Last news in Fakti

14 Май, 2022 12:52 2 657 13

Нов повод за напрежение между Сирия и САЩ

  • сирия-
  • башар асад-
  • сили за защита на народа-
  • сащ-
  • алепо

Обширни територии в северозападната част на страната се държат от подкрепяни от Турция бунтовнически сили, докато североизтокът е контролирани предимно от подкрепяните от САЩ Сирийски демократични сили

Нов повод за напрежение между Сирия и САЩ - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Външното министерство на Сирия разкритикува решението на САЩ да разреши на някои чуждестранни граждани да правят инвестиции в райони на Северна Сирия, които са извън контрола на правителството, и се закани да провали този ход, съобщи Ройтерс.

Вчера министерството на финансите на САЩ одобри дейности в 12 сектора, включително селско стопанство, строителство и в областта на финансите, в рамките на стратегия, която според ведомството има за цел да разгроми "Ислямска държава" чрез икономическо стабилизиране в райони на Северна Сирия. Решението не разрешава никакви сделки с правителството на сирийския президент Башар Асад или други лица, включени в черния списък на САЩ по време на 11-годишната сирийска война.

В изявление днес външното министерство в Дамаск заяви, че Сирия е "решена да осуети този нов заговор" и насърчава хората в северната част на страната да му попречат. Външното министерство определи решението като част от "разрушителния подход" на Вашингтон към Сирия. Дамаск казва, че санкциите на Запада са причина за широкоразпространените трудности за цивилното население в страната, където сривът на валутата е довел до рязко покачване на цените, а хората с всички усилия се опитват да си осигурят храна и основни стоки.

Правителствените войски и техните съюзнически сили са си върнали по-голямата част от териториите, които бяха загубили, след като демонстрациите срещу Асад през 2011 г. прераснаха в жесток конфликт.

Обширни територии в северозападната част на страната се държат от подкрепяни от Турция бунтовнически сили, докато североизтокът е контролирани предимно от подкрепяните от САЩ Сирийски демократични сили.

В североизточната част на страната се намират голяма част от петролните запаси и производството на пшеница на Сирия, докато северозападът някога е бил селскостопанска и индустриална зона.

Решението на САЩ да позволи на някои чуждестранни граждани да правят инвестиции в райони на Северна Сирия разрешава закупуването на петролни продукти като бензин, но не разрешава транзакции с правителството или лица, на които са наложени санкции, както и вноса на сирийски петролни продукти в САЩ.

В разговор с репортери американски служители отхвърлиха твърденията, че този ход може да се разглежда като помощ за усилията на някои арабски съюзници да възстановят властта на Асад, и повториха, че Вашингтон не възнамерява да отменя санкциите срещу него.

Вместо това официалните лица посочват, че икономическото съживяване ще възпрепятства усилията на онова, което е останало от организацията "Ислямска държава" да набира нови членове.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 защо

    50 6 Отговор
    нагли кравари - ще разрешават бизнес в чужда държава без оттам да го искат - лицемерни колонизатори
  • 2 ТаУмВзе

    42 2 Отговор
    Почна се с локалните Войни на етно религиозна оснава Официално! Гледай сега, как краварчето ще ни спретна и на нас един религиозен Майдан.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 555555

    3 4 Отговор

    До коментар #4 от "Кики":

    И тя иска на нимой.
  • 7 🇽🇽🇽

    6 6 Отговор
    "Им🇦те 3🇦б🇵🇦на 3а п🇾бли🇰ув🇦🇭е на к0🇲🇪🇭та🇵и" Merci beaucoup! За Русия само с любов!
  • 8 АнтиГост

    7 19 Отговор
    Май майка Раша не може вече да подкрепя верните режими
    и те почнаха да крякат неистово.
  • 9 555555

    25 5 Отговор

    До коментар #4 от "Кики":

    Моли се да не разбереш що за фейк са ядрените сили на Русия.

    Коментиран от #13

  • 10 Лустрация

    7 6 Отговор

    До коментар #4 от "Кики":

    А сигурен ли си че Путин не е слуга на кабала.
  • 11 защо

    11 0 Отговор
    няма такава измама 14%-та от цени преди 2 седмици които не са обявявани
    - руския 40 - сега този 162 - кое са 14%-та и от какво - от нещо необявено - прецедент в света - фирмите ползвали предния месец вез да знаят на каква цена - мошеници
  • 12 Абе нали Путин

    1 9 Отговор
    Беше победил в Сирия? Да не би и там да е победил както побеждава в Украйна?
  • 13 чекмедже 2

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "555555":

    който търси..и господ няма да помогне..то не боли..на мига ставаш пара..ако имаш късмет..ако ли не бавно и славно..жив умрял..
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания