Last news in Fakti

22 Май, 2022 07:47 1 278 8

САЩ и талибаните проведоха среща в Катар

  • афганистан-
  • сащ-
  • талибани-
  • среща катар

Американската страна е изтъкнала международното недоволство от начина, по който групировката се отнася към жените и момичетата в Афганистан

САЩ и талибаните проведоха среща в Катар - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Специалният представител на Съединените щати за Афганистан Томас Уест се е срещнал в Катар с външния министър на талибаните Амир Хан Мoтаки, предаде БНР, позовавайки се на Ройтерс.

Пред него Уест е изтъкнал международното недоволство от начина, по който групировката се отнася към жените и момичетата.

Откакто се върнаха на власт миналaта година, талибаните наложиха връщане на ограниченията в гражданското общество, много от които - насочени към намаляване на правата на жените и момичетата. По-рано този месец върховният лидер на Афганистан нареди жените да покриват на публични местa целите си тела, включително - лицата си, в идеалния случай - с традиционната бурка.

"Момичетата трябва да се завърнат в училище, жените трябва да имат свободата да се придвижват и да работят без ограничения, за да се постигнaт нормални отношения" - това написа Томас Уест в Туитър, след срещата си с Амир Хан Мoтаки. Уест добавя, че двамата са обсъдили още икономическата стабилизация на Афганистан и опасенията от атаки срещу цивилни граждани.

Афганистан в момента е на ръба на икономически срив, след като различни държави замразиха афганистанските средства в чужди банки и прекратиха доставките на помощи за страната, отбелязва Франс прес.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Знаем, знаем

    13 2 Отговор
    Истинската цел на визитата. Няма да им се получи. Закъсняха със совалките.
  • 2 Урюрвкос

    16 1 Отговор
    Афганистан го насъскват да "помогне" на братовчедите във Горно-Бадахшанската автономия на територията на Таджикистан и да отворят втори фронт против Русия. Оръжие има достатъчно но парите на талибите са замразени. Явно приказките не са какъв цвят да са забрадките на булките. В същото време се въоръжава Молдова за още един фронт в Преднистровието.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Гост

    0 0 Отговор
    На такива като теб им викат политикани, хора които не разбират от политика. Нищо не разбират но се навират!
  • 5 Мдааа

    12 2 Отговор
    Искат втори фронт срещу Русия. Но дали Русия и Китай ще разрешат? Ако не се разкара Памперса, целият свят ще пламне. Една разпадаща се империя ще повлече всички в ада със себе си. И Европа е съучастник.

    Коментиран от #6

  • 6 Демензиялният дядо

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "Мдааа":

    е само бушон на дийп стейт.
  • 7 Стрелата

    4 2 Отговор
    Кой щте им обърне внимание избягаха като Мишки ако имат някой кинта повече щте я прелапат и айдее в левоо
  • 8 итересно

    2 0 Отговор
    защо всемогъща америка не проведе срещата в Кабул а.....