Last news in Fakti

10 Май, 2022 14:49 962 7

Милош Земан: Напълно подкрепяме влизането на България в Шенген

  • милош земан-
  • българия-
  • подкрепа-
  • влизане-
  • шенген

Президентът Румен Радев е на посещение в Чехия

Милош Земан: Напълно подкрепяме влизането на България в Шенген  - 1
Снимка: EPA/БГНЕС

Чешкият президент Милош Земан посочи, че Чехия напълно подкрепя влизането на България в Шенгенското пространство. Това обясни държавният глава след срещата си с Румен Радев.

„Повече време посветихме на руската агресия в Украйна. По този въпрос имаме абсолютно сходство. И двамата се учудихме каква голяма бе разликата между рекламата на руската армия и нейните реални резултати”, уточни Земан, цитиран от Нова телевизия.

По думите му е парадокс, че руснаците от една страна се заклеват в славянско братство, а от друга - спират доставките на газ на две славянски държави - Полша и България.

„Дискутирахме отсрочването на енергийните санкции за някои държави членки на Европейския съюз. Засега става дума за Унгария, Словакия и Чехия. Изглежда, че към тази молба ще се присъедини и България”, добави чешкият държавен глава.

От своя страна Румен Радев заяви, че пълноценният политически диалог на най-високо държавно ниво е важно условие за развитие на отношенията във всички области от взаимен интерес. Подчерта, че визитата му е доказателство за успешния диалог на всички равнища.

„Благодаря на президента за устойчивата подкрепа за членство на България в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и в Шенген”, подчерта българският президент.

Радев посочи, че със Земан осъждат категорично руската агресия в Украйна. „Това руши цяла държава, но руши утвърдения международен ред и руши създаваната с десетилетия архитектура за сигурност в Европа”, категоричен е той.

Президентът ни е категоричен, че агресията изисква единен отговор в рамките на НАТО и Европейския съюз. „Изисква дълбока и решителна трансформация на Алианса, нова стратегическа концепция с фокус Източния фланг”, добави Радев.

Той заяви, че България и Чехия са солидарни с украинския народ. „Призивите за прекратяване на сраженията и насърчаване на преговорите отстъпват пред войнствената риторика и заклинанията за победа. Това означава дълга война на изтощение с тежки последици”, предупреди държавният ни глава.

По думите му е изключително важно санкциите, които се налагат, да бъдат ефективни, но да не се допуска те да нанасят вреди върху икономическите и социалните системи. „Спирането на доставките на петрол няма да се отрази добре на нашите икономики. Трябва да бъдем изключително внимателни в тяхното прилагане и да отчитаме спецификите на всяка страна”, добави Радев.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 7 Отговор
    А българския народ дали иска.
    Повечето българи не искат НАТО и ЕС

    Коментиран от #7

  • 2 Б А Й Х @ Й ‼️

    6 0 Отговор
    Всеки ни кани и ни се радва , когато става дума за плащане на сметката ‼️
    Справка , дългът на ЕС ще е и наш дъл, нищо че не сме яли и пили на масата , а ни държат 20 години само за помощен персонал‼️‼️‼️
  • 3 Ванга

    4 0 Отговор
    приемат ни НЕ защото заслужаваме,
    а защото им трябва открит коридор за да минават без забавяне когато бегат...
    щото така наречените от тях Орки - нема да жалят никой - ще видят исканата от тях блиц война по американски тертип - първо бомбите да избият всичкото живо,а после влизане с развети знамена
  • 4 БСП за България и Радев

    2 2 Отговор
    Почва да ме хваща срам от генерал Румен Радев и бих се обърнал срещу него, ако не знаех, че той тези приказки ги хвърля като прах в очите на НАТО. Иначе си остава верен до гроб на другаря Путин. С Путину за Победьй!
  • 5 Българка

    3 1 Отговор
    Не смятам, че България и българите сме готови да влезем в Шенген. Категорично съм против отпадане на националната ни валута и заменянето й с евро. Не може най-бедната страна в Европа да бъде в клуба на богатите. Това ще е за сметка на още по-голямо обедняване на българите, за сметка обогатяването/интересите на малък процент от българите
  • 6 А бе

    2 0 Отговор
    Милоше, ние не искаме бе. Нас кой ни пита ?
  • 7 Razraz

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Само червените галоши не искат
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания