Тема: Украйна

4 Май, 2022 12:31 1 993 30

Войната в Украйна: Нови ракетни удари и прекъсване на електричеството в Лвов

  • украйна-
  • война-
  • русия-
  • лвов-
  • донецк-
  • луганск-
  • електричество-
  • релси

Русия продължава с опитите да засегне железопътната мрежа, по която Украйна получава оръжия

Войната в Украйна: Нови ракетни удари и прекъсване на електричеството в Лвов - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Русия нанесе нови удари на западния украински град Лвов. По информация на кмета Андрий Садовий са били засегнати три електрически подстанции, което е довело и до прекъсвания на електроснабдяването и водоснабдяването в някои райони на града. Това са едни от най-сериозните удари върху западния град, който се превърна в убежище за много украинци, избягали от други части на страната.

Железопътните линии са основна цел на ракетните удари на руската армия в западната част на Украйна. Според Киев целта е да бъдат спрени доставките на оръжия от Запада. Володимир Зеленски заяви, че ракетните удари разкриват отчаянието на Москва. "Очевидно руските военни реагират изключително нервно на нашите успехи", каза той във вечерното си видеообръщение. Президентът на Украйна съобщи за ракетни атаки срещу Лвов, Виница, Одеса, Киевска област и Днепър.

Сблъсъците в Донецк и Луганск продължават

Продължават сраженията в Донбас. По данни на местните власти в Донецк най-малко 21 цивилни са били убити при руски атаки, а 27 - ранени. Според украинска информация има неизвестен брой загинали и ранени и при ракетни атаки в централната Кировоградска област.

Същевременно в Мариупол руските сили щурмуват металургичния комплекс "Азовстал", където все още се намират украински войници и около 200 цивилни. Малко над 125 души, които бяха евакуирани оттам през уикенда, успяха да стигнат до град Запорожие. Психолози започнаха работа с тях, за да им помогнат да превъзмогнат стреса от седмиците, прекарани в подземията с ограничен достъп до храна, вода и лекарства и под обстрел.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Легион «Свобода России»

    15 8 Отговор
    ОЩЕ МАЛКО ДА СЕ ПОЗИЦИОНИРАТ ГАУБИЦИТЕ И ЩЕ ГИ НАСТРЕЛЯТ НАПРАВО ЩЕ ГИ ИЗПАРЯВАТ
  • 2 ИСТИНАТА -Българин Иван Милов не е убит

    12 30 Отговор
    На днешния ден преди 8 години се случи трагедията в Одеса, при която загинаха 42-ма човека. Трагедия използвана агресивно от проруската пропаганда и в Русия и България, и превърнала се в една от ключовите опорни точки в подкрепа на путиновите престъпления. А всъщност всеки активно наблюдаващ случващото се тогава като мен си спомня, че всичко беше следствие на активна руска провокация. На 3 минутното видео взето от канала на руския опозиционер Владимир Милов ще видите накратко преразказ на случилото се. Както г-н Милов казва - десетки видеа показват реалните събития и могат да бъдат проверени от всеки. Ще опиша накратко хронологията, защото субтитрите, които направих не са топ, но за 30 минути толкова.

    🔥На 02.05.2014 г сутринта на гарата в Одеса пристигат проруски активисти, противници на новата власт в Киев. Те са окичени с георгиевски лентички и са въоръжени.
    🔥Същия ден в Одеса се играе футболен мач и градът е пълен с фенове, обикновени хора, но и футболни хулигани.
    🔥Проруските активисти започват да предизвикват украинците, след което разкъсват полицейския кордон и ги нападат с камъни. Малко по-късно започват и да стрелят.
    🔥Полицията умишлено не се намесва активно и е обвинена, че е застанала на страната на провокаторите.
    🔥Нападнатите фенове са по-многобройни и бързо се организират за контратака. Притиснатите провокатори намират убежище в профсъюзния дом.
    🔥Провокаторите започват да хвърлят коктейли "Молотов" по украинците. В ескалацията на биткат

    Коментиран от #7, #8

  • 3 Хмм

    28 6 Отговор
    Путин да пуска Солнцепека. Какво ги жали тея фашаги.
  • 4 ИСТИНАТА -Българин Иван Милов не е убит

    9 27 Отговор
    🔥Провокаторите започват да хвърлят коктейли "Молотов" по украинците. В ескалацията на битката сградата е запалена. Не е установено от кого.
    🔥Загиват 42 човека, спасени са около 360.
    🔥Повдигнати са обвинения на над 20 човека като има осъдени и лежали в затвора. 13 от тях са в неизвестност, сред които и един от полицейските шефове и лидерите на проруските провокатори, които бягат в Русия.
    🔥В трагедията няма загинал българин. Нашенските путинофили се възползват от сходството на името Іван Мільов с Иван Милев и се развихрят.

    Та както всички лъжи на московската пропаганда и тази е лесно проверима и лесно оборима. Но както знаем, за нашите путинофили лесни неща свързани с интелектуални действия няма. Затова им препоръчвам да си пуснат клипчето няколко пъти :)
    Пълния 30 минутен клип на г-н Милов, обясняваш всички събития свързани с класическия рефрен "А къде бяхте 8 години" може да гледате в разказа на българина Иван Милов който е жив и здрав и путинофилите го ползват за своя пропаганда

    Коментиран от #6, #11, #13

  • 5 Иванушка  🇷🇺

    17 16 Отговор
    "....Железопътните линии са основна цел на ракетните удари на руската армия...." - странно защо чак сега след два месеца закъснение и 20000 собствени жертви ?
    Има нещо много гнило в Руската тактика.

    Коментиран от #21, #28

  • 6 Така е

    10 24 Отговор

    До коментар #4 от "ИСТИНАТА -Българин Иван Милов не е убит":

    Има и видео в Което Милов разказва за събитията, жив и здрав е, за съжаление не могат да се прикачат тук, про руски наемници и сепаратисти убиха хората в Одеса
  • 7 Не им дреме..

    16 6 Отговор

    До коментар #2 от "ИСТИНАТА -Българин Иван Милов не е убит":

    Мижавата бг фашага се събужда само в Белене..
  • 8 Ха ха ха ха ха

    17 3 Отговор

    До коментар #2 от "ИСТИНАТА -Българин Иван Милов не е убит":

    Ами днес не е 2.05. :))) защо пишеш на днешния ден?

    Коментиран от #15

  • 9 Дениз

    7 2 Отговор
    Не може да бъде
  • 10 Хихихи..

    15 5 Отговор
    Алоо..бг фашагите..стига пледоарии..стига оправдания..Пак ви чака СЪЩОТО..
  • 11 Бивш канадец

    18 11 Отговор

    До коментар #4 от "ИСТИНАТА -Българин Иван Милов не е убит":

    Искаш да кажеш, че Оливър Стоун лъже за всичко във филма си "Украйна в пламъци"? И че докладите на ОССЕ са ментак?
  • 12 Някой

    30 6 Отговор
    Даже много се забавиха със спирането на тока.
    Американците в Югославия и Ирак първо гръмнаха електрическите централи. Без да им пука въобще за цивилното население. Е, после доста намалиха и неговата бройка...
    Така че, руснаците пипат много меко.
  • 13 А О

    6 16 Отговор

    До коментар #4 от "ИСТИНАТА -Българин Иван Милов не е убит":

    РАЗКАЗВАШ КАКВО Е НАПРАВИЛО ПУТЛЕРОВОТО ФСБ ЛИ

    Коментиран от #16

  • 14 ЗДРАВЕЙТЕ ЛИБЕРАСТСКИ ШИЗОФРЕНИЦИ!

    17 5 Отговор
    Работата яко се спича за дрогираният клоун
    Върховната Рада с 338 гласа „за“ разреши изпращането на териториалната отбрана на фронтовата линия в други региони на Украйна. Говорим за тези, които по време на безплатното разпространение на оръжия се сдобиха с картечници. Сега всички тези хора се считат за териториалнаотбрана, следователно ще трябва да отидат на фронта
  • 15 Щото го треска биполярката

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "Ха ха ха ха ха":

    и тоя дето му приглася е от същото крило на лудницата.
  • 16 Разказва

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "А О":

    какво е направила шизофренията с мозъка му.
  • 17 Последния Софиянец

    8 3 Отговор
    А Кирчо ще внася ток от Украйна.
  • 18 Руското разузнаване

    10 0 Отговор
    Разполагаме с документи, които потвърждават трансфера на нападателни оръжия и боеприпаси от Кралство Швеция. Според документите на 24 март 2022 г. Риксдагът (шведският парламент) одобри предоставянето на Украйна на оборудване за разминиране и противотанкови оръжия на стойност 205 милиона шведски крони.
    Оригиналите на документите са публикувани за общ достъп.
  • 19 не може да бъде

    20 2 Отговор
    Струва ми се че ще ставне още по-лошо и подозирам че много украинци вече си задават въпроса -а защо ги ручахме жабетата!?Не можеше ли да се разберем с руснаците тихо и кротко,с взаимни отстъпки и да не стига до такива ексцеси!?Но така става-който се подвежда по една откровено човеконенавистическа идеология /на бандеровците/и си избира за президент човек който откровено не е добре с главата и може да се чудим даже дали не посяга към белия прашец!?А във всички случаи сега Украйна ще понесе страховити щети и със сигурност ще загуби много територии-даже не е ясно какво ще остане от нея след войната!?Сега западните държави ,обединени чрез НАТО се стараят да навредят на Русия по всички възможни начини!...Но...останалият свят не ги подкрепя ,даже натовски държави Турция и Унгария не участват!?И е резонен въпростът какво ще стане след войната даже ако Русия претърпи големи щети!?Това което сега се вижда е че САЩ загуби т.н.си "мека сила",а досега тя беше основно оръжие на американците ..А от "твърдата и сила " много държави вече са отвратени...

    Коментиран от #20

  • 20 И какво точно зависи

    16 2 Отговор

    До коментар #19 от "не може да бъде":

    от украинците? След като дрогираният шут се охранява от английско говорящи.
  • 21 Нещо си в грешка

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "Иванушка  🇷🇺":

    Жертвите са 1500.
  • 22 zor

    6 16 Отговор
    Горките орки -като не могат на фронта гърмят по жилищни блокове-още малко им остава на орките че украинските герои като ги подхванат с голямите гаубици дето стрелят до 50 километра може чак до москва да ги изгонят

    Коментиран от #29

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ой-ой-ой

    3 1 Отговор
    факти - фейкомет
  • 25 атака...Русия

    12 1 Отговор
    хората в мариупол нямат керимида над главите си,а тези хленчат с лексуси и облечени добре и не се знае какви долари имат в багажниците
  • 26 атака

    10 1 Отговор
    който сее ветрове жъне бури, не ревете не е започнала войната
  • 27 Матей

    11 1 Отговор
    Време е вече украинския народ да се събуди,да изпрати туй дрогясаното на съд и да вземе управлението в ръцете си
  • 28 атака...Русия

    7 1 Отговор

    До коментар #5 от "Иванушка  🇷🇺":

    защото беше операция...а при война отиват всички пътища тока мостове, вода, пълна парализа
  • 29 атака...Русия

    14 2 Отговор

    До коментар #22 от "zor":

    орки са украйнците, аз съм православен и Русия е православна, а ти какъв си...войната е между доброто и злото украйнците са с фашиски кръстове , с черното слънце с козелската глава и пентаграма дяволски....кажете кой какъв е

    Коментиран от #30

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: