Last news in Fakti
  Тема: Украйна

4 Май, 2022 10:47 4 738 37

След 6 месеца - без петрол от Русия?

  • петрол-
  • газ-
  • русия-
  • енергетика-
  • владимир путин-
  • украйна-
  • война-
  • санкции-
  • ес-
  • ек-
  • внос

Фирмите от ЕС в бъдеще няма да имат право да внасят петрол от Русия - това предлага ЕК

След 6 месеца - без петрол от Русия? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Санкциите са от новия пакет с наказателни мерки, които ЕС смята да въведе, заради войната в Украйна. За да се даде време на страните от Общността да преминат към предлагания режим на работа, е предвиден преходен период от 6 месеца. След това ще важи забрана за внос на суров петрол от Русия, а след преходен период от 8 месеца - и забрана за внос на петролни продукти. В това отношение роля ще играе фактът дали доставките са по газопровод или по море.

Изключения от тези нови правила са предвидени само за Унгария и Словакия, които имат прекалено голяма зависимост от руския петрол и не са в състояние бързо да го заместят чрез алтернативни източници.

Още новини от Украйна

Санкции и срещу руски банки

Освен петролно ембарго новите предложения на ЕК обхващат и нови наказателни санкции срещу руски фирми. Засегнати от тях ще са най-голямата руска банка Сбербанк, както и още два банкови института, освен това телевизионни канали, които целенасочено разпространяват фалшиви информации за войната в Украйна. Банките, например, няма да имат повече право да използват международната разплащателна система SWIFT.

В списъка на ЕС за санкции ще бъдат включени също нови лица и организации, чиито финансови авоари ще бъдат замразени. Става дума за субекти, които носят отговорност за извършените престъпления в украински градове като Буча и Мариупол.

Още в идните дни

За да влязат предложенията на ЕК в сила, е необходимо одобрението на правителствата на 27-те държави от Общността. Още днес техните постоянни представители в Брюксел ще започнат консултации по този повод. Ако няма съществени съпротиви, ембаргото може да влезе в сила още идните дни.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 цербер

    25 3 Отговор
    След 6 месеца ще бъдем ли без петрол от Русия?

    Коментиран от #12, #13

  • 2 Майстор на спорта

    41 7 Отговор
    Слушайте какво ви говорят вашите неолибералните краварски експерти скъпи евроатлантици! Цитирам д-р Самюел Шуберт, ректор на виенския клон на реномирания университет „Уебстър“ и водещ американски експерт в областта на международните отношения, енергийната политика и Източна Европа: "Ако световната търговия спадне, страни като САЩ, Япония, Германия, които са големи експортьори, но едновременно и големи импортьори, ще бъдат силно засегнати, ще понесат сериозни загуби и ще понижат своето жизнено равнище и богатство. Това е безспорно, понеже днешният свят, с малки изключения, се крепи на международната търговия. Ако Русия изпадне от тази картина, загубите за Запада ще бъдат огромни, световната икономика ще се срути с над 50%. Страните ще трябва да се преструктурират в нови групи, в нови взаимоотношения, да се преориентират към нови, по-високотехнологични отрасли. Промените ще бъдат фундаментални. Вървим към по-беден и по-ограничен в придвижванията свят. Няма да
    е както досега и едва ли лесно ще се възстанови." Д-р Самюел Шуберт е завършил политически науки в университета „Джордж Вашингтон“, САЩ. Работил е като консултант към ООН и Европейския парламент. Активен участник в Американската асоциация за политически науки по проблемите на защита на културното наследство по време на конфликти.

    Коментиран от #30, #32

  • 3 Ввв

    43 7 Отговор
    Няма да мине,но кравата фон дер Лайен продължава…

    Коментиран от #28

  • 4 Zoro

    51 7 Отговор
    Айде бе. След 6 месеца пак на Путиновия ще кацнат

    Коментиран от #14

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    36 4 Отговор
    НАТО вън
  • 7 Няма друг път за умиротворяване

    9 45 Отговор
    на руските нацисти. Спираш му петрола и газа и да изпукат от глад ! Напирмер. Астрид Линдгрен е убедена антинацистка, но, колкото и парадоксално да звучи, тъкмо затова нейният избор ще учуди много днешни антинацисти. Изборът ѝ е недвусмислен – без капка колебание на 18. 6. 1940 г. писателката отбелязва в дневниците си: „Бих предпочела цял живот да викам „Хайл Хитлер!”, отколкото руснаците да дойдат при нас. Не мога да си представя нищо, по-отвратително от това!”

    Коментиран от #15, #16

  • 8 Факт

    41 3 Отговор
    Бах тоя ЕС-занули ни!
  • 9 Луди ЕС

    45 4 Отговор
    Ние ще плащаме тройно , а Китай и Индия наполувина!

    Коментиран от #11

  • 10 Ами ...

    8 21 Отговор
    Не след 6 месеца. Веднага.

    Коментиран от #18

  • 11 Ами ...

    19 1 Отговор

    До коментар #9 от "Луди ЕС":

    Кои сте тези вие? 😀
  • 12 Киро Ракетата

    34 1 Отговор

    До коментар #1 от "цербер":

    България може и след 6 дни. Чакат инструкции.
  • 13 хаджи @боригенов

    35 2 Отговор

    До коментар #1 от "цербер":

    Не , след 6 месеца точно ще ударим дъното и дай боже хладилника най после да победи телевизора !
  • 14 ЕС-бензиностанция без бензин

    23 3 Отговор

    До коментар #4 от "Zoro":

    Предстои! Handelsblatt вчера помеси интервю с Леонхард Бирнбаум, ръководител на E.ON, който продължава да се обявява против ембаргото върху доставките на руски газ. Той казва, че това не е само заради последиците за Германия: "Ако смятаме, че можем да осигурим доставките за Германия, без да се погрижим заедно за другите страни, тогава ЕС ще се разпадне". Manager Magazin от днес пък съобщава, че ново проучване на Грийнпийс показва, че Германия ще плаща повече за руските енергийни доставчици през тази година, като посочва, че "разходите за руски петрол заплашват да нараснат от 11,4 млрд. евро през предходната година до 14,3 млрд. евро през тази. Сметката за внос на газ може да се удвои от 8,8 млрд. евро през миналата година до 17,6 млрд. евро поради нарастващите цени".
  • 15 де юре

    27 3 Отговор

    До коментар #7 от "Няма друг път за умиротворяване":

    Интересно какще изпукат от глад след като в момента имат свръх производство на хранителни стоки и нищо, повтарям нищо не внасят . Естествено не визирам екзотични ядки и плодове но това не са стоки от първа необходимост !
  • 16 Данау Бератан

    30 3 Отговор

    До коментар #7 от "Няма друг път за умиротворяване":

    Повярвай ми съвсем скоро лично ще предпочетеш цял живот да викаш "НАТО вън!" или "Долу ЕС!" отколкото да умреш от глад. Ще узреете ама като огладнеете и обеднеете още малко. Когато можехме да спрем войната , близахме царевичния кочан. Сега САЩ ви сложи на пангара да си горите вие ръцете и да си понесете загубите. Осъзнаването тепърва започва - на гладен стомах и на студена глава. До зимата има време да цъфнете съвсем.
  • 17 2121

    29 4 Отговор
    Очертава се студ, глад, неплатени сметки/цените на тока и парното ще се повишат, така ,че пенсионерите няма как да плащат сметките си за ток и парно.За храната ,също ще има повишение на цените/те и сега негласно се повишиха три пъти/.Очаквам бунтове и то от хора,които са аполитични, които четат книги, посещават концерти,опери, театри.Но, с оскъдните си средства, никой мислещ българин ,няма да може да посети поне веднъж в месеца, театър, опера, концерт.Това ни го докараха тъпите сащ/там няма култура, няма опери и театри,но има убийства, кражби на негрите от магазини за дрехи и храна/миналата година дадоха кадри от сащ ,как негрите крадат дрехи и храни,как чупят витрините, как премахват статуи на Христофор Колумб.Ето какво ни предлага Герб, Предателя Б. Борисов, тъпата Ек.Захариева, просто Киро, ,ПП, ДБ, кокорчо Асенчо,като ни убеждават,че трябва да сме с тъпите сащ и Брюкселските дантели.Русия, видите ли била агресор.Агресор ,фашисти, са О,краина, без вяра, потомци на Степан Бандера ,убивал Българи, Евреи, Руснаци през ВСВ,изпълнител на зверски поръчки от фашистите.Това ни предлага Кирил Петков, Герб, ДПС, ДБ.Нови,предсрочни избори,колкото може по бързо.А, за Русия, българите отдавна са решили дали са за нея-ДА!

    Коментиран от #20

  • 18 Ариадна на Наксос

    14 5 Отговор

    До коментар #10 от "Ами ...":

    Подкрепям! Утре сутринта бензина и дизела ще е около 5 лв. за литър. Кола нямам, така че важното е на Вуте да му е зле!
  • 19 Предатели

    30 3 Отговор
    "Изключения от тези нови правила са предвидени само за Унгария и Словакия, които имат прекалено голяма зависимост от руския петрол и не са в състояние бързо да го заместят чрез алтернативни източници." Щооо ние произвеждаме петрол и газ ли !?!? Не просто Киро няма топkи!

    Коментиран от #21, #22

  • 20 Вангард

    22 4 Отговор

    До коментар #17 от "2121":

    В половин Европа вече има бунтове. Порови в тубата има канали, които предават онлайн - те ги трият, спират и т.н. но се откриват нови и стават все повече. В Германия хич не е розово, но това не го виждаме по никоя медия. А сега с т.н. 6-ти пакет искат да спрат всички руски канали на ЕС територията.

    Коментиран от #23, #24

  • 21 Е как

    8 8 Отговор

    До коментар #19 от "Предатели":

    Е как да произвеждаме газ нали предатели като теб гласуваха мораториума за проучване на газ.
    Всъщност извинявай вие не сте предатели обичате истинската си родина - Мордор и искате ние да и плащаме по - скъпичко газът и само се маскирани че сте българи
  • 22 deadman talking

    18 3 Отговор

    До коментар #19 от "Предатели":

    Само заговориха за ембарго ЕС и нефта скочи на пазарите с 7$ за барел. Да видим като го обявят какво ще последва.

    Коментиран от #33

  • 23 Баща ти

    5 13 Отговор

    До коментар #20 от "Вангард":

    Вярно ли ма,а в Рассията горят масово складове за оръжие и гориво!Нещо май на саботаж прилича?
  • 24 Ма от къдя на къдя

    5 11 Отговор

    До коментар #20 от "Вангард":

    Ма разбира се бе ...в каква половин в цяла Европа , в цяла Европа има бунтове и от глад и липса на перспектива бягат.....в Мордор....щото там плащат в РУБЛИ....а пустите му европейци само за това си мечтаят....от деца....Какъв кеф
  • 25 Пловдив 1912

    14 2 Отговор
    Европа ще чете романа Глад...без руски ресурси се прострелваме в капачките...по евтини няма...
  • 26 Ned

    12 3 Отговор
    Спрете с тези санкции, не виждате ли, че семействата изнемогват, а вие с това увеличавате тяхната мизерия.

    Коментиран от #27

  • 27 Масква

    1 7 Отговор

    До коментар #26 от "Ned":

    Каза Масква
  • 28 ФАЩ = Футболни Американски Щати

    8 2 Отговор

    До коментар #3 от "Ввв":

    Съобщиха няколко медии за забрана за внос на суров петрол от Русия, като част от пакет №6 и рублата веднага поскъпна с 3 рубли за долар.
  • 29 Майстор на спорта

    5 1 Отговор
    Санкциите стават все по-трудни за прилагане. Ройтерс публикува: "Неочакваното приятелство между криптоборсата „Байнанс“ (Binance) и руската ФСС" и криптовалутите са вече между 2 и 3% нагоре. "Байнанс" заяви за Ройтерс, че преди войната активно са търсили начини да работят в Русия, което означава, че е трябвало да отговорят на "определени изисквания от страна на регулаторните и правоприлагащите органи". Срещата, която е от април 2021 г., но за която сега за пръв път се говори в публичното пространство, е част от задкулисните усилия на "Байнанс" да изгради сериозни връзки с руски правителствени агенции, което да помогне за разширяване на бизнеса в Русия, посочва Ройтерс. Тези действия на "Байнанс" са документирани в интервюта с повече от 10 души, близки до операциите на борсата в Русия, сред които бивши служители, бивши бизнес партньори и ръководители от крипто индустрията. "Байнанс" продължи да работи в Русия и след 24.02 Путин изпрати войските си в Украйна, въпреки молбите от страна на правителството в Украйна до нея и до други криптоборси за спрат да обслужват руски потребители. Един от големите конкуренти на "Байнанс" в Русия - EXMO, обяви миналия понеделник, че повече няма да обслужва руски и беларуски клиенти и ще продаде бизнеса си в Русия. Другите борси обаче остават.
  • 30 Втора армия в Света

    4 7 Отговор

    До коментар #2 от "Майстор на спорта":

    Цената на петрола не се определя от Ряшистите а от световния пазар. Така че петрол ще има, може да е малко по скъп но ще има. Но колкото и да е по-скъп, по-ценно от свободата и мирът няма!

    Коментиран от #36

  • 31 дядото

    5 2 Отговор
    живи да ожалиш руснаците.какво ли ще правят с толкова много природни богатства.може пък да започнат да ги подаряват на западните държави.смешници
  • 32 zor

    1 6 Отговор

    До коментар #2 от "Майстор на спорта":

    до 2 ком -какви са тия лъжливи коментари бе другарю -,,световната икономика щяла да спадне с 50%,,заради мижавата икономика на русия която е по малка от италианската -навремето Рейгън срина се се се рето което беше с два пъти по голяма икономика от бедна русия -а сега ЕС и САЩ ще я я сринат за 1 година
  • 33 😆😆😆

    8 2 Отговор

    До коментар #22 от "deadman talking":

    Министъра на икономиката на Германия каза, че от ембарго няма смисъл!!!
    Търсенето ще вдигне цената толкова, че Русия и да продава трипъти по-малко ще печели същите пари само от разликата в цената!!!
    А Европа ще обеднее 🤔
    ЕС ИДИОТИ 👍👍👍
  • 34 Смех

    3 1 Отговор
    Значи на есен ею ще се е застреляло и в двата крака и в двете ръце и ще лежи и ще се чуди как да се гръмне в главата че така е непоносимо да се живее
  • 35 DW дежурните Лъжци и маниполатори!!

    0 0 Отговор
    DW лъжци и маниполатори!!
  • 36 Пейчо Димитров

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "Втора армия в Света":

    Слаб коментар от интелектуална гледна точка.Русия не заплашва с нищо световния мир.Тя искаше само сигурност около нея,но простака Зеленски реши да съсипе цяла държава..Вярно свободата е важно нещо,но и недоимъка не е за пренебрегване!
  • 37 Памела Тодорова

    0 0 Отговор
    Дреме ми шапката за световните проблеми.Тях да ги решават тия с жълтите паспорти.Аз съм си построила комунизма а тия дето си строят капитализма им пожелавам по яки бузи!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания