19 Май, 2022 10:00 1 884 15

Германски министър: Готови сме за компромиси за петролното ембарго

  • германия-
  • министър-
  • ембарго-
  • санкции-
  • русия-
  • газ-
  • анна люрман

Германия е съгласна на компромис за гратисни срокове, за да се въведе петролно ембарго срещу Русия, заяви държавният министър по европейските въпроси на Федерална република Германия Анна Люрман

Германски министър: Готови сме за компромиси за петролното ембарго - 1
Снимка: Twitter

Германия е съгласна на компромис за гратисни срокове, за да се въведе петролно ембарго срещу Русия. Това заяви в интервю за bTV държавният министър по европейските въпроси на Федерална република Германия Анна Люрман. Тя коментира и ветото на Германия срещу признаването на атомната енергия за "зелена".

Министърът призна, че се водят интензивни разговори в най-различен формат. Външните министри на Г-7 се срещнаха в Берлин преди дни. След това там се проведе и извънредна среща на министрите на външните работи от НАТО. Продължават и срещи в рамките на ЕС с една цел - решително противодействие на руската агресия.

Люрман заяви, че енергийната сигурност е много актуална в момента в Европа. Тя припомни, че България и Полша вече не получават руски газ, защото отказаха да плащат в рубли. В края на май и в Германия се очаква да възникне подобна ситуация. Тя уточни, че страната ѝ също ще спази договорите. Те предвиждат да се плаща в евро или в щатски долари. Всичко останало противоречи на договорите. Тя беше категорична, че Германия няма да плаща в рубли и в Германия усилено се подготвя да стане независима от руските енергийни доставки. По отношение на въглищата това вече е факт, а какво точно ще последва ще стане ясно през юни.

"По отношение на петрола това ще се случи в близките месеци. И (по отношение на) газа трябва много бързо да станем независим от руските доставки. Това ще постигнем по три начина: трябва да диверсифицираме енергийните източници и ни е необходим внос от други държави.

От друга страна, трябва да намалим потреблението на енергия. Това ще стане като инвестираме в енергийна ефективност - по-добре да изолираме сградите, като напреднем в намаляване на енергоемкостта на производствените процеси," каза Люрман

Тя заяви, че независимостта от изкопаемите горива е декларираната цел от германското правителство . страната трябва да постигне климатична неутралност до 2045 година, като се акцентира върху възобновяемите източници на енергия .

Люрман призна, че по шестия пакет санкции - най-вече петролното ембарго е важно да се приемат такива санкции, които да вредят повече на Русия, отколкото на страните в Европа. Това е германската позиция. Затова страната проявява голямо разбиране, ако някои държави се нуждаят от по-дълъг период, за да станат независими от руските енергийни доставки. Според нея по отношение на преходните периоди, "ще е възможно да се постигнат компромиси".

Тя обясни, че санкциите срещу Русия вървят заедно с борбата срещу изменението на климата, като даде за пример "много конкретни планове от страна на Европейската комисия -плана REPowerEU, например,"Fit for 55".

По отношение на твърдата германска позиция срещу атомната енергия и налагането на вето срещу обявяването на атомната енергия за "зелена", тя обясни:

Ние в Германия твърдим, че за нас атомната енергия не е устойчив енергиен източник, защото не знаем какво ще правим с атомните отпадъци. Известно е, че отработеното гориво крие много рискове и вреди. Затова казахме "не" на подобна класификация, която обаче не може да бъде спряна от едно единствено вето. Едновременно с това обаче нашата позиция е, че всяка държава определя своя енергиен микс. Ето защо България и Франция имат свободата да решават "за" или "против" атомната енергия."

В края на разговора тя коментира и спора между България и Република Северна Македония, като каза:

"Вярвам, че сме много близко до решение. На всички ни е ясно - като едно задружно европейско семейство, че е в интерес на всички ни, Западните Балкани да са едно стабилно място, Западните Балкани да са част от европейския дом. Мисля, че всички сме единни в тази цел. Сега се водят разговори за пътя за постигането ѝ. И аз съм убедена, че скоро ще обединим позициите си.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Б А Й Х @ Й ‼️

    40 0 Отговор
    Ще налагат ембарго във вторник, четвъртък и събота 😀😀😀😀😀😀
  • 3 мхм

    35 0 Отговор
    започнаха да омекват, накрая нищо няма да има
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 УСА боклук

    27 0 Отговор
    Обрат: CAЩ щe пpeдлoжaт нa Eвpoпa дa нe нaлaгa eмбapгo нa pycĸия пeтpoл
    Сега и тва.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Компромис

    18 0 Отговор
    за какво и спрямо кого?!? Компромис спрямо собствената си глупост за това без което не можем, но ще се опитаме някак си да го заметем под килима и да оставим впечатлението, че все още ние диктуваме положението.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Име

    7 0 Отговор
    Пропуснахте не може всички държави под един показател Науката е География .Имате специалисти..В държави където има суша да му мислят Пият нон стоп бутилирана вода Климата е свързан с горите и планините т е в Бг има предостатъчно и дъжд и климатичните ограничения не ни касаят . .така както другите държави плюс Вода минерална
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Жулиен Гаков

    4 0 Отговор
    Какво ембарго, какви пет лева бе , нещастни европейци? На кого ще налагате ембарго , като и ножа и хляба е в Русия?!!! Оцапали сте гащите от всякъде! Рафтовете за брашно и олио са празни в Германия и Франция , а в Русия са ПЪЛНИ !! И гориво си имат и газ и - ЦЯЛАТА МЕНДЕЛЕЕВА ТАБЛИЦА, а вие сте голи и боси от където и да ви погледне човек!! Нещастници ниедни!!
Новини по държави: