Last news in Fakti

13 Май, 2022 08:45 1 005 5

Засилени мерки за справяне с незаконните мигранти

  • кипър-
  • средиземно море-
  • мигранти-
  • бежанци

Над 90% от незаконните мигранти в републиката през тази година са преминали през буферната зона между двете части на Кипър, според представените в парламента данни

Засилени мерки за справяне с незаконните мигранти - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Правителството на Кипър засилва мерките за справяне с нарастващите потоци от незаконни мигранти. По над 100 души влизат нелегално в страната всеки ден, като за първите четири месеца на годината са подадени над 7600 молби за убежище.

В Кипър ще бъде създадено специално звено за наблюдение на „зелената линия”, разделяща острова, като ще бъдат назначени допълнително 300 полицаи, които да патрулират по нея и да предотвратяват незаконното влизане в републиката. Това предвижда правителственият законопроект, чието обсъждане в парламента започна.

Около 10 млн. евро ще са необходими за годишните заплати, закупуване на оборудване и превозни средства за новите полицейски сили.

През септември се очаква да бъде инсталирана и да заработи първата от трите фази на електронната система за 24-часово технологично наблюдение на „зелената линия”, която Кипър купува от Израел.

Над 90% от незаконните мигранти в републиката през тази година са преминали през буферната зона между двете части на острова, според представените в парламента данни.

През първите четири месеца са подадени над 7600 молби за убежище в сравнение с 2800 през същия период на 2021 г., а почти 1650 нелегални мигранти са репатрирани в техните страни, съобщи вътрешният министър Никос Нурис.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Б А Й Х @ Й ‼️

    8 2 Отговор
    Защо са нужни граници и граничари , щом трябва да посрещане НЕЗАКОННИТЕ пришълци с хляб и сол, да ги настаняване в наши домове ‼️‼️‼️
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 иди ми дойди ми

    5 0 Отговор
    В Сайпръс ги гонят,но в Бългерията си влизат откъдето си искат. Не остават в България повечето от тях,но хрантутиме тия,които са настанени в центрове.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.