Last news in Fakti
  Тема: Украйна

28 Март, 2022 08:08 6 770 61

Рано или късно руският елит ще сложи край на войната

  • владимир путин-
  • русия-
  • руски елит-
  • война-
  • украйна-
  • нато-
  • санкции-
  • олигарси

Европа може да наложи още санкции. Но накрая руският елит, който е лишен от любимия западен лукс, ще сложи край на войната.

Рано или късно руският елит ще сложи край на войната - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Западът трябва да направи повече. Да рискува, а не само да наблюдава как бомбите на Путин разрушават украински болници, съсипват семейства и превръщат деца в сираци. Просто трябва да бъде проявен кураж - кой не се е замислял за това поне веднъж? Защото просто е непоносимо да гледаш снимките как мъртва майка лежи на земята с две малки деца в обятията си . Или кадрите на изключително смелите хора, които се изправят невъоръжени пред дулата на руските оръжия. И дори пеят.

Западът показа единство и изненада дори Путин

Още новини от Украйна

Подобни кадри винаги предизвикват един и същи рефлекс: ако Западът не спре незабавно лудостта на Путин, това ще е несъвместимо с разбирането за какъвто и да е морал. Четири седмици след началото на войната обаче краят ѝ не се вижда - и западните държави са приложили почти всички налични средства. На страната бяха наложени най-строгите възможни санкции. Те дават резултат - но това ще отнеме време. Западът доказа, че е единен, включително на последната среща на върха на НАТО - и това е успех за Алианса. Понеже съвсем не толкова отдавна военният съюз бе изправен пред изпитание, причина за което далеч не бяха само соловите акции на Доналд Тръмп. Сега обаче виждаме единство и решителност от Вашингтон до Варшава. Като заслугата за това е и на Путин, макар той всъщност да целеше точно обратното: разцепление и разединение на Запада.

Меркел едностранно заложи на Путин

За правителството на Германия предизвикателството е особено голямо. Три месеца след встъпването си във власт то трябва да отговаря за това, което в продължение на 16 години е правено погрешно във външнополитически план. Това, че Ангела Меркел до края на канцлерството си и то с подкрепата на много социалдемократи поставяше интересите на икономиката пред стратегическите цели на Германия, че едностранно заложи на Путин в сферата на енергийните доставки и игнорира всички правила на разумния риск, като същевременно целенасочено възпрепятстваше разширеното приложение на възобновяемите енергийни източници - всичко това е част от наследството ѝ. И води до ограничение на възможностите за действие на сегашното коалиционно правителство. За разлика от други страни Германия не може да се откаже от руския газ - зависимостта ѝ е твърде голяма. Към това се добавя, че евентуален срив на германската икономика може да вкара целия европейски вътрешен пазар в дълбока рецесия. Какво да се прави в такъв случай?

Повече санкции, повече оръжия?

Налагането на допълнителни санкции е възможно, както и отнемането на собствеността на още неколцина олигарси. Възможно е и на Украйна да бъдат доставени повече оръжия. Но дали това наистина ще сложи край на бруталната война на Путин? Не е сигурно. По-вероятно е в крайна сметка да се намеси руският елит. Онези, на които им липсва любимият западен лукс, с който са свикнали, и още по-важното - всички тези политици и военни, които дълго време са подкрепяли Путин и които сега осъзнават, че тяхната страна, която трябваше да бъде доведена до историческо величие, всъщност е низвергната от международната общност.

Възможно е този процес на осъзнаване да продължи още известно време, но е възможно да се случи и съвсем скоро. Никой не е в състояние да предскаже това. Войната е на Путин и сред опита, който натрупахме през първите четири военни седмици, е предположението, че накрая именно вътрешноруският натиск ще е този, който действително би могъл да сложи край на агресията.

Автор: Хелга Шмид


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 61 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    48 26 Отговор
    Въпросът е къде точно ще свърши.....
    В Берлин, Лондон или Вашингтон:)

    Коментиран от #6, #40, #44

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 жалки

    63 23 Отговор
    Гладни евроатлантически кокошки - преврат срещу Путин сънуват.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 свидетел

    31 14 Отговор

    До коментар #2 от "🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️":

    пред централата на Дойче Веле......
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ха ха хааа

    17 7 Отговор

    До коментар #1 от "Kcaniba":

    Нема такъв термин - бункерски "елит" ...
  • 9 Сандо

    39 10 Отговор
    ДВ ни почна от рано сутринта..Те не спят,те бдят,те ни пазят от лошия Путин.Да са живи и здрави,те са пример какво не трябва да представлява СМИ.
  • 10 Удивително

    43 17 Отговор
    е неразбирането на Запада на Русия. "Западният лукс"? Може би боклуците на "Макдоналдс"? Или липсата на "Гучи"? Тези безвкусици и кич не бих погледнала и пари да ми дават.

    Коментиран от #15, #16, #18, #59

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    15 1 Отговор
    сложете край на войната да на МИРЪТ

    Коментиран от #38

  • 13 Deutsche Welle

    37 12 Отговор
    Иска ви се. Но колкото по-независима става Русия от запада, толкова повече ще печели. Това и елита го знае. Тази война е на Америка срещу Русия. По-скоро Байдън ще си ходи.
  • 14 Оф вече писна

    27 7 Отговор
    ... големи шамари идват към Киев,.. големи !
    Жал ми за обикновените хора които не папат от САЩ и НАТО,..
    ... политиците до 7-8 дни ще "окуражават" народа си от САЩ, и Берлин !
    По европейски...
  • 15 Дабе

    5 7 Отговор

    До коментар #10 от "Удивително":

    Верно ли?
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Боби

    22 34 Отговор
    Точно както в случая с Хитлерова Германия, така и сега има ужасно много хора, които вярват и следват Путин.
    И още нещо, което мнозина може и да не харесат: Путин е фашист, сатрап, откачалка и новия Антихрист. Заслужава и ще бъде осъден от историята, дано не направи много поразии преди това.
  • 18 За теб запада само макдоналдс и гучи ли

    14 22 Отговор

    До коментар #10 от "Удивително":

    Е?1 винче няма руско около тебе иначе мразиш запада😂😂😂

    Коментиран от #53

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ИМПЕРИАЛИСТ

    17 27 Отговор
    ГОРКИТЕ АТЛАНТИЧЕСКИ НАИВНИЦИ...След масовите чистки по времето на Сталин е утопия, че Русия ще се развие към добро....Генетичният код на мужиците вече е сменен....Гледах митинга МИНАЛАТА СЕДМИЦА в стадион Лужники. През цялото време не можех да се отърва от чувството, че гледам хорър филм...
  • 21 Сесесере

    15 13 Отговор
    Давайте руски тролове!!!

    Коментиран от #25

  • 22 Агитпроп

    20 11 Отговор
    Елит и народ са едно.На 90 процента подкрепят путин и политиката му.
  • 23 Българин

    32 9 Отговор
    "По-вероятно е в крайна сметка да се намеси руският елит. Онези, на които им липсва любимият западен лукс, с който са свикнали".

    Това може да го напише само някой болен мозък - да не би запада да е осигурил лукса на руския елит - руските пари са осигурили лукса защото запада без пари предлага "лукса" да живееш под някой мост. И какво въпросната разбира по "западен лукс" - яхтите ли, скъпите дрешки ли, часовниците за по 30 000 долара ли - само някоя кифла може да си мисли че това е "лукс" - за други "лукс" е вила в планината или на девствен остров далеч от всичките кифли като тази. Като имаш пари "лукс" може да си направиш във всяка държава - тази явно не е виждала Москва даже и на снимка.

    Коментиран от #29

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Когато

    9 15 Отговор
    един държавен глава извърши някаква про стотия, името му става нарицателно- ленинист, сталинист...Сега вместо и диот и тъ панар ще му казват путинист...

    Коментиран от #31

  • 27 жфиш

    14 2 Отговор
    Хелга , спря ли кранчето на газа у дома си? Газът със сигурност е руски и ти подкрепяш войната по този начин. И да си купиш електричка ако не си си купила вече.
  • 28 Доктора

    6 6 Отговор

    До коментар #11 от "Левски съм мене руснаците ме обесиха":

    Виждаме че си застрелян отдавна - ама нали беше Наполеон пък тази сутрин си Левски. Трябва други хапчета да пробваме.
  • 29 Слава на саш и нато

    12 21 Отговор

    До коментар #23 от "Българин":

    Защо другарите не си направят този лукс в северна колея или китай😂😂😂😂ами сичко тича в гадния запад защо купуват там имоти защо западни фирми им строят яхтите защо носят западни часовници защо карат западни коли в часност немски защо пращат чаветата си да учат в европа и саш😂😂😂що не купуват къщи в северна корея защо не пращат чаветата си в сирия да учат и живеят а 😂😂😂или в китай да живеят и да купуват футболни отбори😂😂😂а ползват рашата за да грабят пари от ресурсите й и сичко харчат на запад 😂😂както и беге мутри и политици процедират...пеят мила родино ти си земен рааай и тичат у саш и европа да живеят и харчат откраднатите милиарди там

    Коментиран от #32, #37

  • 30 глупави внушения

    14 2 Отговор
    Краят на войната могат да сложат само управляващите и на двете воюващи страни, а не елитът на едната.
  • 31 Европеец

    11 4 Отговор

    До коментар #26 от "Когато":

    Е когато пък всичките държавни глави правят по някоя про.стотия пък просто им казваме кравари.

    Коментиран от #33

  • 32 хтс7днп

    9 1 Отговор

    До коментар #29 от "Слава на саш и нато":

    Защото искат да живеят в богатство и разкош, да са свободни.
  • 33 Кравар

    4 3 Отговор

    До коментар #31 от "Европеец":

    не е обида. Овчар, птицевъд... общо казано животновъди- хора които се грижат за твоето изхранване. Може би ти си веган. Търся си такъв да се грижи за зелените площи на вилата ми. Заповядай на интервю.

    Коментиран от #43

  • 34 путин лавров

    8 11 Отговор
    и хората около тях много скоро ще бъдат свалени от власт и осъдени за военни престъпления
  • 35 Тити

    7 9 Отговор
    Без външна намеса няма да стане трябват радикални мерки. Санкциите засягат само бедните Русия докато техният диктатор тъне в разкош.
  • 36 Слава на саш и нато

    8 7 Отговор
    Войната руската върхушка я започва за да си гарантира върхушката живота и бъдещето...разни там пропаганди на застрашеност са само промиване на мозъци на народа и да го държат в заблуда за да може да понася несгодите на войните да мрът децата им и да ползват безплатен труд на бащите им ...запомнете всяко действие на управленската върхушка в рашата е само за нейното благоденствие и интереси народа е там стадото дето ше умира за върхушката...

    Коментиран от #45

  • 37 Българин

    17 1 Отговор

    До коментар #29 от "Слава на саш и нато":

    Защото така наречените "олигарси" с помощта на "демократичния" запад и "демократа" Елцин ограбиха руския народ и станаха богати но са си същите селяни и хърцои каквито са били и преди това. Мисленето им е на селяндури - дай да си поръчам най-скъпата яхта че да покажа кой съм, дай да си поръчам най-скъпата кола - за да ме видят какъв селяндур съм. Нашите мутри и те са същите плюс кифлите.

    Наистина богатите от поколения не можеш ги видя със скъпи яхти, дрешки и часовници. Ричард Брансън ако го видиш на улицата не можеш каза че е един от най-богатите хора на планетата.
  • 38 ОТ ХУМАТА

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Некой път ти се намества акъла 👍
  • 39 С тези приказки

    13 3 Отговор
    Дойче зеле, тези, с лукса не са руския елит от отпадък. Надявайте се истинският руски елит да не сложи точка на войната, която либерастията започна, защото ще е свързан с "никнене" на "гъби", но не горски.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Otoplitel

    12 3 Отговор
    Гладна кокошка просо сънува.Вероятно е преди руските елити да сменят Путин то западните и източните общества в Европа да си сменят ръководствата.
  • 42 Московските клошари

    5 10 Отговор
    Разпада е в ход още от 2014, путя стега бухчата за Хага
  • 43 Европеец

    8 2 Отговор

    До коментар #33 от "Кравар":

    Е щом за теб не е обида да си кравар - радвам се но на животновъдите обикновено им казваме фермери а кравари казваме на тия които чистят на кравите и те обикновено не са с високо интелектуално ниво - но може пък на теб да ти се струват високо интелигентни.

    Коментиран от #46

  • 44 moiraine

    8 1 Отговор

    До коментар #2 от "🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️":

    Не знам къде ще свърши, но знам кой ще бъде пожертван първи. Свиквайте с мисълта, че нищо добро не ни чака.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Ако

    2 5 Отговор

    До коментар #43 от "Европеец":

    говорим за интелект - доста над твоя. Не е задължително фермерите да се занимават с животновъдство. Ливадата те очаква да я поддържаш. Храната е от мен. Безплатна е...
  • 47 Аха

    6 6 Отговор
    Бедна им е фантазията на германците от тук нататък какво ги чака.Както са научени години наред да им работят изпаднали българи,румънци,албанци и др. - евтина работна ръка.а те да са на държавни парички,и от сутрин до вечер да обикалят бирариите ...сега да ги видя.Путин със едно завъртане на кранчето,ще ги остави на тъмно и студено.Ще пукат от фалиране.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 не може да бъде

    7 3 Отговор
    Много е трудно да се разговаря с хора които бъркат Австралия с Австрия и Иран с Уран 238!А май това са собствениците на Дойче веле/отвъд океана/!И те не могат никога да разберат мотивите за тази война-а аз бих могъл досто подробно да им ги обясня ,при това искам да кажа че не съм експерт и не мога да се сравнявам с хората които са много компетентни и много знаят -в т.ч наши българи като Б.Чуков,В.Вацев Иво Христов ит.н.Затова ще мина по късата процедура и ще кажа какво ще се случи.В Украйна ще има пет етапа- 1.Демилитаризация2.Денацификация3.Декомунизация4.Деукраинизация5.Обединяване на Русия с Украйна Западна Европа получава един враждебен съсед с който ще има проблеми поне 20-30г.и от която вражда някои ще пострадат доста.САЩ ще изгубят значението си като хегемон и ще бъдат принудени да се заемат най-вече с вътрешни проблеми,защото тези които досега са се съобразявали с тях от Азия ,Африка ,Латинска Америка ,особено арабските държави сега ще се дистанцират -те са потресени в момента от неадекватното им поведение /за поведението на американците има и други епитети но ще ги пропусна съзнателно/.Русия ще се помъчи 2-3 години но след това не само ще се оправи ,но и ще може да потърси сметка на тия дето сега и вредят !Но нас би трябвало да ни интересува най-много какво ще стане с България -ето сега това става много голям проблем ,на мен лично ми е много трудно да кажа...а бъдещето никак не изглежда добре....сега ще са ни нужни м
  • 50 гост

    4 2 Отговор
    Пука му на руския "елит". Той отдавна се е изнесъл от мордор.
  • 51 не може да бъде-допълнение

    7 1 Отговор
    сега ще ни са нужни много умни хора....и дано Господ е българин... поне за известно време...
  • 52 Българин

    4 1 Отговор
    Такова нещо като руски елит просто няма.
  • 53 атака...Русия

    6 1 Отговор

    До коментар #18 от "За теб запада само макдоналдс и гучи ли":

    изчакайте санкциите от Русия...тогава и болче няма да направите...лукс ли...на дърва и въглища....е тогава идва и зелената зделка
  • 54 XYZ

    5 3 Отговор
    "Москва не вярва на сълзи" - един хубав стар руски филм! Москва продължава да не вярва на сълзите на украинските деца! Но ще дойде време, когато Москва ще иска да повярваме на нейните сълзи - предсказано е и ще се случи!

    Коментиран от #60

  • 55 111222333

    3 0 Отговор
    И какво ще направи руския елит?
    Нали им блокираха сметките?

    Прочие
    Маските долу!
    На протест!
  • 56 Карлсон от покрива

    1 0 Отговор
    И нова революция, без гражданска война, и стотици бесилки с висящи либерасти по тях..И паметници на Путин по всяко кръстовище(подобно на Ататюрк в Турция)...Терминът "олигарси" ще замени предатели ..и в исорията (за спомен) на следващите слепози..!!!
  • 57 България

    1 2 Отговор
    Русия победа!!!Z
  • 58 Смях

    1 0 Отговор
    Заглавието кърти мивки
  • 59 ИвСенЙордан

    0 2 Отговор

    До коментар #10 от "Удивително":

    Каква кола,компютър,телевизор,пералня,сушилня,кухненски робот,прахосмукачка и козметика,да не ги изреждам, имате?Сигурен съм, не от могучая.Ами защо изказвате мнение?
  • 60 Хайде да спрете и с тая мантра...

    0 0 Отговор

    До коментар #54 от "XYZ":

    Картинките са ми познати още от Сирия, Либия - все плачещи деца... Сърцераздирателно... А надгробните паметници на деца в Донецк?
  • 61 ZZZ

    0 0 Отговор
    надежди говежди, разчитате на предатели а , фашистчета мръсни
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания