Last news in Fakti
  Тема: Украйна

25 Май, 2022 13:48 9 314 127

Моловете в Москва се превърнаха в зловещи пространства

  • санкции-
  • магазини-
  • молове-
  • мол-
  • русия-
  • война-
  • ес-
  • украйна-
  • бизнес-
  • икономика-
  • владимир путин-
  • руска икономика-
  • руска рубла

Три месеца след нахлуването на 24 февруари много обикновени руснаци са зашеметени от ударите върху поминъка им

Моловете в Москва се превърнаха в зловещи пространства - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Когато руският президент Владимир Путин обяви нашествието в Украйна, войната изглеждаше много далеч от руска територия. И все пак, само за няколко дни конфликтът дойде и у дома, не с крилати ракети и минохвъргачи, а под формата на безпрецедентните и неочаквано обхватни залпове от санкции на западните правителства и от икономическите наказания на корпорации, предаде БТА.

Три месеца след нахлуването на 24 февруари много обикновени руснаци са зашеметени от ударите върху поминъка и чувствата им. Огромните търговски центрове в Москва се превърнаха в зловещи пространства с витрини със спуснати кепенци, заемани преди от западни търговци на дребно. "Макдоналдс", чието влизане в Русия през 1990 г., беше културно явление, бляскаво и съвременно удобство, появило се в потисната от ограничените възможности за избор мрачна страна, сега изцяло се изтегли в отговор на инвазията в Украйна. ИКЕА, която беше олицетворение на достъпния модерен комфорт, също преустанови дейността си. Десетки хиляди работни места, които преди бяха сигурни, сега внезапно и за много кратко време се оказаха под въпрос.

Още новини от Украйна

Големи индустриални играчи, сред които петролните гиганти „Бритиш петролиум“ и автомобилният производител „Рено“ напуснаха, въпреки огромните си инвестиции в Русия. „Шел“ изчисли, че ще загуби около пет милиарда долара в опитите си да разтовари руските си активи. Докато международните компании напускаха, хиляди руснаци, достатъчно заможни, за да го направят, също заминаваха, уплашени от новите сурови действия на правителството, свързани с войната, които възприемаха като затъване в пълен тоталитаризъм. Някои млади мъже също избягаха от страх, че Кремъл ще наложи задължителна мобилизация, за да захрани военната си машина. Но излизането стана много по-трудно от преди. Двайсет и седемте членки на ЕС, наред със САЩ и Канада, забраниха полетите до и от Русия. Естонската столица Талин по-рано беше лесно достъпна дестинация за дълги уикенди на 90 минути полет от Москва, изведнъж се превърна в 12-часово пътуване, и то по маршрут през Истанбул.

Дори и виртуалните пътешествия по интернет и социалните медии бяха ограничени за руснаците. През март Русия забрани „Фейсбук“ и „Инстаграм“, въпреки че това може да се заобиколи чрез използването на виртуални местни мрежи (VPN), и спряха достъпа до сайтовете на чуждестранни медии, сред които Би Би Си, финансираните от правителството на САЩ Радио „Гласът на Америка“ и Радио „Свободна Европа“/ "Свобода", както и до германската електронна медия „Дойче веле“. След като руските власти приеха закон, който предвижда до 15 години затвор за разпространението на текстове, съдържащи „фалшиви новини“ за войната, много значими независими новинарски медии спряха или преустановиха дейността си. Те включваха Радио „Ехото на Москва“ и вестник „Новая газета“, чиито главен редактор Дмитрий Муратов беше един от лауреатите на тазгодишната Нобелова награда за мир.

Психологическата цена на репресиите, ограниченията и свиващите се възможности вероятно е висока за обикновените руснаци, но е трудно да бъде измерена. Въпреки че според някои изследвания на общественото мнение украинската война среща голяма подкрепа в Русия, резултатите вероятно са изкривени от респонденти, които запазват мълчание, предпазливи да изразят истинското си становище. Андрей Колесников от центъра „Карнеги“ в Москва написа в коментар, че руското общество сега е обхванато от „агресивна покорност“ и че упадъкът на социалните връзки ще се засили. „Дискусията става все по-широка. Може да наречеш своя сънародник „съгражданин“, но ако се окаже, че някой е на различно мнение - „предател", и да го смяташ по-низш. Можеш свободно и напълно необезпокоявано да размишляваш за перспективите за ядрена война, както правят повечето високопоставени представители на държавната власт. (Това е) нещо, което никога не е било позволявано през съветската епоха, по време на „Пакс атомика“, когато двете страни разбираха, че последващите щети ще са напълно немислими“, пише той. „Сега това разбиране е започнало да избледнява и това е още един знак за антропологичната катастрофа, пред която се изправя Русия“, заявява още Колесников.

Икономическите последици все още не са се проявили напълно. През първите дни на войната руската рубла загуби половината от стойността си. Но усилията на правителството да я закрепи всъщност повишиха стойността ѝ повече, отколкото беше преди инвазията. Но от гледна точка на икономическата активност „това е съвсем друга история“, каза Крис Уифър, дългогодишен анализатор на руската икономика от компанията за стратегическо бизнес консултиране „Макро-Ъдвайзъри“. „Наблюдаваме влошаване на икономиката в широк спектър. Компаниите предупреждават, че изчерпват запасите си от резервни части. Много компании прехвърлят служителите си на непълно работно време, а в други ги предупреждават, че ще се наложи изцяло да спрат работа. Така че има реален страх, че безработицата ще се увеличи през летните месеци, че ще има голям спад в потреблението и търговията на дребно и инвестициите“, каза той за АП.

Сравнително силната рубла, колкото и обнадеждаващо да изглежда, създава и някои проблеми за държавния бюджет, отбеляза Уифър. „Те получават ефективно приходите си в чуждестранна валута от износители, а плащанията им са в рубли. Това означава, че колкото по-силна е рублата, толкова по-малко пари всъщност трябва да похарчат“, каза той. „Това прави руските износители и по-малко конкурентноспособни, понеже техните стоки са по-скъпи на световния пазар“, обясни той. Възможно е, ако войната се проточи, още компании да напуснат Русия. Уифър предположи, че тези компании, които само временно са спрели дейността си, може да я възобновят, ако бъдат постигнати прекратяване на огъня и мирно споразумение за Украйна. Но той предупреди, че в даден момент вратата може да се затвори.

„Ако се разходите из моловете в Москва, ще видите, че много от магазините за дрехи на западните компании просто са пуснали кепенците. Лампите им все още светят, рафтовете са пълни, просто магазините не са отворени. Така че те все още не са се изтеглили. Изчакват, за да видят какво ще последва“, каза Уифър. Скоро тези компании ще бъдат притиснати да разрешат проблемите, пред които е изправен бизнесът им в Русия. „Сега навлизаме в етап, през който времето на компаниите започва да изтича, а освен това е възможно и тяхното търпение да се изчерпи“, заключи икономическият експерт.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 58 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Киро Изтегленият

    89 30 Отговор
    Ще ги направят складове за пшеница. По здравословно е от макдоналдс.

    Коментиран от #96

  • 3 Каниба

    99 58 Отговор
    Моловете в БГ от 5 години са такива, но не са зловещи пространства...Явно за някои всичко що е москва е зловещо. Фобиите и субстанциите не прощават!!!
  • 4 Последния Софиянец

    89 40 Отговор
    Нашите молове две години бяха още по зловещи.Ковид фашизъм.
  • 5 Хаха

    55 40 Отговор
    Скоро ще има казани с гречка по кръстовищата.С купони разбира се.

    Коментиран от #104, #105

  • 6 Пасквила звучи

    49 38 Отговор
    като от дойче зеле или рсе, все органи на окупационните войски на сащ в европа. По темата - бихме се радвали и в бг да се отървем от макдак , зелето и други натрапени ни "ценности"... ама няма да ни огрее.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Рашка е в колапс

    79 66 Отговор
    Русия стремглаво се превръща в Северна Корея 2.

    Коментиран от #119, #127

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 дедо Герчо

    46 25 Отговор
    И ДА ПИШЕТЕ И ДА НЕ ПИШЕТЕ,ЕФЕКТЪТ Е 0....00....000....ХЪХЪХЪ....
  • 11 Последния Софиянец

    25 19 Отговор

    До коментар #7 от "АнтиГост":

    Щастливци!
  • 12 Ръски Разпад

    46 7 Отговор
    Да ги превърнат в кебапчийници!

    Коментиран от #53

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 и кво от това?

    32 36 Отговор
    ИМА ЛИ пари за бомби и пиене , руснака е доволен.
  • 16 гумата

    47 19 Отговор
    Имат богата възможност да си напълнят моловете с руски стоки и да продават, продават.

    Коментиран от #30, #35

  • 17 Бесен _Язовец

    42 13 Отговор
    От БТА много почнаха да се лагат за грантове явно е доходно.

    Коментиран от #22

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Аз, Клавдий

    45 23 Отговор
    Без парцали се живее, без гориво и хляб, не. Шъ видим в Европата как ще се хлопат кепенците есента. А тук като имаме един свободен достъп до информация, направо ти залива. Укр. Другари пък вече имат приложение да докладваш за колаборационист. Направо с един клик и досадния съсед е в затвора.

    Коментиран от #115

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Сатана Z

    60 17 Отговор
    Направо се чудя как Руснаците ще преживеят без McDonald,,което пък за България е луксозна храна.Посещението на МОЛ и яденето на Big Mac с картофки е събитие от махаленски мащаб за Ганьовеца ,което се увековечава със селфи в Инстаграм и Мета показвайки материалното благополучие на средностатистическия потребител.

    Z

    Коментиран от #55

  • 22 АнтиГост

    7 15 Отговор

    До коментар #17 от "Бесен _Язовец":

    Ами като пресъхнаха тези от руснаците...
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Хахаха

    29 18 Отговор
    Пълна лъжа е. Абсолютен фейк е. Мислете, че нямаме близки там ли и не знаем.

    Коментиран от #29

  • 25 Механик

    42 19 Отговор
    Аууу каква огромна загуба за руснаците. Нямало мадоналдс!!! Ц,ц,ц,ц,ц....
    Абе ей, ние все на макдоналдс ходим!! Кой ходи в тоя kенеф? Само бoклуци продават там, за това пък скъпо.

    Коментиран от #120

  • 26 Истината

    29 44 Отговор
    С наложените санкции путинска Русия вече е мъртва, въпрос на време е кога ще се подпише смъртния акт. Тя все още диша, все още се движи, все още заплашва и може да прави гадости, но краят и е близо и не може да бъде спасена. И не трябва! Цялото човечество ще въздъхне облекчено, когато Империята на злото бъде унищожена!

    Коментиран от #121

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Култура миянко

    37 15 Отговор
    Влизането на Макдоналдс през 1990г ,било културно явление!Да ви имам и културата,моята е по добра.За първите 8 години в Сащ два пъти съм купувал нещо от Макдоналдс,което беше безвкусно,скъпо на фона на другите вериги,а колко е било хранително не ми се мисли.

    Коментиран от #123

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 ханс

    25 11 Отговор
    Вече кръщават тъпотиите и лъжите на вкиснато зеле - БТА
  • 33 Дано

    20 9 Отговор
    И у нас да стане така в моловете - перачница
  • 34 Бай Илия

    31 11 Отговор
    Не знаех , че появата на Макдоналдс е " културно явление " , а според евтиния пасквил , рублата и да е силна и да е слаба , все лошо . Подобни полуграмотни статийки имат обратен на желания от поръчителите ефект .

    Коментиран от #43

  • 35 ГАЗ-БОНБОН

    28 21 Отговор

    До коментар #16 от "гумата":

    На кой ще ги продават тези качествени руски стоки,на гладните нормални хора, или на елита приближен до Пътин.Защото от опит знаеме че ръският елит не харесва руското, иска западни стоки и скъпи не движими имоти но НЕ по руската ривиера!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Сандо

    32 15 Отговор
    Изобщо не ме интересуват моловете в Русия,дори и в България не ме интересуват.Но със сигурност знам едно:Русия няма проблеми с изхранването на населението си,няма проблеми и с горивата и енергиите.За разлика от България - гордия и щастлив евроЧлен.

    Коментиран от #60, #62

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Истината

    20 19 Отговор
    Според сериозни руски икономисти през следващите три месеца ще започне "технологичен канибализъм" /използването на самолет или машина за запасни части на други самолети и машини / за да може икономиката на Русия да продължи да работи. Това ще засегне най-напред авиопревозвачите и хранително-вкусовата промишленост а след това ще обхване и останалите сфери.

    Коментиран от #48

  • 40 Бай Манчо

    21 11 Отговор
    Сами ще искат да се върнат - при тези мулти национални компании най важното са печалбите . Ще видите как тихо мълком ще започнат да се връщат - в Русия е приет закон - ако не си плащат наемите и заплатите на персонала им се прекратяват договорите блокира имуществото , а бизнеса се дава на този който може да го прави - имената се сменят на кирилица . Не знам кой плашат с това - има поне по 100 Турски , Китайски , Ирански , Арабски , Бразилски и други вериги за бързо хранене , за дрехи , коли които ще запълнят нишата . Бизнесът както и природата не търпят празни пространства .

    Коментиран от #46

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 дедогошо

    16 13 Отговор
    Само че спечелят от махането на тия боклуци като Макдоналдс и сие. А запада като почне да пали кюмюр и стари гуми за отопление ще видим колко магазина няма да хлопнат кепенци, щото повечето ще.

    Коментиран от #67

  • 43 Истината

    7 7 Отговор

    До коментар #34 от "Бай Илия":

    ....... Не знаех , че появата на Макдоналдс.......... Да беше само това, което не знаеш с мед да те намажем!

    Коментиран от #95

  • 44 И Рублата

    5 7 Отговор
    Падна на 300... 404
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Хахаха

    10 6 Отговор

    До коментар #40 от "Бай Манчо":

    Ама те се връщат вече. Сменят си името само.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Хахаха

    14 12 Отговор

    До коментар #39 от "Истината":

    Глупост е. Особено за хран. промишленост. Без Русия глад ви чака, а вие все за Русия се кахърите.

    Коментиран от #71

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Ногу страшнуууууууууууууууу!

    7 7 Отговор
    Сега няма кой да изнася парите им от страната, да гушат чужди икономики. И аз искам така тука. И без това им пълним гушите на партнерите, а получаваме боклуци.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Няма гречка,

    7 7 Отговор

    До коментар #12 от "Ръски Разпад":

    няма и месо, водката поскъпна.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Малка корекция

    10 5 Отговор

    До коментар #37 от "Сандо":

    направиха ни на евроЧленка тия евроатлантически ценности.
  • 61 Водка

    17 12 Отговор
    Русия въобще няма да усети санкциите на запада. Те винаги са живели като скотове........просто ще си продължат така.

    Коментиран от #63

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Ами

    13 8 Отговор

    До коментар #61 от "Водка":

    Русия от години живее все със санкции! Които периодично като нещо не му е изгодно на прогнилият запад, махат и така си ги гласят според изгодата и пропагандата!

    Коментиран от #75

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Мухаа,хаа!

    12 10 Отговор
    Изтипосали празен щанд на гмо доналдсчо.Който сам си би шута,защото ЦБ му затвори кранчето да изнася безпроблемно милиони към обора си .Толкова са " празни" че две седмици след като се правеха на мъже, редица брандове- световни си плюха сами да на физиономията,и се връщат но с променени имена- марки. Капитала търси парата.Дреме му за урсули у байдъни.Само подържа и припява колкото да не е без хич.Но започне ли да търпи загуби- обръща палачинката-.До есента мега компаниите в Европа,ще смачкат такива,като шолца, и дресираната ляйненка.Да загубят преки милиардни печалби от производство и реализация, няма да се получи.Обора пробва " богатите " в Русия да свалят Путин. Но там е друга бира! Не става! Но в ЕС, точно такива ,от сорта на БАСФ,ше им спретнат аутодафе,с помощта на хората,който тепърва ще усетят истинска мизерия и недоимък.

    Коментиран от #99

  • 67 киро

    11 1 Отговор

    До коментар #42 от "дедогошо":

    дедо да бегаме у русия, оти тука че настъпи глад, само в русия ще има всичко
  • 68 ЕХО ООО 00

    7 3 Отговор
    Айде и тук в София
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Няма смисъл да спорите злостно.

    7 1 Отговор
    Времето ще покаже кой крив, кой прав. То всичко поставя на място.
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Истината

    13 10 Отговор

    До коментар #82 от "Е що бе":

    ....... да види колко неща изнася русия и то в колко много сектори!.........
    Приятелю, Русия изнася неща, които ДОБИВА а не които ПРОИЗВЕЖДА. А добива това, което и дал Господ като нефт, газ, въглища, руди, елмази, дървесина, жито и други подобни. И ги изнася. Ако Господ и беше дал залежи от автомобили, компютри, смартфони или велосипеди щеше да изнася автомобили, компютри, смартфони и велосипеди. Схващаш ли разликата?

    Коментиран от #86, #94, #108, #114

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Е що бе

    3 5 Отговор

    До коментар #84 от "Истината":

    трябва да драскаш по опорки? Ква полза имаш? 😃

    Коментиран от #87

  • 87 Истината

    4 4 Отговор

    До коментар #86 от "Е що бе":

    И какви са ми опорките? Или просто си тролиш, понеже нямаш аргументи?

    Коментиран от #88

  • 88 Е що бе

    6 3 Отговор

    До коментар #87 от "Истината":

    не напишеш в Гугъл "Какво изнася Русия", вместо да драскаш по опорки и да нареждаш квалификации! По лесно е! Ко ши кажиш? 😃

    Коментиран от #90

  • 89 Рико

    10 5 Отговор
    За фалшиви новини 15 години. Много интересно става. Щом е закон се отнася за всички. За Путин, Шойгу, Лавров, Захарова, Песков .... Ако бъдат уличени че разпространяват фалшиви новини, ще лажат ли по 15 години?
  • 90 Истината

    11 8 Отговор

    До коментар #88 от "Е що бе":

    И какво от това, което Русия ПРОИЗВЕЖДА и изнася имаш у нас в къщи. Просто се отледай и сам прецени колко е велика Русия. Чао!

    Коментиран от #93, #100, #110, #125

  • 91 Терминатор 🇺🇦

    13 6 Отговор
    На ватенките не им трябват молове
  • 92 Любомир

    10 9 Отговор
    Нищо подобно, моловете са по-пълни от преди, макдоналс е подписал договор, с който е предоставил всички рецепти, начин и устройство на работа, естествено не безвъзмездно, ноооо с клауза за обратно влизане във владение веднага щом стане това възможно с/у 1$, по този пример и много други световно известни брандове “напуснаха” Русия……
  • 93 Е що бе

    3 8 Отговор

    До коментар #90 от "Истината":

    те бърка какво имам у нас? каквото ми е кеф, това има!😃 Мислете бе! Не драскайте по опорки! 😃 А ти искаш не искаш, имаш толкова неща у вас, които по един или друг начин идва от Русия! 😃
  • 94 Рико

    3 3 Отговор

    До коментар #84 от "Истината":

    Съществува и такава дефиниция : Държавата е това, което произвежда.
  • 95 Бай Илия

    6 4 Отговор

    До коментар #43 от "Истината":

    Познавам един , който много лъже , прякорът му е "Истината"
  • 96 Иван

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Киро Изтегленият":

    Личи си, че ги разбираш нещата…
  • 97 Преминаващ оттук

    8 8 Отговор
    То бива пропаганда но вие се оляхте. Никой не чете вече глупостите които публикувате за Русия.
  • 98 Икономист

    14 12 Отговор
    Икономическото развитие на една държава и респективно нейното влияние в света е в пряка зависимост от брандовете, които я представят. Например за Германия това са : Мерцедес, Бош, Опел, Ауди, АЕГ и т.н., за Япония-Панасоник, Сони, Мазда, Мицубиши и т.н. САЩ имат най-много. А какви брандове може да предложи Русия? Калашников, Спутник, матрьошка, водка, Сталин, перестройка ..Новичок .Путин..... Жалка работа! Да се почудиш как има такива, които им се възхищават!
    Понеже Русия няма съвременни брандове тя реанимира старите и дълбае в миналото. Затова са тия паради и прекаленото фиксиране във ВСВ. Но само с минало една страна не може да се развива, да върви напред и да стане превлекателен пример за развитие. Никоя нормална държава не се фиксира в миналото както прави Путинистан. И за това са нормални.

    Коментиран от #111, #113

  • 99 Рико

    12 9 Отговор

    До коментар #66 от "Мухаа,хаа!":

    Тези стотици хиляди работили в западни компании, като останат на улицата, какво ще направят? Ще отидат да си искат западните заплати от Путин! Тази страна е на ръба на социална, етническа и религиозна катастрофа. Толкова ли нямате сетива да го разберете. Във всеки момент РФ ще експлодира. А ако "запада" изгони руснаците и те се върнат в руския рай, тогава пък какви революции ще стават!
  • 100 Рико

    4 4 Отговор

    До коментар #90 от "Истината":

    Вещи? Това е последна грижа, те да си отворят домашните аптечки и да видят какви руски лекарства има в тях.
  • 101 Башар

    5 5 Отговор
    Пълни глупости! тъпа пропаганда!
  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Тити

    8 4 Отговор
    Кога Северна Корея ще анексира Рашистан.
  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 Боже, прибери си вересиите!

    8 4 Отговор

    До коментар #84 от "Истината":

    Господ дава нефт, газ и въглища, обаче не дава автомобили, компютри и смартфони. Те са резултат от интелектуалната и творческата дейност на хората, за чието развитие свободните общества на запад създават по-добри условия отколкото източната евроазиатска диктатура.
  • 109 ИМПЕРИАЛИСТ

    7 4 Отговор
    За реакцията на руснаците може да се съди от митинга-концерт, по случай годишнина от анексирането на полуостров Крим, в огромния стадион Лужники, на 18 март 2022 година, претъпкан с руснаци до козирката. През цялото време не можех да се отърва от чувството, че гледам хорър филм...с Путин в главната роля на ЗЛОДЕЯ. Има го качен в Тубата и добре е да се види, за да се разбере същината на НОВАТА, а всъщност „стара“ руска идеология...
  • 110 хахаха

    4 0 Отговор

    До коментар #90 от "Истината":

    По това,което ти имаш дома, излиза,че единственият, който произвежда, е Китай...
  • 111 хахаха

    5 2 Отговор

    До коментар #98 от "Икономист":

    Голяма част от тия западни брандове скоро ще са само спомен...
  • 112 Жоро

    6 6 Отговор
    Да им се отнеме правото да избират на обикновенните руснаци ще подейства отрезвително. Обяснението е само едно: "Не ви искаме рублите! Ще загубим но ще се махнем за да не ви гледаме повече!" Технологичните загуби на фирми /автомобили, части, мобилни устройства/ ще бъде особенно тежко. Всички тия руснаци като минат на борсата ще теглят по един студен душ.
  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 Кози

    4 5 Отговор

    До коментар #19 от "Аз, Клавдий":

    Русия не държи целия световен запас от гориво и не прозвежда всичката пшеница...
    Само ускориха диверсификацията и мотивираха още повече прехода към зелена енергия, така че могат да размишляват цяла зима какъв стратег е Путлер
  • 116 Точен

    6 3 Отговор
    БТА, дето я хранят изпосталелите български данъкоплатци и тя в пропагандния хор, загрижила се за моловете в Москва?! Не я мислете Русия, 1/6 от земното кълбо, с цялата менделеева таблица, с жизненоважните суровини, с мощната армия и силния руски дух. Тези и на водка и сельодка пак ще оцелеят в която и да е криза. На нейна страна са и другите ресурсни, а вече и технологични страни като Китай, Индия, Бразилия, цяла Африка, 3/4 от Азия, Латинска и Южна Америка. Виж, изнежените западняци не ги виждам когато зелената сделка и "голямото зануляване" им спрат тока, водата, нета, социалките. Там ще падат глави, не в Русия. Не можаха да я разберат последната западняците глобалисти. Както е казал Тютчев "Русия умом не понять". Западната пропаганда се превърна в гротеска на соцпропагандата от 50-те години - лозунги, конгреси, сбирки, планове и /не/сбъднати желания.

    Коментиран от #117

  • 117 Космически Боклук

    4 4 Отговор

    До коментар #116 от "Точен":

    Е да де, ама става въпрос за "развитие"(ЕВОЛЮЦИЯ) а не за оцеляване!Русия постоянно ОЦЕЛЯВА и не се развива за благото на народа и социалният комфорт на населението си, а Сделка ракети за да се пазят шепа хора в името на народа.Тези ресурси които споменаваш са разделени точно между тази шепа хора,затова е вечният ОЦЕЛЯВАЩ.Ерата на природните ресурси свърши,започва нова....!

    Коментиран от #122

  • 118 А вие се разходете

    4 1 Отговор
    по улиците на българските големи градове. Какво видяхте - "Продава се", "Дава се под наем"... И ези табелки ще се увеличават - все пак е лято, няма нужда от отопление... А в Москва животът си тече , можете и сами да се убедите, има си телевизии /ако не са спрени по демократичните повели, има си и други средства...
  • 119 а ТИ ЗА ПОСЛЕДЕН ПЪТ

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Рашка е в колапс":

    кога беше в Северна Корея 1 - или 4впечатленията " ти са от едни, дето и те не са били там?
  • 120 Цитирам езявление на руснак:

    3 1 Отговор

    До коментар #25 от "Механик":

    " Традицията да се пече месо в Русия е отпреди Макдоналдс".
  • 121 Какви санкции,бе?

    3 3 Отговор

    До коментар #26 от "Истината":

    Територията на Русия е доста по-голяма от тази на налагащите извратеното си самолюбие . А хранителният режим и традиции на руснаците не само че не се изчерпват с Макдоналдс, но са доста по-разнообразни, отколкото включват т.нар. "санкции" . И осъществими с местни продукти. Впрочем - мислите ли, че когато в България нямаше банани, вашите родители бяха гладни? Впрочем - гледахте ли по несамо българските телевизии празните рафтове, особено тези за детски храни, в САЩ?
  • 122 Вместо да живеете

    0 0 Отговор

    До коментар #117 от "Космически Боклук":

    със самозаблуди, внушавани ви години наред от тези, които не крият целта си - пълно игнориране на Русия - да бяхте попрочел нещичко, да беяхте се позамислили дали, аджеба, не ви манипулират...?
  • 123 Когато тази фирма

    1 1 Отговор

    До коментар #28 от "Култура миянко":

    влезе в България, бе придружена от внушението, че всичките продукти са висококачествени, с гарантиран произход, безвредни ... Бързо стана ясно, че не е така - нито са с гарантиран произход, нито са качествени, нито са безвредни. За хигиената даже и не ми се мисли - работил съм там две години и зная и как и откъде доставчиците пренасят продуктите, с какви препарати и как се "хигиенизира" ... .
  • 124 Бай село

    0 0 Отговор
    А стига ве ся Ко ли прайм без молове..Абе тия инвеститори от моловете да инвестират в фабрики и заводи сега ..апък руснаците да отидат в Турция и да поемат по техния път всеки производител сам си продава стоката без касовия апарат да му е на врата..руснаците шият ама било с марково стикерче стоката и хоп продаваме го за германско..сега шият и продават без стикерче..свобода за бизнеса стига с тия обирджийски инвеститори..
  • 125 Панта

    0 0 Отговор

    До коментар #90 от "Истината":

    Две источно европейски страни са в война. И света, не е просто в криза, той е в колапс. Какво всъщност произвежда запада? Лесно проверимо! Трябва само да питаме чичо Гугъл, на какво се дължи БВП. САЩ са на 80%услуги.Разносвачи на пица😂
  • 126 Панта

    0 1 Отговор
    Ама наистина, от къде ги смучите тия глупости? Щото нямат кола и мазен бургер, и в Русия глад? Ама сериозно ли? Моловете и хранителните им магазини са фул. И гадост, по евтини от българските магазини. Културен феномен било Мак даг? Всичко ново е интересно. Културен геноцид е, да забраниш руски автори. Световна класика!Вече забраниха Чайковски. Някаква полска патка, с име Москва, щяла да забранява руски класици. Някои от тях, са с еврейски корени. Трябва да видим клади на книги на площада, за да му просветен на някой, за какво иде реч.
  • 127 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания