Last news in Fakti

25 Май, 2022 21:56 1 463 18

24 млрд. долара активи на Руската централна банка са замразени в ЕС

  • русия-
  • санкции-
  • банка-
  • война

Много правителства от Общността традиционно са предпазливи при пълното прилагане на санкциите на ЕС, а някои от тях отказаха да кажат публично дали са замразили руски активи

24 млрд. долара активи на Руската централна банка са замразени в ЕС - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Държавите от Европейския съюз съобщиха за замразяване на около 23 милиарда евро (24,5 милиарда долара) на активите на Руската централна банка, съобщава агенция Ройтерс. Цифрата е разкрита за първи път, но се очакваше да бъде много по-висока.

Русия публично заяви, че западните санкции са довели до замразяването на около 300 милиарда долара от активите на нейната централна банка в световен мащаб.

От тези замразени активи само по-малко от една десета са в ЕС, според информацията, която Европейската комисия е събрала от 27-те правителства на ЕС, каза еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс на пресконференция.

Той заяви, че около 23 милиарда евро са били замразени в ЕС от началото на войната в Украйна през февруари, цифра, която е по-ниска от 100-те милиарда долара, замразени от Съединените щати.

В допълнение към това страните от ЕС също са замразили около 10 милиарда евро физически активи, като яхти и вили, свързани с олигарси и служители, свързани с Кремъл, добави Рейндерс.

Той не обясни защо третата по големина икономика в света очевидно е привлякла толкова малко активи от руската централна банка.

Той също така отказа да посочи дали всички правителства на ЕС са докладвали за замразяване на активи.

Много правителства на ЕС традиционно са предпазливи при пълното прилагане на санкциите на ЕС, а някои от тях отказаха да кажат публично дали са замразили руски активи.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    26 8 Отговор
    Лека полека забравяйте долара и започвайте да мислите за рубли,че от два месеца цените са по 2-3. За същия период рублата се вдигна по три.

    Коментиран от #7, #12

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Онзи

    27 5 Отговор
    Европeдaлите ще ги върнат с лихвите.

    Коментиран от #15

  • 4 ДОСТ

    26 6 Отговор
    НЯМА ТАКЪВ ЗАКОН В ЕВРОПА. НИЩО НЕ МОГАТ ДА ЗАМРАЗЯВАТ. ЖИВЕЙТЕ СИ ЖИВОТА И МАЧКАЙТЕ АЗОВЦИТЕ В УКРАЙНА.
  • 5 Зззз

    27 6 Отговор
    Русия добре ще ви замрази . 24 и милиарда ще са капка в морето пред вашето замразяване.
  • 6 уайтнойз

    6 10 Отговор
    Путин умира от смех. 20 години не може да спре изнасянето на кинти.. олигофрените от ссср2 му свършиха работата и даже ще си платят за това :)
    смех

    Коментиран от #8

  • 7 Иван

    7 22 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Рубла няма откъде да си купиш и къде да продадеш. Умислена фалшива валута е това.
  • 8 Дзъ

    8 15 Отговор

    До коментар #6 от "уайтнойз":

    Путин лично из Ася валута във чужбина барабар със всичките чи корумпирани чиновници. То не бяха имения в Италия, яхти, хотели. Всичките при изпра и на запад… в Русия само корупция има
  • 9 Хихихи..

    20 6 Отговор
    Вие замразязате активите им,но идва зима,тогава Русия ще ви замрази наличните бузи,и четирите.Тя винаги си връща дълговете с двойна лихва..
  • 10 Да да

    15 4 Отговор
    Тези милиарди европата отдавна ги е върнала на русите, май само урсула още не разбира правилата на играта... Иначе сметката си стои, още има да им връщаме...
  • 11 Някой

    16 4 Отговор
    Много, бе! Те толкова на месец изкарват от продажба на газ и нефт на Европа. Само че, плащането вече само в руска банка, да не могат да крадат европейците. И ще си платят пиратското поведение с лихвите. Просто трябва малко време.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Най-ми харесва

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Онзи":

    ЩЕ ...
  • 16 Уве Зелер

    3 0 Отговор
    Няма такова нещо!
  • 17 КОМУНО-ПИРАТСКИЯ ЕВРОСЪЮС

    4 2 Отговор
    АКО СА ГО НАПРАВИЛИ ТОВА ,ОЗНАЧАВА ЧЕ ЕС СЕ Е ПРЕВЪРНАЛ В ПИРАТСКА ОРГАНИЗАЦИЯ КОМАНДВАНА ОТ БОЛНИ МОЗЪЦИ...КЪДЕ СА ВИ ИСКОННИТЕ ДЕМОКРАТИЧНИ ЗАКОНОВИ ПРАВА -ЧАСНАТА СОБСТВЕНОСТ Е НЕПРИКОСНОВЕННА А ЗА ДРУГАТА Е КРАЖБА -ЧИСТО ПИРАТСТВО...КАКВО ПАДЕНИЕ,КАКЪВ СРИВ НА ДЕМОКРАЦИЯ???КАК ОТНЕМАШ ,БЕЗ СЪД И ПРИСЪДА ????/КЪДЕ СА ВИ ЗАКОНИТЕ ,АЛООООО..КАК БЕЗ ОСЪДИТЕЛНА ПРИСЪДА ,УЧАСТВАТЕ ВЪВ ВОЙНАТА НА НЕЧИЯ СТРАНА????ПО УСМОТРЕНИЕ ,ПО СИМПАТИЯ ,ПО НЕДОКАЗАНА НЕВИННОСТ ИЛИ ВИНОВНСТ ЗА СТРАНАТА С КОЯТО УЧАСТВАТЕ ?????И ТОВА МИ БИЛ ПРЕХВАЛЕНИЯ ЦЪРВОЛАНСКИ ЕС..МИ ВИЕ СТЕ НАЙ-ВЪРЛИТЕ КОМУНИСТИ ..ЦЯЛАТА ТАЗИ УПРАВА НА Т.Н.ЕС ЩЕ ОТГОАРЯ ЗА СЪУЧАСТИЕ ВЪВ ВОЕННИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ С/У ЧОВЕЧЕСТВОТО...ООН СИ ТРАЕ СЕГА..НЯМАТЕ РЕШЕНИЕТО Ѝ ЗА ДА УЧАСТВАТЕ...ТОВА КОЕТО ПРАВИТЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ КЪМ ЧОЕЧЕСТВОТО...ЩЕ СИ ГО ПОЛУЧИТЕ.,НЯМА ДА ВИ СЕ РАЗМИНЕ.

    Коментиран от #18

  • 18 Хитър Петър

    4 4 Отговор

    До коментар #17 от "КОМУНО-ПИРАТСКИЯ ЕВРОСЪЮС":

    A пък то русия не е пиратска държава! Те са чисто и просто банда с главатар