Евро-солидарност!
  • 40 гост

    14 0 Отговор
    Украйна ще бъде разделена и Русия ще си вземе това което иска и Полша и ще остане нещо малко. И да има лъжа , то във всяка лъжа има истина.
  • 41 Зулу

    12 0 Отговор
    Укропалячо как си??? Спиш ли добре?? Скоро Хадес ще отвори вратата за теб
  • 42 Зулу

    13 0 Отговор

    До коментар #27 от "Бат Пешо":

    Бат Пешо, то има ли такава държава като украйна???
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Ивайло

    7 0 Отговор
    Вярно е, чунчо! Ни ти нямаш акълец, за да го прозреш.
  • 45 Дзверцов

    7 0 Отговор
    Украйна ще се казва Средна, а излаз на Черно море само със самолет.
  • 46 Аз обаче

    3 0 Отговор
    Аз искам да установи контрол. Лъжци клети, убийци проклети !
  • 47 GnG

    7 0 Отговор
    Няма да е вярно, доката не СТАНЕ ФАКТ !

    Този човек преди да стане Президент, заяви че ще СПРЕ ВОЙНАТА!
  • 48 Матей

    8 0 Отговор
    Тоз пък тръгнал с Путин да се мери. Иска да седнат на една маса,смях. Те го не пускат под кревата,той иска на кревата.Това да не са му западните парламенти.Не си дава сметка, че ако оцелее ще бъде арестантин, като такъв може само да си подпише присъдата.
  • 49 ТИТИ

    7 0 Отговор
    КЪДЕ Е БРЕНДО ЗЕЛЕНСКИ ПИТАМ ? КОГА ЩЕ ГО ВЪРНЕШ В БЪЛГАРИЯ КИРО ДАЛИ ПИТА ИЛИ НЕ!?
  • 50 мишо

    6 0 Отговор
    КИРО И ЗЕЛЕНСКИ МАРИОНЕТКИ НА ДЯДО !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 51 мишо

    0 2 Отговор
    ДАНО НЕ СЕ СТИГНЕ ДО МЪРТВАТА РЪКА НА РУСИЯ АМИН
  • 52 Сократ

    2 1 Отговор
    Ще видим колко не е вярно. Поляците отдавна потриват мазни ръчички.
  • 53 Астро

    2 0 Отговор
    Много е вярно даже. Ако навържеш нещата сигурно друго ще говориш.
    Най-елементарното е с какво ще плащаш за всичките услуги л,които са ти направени.
    Много банално е ,но безплатен обяд няма. Така,че големия брат ако рече,че в определен момент Полша епо -перспективна и ще клюмне и катопрепикано мушката(пак банално,но истина)
  • 54 Крас

    1 0 Отговор

    До коментар #32 от "САТЪРА НА ХАНА":

    То идеята е добра и осъществима,но нашите политици веднага ще профукат и осребрят всичко.
Новини по държави: