Last news in Fakti
  Тема: Украйна

4 Май, 2022 15:00 4 664 18

Путин не прощава: защо милиардерът Тинков продаде банката си за копейки

  • олигарси-
  • олег тинков-
  • банка-
  • русия-
  • владимир путин-
  • украйна-
  • война-
  • копейки

Шестима руски олигарси са загинали мистериозно

Путин не прощава: защо милиардерът Тинков продаде банката си за копейки - 1
Снимка: Shutterstock

Руският милиардер Олег Тинков е бил принуден да продаде банката си на нищожна цена - казва самият той и обяснява принудата с критиките си към войната на Москва в Украйна. "Не можех да обсъждам цената. Беше като заложническа ситуация - взимаш това, което ти се предлага", споделя Тинков в интервю за "Ню Йорк Таймс".

Милиардерът, който от няколко години живее в чужбина, ангажирал бодигардове, тъй като негови приятели, свързани с руските тайни служби, му разказали, че от Кремъл искат да го убият. Освен това кремълската администрация заплашила да национализира основаната от него банка, ако тя не прекрати връзките си с него.

Още новини от Украйна

Така основателят бил принуден да продаде своя дял от 35 процента за "копейки". Купувачът - милиардерът Владимир Потанин - му платил само три процента от реалната цена, оплаква се Тинков. От Tinkoff Bank, която е втората по големина руска частна финансова институция, оспорват твърденията на своя основател - заплахи не било имало.

През април Тинков определи започнатата от Путин война срещу Украйна като "безсмислена" и заяви, че 90 процента от руснаците са против нея. Същевременно той обясни неуспехите на руската армия с ширещата се в страната корупция. Два дни по-късно бе обявено, че банката променя името си, а малко по-късно бе оповестена и продажбата на дяловете.

Шестима руски олигарси са загинали мистериозно

В последните седмици шестима руски олигарси са починали, някои от тях заедно със семействата си и при мистериозни обстоятелства, обобщава изданието "Бизнес Инсайдър". Преди две седмици бившият топ-мениджър на най-голямата руска газова компания "Новатек" Сергей Протосеня, съпругата му и дъщеря им бяха открити мъртви във вилата си в Испания. Според испанската полиция става дума за убийство и самоубийство, но и синът на Протосеня - Фьодор, и компанията "Новатек" категорично отхвърлят тази теория. И бившият вицепрезидент на "Газпромбанк" Владислав Аваев, съпругата му и дъщеря им бяха открити мъртви в московското си жилище на 18-и април - като и в този случай следователите са на мнението, че става дума за убийство и самоубийство.

В дома си в Нижни Новгород пък бяха намерени многократно намушкани с нож милиардерът Василий Мелников, съпругата му и двамата им сина на четири и на десет години, а произхождащият от Украйна олигарх Михаил Ватфорд е бил открит обесен в гаража на дома си в Съри, Англия. Обесен в гараж в близост до Санкт Петербург е бил намерен и Александър Тюляков, бивш високопоставен служител на "Газпром", а и още един водещ мениджър на "Газпром" влиза в същата черна серия: Леонид Шулман е бил намерен през януари убит в хижа.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Теле

    8 3 Отговор
    Те са били лоши хора
  • 3 Майор Деянов

    33 10 Отговор
    А как ще обясни неуспеха на САЩ и НАТО в Афганистан? Корупция ли?
  • 4 българина

    14 17 Отговор
    той е получил обезщетение. а какво обезщетение получиха 5000 фирми напускащи Русия по принуда Само БП обяви загуба от 25 млрд долара? кой и как ще ги обезщети? ето това е колективния колхоз

    Коментиран от #6, #16

  • 5 Просто обяснение

    32 3 Отговор
    Защото милиардите НЕ СА НЕГОВИ ...За това .Да се радва за това ,което е изял ,изпил и изпоевал и ,че не е в Сибир и е останал още ...ЖИВ ! И за останалите олигарси се отнася същото ...не ,че и при нас не е ...СЪЩОТО ...

    Коментиран от #10

  • 6 Теле

    12 2 Отговор

    До коментар #4 от "българина":

    Абе кой ги принуди, кажи
  • 7 рашист

    20 13 Отговор
    Масовият убиец и бункерен плъх, накрая ще си получи заслуженото като неговият любимец Хитлер.
  • 8 Ами всъщност

    23 11 Отговор
    Добре прави Путин, такива хора не са нужни на Русия, и без това незаслужено притежават прекалено много за сметка на другиге........СЕЧ, светът е на прага на големи промени и който не е съгласен да се действа смело и твърдо срещу ЗАПАДналите просто не е нужен, а даже е вреден!
  • 9 Българин 🇧🇬

    20 10 Отговор
    Има някаква Козяшка илюзия , че руските олигарси щели да натирят Путин . Явно руският народ е с него . Та и за това се тиражират такива статийки , които изглежда трябва да породят съчувствие към "малтретирането" на горките олигарси . 😜
  • 10 роcтия_уpо_yткoв

    13 4 Отговор

    До коментар #5 от "Просто обяснение":

    Не само това, има доста инфо за крос операциите и обвързаните сделки въртяни през неговата банка с някой доста интересни нека ги наречем чужди "елементи". Дела му е изкупен с 35% отстъпка заради ситуацията, в която е била банката към момента. Той като хленчи така, че му дали копейки за дела нека каже с какви пари си е наел гардове, както сам се хвали че те не струват копейки. А и не можеш да си позволиш да живееш на запад с години.
  • 11 dsadsa

    5 0 Отговор
    А аз защо си мислех, че олигарсите са приятели и хора на Путин, сигурно защото съм го чел в някоя медия преди 2-3 години.
  • 12 Има и малко логика

    17 3 Отговор
    Парите на тези олигарси са логично в западни банки.
    Когато ги изтребват КОЙ ще им прибере банковите авоари- познай от първия път.
    На Кадафи му прибраха 300милиарда от европейски банки и 600 милиарда от л
    Либия-познай КОЙ си ги позна- пак от първия път. Лек ден ,мозъци. .

    Коментиран от #15

  • 13 Тошо

    9 2 Отговор
    СВИКНАЛИ САМО НА ПОДАРЪЦИ ОТ ДЪРЖАВАТА И ДА ИЗНАСЯТ РУСКИЯ РЕСУРС НАВЪН,СТИГА ВЕЧЕ. ЗАТОВА Е ТОЗИ РЕВ.
  • 14 MAN

    10 3 Отговор
    Парарелно с войната в Украйна Путин започна война и с олигарсите грабители от които реално ползата за Русия е нула.
  • 15 Ха ха ха ха ха

    5 1 Отговор

    До коментар #12 от "Има и малко логика":

    Недей така, че ще уплашиш нашите олигарси..... То си е за страх де:) Виж как западняците са тръгнали на брутални кражби... Божееее, добре, че немам кинти.
  • 16 kkk

    5 2 Отговор

    До коментар #4 от "българина":

    И кой точно принуждава фирмите да напускат- Путин ли? Да си видял заповед от Вовата "чужденците да се махат"- не си видял... Да си видял заповед от Вовата "да се конфискува всичко чуждо"- не си видял... Единственото което се промени и то СЛЕД като разни фирми взеха рязко да бягат беше забраната временно да си продават активите и да изнасят капиталите си от Русия. И разбира се им се припомни, че има едно нещо като "умишлен фалит" за който управата на фирмите може да лежи от 5 до 15 години...

    И докато Вовата се държи разумно и според закона с чуждите фирми едни хора някъде си по света решиха да ОТКРАДНАТ $300+млрд. на Русия- сам можеш да си намериш решението на ООН, че санкциите СА НЕЗАКОННИ. И ти докато се радваш как руснаците са ги прецакали мога да ти подшушна, че стотици големи фирми с обороти за милиарди (всяка) почнаха в спешен порядък да правят 2 неща- да прибират парите си от чуждите банки на места до които са сигурни, че ще имат достъп и възможност да ги ползват и да се освобождават доколкото е възможно от $ и €
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Перо

    2 0 Отговор
    Отново Дойче зеле с мушангиите!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания