Last news in Fakti
  Тема: Украйна

13 Май, 2022 07:13 1 083 18

ООН: Броят на бежанците от Украйна от началото на руската инвазия надхвърли 6 милиона души

  • украйна-
  • бежанци-
  • война-
  • русия

Повече от тях са влезли в Европейския съюз през граничните пунктове с Полша, Словакия, Унгария и Румъния.

ООН: Броят на бежанците от Украйна от началото на руската инвазия надхвърли 6 милиона души - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Броят на бежанците от Украйна от началото на руската инвазия надхвърли 6 милиона. Това е най-тежката бежанска криза в Европа от края на Втората световна война, съобщи днес агенцията на ООН за бежанците, цитирана от Ройтерс.

Руската инвазия, която започна на 24 февруари, предизвика масови бежански потоци, включително на 8 милиона вътрешно разселени украинци. Данни на ООН сочат, че към вчерашна дата 6 029 705 жители на страната са напуснали Украйна.

Още новини от Украйна

Повече от тях са влезли в Европейския съюз през граничните пунктове с Полша, Словакия, Унгария и Румъния.

Полша е приютила най-голям брой бежанци (3 272 943 към 11 май), отбелязва Франс прес. Жените и децата представляват 90 процента от тези бежанци, а мъже на възраст от 18 до 60 години, подлежащи на мобилизация, нямат право да напускат страната. Ежедневният поток от бежанци е намалял значително от началото на военните действия.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анонимен

    10 0 Отговор
    Загубите на укрите са поне 60 000
  • 2 К Ш

    7 0 Отговор
    Всичко върви по план.
  • 3 Кои бежанци

    18 0 Отговор
    Онези с джиповете и пачките в багажниците. Онези от Западна Украйна, стрелящи на Майдана, изгорили живи хора в Одеса, онези с факелните шествия носещи портретите на Бандера и Шухевич, пронацистки колаборационисти? Онези с нацистката символика биещи и псуващи българи. Онези с паметника на "Разплаканата Джихадистка Азовска майка", без допитване до обществото. Онези с татуираните свастики? Защото истинските бежанци, Русия си ги прибра. Истинските бежанци са жив щит в момента, в Горловка, Авдеевка, Крематорск, Николаев. А България да си помисли, кой приема и защо. То е ясно, но е време елитът да си поеме отговорността, именно Оставка на ПП, ДБ, ИТН, ГЕРБ, ДПС, БСП.
  • 4 Някой

    18 0 Отговор
    Престанете да ни промивате мозъците. Войните са ужасно нещо, но никоя война не е по - ужасна от друга от гледна точка на пострадалите. С тези привилигии към конкретна етническа група бежанци в България нищо не се постига. Като във всяко друго нещо се задълбочава принципа на по - равните сред равните. И започваш да се чувстваш чужденец в собствената си държава.
  • 5 обява

    13 0 Отговор
    Български пенсионер спешно купува укр. гражданство . Цена според възможностите .
  • 6 И. Иванов

    13 0 Отговор
    Украинците бягат от Украйна, а не от войната - това им е шансът!

    Коментиран от #12

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Путинофил

    6 1 Отговор
    Аз съм особено щастлив, че Путин ни изпрати хиляди бежанци, вдигна инфлацията и ни спря газа!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Диванен Геостратег

    10 0 Отговор
    Зеленски направо я досъсипа тая държава. Вместо още в началото да седне да преговаря с руснаците преди двете страни да се ожесточат и да дадат толкова жертви, той реши да играе поредният сериал. Резултатите са 6 милиона бежанци, което си е цяла държава, огромни разрушения из цялата страна дето няма да се възстановят с години. Украйна е failed state, според определението на разузнаването на САЩ. И въпреки цялата пропаганда и помощ не е реалистично да победят Русия, въпреки всички тъпотии, които самите руснаци направиха в хода на военните действия. Почнат ли ги както воюват САЩ украинците ги пиши бегали. Киев и Харков ако ги запукат с тежката артилерия камък върху камък няма да остане от тях. И това говорим за конвенционалните оръжия. Дано не се стигне до ядрени, щото там има предостатъчно за цяла Европа, която продължава да се мисли за недосегаема и изключителна. Ситуацията е повече от натегната и това брюкселско късогледство ни вкарва в огромни проблеми.
    И мен не ме грее, че с тия санкции цакаме обикновения руснак. На Путин и олигарсите не им дреме от санкциите. И на Урсулите и Трюдовците също. Те цакат нас.
    Политиците са тези, заради които войната започна и заради които все още не спира.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 един от многото

    7 0 Отговор

    До коментар #6 от "И. Иванов":

    Най интересното ще стане когато държавите в които пребивават , поискат да се завърнат в Украйна!
  • 13 Бай Благой

    5 0 Отговор
    Напишете колко са избягали в Русия!!
    Да таковам и продажните ви медии...
  • 14 Nakata

    4 0 Отговор
    остават 38 милиона
  • 15 user

    4 0 Отговор
    Около 6 милиона бежанци, от които поне 4 милиона жени и деца на азовски укрофашисти, които сега ЕС ще трябва да храни ! Каква евроатлантическа ценност е да си татуиран до ушите със пречупени кръстове, н ода те водят борец срещу нацизма ? Или да избиваш 8 години невинни деца в източна украйна и после да си изпратиш твоите жени и деца в чужбина, за да ги хранят данъкоплатците, докато азовеца продължава да се крие зад цивилни и да избива отново деца, като за нашите евроатлантици това е причина да ги наричат "украински герои" ! И кое точно му е героичното - гаврата с жени и деца ? Или използването на цивилни като жив щит ? Или криенето в подземия ? Или размяната на пленени деца срещу "продукти" ? Е в този случай съм горд, че не съм евроатлантик !
  • 16 Пистолейро

    4 0 Отговор
    Към постинг 14 на Наката:
    Какви 38 млн население на Украина. Преди война били 28 мл, Останалите са били гастарбайтери в ЕС. Сега траябва да са 22 млн. Все пак това подлежи на уточненеие Раждаемостта е като нашата.
  • 17 СУТРИНАТА ПО ТЕЛЕВИЗОРА КАЗАХА 8 МИЛИОНА

    1 0 Отговор
    ПЪК СЕГА ООНЕТО - 6 МИЛИОНА МИ ТЕ ТАКА УТРЕ И 8 МИЛИАРДА ЩЕ СТАНАТ , ПЪК И НАЛИ РУСНАЦИТЕ ГИ ИЗБИХА ПО УЛИЦИТЕ !?
  • 18 ТАКА КАТО ГЛЕДАМ ТО В УКРАЙНА Е ПО -

    3 0 Отговор
    ХУБАВО ОТ ТУКА , ЩОМ ХОЛИВУД СНИМА ПОСТОЯННО ФИЛМИ КАК РУСНАЦИТЕ УБИВАТ УКРАИНЦИ , ЯВНО ДОСТА ПАРА СЕ ИЗКАРВА ОТ ТАЯ ДЕЙНОСТ !